Waarom heb je een terugslagklep nodig??

Tijdens bedrijf verschijnt hydraulische druk in het verwarmingssysteem, die in de verschillende secties ongelijk kan zijn. De redenen voor dit fenomeen zijn heel verschillend..

Meestal is dit een ongelijkmatige koeling van het koelmiddel, fouten in het ontwerp en de montage van het systeem of de doorbraak ervan. Het resultaat is altijd hetzelfde: de richting van de hoofdvloeistofstroom verandert en draait in de tegenovergestelde richting.

Dit is beladen met zeer ernstige gevolgen, tot het falen van de ketel, of zelfs het hele systeem, buiten werking, wat in de toekomst aanzienlijke reparatiekosten met zich meebrengt..

Om deze reden raden experts sterk aan om een ​​terugslagklep te installeren. Het apparaat kan vloeistof slechts in één richting doorlaten. Wanneer een tegenstroom optreedt, wordt een afsluitmechanisme geactiveerd en wordt het gat ondoordringbaar voor de koelvloeistof.

Het apparaat is dus in staat om de vloeistofstroom te regelen en deze in slechts één richting te laten passeren..

Het principe van de terugslagklep is heel eenvoudig. Het passeert de warmteoverdrachtsvloeistof in een bepaalde richting en blokkeert het pad wanneer het in de tegenovergestelde richting probeert te bewegen.

Voor een normale werking van het systeem is het noodzakelijk dat het apparaat geen extra druk creëert en dat het koelmiddel dat naar de radiatoren beweegt vrijelijk kan passeren. Daarom is het uiterst belangrijk om het juiste product te kiezen.

Benoeming van kleppen voor verwarming

Autonome of stadsverwarming moet worden aangepast aan de huidige waarden van de parameters – druk en temperatuur in het systeem. Om deze taak uit te voeren, is een omloopklep in het verwarmingssysteem, een mengklep, een veiligheidsklep en andere vereist..

Kleppen in het verwarmingssysteem

In tegenstelling tot afsluiters werken ze in automatische of halfautomatische modus. Alle verwarmingsregelkleppen moeten overeenkomen met de parameters van de specifieke warmtetoevoer.

Om dit te doen, moet u eerst de kenmerken berekenen, een gedetailleerd diagram opstellen en, op basis van de verkregen gegevens, de optimale verwarmingsafvoerklep en andere soorten vergelijkbare elementen selecteren.

De belangrijkste criteria zijn:

 • Temperatuurmodus van het systeem. De afsluiter voor verwarming moet normaal functioneren, zelfs bij kritische thermische effecten;
 • Druk – nominaal en maximaal. Elke drukreduceerklep van het verwarmingssysteem heeft bepaalde bedrijfslimieten, die 5-10% lager dan het maximum moeten zijn;
 • Het type koelvloeistof is water of antivries. In het laatste geval zijn storingen mogelijk, aangezien de luchtklep voor verwarming niet is ontworpen voor een vloeistof met een hogere dichtheid dan water..

Een geschikte klep voor het ontluchten van het verwarmingssysteem wordt in de ontwerpfase geselecteerd. De werking van dit apparaat en soortgelijke componenten moet de toestand van het systeem stabiliseren in het geval van een risico op noodsituaties. Daarom is het noodzakelijk om het werkingsprincipe en de soorten kleppen voor warmtetoevoer te kennen..

Sommige prestatiekenmerken worden direct op het omloopklephuis van de verwarming aangegeven. Indien dit niet het geval is, is professioneel advies vereist..

Waar is geïnstalleerd in het verwarmingssysteem

Het algemene doel van een terugslagklep is om de stroom van het koelmiddel in één richting te laten stromen en te voorkomen dat het teruggaat. Er zijn geen stroomvoorziening of andere voorwaarden nodig voor de werking, ze werken vanuit de beweging van vloeistoffen. Er is een terugslagklep geïnstalleerd voor verwarming in alle standen waar tegenstroom en parasitaire circuits kunnen optreden.

obratnij-klapan-10-600x492.jpg

In een verwarmingssysteem met meerdere aftakkingen wordt een terugslagklep op de retourleiding geplaatst. Dit voorkomt dat de pomp de stroom in de tegenovergestelde richting “duwt”.

Dezelfde apparaten worden geplaatst in koud- en warmwatervoorzieningssystemen. Ontworpen voor verwarming onderscheiden zich door het feit dat materialen worden gebruikt die langdurige blootstelling aan hoge temperaturen goed verdragen. Als er rubberen pakkingen zijn, wordt hittebestendig rubber gebruikt. Hetzelfde geldt voor kunststof onderdelen..

Specifiek gesproken over verwarmingssystemen (CO), de terugslagklep is geïnstalleerd:

 • Naar een bypass met een circulatiepomp in de leidingen van een ketel voor vaste brandstoffen – om de werking van het systeem in zwaartekrachtmodus (met natuurlijke circulatie) te garanderen. In dit geval worden de modellen met de laagste weerstand geïnstalleerd, die gemakkelijk en snel werken – onmiddellijk wanneer de stroom uit de natuurlijke circulatie verschijnt. De functie van de klep, in dit geval, wanneer de pomp draait, omzeil het verwarmingssysteem niet;.
 • Op de retourleiding bij installatie van een indirecte verwarmingsketel. Waarom in dit geval een terugslagklep installeren? Om de doorgang van de koelvloeistof in de tegenovergestelde richting tijdens bedrijf van de circulatiepomp uit te sluiten.
 • Met een vertakt verwarmingssysteem (bijvoorbeeld op meerdere verdiepingen), op elke tak. Deze keerkleppen laten de koelvloeistof niet “trekken” als een van de aftakkingen is uitgeschakeld (bij gebruik van één circulatiepomp).
 • Op de suppletielijn van het systeem met koud water. Hier is naast de afsluiter ook een omkering noodzakelijk. Omdat de druk in het watertoevoersysteem soms lager is dan in het verwarmingssysteem. Door vervolgens de kraan te openen om het systeem te voeden, zonder terugslagklep, zal de koelvloeistof in het watertoevoersysteem “gaan”.

  obratnij-klapan-12.jpg

Terugslagklepsymbool in het diagram:

In de diagrammen wordt een terugslagklep aangegeven als twee driehoeken die met hun hoekpunten naar elkaar zijn gericht. Een van de driehoeken is ingevuld. De plaats van installatie in een filiaal is bijna elke. Het belangrijkste is om het te hebben. De stroomrichting wordt aangegeven door een pijl op het lichaam. In deze richting passeert het koelmiddel. Integendeel, het overlapt. Volg bij het installeren zorgvuldig de pijl (u kunt zich nog steeds concentreren op het vergrendelingselement).

Werkingsprincipe van de terugslagklep:

Allereerst moet worden opgemerkt dat terugslagkleppen niet “voor het geval dat” worden geïnstalleerd, maar alleen als dat nodig is, als er geen andere technische oplossing is. Dit komt doordat de elementen, afhankelijk van de uitvoering, vaak een behoorlijke hydraulische weerstand hebben. Dit introduceert enkele beperkingen bij het gebruik van terugslagkleppen voor natuurlijke circulatieverwarming. Oorzaak – te lage koelvloeistofdruk in het systeem.

Een uitzondering zijn zwaartekrachtkleppen met een roterende demper, sommige van hun modellen kunnen de weg openen voor de koelvloeistof bij een minimale druk van 0,001 bar.

Ondanks de verschillen in ontwerp, worden de meeste producten geleverd met één belangrijk onderdeel: de veer. Het is een actuator die de klep sluit wanneer de normale omstandigheden veranderen, en dit is het principe van de terugslagklep. De inspanning die wordt geleverd om de veerkracht van de veer te overwinnen, bepaalt de hoeveelheid hydraulische weerstand van het mechanisme. Voor circuits met verschillende bedrijfsparameters worden producten geselecteerd die de juiste elasticiteit en massiviteit van de veer hebben.

Waar werkt de lente op? Zijn taak is om het sluitapparaat gesloten te houden, dit is zijn normale toestand. Dan kan de vloeistofstroom die van één kant stroomt de veerkracht overwinnen, het obstakel openen en verder langs de pijp gaan. Een poging om de richting van de stroom te veranderen en de stroom in de andere richting zal tot niets leiden – het afsluitapparaat zal dichtslaan en rusten op het getij in het lichaam. Op deze plaats bevindt zich een afdichtingselement, waardoor de terugslagklep in het verwarmingssysteem volledig wordt afgedicht..

Afsluiters die zijn ontworpen om in verwarmingscircuits te werken, zijn gemaakt van de volgende materialen:

 • grijs gietijzer;
 • staal;
 • messing;
 • roestvrij staal.

Verschillende apparaten

Er zijn verschillende soorten afsluiters en vaak zijn er verschillende soorten producten geïnstalleerd op de aanvoer- en retourcircuits. Afhankelijk van het gebruikte metaal kan de terugslagklep zijn eigen kenmerken hebben..

De meest gebruikte producten van messing, gietijzer en staal. Bovendien verschillen terugslagkleppen in hun ontwerp. Laten we eens kijken naar de belangrijkste opties.

Welke taken lost de terugslagklep op?

De klep is nodig om de waterstroom te regelen, die strikt in één richting moet bewegen. Bij het verwarmen van ruimtes met ketelapparatuur bestaat het risico van drukveranderingen in het systeem, lucht die in het circuit komt en andere storingen. Als gevolg hiervan zal warm water in de tegenovergestelde richting gaan bewegen. Het ontbreken van een terugslagklep in het systeem leidt onvermijdelijk tot een ernstig ongeval..

De belangrijkste taken van de terugslagklep:

 • Zorgen voor een onbelemmerde doorstroming van warm water.
 • Voorkomen van de beweging van de koelvloeistof in de tegenovergestelde richting.

In dit geval mag het apparaat de technische en operationele kenmerken van water niet beïnvloeden..

Voor-en nadelen

Terugslagklep in het verwarmingssysteem

Terugslagklep met filter voorkomt dat de plaat in elke positie vastloopt

De terugslagklep heeft voor- en nadelen die alle soorten apparaten gemeen hebben. De stijgleiding krijgt geen hete stroom als daar koude vloeistof stroomt. Dit verlengt de prestaties van de systeemelementen, die zijn ontworpen voor een bepaalde temperatuur. De apparaten zijn eenvoudig te installeren en maken geen geluid bij het passeren van de vloeistof. Terugslagkleppen lossen het probleem alleen op in een specifiek gebied, voor andere circuits zijn extra regelapparatuur geïnstalleerd.

Sommige mechanismen laten het optreden van waterslag toe wanneer de stroom de werkeenheid passeert, maar dit kenmerk van de klep schaadt alleen het systeem met een grote diameter. De kleppen raken vervuild door de waterstroom als het systeem wordt bediend met een energiedrager zonder propyleenglycol of andere toevoegingen. In dit geval kan de schijf of plaat vastlopen in de open of gesloten positie..

Met twee of meer ketels

Sommige eigenaren installeren, om brandstof te besparen en de gevolgen van noodsituaties tijdens stroomuitval te elimineren, twee of meer ketels in het systeem, parallel aangesloten op de verwarmingsleiding. Bovendien kan, als een van de ketels in bedrijf is, de warmtedrager door het warmtewisselingscircuit van de tweede unit gaan, wat leidt tot ongerechtvaardigde warmteverliezen.

De consument kan afsluiters in de toevoer- of retourleiding van elk van de ketels installeren en de stroom op de niet-werkende apparatuur handmatig afsluiten. Het gebruik van een terugslagklep maakt het echter mogelijk om het proces van het afsnijden van de stroom door het warmtewisselingscircuit van een niet-actieve ketel te automatiseren wanneer de tweede wordt ingeschakeld..

Terugslagkleppen in het verwarmingssysteem

In circuits met uitgeschakelde elektrische pompen

Gewoonlijk zijn parallelle takken van warme vloeren en radiatorbatterijen aangesloten op één hydrostatische schakelaar of collectorbedrading. Om het koelmiddel door de leidingen in elk van de aftakkingen te duwen, gebruikt het circulerende elektrische pompen die in automatische modus werken.

Veel verwarmingssystemen zijn zo ontworpen en ontworpen dat beide circulatiepompen continu werken. Maar er zijn schema’s waarbij een thermische sensor is aangesloten op de contouren van radiatoren of warme vloeren – wanneer de ingestelde temperatuur wordt overschreden, wordt de stroomtoevoer naar de elektrische circulatiepomp uitgeschakeld.

Aangezien de tweede unit, die op dit moment parallel is aangesloten op de lijn van de eerste, in werking is, leidt deze een deel van de koelvloeistof naar zijn circuit, waar geen verdere verwarming nodig is.

Om te voorkomen dat de werkvloeistof in de parallelle takken stroomt, is in elk van hen een terugslagklep geïnstalleerd..

Hetzelfde wordt gedaan in het geval dat het systeem het afwisselend inschakelen van meerdere elektrische pompen gebruikt die zijn geïnstalleerd in aftakkingen die parallel zijn aangesloten op een hydraulische schakelaar of collectorbedrading.

Installatievoorbeelden van pompunits met kleppen

In het circuit van de elektrische hoofdcirculatiepomp

Als een ketel (meer precies, een ketel) gelijktijdig wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmen van kamers, met autonome watertoevoer, wordt water uit een elektrische dompelpomp of een elektrische boorgatpomp aan de warmtewisselaar geleverd met een hoge druk van ongeveer 3 bar.

In dit geval wordt de stroom verdeeld: het meeste ervan stijgt bij verwarming op en komt in de warmtewisselaarradiatoren of warme vloeren, en het resterende volume wordt naar de retourstroom gestuurd en werkt op de circulerende elektrische pomp. Aangezien de boorgatpomp die koud water aan de ketel levert veel krachtiger is en een aanzienlijke opvoerhoogte van ongeveer 3 bar levert, terwijl de limiet van de circulatie-eenheid niet hoger is dan 1 – 1,5 bar, kan de directe stroom die door de inlaatleidingen circuleert, worden samengedrukt in tegengestelde richting. Hierdoor kunnen de schoepen van de elektrische pomp vast komen te zitten en stopt de beweging van de warmtedrager langs de contour. In dit geval wordt, om de tegenstroom van de circulatiepomp door tegenstroom te elimineren, er een terugslagklep voor geplaatst..

Terugslagklep voor het bijvulsysteem

Op de make-uppijplijn

Bij het aansluiten van het verwarmingscircuit op de waterleiding voor bijvulling zijn situaties met onderbrekingen in de watertoevoer of een daling van de drukkarakteristieken mogelijk. In dit geval zal water uit de verwarmingspijpleiding in het watertoevoersysteem stromen en zal het systeem de warmtedrager verliezen. Om dergelijke noodsituaties te voorkomen, moet een terugslagklep in de suppletieleiding worden geïnstalleerd..

In bypass parallel aan de pomp

De terugslagklep wordt in de volgende gevallen parallel aan de elektrische circulatiepomp in de bypass-jumper geplaatst:

 • Voor zwaartekrachtsystemen die een elektrische pomp gebruiken voor het leveren van een warmtedrager, bevinden zich een terugslagklep en een zuigeenheid op een verticaal deel van de pijpleiding. Bij afwezigheid van elektriciteit wordt de pomp uitgeschakeld en wordt de stroming van het koelmiddel belemmerd. Dit opent de klep in de parallelle aftakking en het systeem gaat in zwaartekrachtwerking. Het koelmiddel beweegt vanwege het verschil in de dichtheid van de verwarmde en gekoelde vloeistof, waarbij de circulatiepomp wordt omzeild.
 • Een terugslagklep voor een geforceerd verwarmingssysteem wordt parallel aan de circulatiepomp op een horizontaal leidinggedeelte geplaatst. Bij een pompstoring gaat de klep open en beweegt de warmtedrager langs een parallelle aftakking. De bypass-jumper maakt ook preventief onderhoud en reparatie van de elektrische circulatiepomp mogelijk met het verwijderen van de unit zonder de koelvloeistof af te tappen. Om dit te doen, zijn aan beide zijden van de circulatiepomp afsluitkogelkranen geïnstalleerd, zodat u de unit kunt verwijderen.

  Verticale kogelkraan op bypass

Ketel deel

Een standaard verwarmingssysteem bevat veel interessante componenten, waarbij elk van de elementen een specifieke taak heeft. Een van deze componenten is een terugslagklep, die de stroom van de koelvloeistof bewaakt..

Tijdens bedrijf verschijnt hydraulische druk, die ongelijk verdeeld is over alle gebieden. Dit kan gebeuren door verschillende opties, maar de meest voorkomende oorzaken van deze problemen zijn:

 1. Ongelijkmatige koeling van de koelvloeistof.
 2. constructie fouten.
 3. Verkeerde montage van het systeem.

Het gebruik van keerkleppen in het ketelgedeelte komt in de meeste gevallen voor als twee putten parallel worden gebruikt. In de productie gebruiken ze bijvoorbeeld de ene elektrische en de andere. Tijdens bedrijf, parallel, voor een bepaalde belasting aan de toevoer of aan de uitgang, worden circuits geïnstalleerd zodat tijdens het uitvallen van één ketel de tweede blijft functioneren.

Hierdoor kun je de lijnen in een bepaald gebied niet kortsluiten. Bovendien zal een voldoende dichte locatie het mogelijk maken om de drukkenmerken normaal te omzeilen en de tweede ketel te verwarmen. Dergelijke kleppen zijn in staat overtollige retour via de warmtewisselaar op te vangen en de uitlaat door de leiding te leiden..

Als de ketel vaste brandstof is, zal het het werk van de “mantel” van de radiator zeer sterk maken met warmteafvoer. In het ketelgedeelte is het voldoende om kleppen op de in- en uitgangen te installeren tijdens parallelle werking, om niet te storen.

Perifeer aansluitend onderdeel

bypass met terugslagklep

Een terugslagklep is een element van het verwarmingssysteem, bestaande uit een plastic of metalen basis, die de functie vervult om de toevoer van koelvloeistof volledig te blokkeren. Dit gebeurt wanneer de stroom in de tegenovergestelde richting begint te bewegen. De metalen schijf is bevestigd aan een veer, die onder druk staat wanneer de stroom in één richting beweegt, en wanneer deze achteruit beweegt, wordt de veer geactiveerd om de doorgang in de pijp te blokkeren. Het klepapparaat heeft niet alleen een schijf en een veer, maar ook een pakking. Dit onderdeel helpt de schijf stevig op zijn plaats te houden. Hierdoor is er praktisch geen kans op lekkage van de leiding. Schijfkleppen worden veel gebruikt in huishoudelijke verwarmingssystemen.

Laten we eens kijken naar het werkingsprincipe en een voorbeeld van wanneer terugslagkleppen nodig zijn en wanneer niet. In de bedrijfsmodus van circuits met circulatie is de aanwezigheid van een klep optioneel. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een klassieke stookruimte, waar drie parallelle circuits zijn. Dit kan een radiatorcircuit zijn met een pomp, een vloerverwarmingscircuit met een eigen pomp en een boilerlaadcircuit. Vaak worden dergelijke schema’s gebruikt bij het werken met staande ketels, die pompprioriteitsschema’s worden genoemd..

Pompprioriteiten zijn de definitie van de alternerende werking van de pompen. Het gebruik van terugslagkleppen komt bijvoorbeeld voor wanneer er nog maar één pomp in bedrijf is..

De installatie van kleppen verdwijnt volledig als er een hydraulische pijl op het diagram staat. Dit maakt het mogelijk om tijdens drukdalingen in bepaalde pompen van dit probleem af te komen zonder terugslagkleppen te gebruiken. De hydraulische pijl geeft het sluitgedeelte aan, dat werkt om de druk in een van de pompen te herstellen.

De aanwezigheid van een staande ketel in het circuit maakt het ook mogelijk om geen terugslagkleppen voor verwarming te installeren. Dit komt door zijn loop, die een bepaalde plaats overbrugt vanaf de val, die wordt beschouwd als nulweerstand of een hydraulische pijl. De capaciteit van dergelijke vaten bereikt soms 50 liter..

Terugslagkleppen in verwarming worden gebruikt als de ketel op voldoende grote afstand van de pompen wordt geplaatst. Bovendien, als de samenstellingen en de ketel 5 meter uit elkaar staan, maar de leidingen zijn te smal, ontstaat er verlies. In dit geval kan een niet-werkende pomp circulatie en druk op andere knooppunten creëren, dus het is de moeite waard om alle drie de circuits met een terugslagklep aan te brengen.

Een ander voorbeeld van het gebruik van terugslagkleppen is wanneer er een aan de muur gemonteerde ketel is en parallel daaraan twee units in bedrijf zijn. Meestal hebben wandketels één radiatorsysteem en de tweede is een aan de muur gemonteerde mengmodule, samen met een warme vloer. Terugslagkleppen hoeven niet te worden geïnstalleerd, als de mengeenheid alleen in constante modus werkt, is er in de rusttoestand niets om de kleppen te regelen, omdat dit circuit gesloten is.

Er zijn momenten dat de pomp niet werkt op de mengwandunit. Dit gebeurt soms als de pomp bij een bepaalde kamertemperatuur wordt uitgeschakeld door een kamerthermostaat. In dit geval is de klep nodig, omdat de circulatie in de unit doorgaat.

Tegenwoordig worden moderne mengunits op de markt aangeboden, waarbij alle lussen op het verdeelstuk zijn uitgeschakeld. Om ervoor te zorgen dat de pomp niet stationair loopt, wordt er ook een bypass met een bypassklep aan het verdeelstuk toegevoegd. Ze gebruiken ook een stroomschakelaar, die de pomp uitschakelt wanneer alle lussen op het verdeelstuk gesloten zijn. Gebrek aan juiste elementen, kan een kortgesloten knoop veroorzaken.

Dit zijn allemaal gevallen waarin terugslagkleppen niet nodig zijn. In de meeste andere omstandigheden is het gebruik van terugslagkleppen niet vereist. Kleppen worden slechts in een paar gevallen gebruikt:

 • Wanneer drie knooppunten parallel zijn geschakeld en een ervan werkt niet meer.
 • Bij het installeren van moderne collectoren.

Gevallen waarin terugslagkleppen zeer zelden worden gebruikt, dus nu worden ze geleidelijk uitgefaseerd..

Oorzaken van het verschijnen van lucht

De vraag is logisch: hoe komt de lucht in het verwarmingssysteem als deze volledig is afgesloten??

Er kunnen veel redenen zijn voor dit fenomeen:

 1. Hoge bloeddruk. Het water bevat niet alleen magnesium en calcium, maar ook zuurstof. De hoeveelheid zuurstof is afhankelijk van het drukniveau in het systeem. Bij toenemende druk neemt de zuurstofconcentratie in water toe.
 2. Overtreding van de vereisten voor pijphellingen tijdens installatiewerkzaamheden.
 3. Onjuiste vulling van de pijpleiding, wat leidt tot luchten. Water moet langzaam worden toegevoerd terwijl de lucht uit de batterijen wordt afgevoerd, dus hoe? anders zijn luchtbellen onvermijdelijk, die luchten van het verwarmingssysteem veroorzaken. Algemene regel: hoe meer vertakkingen een systeem heeft, hoe langzamer het zou moeten vullen..
 4. Diffusie. Dit fenomeen is een proces waarbij het vermogen van moleculen van de ene stof om tussen de moleculen van een andere stof te dringen wordt gerealiseerd. In het beschreven geval bedoelen we de penetratie van zuurstofmoleculen tussen de moleculen van polypropyleen of polyethyleen. Om diffusie te voorkomen, worden speciale coatings op het buismateriaal aangebracht..
 5. Onvoldoende dichtheid van de verbinding tussen de elementen van het systeem.
 6. Storing of afwezigheid van ventilatieopeningen.
 7. Uitvoeren van reparatiewerkzaamheden waarbij drukverlaging plaatsvond.
 8. Corrosieve processen die leiden tot lekkage van apparatuur.

De bovenstaande factoren putten de redenen die luchten van het verwarmingssysteem veroorzaken niet uit, maar ze zijn de meest voorkomende..

Het doel van de terugslagklep voor verwarming:

Welke terugslagklep is het beste voor verwarming?

Moderne gebouwen zijn niet denkbaar zonder normaal functionerende huishoudelijke systemen. Bij het installeren gebruiken ze, naast de hoofdcomponenten, een dergelijk type fittingen als een terugslagklep voor het verwarmingssysteem. Wat is het en welke functionele belasting draagt ​​het??

De noodzaak van toepassing

De installatie van een terugslagklep kan verplicht of adviserend zijn. Voor industriële doeleinden zijn professionals bezig met hun installatie. Wat betreft woongebouwen en appartementen, er zijn verschillende gevallen waarin dergelijke fittingen nodig zijn:

Bij het installeren van een watermeter

Dit is een vereiste, zonder welke het onmogelijk is om een ​​schriftelijke goedkeuring van waterleidingbedrijven te verkrijgen..

De klep laat geen water in de tegenovergestelde richting circuleren, wat kan worden veroorzaakt door een drukverschil in de leidingen.

Tijdens de werking van boilers van het type opslag

De installatie van dergelijke fittingen op ketels voor gas en elektrische apparatuur is verplicht bij de inlaat voor koud water.

Voor circulatiepompen

Bij gebruik van circulatiepompen worden kleppen aan de uitlaat geïnstalleerd.

Hiermee kunt u ongelukken en storingen in het systeem voorkomen, die kunnen worden veroorzaakt door de omgekeerde beweging van water in het circuit met een zwakkere pomp wanneer de koelvloeistof wordt verplaatst door een krachtigere eenheid..

Op de verwarmingsretourleiding

Op de verwarmingsretourleiding is de klep vóór de ingang van de ketel gemonteerd..

Als er zich een ongeluk voordoet, laten de beschermende fittingen het koelmiddel niet weglekken en tijdens normaal gebruik van het systeem kan het niet in een verboden richting bewegen.

Voor dompelpompen

Bovendien worden dergelijke beschermende elementen gebruikt bij de werking van pompen die zijn ontworpen voor diep werk om te voorkomen dat water uit de pijpleiding stroomt wanneer deze niet in bedrijf is..

Classificatie

Deze producten worden niet alleen gebruikt in het verwarmings- en watertoevoersysteem, maar ook bij de installatie van riolerings- en ventilatieapparatuur. Het anker vervult dezelfde functie, verschillend in grootte, vorm, lichaamsmateriaal, startmethode en het type sluiter.

Op fabricagemateriaal

Roestvrijstalen kleppen worden als de beste beschouwd. Ze zijn duurder dan gietijzer, dat wordt gebruikt voor buizen met een grote diameter, of messing, dat als een uitstekende optie voor huishoudelijke doeleinden wordt beschouwd..

Maar aan de andere kant verschillen ze in beproefde duurzaamheid..

Veel moderne fabrikanten maken terugslagkleppen van verschillende soorten materiaal (veer – roestvrij, messing behuizing en plastic plaat).

Door verbindingsmethode:

Veiligheidskleppen kunnen van de volgende typen zijn:

 • geflensd (gebruikt voor buizen met grote diameter);
 • interflanged (klein van formaat en geïnstalleerd in de ruimte tussen flenzen);
 • koppeling (met schroefdraadovergangen bedoeld voor bevestiging).

Riolering

Installatie van kleppen voor het rioolstelsel omvat 2 soorten tie-in: verticaal en horizontaal. Het wordt geproduceerd op de punten waar de leidingen samenkomen. Tijdens het werken is het noodzakelijk om adapters te gebruiken (van metaal naar plastic en vice versa).

Veiligheidsverwarmingskleppen

Naast de omloopklep voor verwarming is voor de normale werking van het systeem de installatie van andere soorten regel- en beveiligingskleppen vereist. Tijdens de werking van de warmtetoevoer kan er een overmaat aan lucht verschijnen, de omgekeerde beweging van het koelmiddel zal optreden. Om deze verschijnselen te voorkomen, is het noodzakelijk om vooraf te zorgen voor de installatie van een luchtklep voor verwarming en retour.

Soorten veiligheidskleppen

Afhankelijk van het functionele doel zijn er twee soorten veiligheidskleppen – om lucht uit het systeem te verwijderen en om terugbeweging van water in de leidingen te voorkomen. Zonder deze elementen kan de werking van het systeem onstabiel zijn, wat zal leiden tot een schending van het temperatuurregime, destabilisatie van de druk en het creëren van noodsituaties..

Installatie van veiligheidskleppen wordt uitgevoerd in de volgende secties van het systeem:

 • Op plaatsen met de grootste kans op overdruk – na ketels, circulatiepompen, op collectoren;
 • Op de retourleiding is noodzakelijkerwijs een verwarmingskogelklep of zijn bloembladanaloog gemonteerd. Het is ook noodzakelijk om dit onderdeel in de leidingen van de circulatiepomp te installeren;
 • Op het hoogste punt in het circuit – om lucht uit het systeem te verwijderen. Een Mayevsky-kraan is geïnstalleerd op radiatoren en batterijen.

Veiligheidskleppen mogen de prestaties van het verwarmingssysteem niet beïnvloeden. Allereerst elimineren ze mogelijke storingen in de werking van de warmtetoevoer. In de “inactieve” toestand mogen deze componenten van het systeem de bewegingssnelheid van het koelmiddel niet verslechteren, de temperatuur beïnvloeden.

Om een ​​scherpe drukval in de bijvuleenheid te voorkomen, moet een verwarmingsafvoerklep worden geïnstalleerd. Het voorkomt een plotselinge stijging van de druk..

Verwarmingsluchtklep:

Tijdens de werking van de verwarmingstoevoer kunnen er luchtbellen ontstaan ​​in leidingen en radiatoren. De reden hiervoor is het hoge zuurstofgehalte in het water, de temperatuur van de koelvloeistof is meer dan + 100°C. Als gevolg hiervan vindt oxidatie van metalen componenten plaats en verandert de temperatuurverdeling. Om deze situaties te voorkomen, is het noodzakelijk om kleppen te installeren om de lucht uit het verwarmingssysteem te laten ontsnappen..

Werkingsprincipe van de luchtklep:

Werkingsprincipe van de luchtklep:

Allereerst wordt het luchtventiel voor warmtetoevoer samen met een afvoer en een manometer in de veiligheidsgroep gemonteerd. In het verwarmingscircuit bevinden ze zich op een rechte lijn vanaf de ketel. Op deze plaats de hoogste temperatuur van het koelmiddel, evenals de maximale drukindicatoren. In het collectorcircuit is het verplicht om aftapkleppen voor de warmtetoevoer op elk verdeelstuk te installeren.

Ventilatieopeningen zijn onderverdeeld in twee typen, die elk bedoeld zijn voor installatie in bepaalde delen van het systeem:

 • Mayevsky’s kraan. Geïnstalleerd in een radiator (batterij) en is nodig om luchtsloten te verwijderen;
 • Automatische ontluchter. Het wordt zowel op het hoogste punt in het systeem als in beveiligingsgroepen gemonteerd. Lucht komt erdoor uit het verwarmingssysteem.

Voor het laatste model is het belangrijk om te voldoen aan de bedrijfsvoorwaarden. Na een lange periode van inactiviteit is de kans groot dat sommige bewegende onderdelen “plakken” en dan zal de ontluchter niet werken. Om dit te voorkomen, dient u de constructie regelmatig te inspecteren en indien nodig te vervangen door een nieuwe..

De meeste modellen verwarmingsventielen zijn ontworpen voor drukken van 0,5 tot 7 bar.

Gevaar voor luchtcongestie

De lucht die in de warmtedrager is opgelost, vernietigt uiteindelijk metalen buizen en radiatoren, evenals stalen elementen van de verwarmingsketel. Het corrosieve effect van lucht, die aanvankelijk in water werd opgelost en vervolgens bij verhoogde temperaturen werd afgescheiden, is aanzienlijk hoger dan atmosferische lucht vanwege de hoge hoeveelheid zuurstof.

De gassen die in de leidingen worden gevormd, beginnen niet alleen het proces van corrosie van metalen elementen uit te lokken of te versnellen, maar creëren ook luchtsluizen die voorkomen dat het verwarmingssysteem normaal functioneert:

 1. 1. Gaspluggen spelen de rol van warmte-isolator en als er lucht wordt gevormd in het bovenste gedeelte van de radiator, wordt deze slechter warm en wordt er minder warmte naar de kamer overgebracht.
 2. 2. Door verstoppingen neemt de circulatie van de warmtedrager af, in sommige gevallen kan de beweging van water door de leiding volledig worden geblokkeerd. In deze situatie koelen de verwarmingstoestellen snel af..
 3. 3. Pompen voor het verplaatsen van de warmtedrager door het circuit zijn niet ontworpen voor luchtcirculatie, tijdens bedrijf met een vloeistof in de lucht zijn de waaier en de lagers van de apparatuur veel sneller onderhevig aan slijtage.
 4. 4. In aanwezigheid van gaspluggen begint de beweging van water langs het verwarmingscircuit gepaard te gaan met gorgelende en gorgelende geluiden, dit veroorzaakt akoestisch ongemak in de kamer.

Hoe een luchtklep te kiezen?

Om een ​​klep te selecteren, moet u de omstandigheden en kenmerken kennen waaronder deze zal worden gebruikt. En houd ook niet alleen rekening met de nuttige eigenschappen, maar ook met de nadelen van luchtventielen. Met draagbare apparaten is misschien het enige nadeel de deelname van een persoon om lucht te laten ontsnappen..

Automatische ventilatieopeningen hebben dit nadeel niet, maar ze hebben een aantal andere. Ten eerste, wanneer het gas vrijkomt, spat er water uit het mondstuk van het apparaat en laat het sporen achter op de decoratie van de muren, het plafond of de vloer. Ten tweede kunnen deze apparaten een koelvloeistoflek veroorzaken wanneer het vlottermechanisme is vastgelopen. Wat gebeurt er bij langdurige immobiliteit, bijvoorbeeld in de zomer?.

Daarom moet bij het kiezen van een ontluchter rekening worden gehouden met de mogelijke gevolgen van het gebruik van automatische apparaten..

U moet ook weten dat u vóór de automatische klep een kraan moet plaatsen waarmee u het apparaat van het systeem kunt loskoppelen voor onderhoud, vervanging en in geval van storing. Bovendien kan een dergelijke klep worden gebruikt om lucht te laten ontsnappen bij het vullen van het systeem of het aftappen van de koelvloeistof. Om dit proces te versnellen, volstaat het om de klep van de kraan los te draaien.

Nu zullen we de voorwaarden voor het gebruik van apparaten voor het verwijderen van lucht bekijken. Ze kunnen worden onderverdeeld in drie groepen:

 1. Ontluchten bij het vullen van het systeem of vullen bij het aftappen van het verwarmingsmedium.
 2. Verwijdering van opgehoopt gas tijdens de werking van het verwarmingssysteem.
 3. Lokale verwijdering van lucht uit een element van het verwarmingssysteem (radiatoren) of op een bepaald gedeelte van de pijpleiding.

In het eerste geval worden kranen gebruikt met een doorsnede van minimaal 15 mm. Er kan een kraan met een automatisch ventiel worden gebruikt. Waarom de kraan uit de kraan wordt gehaald. En na het einde van het proces, ga terug.

Welke problemen kan de ontluchter oplossen??

Een klep voor het ontluchten van het verwarmingssysteem: wat zijn de afvoeren op de verwarmingsbatterij voor automatische en handmatige ontluchting, een aftapkraan, hoe een ontluchter te plaatsen

Bij het bewegen langs de contour kiest het koelmiddel de weg van de minste weerstand, en aangezien luchtige gebieden een ernstig obstakel vormen voor de doorgang van verwarmd water uit de ketel, blijven de batterijen met ophopingen van luchtmassa koud of slechts gedeeltelijk opwarmen. Naast het feit dat een dergelijk fenomeen de kwaliteit van de verwarming verslechtert, heeft het ook een nadelig effect op de prestaties van alle elementen die op het circuit zijn aangesloten..

Als het verwarmingssysteem geen klep op de verwarmingsradiator gebruikt om lucht te laten ontsnappen, kan de eigenaar de volgende problemen verwachten:

 • storing van de ketel als gevolg van oververhitting van de warmtewisselaar;
 • corrosie van verwarmingsapparaten;
 • lage temperatuur van de radiatoren wanneer de ketel op topprestaties werkt;
 • het risico van ontdooien van een aparte radiator of een heel circuit bij strenge vorst;
 • plotselinge drukstoten in het circuit, wat leidt tot lekken en schending van de integriteit van verwarmingsapparaten.

Het moet duidelijk zijn dat de lucht in het circuit een ernstige overlast is. En hoe u de lucht in het circuit kunt verwijderen, vindt u in ons artikel “Hoe lucht op de juiste manier uit een verwarmingsradiator laten ontsnappen?” Het heeft andere fysieke eigenschappen dan water – bij verhitting zet het meer en sneller uit. Dit leidt tot ernstige ongevallen..

Als de eigenaar weet hoe hij het verwarmingssysteem goed moet luchten, zal hij zichzelf beschermen tegen onnodige rompslomp en kosten en zal hij het betrouwbaarheidsniveau van het verwarmingscircuit naar een nieuw niveau tillen..

Waarom vindt het luchten van het systeem plaats?

Een klep voor het ontluchten van het verwarmingssysteem: wat zijn de afvoeren op de verwarmingsbatterij voor automatische en handmatige ontluchting, een aftapkraan, hoe een ontluchter te plaatsen

Luchtsluizen leiden tot snelle slijtage van het verwarmingssysteem

Luchtmassa’s in leidingen hebben een negatieve invloed op de werking van verwarmingsapparatuur. IJzer dat in contact komt met zuurstof roest sneller. Bij aanwezigheid van pluggen kan de koelvloeistof niet volledig langs de contour bewegen, waardoor verwarming minimaal is. Luchtbellen leiden ook tot storingen van circulatiepompen..

Luchtstoringen kunnen om verschillende redenen optreden:

 • De warmtedrager is gewoon water met onopgeloste zuurstof. De stof komt op het moment van verwarmen in een gasvormige toestand en hoopt zich op in de bochten of aan de bovenkant van de leidingen.
 • Het systeem vult zich snel met water.
 • Het verwarmingsmedium wordt van bovenaf aangevoerd en er worden geen luchtbellen verplaatst.
 • De verbindingspunten zijn tijdens bedrijf hun dichtheid verloren.
 • Verwarmingssysteem verkeerd ontworpen.
 • De radiator in de verkeerde hoek aansluiten.
 • Luchttoegang tot de pijpleiding tijdens reparatiewerkzaamheden.

Waarom is de lucht in het verwarmingssysteem gevaarlijk?

De lucht die in het koelmiddel is opgelost, vernietigt geleidelijk stalen buizen en radiatoren, elementen van de keteleenheid. De corrosieve activiteit van lucht, die eerst werd opgelost in water en vervolgens vrijkwam tijdens verwarming, overtreft aanzienlijk de parameters van atmosferische lucht vanwege het verhoogde zuurstofgehalte.

De gassen die zich in de pijpleiding ophopen, veroorzaken of versnellen niet alleen de corrosie van metalen elementen, maar vormen ook luchtsluizen die voorkomen dat het verwarmingssysteem volledig functioneert:

Door gaspluggen verslechtert de circulatie van de koelvloeistof; in ernstige gevallen kan de beweging van vloeistof door de leidingen volledig worden geblokkeerd. In een dergelijke situatie koelen verwarmingstoestellen snel af..

Luchtsluizen werken als een warmte-isolator, en als zich gassen ophopen in het bovenste deel van de batterij, warmt het slechter op en geeft het minder thermische energie aan de kamer.

In aanwezigheid van luchtsluizen gaat de beweging van het koelmiddel langs het verwarmingscircuit gepaard met luide gorgelende geluiden en gorgelen, wat het akoestische comfort in huis schendt.

Circulatiepompen zijn niet ontworpen voor het verpompen van gassen; bij het werken met een luchtgevulde koelvloeistof slijten lager en waaier van de pompunit veel sneller.

Met speciale ontluchtingsapparaten kunt u de problemen oplossen die gepaard gaan met het luchten van het verwarmingssysteem

In welke gevallen is er een ontluchter op de radiator geïnstalleerd?

Radiatoren zijn op twee punten aangesloten op het verwarmingssysteem. Een daarvan is de inlaat waardoor de koelvloeistof de batterij binnenkomt, de tweede is de uitlaat waardoor de koelvloeistof de retourleiding binnenkomt.

In een klassiek verwarmingssysteem wordt elke batterij aangesloten op de aanvoer- en retourleidingen aan de bovenzijde van de radiator en aan de onderkant. In dit geval lopen de leidingen verticaal, door alle verdiepingen, naast de batterijen. Soms zijn er 2 radiatoren tegelijk aangesloten. Bij het vullen van het verwarmingssysteem wordt lucht uit de radiator geperst door de bovenste inlaatopening en stroomt omhoog langs de verticale pijpleiding. In dit geval is een ontluchtingsklep niet nodig. Maar het zal niet overbodig zijn.

Bij het aansluiten van de accu op een leiding die zich op de vloer of in de vloer bevindt volgens het onderste bedradingsschema, zal er geen lucht uit het verwarmingsapparaat worden geperst. In dit geval is de installatie van een klep op de verwarmingsbatterij om het gas te laten ontsnappen verplicht. Pas na het verwijderen van lucht uit de radiator zal het apparaat volledig opwarmen. Deze regel geldt voor elke radiator: gietijzer, aluminium of staal..

Belangrijk: als de lucht in het leiding- en radiatorsysteem nergens naar buiten kan, moet de luchtklep worden geïnstalleerd, ongeacht het warmtetoevoersysteem.

Waar wordt de installatie aanbevolen?

Zoals aangegeven dient er op het hoogste punt in het verwarmingssysteem een ​​ontluchter te worden geïnstalleerd. Maar soms moet het in andere gebieden worden geïnstalleerd..

Bij het installeren van het verwarmingssysteem wordt aanbevolen om horizontale secties uit te voeren met een helling, 3: 100. Dit bevordert de verwijdering van lucht naar het hoogste punt in het systeem, voor de daaropvolgende verwijdering. Het is echter niet altijd mogelijk om aan deze voorwaarde te voldoen. In sommige gevallen is het nodig om een ​​lokale verhoging te maken, bijvoorbeeld over een deuropening of bij kruising met andere technische netwerken. In dit geval is het op het hoogste punt vereist om een ​​ontluchter op de verwarmingspijpleiding te installeren om lucht te laten ontsnappen tijdens het vullen en als het zich ophoopt..

Hoe worden ontluchtingsventielen geïnstalleerd?

Alle luchtventielen zijn voorzien van schroefdraad. Voor hun installatie op de pijpleiding, op de plaats van installatie, is een rakel met de bijbehorende schroefdraad aangesloten. Vervolgens wordt een handmatig bediende klep geïnstalleerd om lucht uit het verwarmingssysteem te laten ontsnappen..

Ontluchter installatie

Als u van plan bent om een ​​automatische ontluchter te installeren, installeer dan eerst een afsluitklep. En dan pas de ontluchter zelf. Dit is nodig om de automatische klep uit te schakelen bij reparatie en vervanging, of bij lekkage..

Op kachels worden ontluchtingskleppen geïnstalleerd door de fabrikanten. Indien nodig kunt u de Mayevsky-kraan echter zelf installeren. Hiervoor is de radiator losgekoppeld van het verwarmingssysteem. De stekker is losgeschroefd. Er wordt een gat in geboord. Als de plug dik genoeg is, wordt er een draad in gesneden voor Mayevsky’s kraan. Anders wordt de klep in het verbrede gat gestoken, wordt een pakking aan de achterkant geïnstalleerd om de dichtheid te garanderen, waarna een ring en een moer worden vastgeschroefd. Wanneer gemonteerd, is de plug op zijn plaats geïnstalleerd.

Hoe de luchtsluis wordt verwijderd

Om gas te evacueren, wordt de handmatige klep lichtjes geopend tot de minimumpositie totdat het geluid van lucht of water naar buiten komt. Als er water verschijnt, is de kraan dicht. Om nabijgelegen oppervlakken te beschermen tegen spatten, kunt u een doek, emmer of bord gebruiken.

Automatische ventielen kunnen zelf lucht laten ontsnappen. Maar periodiek, een keer per maand of wanneer de bloedsomloop afneemt, moeten ze worden gecontroleerd door een controle-afdaling uit te voeren. Hiervoor zijn er bedieningsknoppen op geïnstalleerd. Wanneer de knop wordt ingedrukt, wordt de vlotter neergelaten. Er is altijd een kleine hoeveelheid gas in de vlotterkamer, dit is normaal. Als er veel meer lucht is, is de klep mogelijk vastgelopen. Na een tijdje is het de moeite waard om zijn werk opnieuw te controleren..

De luchtsluis verwijderen

Om de luchtsluis te verwijderen op moeilijk bereikbare plaatsen, of in een gebied waar geen luchtkleppen zijn geïnstalleerd, moet het maximale debiet van de koelvloeistof worden gecreëerd. Het bewegende water zal de luchtsluis in kleine belletjes breken en ze uit de plaats van ophoping voeren. Om dit te doen, kunt u een gedeeltelijke afvoer van water maken, terwijl de make-up loopt of de koelvloeistof wordt toegevoerd aan de inlaat van de kamer. Het aftappen moet zo dicht mogelijk bij het luchtpunt gebeuren. Professionele slotenmakers verwijderen op deze manier pluggen, via de afvoer in de kelder, zelfs in gebouwen met meerdere verdiepingen, wanneer er geen toegang is tot het gesloten appartement op de bovenverdieping.

Luchtverwijderingsmethoden

De luchtsluis kan niet permanent op een goed bereikbare plaats staan. Tijdens installatie- of ontwerpfouten hoopt zich lucht op in de leidingen. Het is vrij moeilijk om het daar te verwijderen. Om dit te doen, moet u eerst de locatie van de kurk identificeren. Op de plaats van verschijnen worden de leidingen koud, je kunt ook het geruis binnenin horen. Als er geen duidelijke tekenen zijn, kunt u het geluid van de leidingen controleren door te tikken. In het gebied van congestie van een luchtsluis is het geluid luider en sonore..

Daarna moet de lucht worden verdreven. Als we het verwarmingssysteem van een privéwoning beschouwen, moet u hiervoor de druk of temperatuur verhogen. Om de druk te verhogen, is het noodzakelijk om de suppletieklep en de dichtstbijzijnde ontluchtingsklep los te draaien. Er begint water in het verwarmingscircuit te stromen, waardoor de druk toeneemt, waardoor de lucht naar voren wordt gedwongen. De plug zal naar buiten komen nadat deze de afvoerklep is binnengegaan. Wanneer alle luchtmassa’s volledig verdwenen zijn, stopt de ontluchter met sissen.

Een klep voor het ontluchten van het verwarmingssysteem: wat zijn de afvoeren op de verwarmingsbatterij voor automatische en handmatige ontluchting, een aftapkraan, hoe een ontluchter te plaatsen

Lees aandachtig de nuances van deze actie voordat u lucht verwijdert.

Niet alle luchtbellen kunnen echter op deze manier worden verwijderd. In bepaalde gevallen is het nodig om tegelijkertijd zowel de druk als de temperatuur te verhogen. Deze indicatoren moeten worden verhoogd tot waarden die dicht bij kritiek liggen, maar ze kunnen niet worden overschreden. Als na de procedure de lucht niet naar buiten komt, kunt u proberen een extra afvoer- en bijvulklep te openen. Misschien verplaatst dit de luchtsluis..

Komt het probleem regelmatig voor in één sectie, dan zit de fout in de verkeerde leiding of een fout in het project. Om tijdens het stookseizoen niet de hele tijd te lijden, wordt een ontlastklep in het probleemgebied gesneden. U kunt een T-stuk in de pijpleiding installeren en een klep op de vrije ingang plaatsen. In dit geval wordt het probleem verder heel eenvoudig opgelost..

Automatisch ventiel voor toevoerventilatie AERECO:

Typen en ontwerpkenmerken van kleppen voor verwarming

Momenteel worden voor de werking van omloopkleppen twee werkingsprincipes gebruikt die in wezen verschillend zijn: veer en hefboomlading. Dit laatste wordt het meest gebruikt voor grote cv-leidingen. Overweeg de bijzonderheden van het werk van elk van hen.

Veerventielen

Het principe van dit mechanisme is als volgt. De vloeistofstroom werkt op de capan-sluiter, waarvan de beweging wordt beperkt door een veer. Zodra de drukwaarde de drukkracht van de veer overschrijdt, gaat de stang omhoog. Als gevolg hiervan zal het koelmiddel de uitlaat binnendringen. Na stabilisatie van het interne watervolume zal de veer van de veiligheidsklep voor de verwarmingsketel de rolluik terugbrengen naar zijn oorspronkelijke positie. Als gevolg hiervan stopt de koelvloeistofstroom in de uitlaat.

Veerbelast met plastic of messing steel

Dit type komt het meest voor. Het ontwerp van een veerbelaste terugslagklep is niet veel ingewikkelder. Als afsluitelement wordt een schijf gebruikt, waaraan een steel is bevestigd. Op deze stang wordt een veer gezet. In de “oorspronkelijke toestand” drukt de veer de schijf tegen de randen van de behuizing, waardoor de stroming wordt geblokkeerd. Zodra de druk van het koelmiddel groter wordt dan de druk van het systeem, beweegt de schijf terug en opent de doorgang. De druk daalt, het afsluitelement keert terug naar zijn oorspronkelijke staat.

Veerbelaste terugslagklep en zijn werkingsprincipe:

Veerbelaste terugslagklep en zijn werkingsprincipe:

Een terugslagklep van dit type is goedkoper dan een bloemblad en een kogelkraan, maar het is niet aan te raden om deze te installeren in verwarmingssystemen met natuurlijke circulatie: het is onwaarschijnlijk dat de zwaartekracht er doorheen zal “duwen”. En het verkleint de doorsnede aanzienlijk, waardoor de efficiëntie van het systeem opnieuw wordt verminderd. Maar op de retourleiding van de indirecte verwarmingsketel of op de koudwatertoevoerleiding van het systeem werkt het heel goed.

Sommige ambachtslieden veranderen dergelijke exemplaren voor natuurlijke circulatie. Om dit te doen, demonteren ze, vervangen ze de standaardveer door een zwakkere – zodat deze met een lagere druk werkt. De tweede optie is om de voorraad op te bouwen. In ieder geval mislukken de geconverteerde kopieën vaak – de sluitschijf is kromgetrokken, waarna deze vaak vastloopt. Als gevolg hiervan werkt het systeem in geen van de modi normaal. Dus op de bypass van de circulatiepomp moet een dergelijke optie niet ondubbelzinnig worden geplaatst – noch “origineel”, noch gewijzigd.

Oventrop SWI (Duitsland) - een van de meest betrouwbare merken, die weinig klachten heeft

Oventrop SWI (Duitsland) – een van de meest betrouwbare merken, die weinig klachten heeft

De veerbelaste terugslagklep is verkrijgbaar met messing of kunststof spindel. Als je naar de kenmerken kijkt, is er niet veel verschil. Beide kunnen gebruikt worden bij temperaturen tot 120 °C. Maar er is een verschil in prijs – drie keer duurder met een koperen staaf. Het is aan jou om te beslissen, want het belangrijkste is een veer van hoge kwaliteit. Maar de voorraad is ook belangrijk.

Hefboomgewicht ventiel

Terugslagklep voor verwarming: actie, typen, voor- en nadelen + installatieschema

Dit type ontlastbeveiliging wordt gebruikt voor pijpleidingen met grote diameters (vanaf 200 mm). Daarin oefent een belasting met een andere massa in plaats van een veer een kracht uit op de staaf..

Voordat u een veiligheidsklep kiest voor een verwarmingssysteem met een vergelijkbaar ontwerp, moet u vertrouwd raken met de specifieke kenmerken van de werking ervan. Allereerst is dit een grove instelling van de kritische drukwaarde. Dit kan door de massa op de buitenste arm te veranderen. Bij veermodellen kan dit door aan de steldop te draaien. Bovendien kan de minimale verandering in drukwaarde 0,2 bar . zijn.

Balanceren

Elke CO vereist hydraulische aanpassing, met andere woorden – balanceren. Het wordt op verschillende manieren uitgevoerd: met een correct geselecteerde buisdiameter, ringen, met verschillende stroomdoorsneden, enz..

Het doel van dit apparaat is dat de benodigde hoeveelheid koelvloeistof en de hoeveelheid warmte aan elke tak, circuit en radiator kan worden geleverd..

De klep is een conventionele klep, maar met twee fittingen geïnstalleerd in zijn messing behuizing, die het mogelijk maken om meetapparatuur (manometers) of een capillaire buis met een automatische drukregelaar aan te sluiten.

Het werkingsprincipe van de inregelafsluiter voor het verwarmingssysteem is als volgt: Draai aan de instelknop om een ​​strikt gedefinieerd debiet van het koelmiddel te bereiken. Dit wordt gedaan door de druk bij elk mondstuk te meten, waarna, volgens het diagram (meestal door de fabrikant aan het apparaat geleverd), het aantal omwentelingen van de instelknop wordt bepaald om het vereiste waterdebiet voor elk CO-circuit te bereiken . Handmatige balanceringsregelaars worden geïnstalleerd op circuits met maximaal 5 radiatoren. Op takken met een groot aantal verwarmingsapparaten – automatisch.

Schotelkleppen

Het werkingsprincipe van een schotelterugslagklep is duidelijk uit het ontwerp, weergegeven in de tekening:

 1. In het cilindrische messing lichaam is een platform met een rond gat gemaakt – een zadel.
 2. Aan de andere kant van het deel is een scheidingswand gemaakt met een gat in het midden..
 3. Een steel met een schotel aan het uiteinde voorzien van een afdichting wordt in het keerschotgat gestoken.
 4. Tussen het schot en de “plaat” is een veer geïnstalleerd, die de schijf tegen de zitting drukt.

Poppet ontwerp

Water dat in de goede richting stroomt, overwint de veerkracht, opent de stuitligging en gaat verder. In de tegenovergestelde richting is de stroming onmogelijk – het kanaal sluit onmiddellijk. Welke eigenschappen van een terugslagklep zijn belangrijk voor verwarmingssystemen:

 • het vermogen om in elke richting van het lichaam in de ruimte te functioneren;
 • werkdruk – niet minder dan 10 bar, diameters DN15 – DN100 (inwendig);
 • type verbinding – koppeling (interne pijpdraad);
 • een veerslot zorgt voor een verhoogde hydraulische weerstand tegen de vloeistofstroom;
 • de afdichting verliest zijn dichtheid bij het binnendringen van vaste deeltjes zoals zand.

Hoe de klepschotel werkt

In de technische netwerken van particuliere huizen en appartementen worden kleppen met koppelingsverbindingen gebruikt.

Verwijzing. Er zijn compactere versies van veerbelaste terugslagkleppen die tussen flenzen worden geïnstalleerd. Het verkleinen van de maat is handig bij het installeren van leidingen van ketels in een beperkte ruimte in de oven.

Schotelsloten worden ook gebruikt in waterleidingnetten, bijvoorbeeld in combinatie met dompelpompen. De klep laat geen water uit de pijpleidingen teruglopen in de put of put.

Lift kleppen

Een ander klepontwerp is heel gebruikelijk. Daarin wordt de beweging van de schotelklep langs de verticale as uitgevoerd. De klep wordt opgetild door een directe stroom, maar wordt al neergelaten wanneer deze wordt verzwakt door zijn eigen gewicht.

Liftklep:

De producten worden gekenmerkt door onderhoudbaarheid, ze zijn gemakkelijk schoon te maken en ze werken vrij betrouwbaar. Maar tegelijkertijd creëren ze een verhoogde weerstand tegen de stroming en hun installatie is alleen mogelijk in een horizontale pijp (of in een positie dichtbij deze positie), met een rechte draai van het kleplichaam.

Directe en indirecte klep

Drukregelventielen zijn onderverdeeld in directe en indirecte apparaten.

 • Het eerste type klep heeft een eenvoudig ontwerp: een veer wordt in beweging gezet door een klep, waarop de koelvloeistof direct drukt. Dergelijke apparaten zijn goedkoop, eenvoudig te bedienen, betrouwbaar, ongevoelig voor vuil, maar niet erg nauwkeurig in instellingen..
 • Indirect werkende apparaten, ook wel pulsapparaten genoemd, hebben een zuigerbediende hoofdklep, een kleinere pulsklep en een drukopnemer. Wanneer de druk verandert, drukt de kleine klep op de zuiger, die de hoofdklep aandrijft, die de doorvoer van het apparaat regelt. De stroomregeling vindt dus indirect plaats, op een indirecte manier. Kleppen van dit type zijn door het grotere aantal onderdelen minder betrouwbaar, duur, maar nauwkeuriger afstembaar..

Onderverdeling van kleppen naar bevestigingsmethode.

 • Koppelventielen worden gebruikt voor kleine leidingdiameters, tot en met 50 mm. Ze onderscheiden zich door de uiterste goedkoopheid en installatiegemak. Op metalen schroefdraad blijkt het beste afdichtmiddel hetzelfde ingevette vlas te zijn.

koppelkleppen

 • Flensflenzen worden bevestigd aan buizen met een grote diameter, vanaf 40 mm, met behulp van bouten en pakkingen van rubber, siliconen tussen de flenzen.

terugslagklep met flens;

 • Gelast. Metaalgelaste kleppen zijn zeldzaam, dus dit is waarschijnlijker voor producten in polypropyleen behuizingen..

Plastic

Kunststof terugslagkleppen zijn het goedkoopst, maar praktisch zijn ze ook niet. Het is beter om Amerikaanse vrouwen en een metalen terugslagklep op de draad te zetten. Het sterkste en meest duurzame roestvrij staal blijft.

Schijftype armaturen:

Een onderscheidend kenmerk van het product is de aanwezigheid van een vlinderklep. Dit is een plastic of metalen element waarvan de afmetingen het mogelijk maken om de stroom van het koelmiddel volledig te blokkeren als het in de tegenovergestelde richting begint te bewegen..

De schijf is verbonden met een stalen veer. Met de directe beweging van de vloeistof bevindt deze zich in een gecomprimeerde toestand. Bij het veranderen van richting, richt het de schijf recht en verschuift het van zijn plaats, waardoor de pijp wordt geblokkeerd.

Het klepontwerp bevat ook een pakking waardoor het klepmechanisme zo strak mogelijk in de zitting kan zitten. Daarom is lekkage uitgesloten in bruikbare apparaten..

Schijfapparaten worden veel gebruikt bij de opstelling van huishoudelijke verwarmingssystemen, omdat ze aanzienlijke voordelen hebben:

 1. compactheid. De afmetingen van de producten en hun gewicht zijn klein, waardoor ze op elk systeem kunnen worden geïnstalleerd.
 2. Regelmatig onderhoud is niet vereist voor het apparaat.
 3. De kosten van het apparaat zijn laag.

Van de belangrijke tekortkomingen is het vermeldenswaard de ongeschiktheid voor reparatie. Daarom worden defecte kleppen onmiddellijk vervangen door nieuwe..

Schijf terugslagklep

Een belangrijk nadeel van schijfinrichtingen is een aanzienlijke hydraulische weerstand. Het diagram laat duidelijk zien hoe het ontstaat. Vloeistoffen moeten een obstakel overwinnen in de vorm van een borgschijf

En nog een nadeel is de aanzienlijke hydraulische weerstand die door het apparaat wordt gecreëerd. Voor sommige systemen, zoals een aardwarmtepomp, kan dit van cruciaal belang zijn. Na verloop van tijd raakt de klep bedekt met een laag minerale afzettingen, wat leidt tot defecten aan het apparaat..

Standaard schijfkleppen genereren enige schokbelasting wanneer ze gesloten zijn. Dit heeft op geen enkele manier invloed op hun prestaties en technische staat, maar er ontstaat een waterslag in het systeem. Wat is onwenselijk voor haar?.

Verstoken van dit nadeel zijn schijfapparaten met een extra mechanisme waarmee u het gat zo soepel mogelijk kunt sluiten. Hun kosten zijn hoger dan die van standaard tegenhangers.

Handmatige ventilatieopeningen

Bij het vullen van het verwarmingssysteem moet het koelmiddel, dat onder druk binnenkomt, al het gas verdringen. Hiervoor is op het hoogste punt van het systeem een ​​klep aangebracht om de lucht uit het verwarmingssysteem te laten ontsnappen. Om het vullen in relatief korte tijd te laten plaatsvinden, moet de doorvoer van de kraan een vrije uitgang bieden. Daarom worden kranen geïnstalleerd met een diameter van minimaal 15 mm en soms meer. Na het vullen van het systeem wordt de klep gesloten.

Terugslagklep voor verwarming - selectie, installatie, werkingsprincipe

In de eerste dagen van het verwarmen komen gassen zeer actief vrij uit het koelmiddel en hopen zich op. Daarom omzeilt het servicepersoneel dagelijks, en soms 2 keer per dag, alle ontluchtingskleppen en laat deze vrij. Dit kost veel slotenmakers en tijd..

Om de arbeidskosten te verlagen, begonnen ze kleine tanks te installeren voor het verzamelen van lucht, die luchtcollectoren werden genoemd. De traversal kon nu veel minder vaak worden uitgevoerd, maar het was nog steeds nodig.

In moderne huizen wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van bedrading voor appartementverwarming met een lagere pijpleiding. Het gebruik van een dergelijk verwarmingssysteem biedt een aantal voordelen: materiaalbesparing tijdens de installatie, warmtemeting van het appartement, temperatuurregeling van het appartement, tot een volledige uitschakeling, verbetert het ontwerp van de kamer. Maar er zijn ook enkele problemen. Bij het vullen van een dergelijk verwarmingssysteem kan de lucht in de batterijen er niet uit worden verdrongen. Omdat de verwarming zich boven de pijpleiding bevindt,.

Terugslagklep voor verwarming - selectie, installatie, werkingsprincipe

Schema’s van een eenpijpsverwarmingssysteem in een woonhuis Eenpijpsverwarmingssysteem van een woonhuis met een bodembedrading: diagram

Gezelligheid in huis is niet alleen een mooie setting, correct geselecteerde interieurartikelen, maar ook warmte, vooral in de winterse kou. Er moet constant worden verwarmd, wat zorgt voor een comfortabele …

Daarom zijn alle moderne verwarmingsapparaten, om lucht te laten ontsnappen, uitgerust met een kleine ontluchtingsklep voor het verwijderen van gassen, de naam is “Mayevsky-kraan”. Met de naam van de uitvinder van deze kraan. Deze kranen worden alleen handmatig geopend en gesloten. Het principe van het apparaat is eenvoudig. In de plug wordt een schroef geschroefd, aan het uiteinde geslepen op een kegel. Bij twee of drie omwentelingen beweegt de kegel weg van het gat en laat langzaam lucht ontsnappen. Wanneer er waterdruppels verschijnen, wordt de schroef teruggeschroefd en sluit het gat.

Kogelterugslagkleppen

In apparaten van dit type wordt een metalen kogel als sluiter gebruikt. Het is gemaakt van aluminium, staal en andere metalen. Het element is bedekt met een laag rubber om de levensduur te verlengen..

Zo’n sluiter werkt als volgt: wanneer het koelmiddel door het lichaam van het apparaat in de gewenste richting beweegt, tilt het de bal op, die in het bovenste compartiment van de klep beweegt.

Bal type terugslagklep:

De kogelkraan heeft een minimale hydraulische weerstand en wordt daarom veel gebruikt in een breed scala aan verwarmingssystemen. Een ander pluspunt is een lange levensduur

Zodra de bewegingsrichting verandert of de stroom stopt, daalt de bal onmiddellijk en sluit de buis. Aldus wordt de beweging van de vloeistof in de tegenovergestelde richting onmogelijk..

De voordelen van deze ventielen zijn onder meer:

 • betrouwbaarheid – het ontwerp bevat geen wrijvende of bewegende systemen, waardoor de kans op breuk aanzienlijk wordt verminderd en u in elke positie kunt werken;
 • onderhoudbaarheid – het bovenste deel van het kleplichaam is uitgerust met een verwijderbare afdekking, die gemakkelijke toegang tot de binnenkant van de structuur biedt;
 • lage hydraulische weerstand.

Gezien de nadelen, is het vermeldenswaard de vrij grote werkdiameter. Om deze reden is het onmogelijk om ze te gebruiken in huishoudelijke pijpleidingen met kleine doorsneden..

Kogelkranen zijn grillig bij installatie vanwege ontwerpkenmerken. Wanneer ze horizontaal worden geïnstalleerd, moeten ze met het deksel naar boven worden geplaatst, anders kan het luik niet omhoog komen om de waterstroom mogelijk te maken. Op basis van dezelfde overwegingen moet u bij verticale installatie er strikt voor zorgen dat de vloeistof strikt naar boven beweegt..

Kogelkranen zullen niet normaal kunnen functioneren in leidingen met lage druk. Aangezien de minimale waarde waarbij de bol die de opening sluit stijgt meestal 25 bar is.

Belangrijkste soorten

Allereerst verschillen de kleppen in diameter. In de normen voor de installatie van riolen, overgebleven uit de Sovjettijd, is een diameter van 110 mm vastgesteld voor stijgleidingen en hebben alle andere leidingen een diameter van 50 mm. Tegenwoordig zijn er niet-standaard opties verschenen, bijvoorbeeld met een diameter van 75 mm, maar deze zijn veel minder wijdverbreid..

Voor de vervaardiging van afsluitinrichtingen worden verschillende materialen gebruikt. Ze kunnen zowel van metaal (brons, messing, roestvrij staal of koolstofstaal) als van polymeer (PVC, polyethyleen) zijn. Elk van de opties heeft zijn eigen voor- en nadelen:

 • Metalen producten zijn aanzienlijk duurder. Ze zijn duurzaam, maar vereisen aandacht voor hun conditie en periodiek onderhoud..
 • Kunststof ventielen zijn goedkoper. Ze corroderen praktisch niet. Maar de mechanische sterkte van dergelijke structuren is minder.

Structureel zijn ook de terugslag- (of aftap)kleppen anders. De meest voorkomende opties zijn:

 • De kogelkraan heeft een zeer eenvoudige opbouw: in de leiding bevindt zich een rubberen bal waarvan de diameter iets groter is dan de totale diameter van de leiding. Wanneer de vloeistof in voorwaartse richting beweegt, gaat de bal in een speciale kamer en tijdens de omgekeerde beweging sluit de door het water gevangen bal de hals van de pijp stevig af. Dankzij zo’n eenvoudig ontwerp valt er gewoon niets te breken in dit apparaat..
 • Wafel apparaat. De meest compacte optie. Een dergelijke klep is handig voor installatie in krappe ruimtes. Maar in geval van storing, moet u een deel van het systeem demonteren om de oude unit te repareren of te vervangen..
 • Hef- en draaisluizen zijn ontworpen met veerbelaste kleppen. Dergelijke apparaten zijn relatief groot, zwaar en niet goedkoop. Het voordeel is de mogelijkheid om eenvoudig te demonteren voor reiniging, aanpassingen en kleine reparaties.

De keuze voor een bepaald type toestel hangt af van het budget dat wordt uitgetrokken voor de herstelling, de plaats van installatie, het type leiding en de bestaande omstandigheden..

Bloemblaadje type sluiter

Dit type klep wordt afgedicht door een dunne stalen plaat. Het hecht aan een scharnierstructuur waardoor het kan bewegen..

Tweekleppige bloembladklep

De dubbelbladige terugslagklep is zeer betrouwbaar en bestand tegen hoge druk. Maar tegelijkertijd heeft het een ernstige hydraulische weerstand, omdat de zwenkas van de kleppen zich direct in het midden van het doorgangsgat bevindt

Er zijn twee soorten bloembladapparaten. Enkelvleugelige of draaibare exemplaren zijn uitgerust met één plaat die rond een as kan draaien.

Wanneer het koelmiddel in een bepaalde richting beweegt, tilt het de vleugel op, waardoor het doorgangsgat wordt geopend. Wanneer de stroomrichting verandert, wordt de plaat neergelaten. Dit kan met of zonder veer..

Vlinderkleppen zijn iets anders ontworpen. Ze hebben twee borgplaten die zijn bevestigd aan de scharnieras en gecentreerd op de boring..

Ontwerp met twee bladen terugslagklep

Het koelmiddel dat langs het verwarmingscircuit beweegt, opent beide kleppen van de tweebladige terugslagklep en wanneer de bewegingsrichting verandert, slaan de veren de platen dicht

De voordelen van het gebruik van deze kleppen worden als volgt beschouwd:

 • sommige modellen zwaartekrachtkleppen kunnen zonder veren werken, waardoor ze in zwaartekrachtsystemen kunnen worden gebruikt;
 • relatief lage kosten van apparaten.

Van de tekortkomingen is het vermeldenswaard een vrij hoge hydraulische weerstand. Dit geldt met name voor dubbelbladige modellen – de draaias bevindt zich direct in het midden van de boring, wat een belangrijk obstakel is voor een bewegende vloeistof.

Om deze reden worden vlinderkleppen uitsluitend gebruikt in hogedruksystemen..

Hijsapparatuur

Hefkleppen zijn uitgerust met een spoel die vrij rond een verticale as kan bewegen. Op het doorgaande gat bevindt zich een landingsplaats, waar de spoel zich bevindt.

Wanneer de vloeistof wordt toegevoerd, brengt de kracht van de druk de sluiter omhoog en beweegt deze langs de as, waardoor het gat wordt geopend voor de beweging van het koelmiddel. Zodra de stroomdruk verzwakt of van richting verandert, zakt de spoel in de zitting.

Lift terugslagklep

De terugslagklep wordt alleen verticaal geïnstalleerd. Anders zal de druk van de warmteoverdrachtsvloeistof niet voldoende zijn om het vergrendelingsmechanisme omhoog te brengen

De voordelen van deze apparaten zijn:

 1. Betrouwbaarheid. De apparatuur heeft een vrij eenvoudig ontwerp, waardoor het kan werken met een minimaal risico op defecten..
 2. Lage gevoeligheid voor de kwaliteit van de koelvloeistof.
 3. De mogelijkheid tot reparatie. Hiervoor bevindt zich een verwijderbare hoes in het bovenste deel van de behuizing van het apparaat..

Onder de tekortkomingen is het noodzakelijk om de beperkingen in de installatie op te merken. Vanwege de ontwerpkenmerken kunnen ze alleen in een strikt verticale positie worden gemonteerd..

Zwaartekrachtterugslagklep voor verwarming

Het wordt ook een krakerklep genoemd, het wordt alleen gebruikt in zwaartekrachtsystemen en wordt in de regel bij de inlaat van de ketel geïnstalleerd. Bestaat uit een metalen “bloemblad” dat door middel van een veer stevig tegen de rand wordt gedrukt.

Terugslagklep voor zwaartekrachtverwarmingssystemen

De veer in zo’n apparaat is nogal zwak en interfereert niet met de natuurlijke circulatie van het koelmiddel, zoals de volgende gepresenteerde optie.

Koppeling

Alle hierboven besproken producten waren volledig autonoom en gehoorzaamden niet aan externe invloeden en werkten slechts in één richting. Maar in gevallen waar het bijvoorbeeld nodig is om de koelvloeistof uit de leidingen af ​​te tappen, is een apparaat nodig dat het mogelijk maakt om de koelvloeistofstroom in de tegenovergestelde richting te openen – zo’n apparaat is een koppeling of klepklep.

Terugslagklep voor zwaartekrachtverwarmingssystemen

De keuze tussen een koppeling en een klep is meestal te wijten aan de interne werkdruk van het netwerk, als deze hoog is, wordt een klep gebruikt, als deze medium is, is de koppeling voldoende.

Drieweg verwarmingsklep

Om de watertemperatuur in de tweepijps- en collectorsystemen te regelen, is in het verwarmingssysteem een ​​driewegmengklep geïnstalleerd. Het wordt aangesloten op de aanvoer- en retourleiding.

Terugslagklep voor verwarming: actie, typen, voor- en nadelen + installatieschema

Het werkingsprincipe van een driewegmengkraan in een verwarmingssysteem is het mengen van warm en koud water in de leidingen. Hiermee kunt u het gewenste verwarmingsniveau van het verwarmingsmiddel instellen zonder de bedrijfsmodus van de ketel te wijzigen..

De bepalende factor bij het kiezen van een driewegklepmodel is een bedieningselement, dat van de volgende typen kan zijn:

 • hydraulisch;
 • Pneumatisch;
 • Elektrisch.

Bij autonome verwarming worden meestal modellen met een elektrische aandrijving geïnstalleerd. Ze kunnen worden aangesloten op bedieningselementen van het systeem

Het is belangrijk om de mengmodus correct in te stellen om de parameters van de warmtetoevoer niet te beïnvloeden.

De selectie en installatie van verwarmingskleppen mag alleen worden uitgevoerd na een nauwkeurige berekening van het systeem. Als resultaat van dit werk worden de parameters van alle componenten bepaald en op basis van deze gegevens wordt een keuze gemaakt uit de bestaande modellen..

Aanpassing aandrijfmechanisme:

Driewegkleppen zijn onderverdeeld in vier typen, afhankelijk van het type capaciteit en stroomregeling:

 • Handmatig;
 • hydraulisch;
 • Thermostatisch;
 • Elektrisch.

Een handmatig verstelbare klep is de eenvoudigste en meest onbetrouwbare optie. Wanneer de temperatuur van de koelvloeistof verandert, past deze zich er niet aan aan.

De hydraulische actuator is uitgerust met een zuiger gevuld met temperatuurgevoelige vloeistof. bij verhitting zet het uit en overlapt de zuigerstang het stoelmechanisme.

Thermostatische 3-weg kranen zijn voorzien van een conventionele thermostaat. Ze zijn niet verstelbaar en hebben een smal bedrijfstemperatuurbereik. Dergelijke kleppen zijn niet gebruikelijk en worden gebruikt om specifieke problemen op te lossen..

Driewegkleppen met elektrische aandrijving (servo-aandrijving) zijn de meest handige en gebruikelijke optie. Ze kunnen op de gewenste temperatuur worden ingesteld. Ze zijn uitgerust met een temperatuursensor die signalen doorgeeft aan de elektromotor. Dat leidt op zijn beurt de koelvloeistofstromen om. Met moderne driewegkleppen kunt u de bedrijfsmodi aanpassen aan het tijdstip van de dag.

Elektrische ventielen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen. In de vorm van een monoblock, waarbij een sensor, een motor en een controller in één en een aparte behuizing zijn gemonteerd. In het laatste geval kan de controller afzonderlijk worden verwijderd, wat het handig maakt voor installatie in verwarmingssystemen van particuliere huizen en appartementen.

Interne organisatie

Er zijn twee soorten roterende sluizen, zitting en roterende. Ze verschillen in interne structuur en type toegepaste kracht voor aanpassing..

De roterende driewegklep heeft een kogelkraan. Hij draait, blokkeert de ene richting en opent een andere (zie afbeelding). De interne structuur van een dergelijke kraan is vergelijkbaar met een kogelkraan..

Werkingsprincipe van 3-weg roterende klep:

Werkingsprincipe van 3-weg roterende klep:

Werkingsprincipe van 3-weg roterende klep:

De driewegzadelklep heeft een steel met één (in de menging) of twee (in de scheidende) afsluiters (zie afb.). Het zijn metalen ballen die strak in het nest passen. Wanneer een van hen de stroom blokkeert, is de tweede volledig open.

Het werkingsprincipe van een driewegschotelklep:

Het werkingsprincipe van een driewegschotelklep:.

Werkingsprincipe

De 3-weg omschakelklep regelt de hoeveelheid warmte niet. Het verdeelt het gewoon tussen de twee threads. Als u het volume en de snelheid van de koelvloeistof die de ene stroom binnenkomt, verhoogt, neemt deze in de andere af..

De 3-weg mengklep zorgt voor een nauwkeurigere temperatuurregeling. Het produceert slechts één stroom warmtedrager, waarin twee vloeistoffen worden gemengd – verwarmd en gekoeld. Door het afstellen van zo’n ventiel kun je de gewenste temperatuur geven.

Drieweg mengkraan

De mengkraan werkt als een soort bypass. Het functioneert als volgt:

 1. De koelvloeistof wordt aan het circuit geleverd (warme vloer, radiatoren);
 2. Terwijl het langs de contour loopt, geeft het warmte af en koelt het af;
 3. Bij de uitgang van het circuit komt een deel van de koelvloeistof in de driewegklep, waar het zich vermengt met de verwarmde;
 4. De temperatuur daalt en het verwarmingsmedium stroomt weer door het verwarmingssysteem.

Het is raadzaam om drieweg-mengkranen in aparte circuits te installeren. In het vloerverwarmingssysteem worden ze bijvoorbeeld direct na de collector geplaatst..

Installatieschema van een driewegmengkraan in een verwarmingssysteem

Installatie van een driewegmengkraan in het verwarmingssysteem

Selectie- en installatietips

Als u een constante temperatuur van het verwarmingsmedium moet handhaven, volstaat een hydraulische of thermostatische klep. Als u van plan bent het temperatuurregime te wijzigen, is het de moeite waard om een ​​elektrisch of handmatig bediende klep te kiezen..

Als je hebt gekozen voor een handmatige, hydraulische of thermostatische kraan, denk dan eens aan de toekomst. Misschien wilt u een servo met een controller installeren. Kies daarom een ​​model met de mogelijkheid om de schijf te vervangen..

Let bij het selecteren in het bijzonder op de volgende punten:

 • Maximale werkdruk (deze moet overeenkomen met de kenmerken van het verwarmingssysteem);
 • Maximale bedrijfstemperatuur (moet hoger zijn dan de maximale temperatuur van de koelvloeistof);
 • Doorvoer – de binnendiameter van de klepmondstukken;
 • Naleving van schroefdraadverbindingen in schroefdraadspoed en diameter;
 • Klepmateriaal – brons en messing gaan langer mee dan staal en gietijzer.

Let bij de installatie op de volgende punten:

 • Voor en na de klep is het raadzaam om manometers te installeren om de druk in het systeem en de belasting van het apparaat te regelen;
 • Installeer een smoorinrichting (drukcompensator) voor de klep in geval van waterslag;
 • Reinig de binnenkant van de klep grondig voor installatie;
 • De driewegklep moet met de aandrijving naar boven worden geplaatst;
 • Als er een mogelijkheid is van oververhitting van de koelvloeistof in het systeem, is het noodzakelijk om extra een jumper te installeren (zie Fig.);
 • Installeer een grof (mechanisch) filter van de warmtedrager voor de klep.

  ustanovka-smesitelnogo-trehhodovogo-klapana-s-peremychkoj-v-sisteme-otoplenija.jpg

  Installatie van een 3-weg mengkraan met een jumper in het verwarmingssysteem

Fabrikanten beoordeling

Het is natuurlijk onmogelijk om eenduidig ​​te antwoorden welke fabrikant de beste driewegkranen maakt. Elk product heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. In deze lijst zijn de plaatsen verdeeld volgens de prijs/kwaliteit verhouding.

 1. ESBE (Zweden);
 2. Danfoss (Denemarken);
 3. Watt (Europese Unie);
 4. Valtec (Rusland-Italië);
 5. Caleffi (Italië);
 6. Herz (Oostenrijk);
 7. Barberi (Italië).

Schotelklep

Dit type apparaat veronderstelt de aanwezigheid van een schijf die verantwoordelijk is voor het overlappen van de sectie in de pijpleiding in het geval van een verandering in de omstandigheden in het circuit.

Kenmerken van het functioneren:

 • De schijf past in de zitting, die is voorzien van een afdichting.
 • Van binnenuit is het constructie-element bevestigd aan een staaf die vrij langs de huls kan bewegen.
 • Een veer tussen de schotel en het lichaam zorgt ervoor dat de schijf stevig tegen de zitting wordt gedrukt.

Om te voorkomen dat water in de tegenovergestelde richting stroomt, is een hef- of doorstroomschijfelement geïnstalleerd.

Kogelkraan

Kogel(kogel)kranen kenmerken zich door de aanwezigheid van een kogel als actuator. Voor de vervaardiging van het element wordt rubber of aluminium gebruikt. Als de veer wordt geactiveerd wanneer de waterstroom verandert, overlapt de bal het stroomgebied en valt in het zadel. Omdat hij zich onder de bovenklep bevindt, beweegt hij langs een hellend kanaal.

De schotel- en kogelkranen zijn ontworpen voor installatie in een standaard verwarmingssysteem. Maar in het geval van buizen met een grote diameter is het geen garantie voor voldoende bescherming..

Vlinderklep

Om een ​​soepele werking van het systeem te garanderen, waar leidingen van grotere afmetingen worden gebruikt, is een vlinderklep ontworpen. Hij wordt zowel voor aanvoer als retour gemonteerd..

De naam van dit type apparaat is te danken aan de aanwezigheid van twee veerkleppen, die bij normale druk in het systeem gemakkelijk door de koelvloeistof worden geopend. In geval van nood voorkomen gesloten kleppen de beweging van water in de tegenovergestelde richting.

Een speciale as is verantwoordelijk voor het voorkomen van onjuiste circulatie, die het stroomgebied doorkruist, waarop de vleugels zijn bevestigd. Er wordt aangenomen dat deze wijziging van de terugslagklep de meest betrouwbare is. Het apparaat is geschikt voor hogedruksystemen.

Verwarming met vierwegklep

Installatie van een verwarmingssysteem met een vierwegklep:

 1. Aansluiting circulatiepomp. Geïnstalleerd op de retourleiding;
 2. Installatie van veiligheidsleidingen op de inlaat- en uitlaatleidingen van de ketel. Installeer geen kleppen en kranen op veiligheidsleidingen, aangezien deze onder hoge druk staan;
 3. Installatie van een terugslagklep op de watertoevoerleiding. Het werkingsprincipe is gericht op het beschermen van het verwarmingssysteem tegen de invloed van tegendruk en sifondrainage;
 4. Installatie expansievat. Geïnstalleerd op het hoogste punt van het systeem. Dit is nodig zodat de werking van de ketel niet wordt belemmerd tijdens het uitzetten van het water. Het expansievat is zowel in horizontale als verticale positie volledig functioneel;
 5. Installatie van een veiligheidsklep. De thermostatische klep is geïnstalleerd op de watertoevoerleiding. Het is ontworpen om de energie voor verwarming gelijkmatig te verdelen. Dit apparaat heeft een dubbele sensor. Wanneer de temperatuur boven de 95 °C komt, stuurt deze sensor een signaal naar de thermostatische mengkraan, waardoor er een koudwaterstroom opengaat. Nadat het systeem is afgekoeld, wordt een tweede signaal naar de sensor gestuurd, die de kraan volledig sluit en de toevoer van koud water stopt;
 6. Installatie van een drukregelaar. Geplaatst voor de ingang van de thermostatische mengkraan. Het werkingsprincipe van het verloopstuk is om de drukval tijdens de watertoevoer te minimaliseren.

  Terugslagklep voor verwarming: actie, typen, voor- en nadelen + installatieschema

  Het aansluitschema van een verwarmingssysteem met een vierwegmengkraan bestaat uit de volgende elementen:

 7. Boiler;
 8. Vierweg thermostatische mengkraan;
 9. Veiligheidsklep;
 10. Reduceerventiel;
 11. Filter;
 12. Kogelkraan;
 13. Pomp;
 14. Verwarmingsbatterijen.

Het geïnstalleerde verwarmingssysteem moet met water worden doorgespoeld. Dit is nodig zodat verschillende mechanische deeltjes eruit worden verwijderd. Daarna moet de werking van de ketel worden gecontroleerd bij een druk van 2 bar en met het expansievat uitgeschakeld.

Opgemerkt moet worden dat er een korte tijd moet verstrijken tussen het begin van de volledige werking van de ketel en de controle ervan onder hydraulische druk. De tijdslimiet is te wijten aan het feit dat bij een lange afwezigheid van water in het verwarmingssysteem, het zal corroderen

Diagrammen – hoe terugslagkleppen worden gebruikt

In verwarmings- en watertoevoersystemen zijn terugslagkleppen geïnstalleerd in parallelle takken, waarin een omgekeerde vloeistofstroom mogelijk is wanneer de modus verandert in aangrenzende.

Het eenvoudigste voorbeeld: veel circuits met pompen uit één leiding. Wanneer u een pomp inschakelt, zal de druk in de aangrenzende veranderen, – waar een omgekeerde vloeistofstroom ongewenst is, wordt daar een terugslagklep geïnstalleerd..

Meest typische veelgebruikte terugslagklepcircuits.

 • Aansluiting van een reserveketel die automatisch inschakelt zonder menselijke tussenkomst. Een typisch schema voor het combineren van een ketel op vaste brandstof en een elektrische ketel. De terugslagklep voorkomt dat er vloeistof door de parallelle ketel stroomt terwijl er een in bedrijf is. Er moeten kleppen zijn met minimale weerstand tegen vloeistofbeweging, maar mogelijk met een grote kracht om te openen..

Kleppen bij het aansluiten van ketels

 • Een andere typische optie is om een ​​ketelpomp voor vaste brandstof te installeren met behoud van de mogelijkheid van zwaartekracht. Een terugslagklep met grote diameter in de zwaartekrachtleiding voorkomt dat de straal kortsluiting maakt wanneer de pomp (automatisch) wordt ingeschakeld. Een klep met een gemakkelijke opening om ervoor te zorgen dat de zwaartekracht hier geschikt is, en een grote diameter egaliseert de lokale weerstand..

Klep met pomp

 • Aansluiting van de samenstelling van elk verwarmingssysteem vanaf de watertoevoer. Een terugslagklep is hier in principe niet zo nodig … deze wordt geïnstalleerd voor het geval tijdens het vullen van het systeem plotseling de druk in de watertoevoer wegvalt. Zonder dat je dit op tijd merkt, kun je de gehele koelvloeistof terug in de watertoevoer laten lopen…
 • De terugslagklep is altijd geïnstalleerd in de watertoevoer voor de pomp, waardoor wordt voorkomen dat de pijpleiding door de zwaartekracht terug in de bron wordt afgevoerd.

Watertoevoer met terugslagklep

Hoe installeer ik een terugslagklep voor een pomp?

Soorten regelkleppen en hun parameters

De soorten speciale kleppen voor het regelen van de warmtetoevoer naar de radiator omvatten:

 • regelaars gemaakt in de vorm van klepmechanismen met thermische koppen, die een vaste temperatuur instellen;
 • kogelkranen;
 • speciale inregelafsluiters, handmatig bediend en geïnstalleerd in particuliere huizen – met hun hulp is het mogelijk om het interieur van het huis gelijkmatig te verwarmen;
 • ontluchtingskleppen – handmatige Mayevsky-mechanismen en meer geavanceerde automatische ontluchters.

De lijst wordt aangevuld met monsterventielregelaars die worden gebruikt voor het doorspoelen van batterijen en het aftappen van water. Dezelfde klasse omvat ook een terugslagklep die de beweging van het koelmiddel in de tegenovergestelde richting voorkomt in netwerken met geforceerde circulatie.

De indicatoren die de werking van elk type afsluiter kenmerken, zijn onder meer:

 • standaardmaten van apparaten waarmee ze zijn afgestemd op specifieke soorten radiatoren;
 • druk gehandhaafd in bedrijfsmodi;
 • begrenzende temperatuur van de drager;
 • productdoorvoer.

Voor de juiste keuze van de afsluiter moet rekening worden gehouden met alle parameters samen..

Hoe een driewegklep te kiezen voor een verwarmingssysteem voor een privéwoning?

Nu weet je voor welke gevallen bepaalde soorten kleppen worden gebruikt. Maar dit is niet het enige selectiecriterium, omdat de kleppen verschillende methoden voor temperatuurregeling en verschillende stroomsnelheden hebben. En het fabricagemateriaal kan verschillen. Laten we dit in meer detail behandelen..

Criteria naar keuze

Het aantal en de parameters van kleppen die nodig zijn voor een specifieke CO worden geselecteerd in het stadium van berekeningen en ontwerp. De belangrijkste criteria die van invloed zijn op de keuze van deze elementen zijn:

 • Type, schema en configuratie van CO.
 • Temperatuurconditie (nominaal en maximaal).
 • Systeemdruk (bedrijfs- en maximum).
 • Pijpsectie en draadtype:.
 • Type koelvloeistof (water, pekel, antivries).

De werking van deze apparaten stabiliseert CO, maakt het efficiënt en veilig. Iedereen die zich bezighoudt met zelfinstallatie van een verwarmingssysteem in een huis, moet het doel en het werkingsprincipe kennen. Alle afsluiters kunnen op basis van hun doel worden onderverdeeld in drie categorieën: veiligheids-, regel- en regelgroep.

Iedereen weet dat elke CO een verhoogde bron van gevaar is, omdat de koelvloeistof in het systeem onder druk staat. En hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de druk (in gesloten CO). Denk vervolgens aan de apparaten die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de CO

Scheidings- en mengapparaten

Visueel lijkt de driewegklep op een T-stuk, maar vervult het totaal verschillende functies. Een dergelijke eenheid, uitgerust met een thermostaat, behoort tot afsluiters en is een van de belangrijkste elementen..

Er zijn twee soorten van deze apparaten: scheiden en mengen.

De eerste wordt gebruikt wanneer de koelvloeistof gelijktijdig in meerdere richtingen moet worden toegevoerd. In feite is de unit een menger die met een ingestelde temperatuur een stabiele stroom vormt. Ze monteren het in een netwerk waardoor verwarmde lucht wordt aangevoerd, en in watertoevoersystemen.

Driewegklep

De driewegklep wordt zowel als mengkraan als als lucht- of warmwaterverdeler gebruikt

Producten van het tweede type worden gebruikt om stromen en hun thermoregulatie te combineren. Er zijn twee openingen voor inkomende stromen met verschillende temperaturen en één voor hun uitgang. Ze worden gebruikt bij het installeren van vloerverwarming om oververhitting van het oppervlak te voorkomen..

De driewegklep en de temperatuurregelaar worden apart verkocht. Voor autonome verwarmingssystemen wordt het nog steeds als een meer rationele en effectieve oplossing beschouwd om een ​​structuur met een thermostaat te kopen.

Ontwerp van driewegkleppen

Door het ontwerp zijn de kleppen verdeeld in zadel en roterend. Het werkingsprincipe van de eerste is gebaseerd op de ritmische beweging van de steel verticaal – het “steel-zadel” -aanpassingsschema. Dit type verwijst naar mengkranen. Vaak aangestuurd door een elektromechanische aandrijving.

Het belangrijkste element van de spilstructuur is de roterende sector. Tijdens beweging werkt de stang op de kogelklep en sluit deze de toevoer van koelvloeistof gedeeltelijk of volledig af. Dit aanpassingsschema wordt “ball-socket” genoemd.

Deze apparaten zijn zeer duurzaam. Ze zijn aangepast aan grote temperatuurschommelingen en worden geclassificeerd als afsluiters. In particuliere huizen, waar water in relatief kleine hoeveelheden wordt verbruikt, kunnen ze ook als kranen fungeren..

Bijzonder aan de mengkraan is de aanwezigheid van één uitlaat en twee inlaten. Het is ontworpen om de temperatuur van de werkvloeistof te regelen door stromen van hoge en lage temperatuur te combineren. Als het product correct is geïnstalleerd, kan en zal het streams scheiden.

Driewegkraanbediening

Hier wordt schematisch de werking van een driewegklep van het type zadelmenging en scheiding weergegeven

Een driewegklep van een scheidend type wordt gebruikt wanneer het nodig is om een ​​hete koelvloeistof in meerdere richtingen toe te voeren..

Alle modellen van dergelijke kranen verschillen in sommige opzichten van elkaar:

 • sluitermechanica – het kan een spannings- of pakkingbus zijn;
 • stompvorm – er zijn L, T, S-vormig;
 • het type sluiter – er is een cilindrische, bolvormige, conische;
 • verbinding met het circuit – met behulp van een koppeling, flens, door lassen, enz.;
 • besturingsmethode – automatisch, halfautomatisch, handmatig.

De menginrichting is voorzien van een centraal geplaatste spindel, er zit maar één kogelkraan in. Het sluit de sluiter van de inlaat op het juiste moment.

In apparaten van het scheidingstype is de steel uitgerust met twee kleppen die in de uitlaatmondstukken zijn gemonteerd.

Het werkt volgens een iets ander schema. Het werk van een driewegklep wordt duidelijker na een gedetailleerde analyse van het ontwerp.

Detaillering van een driewegklep

De driewegklep bestaat uit: huis (1), klepinzet (2), klepkegel (3), gepolijste klepsteel (4), klepzitting (5), ontlastkamer (6), stopbuspakking (7)

Het lichaam van dit type product is gegoten. Het is gemaakt van messing of brons met een chroom-nikkel gegalvaniseerde coating. Het vervult zowel beschermende als decoratieve functies. Voor aansluiting op de pijpleiding zijn er takken met schroefdraad – slechts drie stukken. Het type schroefverbinding is afhankelijk van het geselecteerde model.

Optimale drukparameters in het verwarmingssysteem voor een stabiele klepwerking zijn 10 kg / cm². Als deze waarde wordt overschreden, kunnen er problemen ontstaan..

Er zijn ook temperatuurlimieten – 95 voor ketels, 110 º voor zonnepanelen. De toelaatbare regeling van de temperatuur van het koelmiddel voor verschillende modellen ligt in het bereik van 20-60º. Productiviteit varieert van 1,6-2,5 m3 / h.

Hefhoogte van het rolluik

Bij low-lift veiligheidskleppen stijgt de plug niet meer dan 0,05 van de zittingdiameter. Het openingsmechanisme in dergelijke apparatuur is proportioneel.

Het wordt gekenmerkt door een lage bandbreedte en het meest primitieve ontwerp. Low-lifting equipment wordt gebruikt op schepen met een vloeibaar medium.

Veiligheidsklep met volledige lift

Volledige hefinrichtingen zijn uitgerust met een openingsmechanisme met twee standen. Ze worden gebruikt om niet alleen vaten uit te rusten met vloeistoffen, maar ook systemen waarin samendrukbare media circuleren (perslucht, stoom, gas)

Voor full-lift apparaten is de boutlift hoger. Dit betekent dat hun doorvoer veel beter is dan de vorige versie, zodat ze grotere hoeveelheden overtollig koelmiddel kunnen afvoeren..

Door reactiesnelheid

De afdekplaat van proportionele overdrukventielen gaat geleidelijk open. In de regel is de mate van opening evenredig met de toename van de druk die op het binnenoppervlak wordt uitgeoefend. Gelijktijdig met het optillen van het mechanisme nemen de volumes van de afgevoerde koelvloeistof geleidelijk toe.

Het ontwerp van de apparaten beperkt de mogelijkheden van hun gebruik in een samendrukbaar medium niet, maar ze hebben niettemin de overhand in systemen met water en andere vloeistoffen..

Proportionele veiligheidsvoorziening

Een van de voordelen van veiligheidskleppen met een proportionele responssnelheid zijn lage kosten, eenvoud van ontwerp, geen zelfoscillatie, batchopening op het niveau van waarden die nodig zijn om specifieke bedrijfsparameters te behouden.

Een kenmerk van aan-uit-kleppen is onmiddellijke werking met volledige opening na het bereiken van de grensdrukmarkeringen in het systeem, waarbij het veiligheidsluik opent.

Experts raden aan om deze apparaten in samendrukbare media te gebruiken. Hun belangrijkste nadelen zijn de aanwezigheid van karakteristieke zelfoscillaties van de sluiter..

Bij het installeren van een tweestandenklep in een verwarmingssysteem met een vloeibare warmtedrager, moet er rekening mee worden gehouden dat bij een plotselinge opening van de schuif een grote hoeveelheid water zal worden afgevoerd..

Hierdoor zal de druk te snel dalen. De klep zal onmiddellijk sluiten, waardoor waterslag ontstaat. Proportionele apparaten veroorzaken dergelijke risico’s niet..

Kenmerken van drieweg noodkleppen

Afzonderlijk is het de moeite waard om te praten over een apparaat dat niet zo bekend is bij consumenten – een driewegklep met een handmatige of elektrische schakelaar. Het wordt gebruikt in verwarmingssystemen met lagetemperatuurcircuits.

Het ontwerp van de zekeringen is voorzien van drie gaten, waarvan één ingang en twee uitgangen. De mediumstromen worden gecontroleerd door een luik in de vorm van een bal of een steel. Bewegende vloeistof wordt herverdeeld door rotaties.

Drieweg veiligheidsventielen

Driewegzekeringen zijn geschikt voor condensatieketels en in gevallen waarin meerdere verschillende systemen op één verwarmingsapparaat werken

Stel je een situatie voor: een verwarmingsschema met een systeem van conventionele radiatoren en vloerverwarming wordt in een huis geïmplementeerd. De technische vereisten voor het functioneren van de tweede optie zorgen voor niet te hoge koelvloeistoftemperaturen.

De ketel verwarmt water op dezelfde temperatuur voor alle systemen. In dergelijke omstandigheden is er behoefte aan een herverdeelinrichting, met de taken waarvan de driewegklep uitstekend werk levert..

Hij is verantwoordelijk voor de volgende functies:

 • afbakening van gebieden;
 • verdeling van de fluxdichtheid per zone;
 • vergemakkelijking van het mengen van de koelvloeistof uit de hoofdtakken van de toevoer / retour voor het sturen van kouder water naar de vloerverwarmingsleiding dan naar de radiatoren.

Om de temperatuur van het medium niet constant zelf te regelen, moet u letten op klepmodellen die zijn uitgerust met een servoaandrijving.

Dit apparaat wordt gevoed door een sensor die in het lagetemperatuurcircuit is geïnstalleerd. Wanneer de temperatuurmarkeringen veranderen, wordt een afsluitmechanisme geactiveerd, waardoor de vloeistoftoevoer vanuit de retour wordt geopend of gesloten.

Tips voor het kiezen van het beste model

Alvorens stil te staan ​​bij een specifieke veiligheidsuitrusting, is het absoluut noodzakelijk om vertrouwd te raken met de technische kenmerken van de ketelinstallatie..

De noodzaak van een zekering voor vorstbeveiliging

De werking van de veiligheidsklep wordt negatief weerspiegeld in temperaturen onder het vriespunt. Een voldoende belangrijk kenmerk voor het apparaat is daarom de aanwezigheid van vorstbeveiliging

Vergeet niet de instructies van de fabrikant te lezen, die alle grenswaarden aangeven..

Verschillende criteria spelen een beslissende rol bij het kiezen van een apparaat voor verwarming:

 1. Ketelprestaties.
 2. Maximaal toelaatbare druk van het medium voor de warmteafgifte van de verwarmingsapparatuur.
 3. Diameter veiligheidsklep.

Er moet worden gecontroleerd of de drukregelaar in het apparaat een bereik heeft waarbinnen de parameters van een bepaalde ketel zijn opgenomen. De responsdruk moet 25-30% hoger zijn dan de bedrijfsindicator die vereist is voor een stabiele werking van het systeem.

Reactietijd versus druk

Hoe hoger de werkdruk, hoe minder tijd het apparaat nodig heeft om te werken. Het verschil tussen de druk aan het begin van de beweging en wanneer het rolluik volledig is geopend, moet 15% zijn voor een nominale waarde van minder dan 2,5 atm, 10% voor hogere parameters

De diameter van de veiligheidsklep mag niet kleiner zijn dan de inlaataansluiting. Anders zal de constante hydraulische weerstand de zekering niet in staat stellen om zijn onmiddellijke taken volledig uit te voeren..

Het optimale materiaal voor de vervaardiging van apparatuur is messing. Het heeft een lage thermische uitzettingscoëfficiënt, waardoor de vernietiging van het lichaam door de effecten van sterke druk wordt uitgesloten.

De besturingseenheid is gemaakt van hittebestendige kunststof materialen die de vereiste stijfheid behouden, zelfs in contact met een kokende vloeistof.

Methode voor temperatuurregeling:

Handmatige 3-weg ventielen

Laten we beginnen met handmatige aanpassingen. Hier is de steel verbonden met een klep of handvat, daaronder bevinden zich markeringen, met behulp waarvan de temperatuur wordt geregeld. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste manier, dus sommige mensen beschouwen het als betrouwbaarder. Maar ik geloof dat alles van het bedrijf afhangt: als de klep van hoge kwaliteit is, werkt hij niet minder met automatische aanpassing dan met handmatige.

Voordelen: nadelen
Lage prijs in vergelijking met andere soorten kleppen Je moet zelfstandig reageren op alle veranderingen in omgevingscondities
Werkt zonder elektriciteit aan te sluiten Het verwarmingscircuit warmt niet gelijkmatig op

Thermostatische 3-weg ventielen

Thermostatisch.

Als een thermostaat in de constructie is ingebouwd, wordt zo’n klep een thermostatische klep genoemd. Het wordt meestal maar één keer geconfigureerd. Vervolgens selecteert hij zelf de stand van de stengel op basis van temperatuurschommelingen. Hiervoor is een warmtegevoelige vloeistof of gas verantwoordelijk: als de temperatuur stijgt, zetten ze uit en beginnen ze de stengel te bewegen. Deze kleppen zijn elektronisch en mechanisch. Een driewegklep met thermostaat is veel handiger dan een handmatige, omdat ze automatisch werken, maar het kost ook meer.

Voordelen: nadelen
Automatische temperatuurregeling Hoge prijs in vergelijking met handmatige ventielen
Gelijkmatige verwarming van het verwarmingscircuit
Mechanische modellen werken zonder elektriciteit

Gemotoriseerde 3-weg kleppen

Servo aangedreven.

De meest nauwkeurige zijn driewegkleppen met een elektrische aandrijving. Ze hebben een ingebouwde thermostaat, maar worden aangestuurd door een elektronische unit die werkt op een servoaandrijving. Wanneer de temperatuur verandert, stuurt de thermostaat een signaal naar de regelaar. En hij regelt al de aandrijving, het verhogen of verlagen van de stuurpen.

Voordelen: nadelen
Vereist geen menselijke deelname aan temperatuurregeling Hoge prijs
Hoogste precisie van alle driewegventielen Afhankelijkheid van elektriciteit
De hoogste kwaliteit en uniforme verwarming verwarming Hoger energieverbruik in vergelijking met elektronische thermostaatkranen

Ik denk dat het beter is om voor de middelste optie te kiezen. Handmatige afstelling is onhandig en de gemotoriseerde klep is duur. En een dergelijke nauwkeurigheid is zelden vereist in een huiselijke omgeving..

Temperatuurbereik en werkdruk

Bij het kiezen van een driewegklep moet ook rekening worden gehouden met het temperatuurinstelbereik. Zo staat een thermomengkraan voor een vloerverwarming meestal ingesteld op 30-40 °C. Hoewel dit bereik het meest comfortabel is voor het verkrijgen van warm water. Ook de maximale druk die de klep kan weerstaan ​​verschilt. Sommige modellen kunnen tot 16 bar weerstaan. Hoewel meestal in huishoudelijke omstandigheden meer dan 6 bar niet vereist is. Over het algemeen worden de werkdrukwaarden voor deze apparaten geregeld door GOST 26349-84.

Toepassingen

De driewegklep, waarvan het werkingsprincipe hierboven werd besproken, heeft een vrij breed scala aan toepassingen. De variëteiten ervan, zoals een elektromagnetisch apparaat of een apparaat met een thermische kop, worden vaak aangetroffen op moderne snelwegen, waar het nodig is om de verhoudingen aan te passen bij het mengen van twee gescheiden vloeistofstromen, maar zonder het vermogen of het volume te verminderen..

Wat betreft huishoudelijk gebruik, de meest populaire hier wordt beschouwd als een thermostatisch mengapparaat, waarmee u, zoals hierboven vermeld, de temperatuur van de werkvloeistof kunt regelen. Deze vloeistof kan zowel aan de vloerverwarmingsleiding als aan verwarmingsradiatoren worden toegevoerd. En als de klep ook een automatische regeling heeft, dan is het zonder problemen mogelijk om de temperatuur in de woning te regelen.!

Opmerking! Het gebruik van een driewegklep in een verwarmingssysteem om temperatuurdalingen te compenseren is niet alleen zeer gunstig voor comfort en gemak, maar ook voor kostenbesparingen.

Het feit is dat door de temperatuur van de vloeistof bij de “retour” van de verwarming te regelen, het mogelijk is om de hoeveelheid verbruikte brandstof aanzienlijk te verminderen, en dit zal een positief effect hebben op de efficiëntie van het systeem zelf. In sommige systemen is gewoon een klep vereist. In een “warme vloer”-systeem voorkomt dit apparaat bijvoorbeeld dat de vloerbedekking oververhit raakt boven een vooraf bepaald comfortniveau, waardoor gebruikers worden ontlast van onaangename gewaarwordingen..

toepassing driewegklep

Dergelijke regelinrichtingen worden ook gebruikt in waterleidingsystemen om een ​​permanente doorstroming op de gewenste temperatuur te verkrijgen. Het eenvoudigste voorbeeld is een gewone mixer, waarin je water warmer/koeler kunt maken door een koude kraan te openen/sluiten..

Terugslagklep voor verwarming - selectie, installatie, werkingsprincipe

Ketel veiligheidsklep

Eerder hebben we beschreven hoe u een veiligheidsklep voor een ketel selecteert en aansluit, en sprak over de toepassingsgebieden en interne structuur. Naast dit artikel raden we je aan om te lezen: alle details staan ​​hier

Ander

Vergeet natuurlijk niet dat driewegkranen verschillende diameters van de aansluitleidingen hebben. De meest voorkomende huismaten zijn 1 en ¾ inch. De draad kan intern of extern zijn.

Het aantal liters dat per uur door de klep gaat, is afhankelijk van de doorvoerindicatoren. Het moet zo worden gekozen dat de klep een coëfficiënt heeft die iets hoger is dan het berekende resultaat. Als er bijvoorbeeld 2 m³ per uur door het systeem stroomt, moet er gekozen worden voor een klep met een capaciteit van 2,5 m³ per uur..

Maar de capaciteit varieert afhankelijk van of de klep volledig of licht open is. De verhouding van deze indicatoren wordt het dynamisch regelbereik genoemd. Hoe hoger de verhouding, hoe beter de doorvoer behouden blijft. De beste verhouding wordt beschouwd als 100: 1, maar is vrij zeldzaam. De meest voorkomende indicatoren zijn 50: 1 of 30: 1, kleppen met dergelijke indicatoren kunnen veilig worden genomen.

Waar een 3-wegklep te installeren en wanneer deze niet nodig is?

Voordat u een driewegklep kiest, is het raadzaam om ervoor te zorgen dat deze echt nodig is. Inderdaad, op internet en in het echte leven zijn er genoeg adviseurs die de essentie van het probleem slecht begrijpen. Laten we dus de situaties opsommen waarin deze klep echt nodig is:

 1. Om de vastebrandstofketel te beschermen tegen de toevoer van koude koelvloeistof en condensatie op de binnenwanden van de oven.
 2. Om de temperatuur van het water in de verwarmingscircuits te regelen.
 3. Om de verwarming van de koelvloeistof in de vloerverwarmingscircuits te beperken.

Er is veel gezegd over condensaat, wat de vorming van plakkerige ophopingen op de wanden van de TT-ketelkamer veroorzaakt, ook op onze bron. Het verschijnt tijdens het verwarmingsproces, wanneer de temperatuur in de oven al hoog is en koud water uit het verwarmingssysteem komt. Om dit te voorkomen zijn de toevoer- en retourleidingen verbonden door een bypass, waar een 3-wegklep is geïnstalleerd. Het dwingt het koelmiddel uit de keteltank om in een kleine cirkel te stromen, en pas bij verwarming tot 50-60 ° C begint het water uit het systeem te mengen.

Gedetailleerd aansluitschema

Een circuit met een bypass en een mixer beschermt de TT-ketel tegen condensatie en temperatuurschokken

Belangrijke notitie. De klep dient als veiligheidselement voor de gietijzeren warmtewisselaar, als deze in uw warmtegenerator is geïnstalleerd. Stel je voor dat de elektriciteit in huis 1-2 uur wordt uitgeschakeld, waarbij het radiatornet de tijd heeft om af te koelen. Zonder mengkraan stroomt er plotseling koud water in een voorverwarmde boiler als de stroomvoorziening weer wordt ingeschakeld. Gietijzer krijgt door zo’n val een temperatuurschok en kan barsten..

Multi-consumentenregeling

Systeem met meerdere verwarmingscircuits die in verschillende modi werken

Temperatuurregeling in verwarmingscircuits met een mengset is in de volgende gevallen noodzakelijk:

 • in complexe verwarmingssystemen, wanneer meerdere leidingen met verschillende temperatuuromstandigheden moeten worden aangesloten op een gemeenschappelijke kam, bijvoorbeeld een radiatornetwerk, vloerverwarming en een indirecte verwarmingsketel;
 • bij het aansluiten van dezelfde verbruikers op een buffertank – een warmteaccumulator;
 • bij toevoer van verwarmd water naar de warmtewisselaar van een ventilatieluchttoevoereenheid die wordt gebruikt voor luchtverwarming van een chalet.

Basis bedradingsschema tank

De klep in het verwarmingscircuit regelt niet alleen de aanvoertemperatuur, maar zorgt er ook voor dat de ketel de warmteaccumulator kan verwarmen

Aangezien een warmtedrager met een temperatuur van niet meer dan 50 ° C naar de verwarmingscircuits van vloerverwarming wordt gestuurd en 85 ° C uit de ketel kan komen, moet deze worden beperkt. Meestal (maar niet altijd!) wordt het probleem opgelost door een mengunit met een 3-wegklep op de verdeelverdeler te installeren. Deze laatste mengt het gekoelde water van de vloercircuits met de “externe” warmtedrager afkomstig van de ketel.

Voeding van de circuits vanaf de ketel via een 3-wegklep

Het schema van de bereiding van water met de vereiste temperatuur voor het voeden in de lussen van vloerverwarming

Laten we nu de situaties aanwijzen waarin de aankoop en installatie van een mixer (of separator) niet nodig is:

 1. Als de lengte van elke lus van het vloerverwarmingswater niet groter is dan 50-60 m, wat heel goed mogelijk is, dan wordt de regeling uitgevoerd zonder een mengeenheid. In plaats daarvan worden koppen van het RTL-type op het retourspruitstuk geplaatst, waardoor de stroom wordt beperkt door de hoeveelheid koelvloeistof.
 2. Wanneer 2-3 verwarmingseenheden afwisselend werken om een ​​privéwoning te verwarmen, waarbij een constante temperatuur in het netwerk niet lager is dan 40 ° C, dan is het niet nodig om een ​​driewegklep te plaatsen voor een ketel op vaste brandstof.
 3. In verwarmingssystemen met natuurlijke watercirculatie. De reden is de drukval over de klep, die de beweging van het koelmiddel belemmert. Hetzelfde geldt voor warmteaccumulatoren die door de zwaartekracht worden gebruikt..

Opmerking. In zwaartekrachtsystemen worden leidingen met een grotere diameter DN40—DN50 gebruikt. Dit betekent dat ze geen gewone mouwmenger moeten kopen, maar een omvangrijke flens-type klep tegen een fatsoenlijke prijs. Een dergelijke beslissing kan niet redelijk worden genoemd.

Als je geïnteresseerd bent in waarom het beter is om RTL-koppen te kiezen en hoe ze vloerverwarmingscircuits aansturen, bekijk dan een video van een ervaren vakman en onze expert Vladimir Sukhorukov:

Installatie- en instellingsregels

Nadat u de zelfinstallatie van een veiligheidsklep voor verwarming hebt gepland, moet u van tevoren een set gereedschappen voorbereiden. Op het werk kun je niet zonder verstelbare sleutels en sleutels, een kruiskopschroevendraaier, tang, meetlint, siliconenkit.

Voordat u met het werk begint, moet u een geschikte plaats voor installatie bepalen. Het wordt aanbevolen om de veiligheidsklep op de toevoerleiding in de buurt van de uitlaat van de ketel te monteren. De optimale afstand tussen elementen is 200-300 mm.

Het veiligheidsapparaat vastschroeven

Alle compacte huishoudzekeringen zijn voorzien van schroefdraad. Om volledige dichtheid te bereiken bij het inschroeven, is het noodzakelijk om de buis af te dichten met touw of siliconen. Het is onwenselijk om FUM-tape te gebruiken, omdat deze niet altijd bestand is tegen kritisch hoge temperaturen.

In de regelgevende documentatie die bij elk apparaat wordt geleverd, wordt het installatieproces meestal stap voor stap gepland..

Enkele belangrijke installatieregels zijn hetzelfde voor alle kleptypes:

 • als de zekering niet als onderdeel van een veiligheidsgroep is gemonteerd, wordt er een manometer naast geplaatst;
 • in veerkleppen moet de veeras een strikt verticale positie hebben en zich onder het lichaam van het apparaat bevinden;
 • bij hefboomvrachtuitrusting wordt de hefboom horizontaal geplaatst;
 • op het gedeelte van de pijpleiding tussen de verwarmingsapparatuur en de zekering is het niet toegestaan ​​om terugslagkleppen, kranen, schuifafsluiters, een circulatiepomp te installeren;
 • om schade aan het lichaam te voorkomen wanneer de klep draait, is het noodzakelijk om met een sleutel te selecteren vanaf de kant waar wordt geschroefd;
 • een afvoerleiding die het koelmiddel naar het rioolnetwerk of retourleiding leidt, is aangesloten op de uitlaatpijp van de klep;
 • de afvoerleiding is niet rechtstreeks aangesloten op het riool, maar met de opname van een trechter of put;
 • in systemen waar de vloeistofcirculatie natuurlijk is, wordt de veiligheidsklep op het hoogste punt ingesteld.

De nominale diameter van het apparaat wordt geselecteerd op basis van methoden die zijn ontwikkeld en goedgekeurd door Gostekhnadzor. Bij het oplossen van dit probleem is het verstandiger om hulp te zoeken bij professionals..

Als dit niet mogelijk is, kunt u proberen gespecialiseerde online programma’s te gebruiken om te rekenen.

Voorbeeld van een correct bedradingsschema

Om hydraulische verliezen tijdens druk van het medium op de klepschijf te verminderen, wordt de installatie van noodapparatuur uitgevoerd met een helling naar de ketelinstallatie

De klepafstelling wordt beïnvloed door het type klemconstructie. De veerinrichtingen hebben een dop. De voorspanning van de veer wordt aangepast door deze te draaien. De afstelnauwkeurigheid van deze producten is hoog: +/- 0,2 atm.

In hefboominrichtingen worden aanpassingen gemaakt door de massa te vergroten of de last te verplaatsen..

Na 7-8 handelingen in de geïnstalleerde noodinrichting slijten de veer en de plaat, waardoor de dichtheid kan worden verbroken. In dit geval is het raadzaam om de klep te vervangen door een nieuwe..

Installatieregels voor fittingen:

Meestal geeft de fabrikant op het lichaam van een driewegklep de beweging van de waterstroom aan met pijlen. Aan de hand van deze referentiepunten kunt u ook het type afsluiter bepalen. De verbinding met het systeem verloopt zoals aangegeven door de pijlen. De plaats van installatie moet geschikt zijn voor latere aanpassingen of vervanging in het geval van een storing. Hiervoor zijn zowel retour als aanvoer geschikt. Maar lees de instructies aandachtig, aangezien niet alle kleppen kunnen worden geïnstalleerd voor toevoer.

Omdat de meeste ventielen van binnen van keramiek zijn, kunnen ze niet goed tegen vuil water. Daarom is het beter om een ​​filter voor de klep te installeren. Als dit niet gebeurt, kan het apparaat verstopt raken. In sommige gevallen is het voldoende om het schoon te maken, maar soms helpt zelfs dit niet. Beknibbel daarom niet op filters..

De elektrische aandrijving mag niet aan de onderkant worden geplaatst, en mechanische thermostatische mengkranen worden ook niet geadviseerd om op deze manier, uitsluitend verticaal, te installeren. Maar ik zal uit eigen ervaring zeggen dat dit in sommige gevallen mogelijk is. En de beoordelingen van sommige eigenaren bevestigen dit..

Lay-out van de driewegklep in het verwarmingssysteem

Driewegklep in een verwarmingssysteem met een vastebrandstofketel

Het eenvoudigste schema in een systeem met een ketel op vaste brandstof. Doel: bescherming tegen condensatie en oververhitting, handhaving van de temperatuur in het verwarmingscircuit.Schema voor het aansluiten van een warme vloer op een elektrische boiler

Verwarmingsschema met een elektrische boiler en vloerverwarming. Hydrocollectoren worden gebruikt om warme vloeren te scheiden in meerdere circuits..Driewegklep in een verwarmingssysteem met indirecte ketel

Gebruik in leidingen met een indirecte verwarmingsketel, waarmee u de warmwatervoorziening kunt organiseren met een enkelcircuitketel.

Algemene installatierichtlijnen

Het belangrijkste is om de klep in eerste instantie in de juiste positie te zetten, geleid door de aanwijzingen die worden aangegeven door de pijlen op het lichaam. Wijzers geven het pad van de waterstroom aan.

A staat voor directe verplaatsing, B staat voor loodrechte of bypass-richting, AB staat voor gecombineerde invoer of uitvoer.

Op basis van de richting zijn er twee klepmodellen:

 • symmetrisch of T-vormig;
 • asymmetrisch of L-vormig.

Bij montage langs de eerste komt de vloeistof de klep binnen via de eindgaten. Komt na het mengen door het midden naar buiten.

In de tweede variant komt een warme stroom vanaf het einde binnen en een koude stroom van onderaf. De uitlaat na het mengen van de vloeistof bij verschillende temperaturen vindt plaats via het tweede uiteinde.

Installatieschema ventiel # 1

Het installatieschema van de klep op de foto wordt gebruikt in verwarmingssystemen die worden aangedreven door een drukverdeelstuk

Het tweede belangrijke punt bij het installeren van de mengkraan is dat deze niet mag worden geplaatst met de aandrijving of de thermostaatkop naar beneden. Voor aanvang van de werkzaamheden is voorbereiding noodzakelijk: water wordt voor het installatiepunt afgesneden. Controleer vervolgens de leiding op de aanwezigheid van resten die ervoor kunnen zorgen dat de kleppakking defect raakt.

Het belangrijkste is om een ​​plaats voor installatie te kiezen, zodat de klep toegang heeft. Het kan zijn dat het in de toekomst moet worden gecontroleerd of gedemonteerd. Dit alles vereist vrije ruimte..

Mengventiel inzetstuk

Bij het plaatsen van een driewegmengkraan in een stadsverwarmingssysteem zijn er verschillende mogelijkheden. De keuze van het schema hangt af van de aard van de aansluiting van het verwarmingssysteem.

Wanneer, volgens de bedrijfsomstandigheden van de ketel, een fenomeen als oververhitting van het koelmiddel in de retour is toegestaan, ontstaat er noodzakelijkerwijs een overdruk. In dit geval wordt een jumper gemonteerd die de overtollige kop smoren. Het wordt parallel aan de klepmix geïnstalleerd..

Klep aansluitschema # 2

Dit circuit wordt gebruikt wanneer het verwarmingssysteem is aangesloten op een zwaartekrachtcollector. Het is belangrijk om de juiste installatieoptie te kiezen op basis van de kenmerken van uw pijpleiding.

Het diagram op de foto is een garantie voor een hoogwaardige regeling van de systeemparameters. Als de driewegklep rechtstreeks op de ketel wordt aangesloten, wat meestal het geval is bij autonome verwarmingssystemen, is een inzetstuk voor een inregelafsluiter vereist..

Als de aanbeveling voor het installeren van een balanceerapparaat wordt genegeerd, kunnen aanzienlijke veranderingen in de stroomsnelheid van de werkvloeistof, afhankelijk van de positie van de steel, optreden in de AB-poort..

Aansluiting volgens het bovenstaande diagram garandeert niet de afwezigheid van circulatie van de koelvloeistof door de bron. Om dit te bereiken, is het noodzakelijk om bovendien een hydraulische isolator en een circulatiepomp op het circuit aan te sluiten..

Om de stromen te scheiden wordt ook de mengkraan geplaatst. De noodzaak hiervoor ontstaat wanneer het onaanvaardbaar is om het broncircuit volledig te isoleren, maar het omzeilen van de vloeistof in de retour mogelijk is. Meestal wordt deze optie gebruikt in de aanwezigheid van een autonome stookruimte..

Aansluitschema nr. 3

De inregelafsluiter wordt geïnstalleerd in het gedeelte van de pijpleiding van de driewegklep die is aangesloten op de poort gemarkeerd met het symbool B. De hydraulische weerstand moet identiek zijn aan die van de ketel.

Houd er rekening mee dat bij sommige modellen trillingen en geluid kunnen optreden. Dit komt door inconsistente stroomrichtingen in de pijpleiding en het mengartikel. Hierdoor kan de druk over de klep dalen tot onder de toegestane.

Bandbreedteberekening

Het zal niet werken om eenvoudig een driewegklep te selecteren op basis van de diameter van de aftakleiding van de verwarmingseenheid of de toevoerleiding. Het feit is dat het element tijdens het automatisch regelen een variabele hydraulische weerstand creëert, die door de circulatiepomp moet worden overwonnen om het vereiste debiet van het koelmiddel te garanderen. Door berekening wordt de klep zo gekozen dat de vereiste hoeveelheid water op verschillende posities van de steel doorlaat.

De belangrijkste parameter van het regelelement:

Het belangrijkste ontwerpkenmerk van elke 3-wegklep is de nominale capaciteit, aangeduid met de letter Kvs en uitgedrukt in m³/h. Deze waarde, aangegeven in het productpaspoort, geeft de hoeveelheid koude koelvloeistof weer die in 1 uur door een volledig geopende klep gaat. In dit geval is de drukval in het gedeelte voor de regelaar en daarna 1 bar.

Voorbeeld. Als net zo’n hoeveelheid water een uur lang door een driewegklep met Kvs = 1,6 m³ / h wordt geleid, dan is de drukval (hydraulische weerstand) 1 bar of 10 m waterkolom. Dit is te veel voor het verwarmingssysteem van een privéwoning, daarom wordt in de berekeningen een echte drukval genomen – 0,15-0,2 Bar (1,5-2 mWC).

Om een ​​regelklep voor doorvoer te selecteren, moet u eerst het debiet bepalen van het koelmiddel dat door de geregelde leiding stroomt. De volgende formule wordt gebruikt:

Hier:

 • G is het vereiste waterdebiet, m³ / h;
 • Q is de warmtebelasting op de verwarmingstak, kW;
 • ∆t is het temperatuurverschil tussen het aanvoer- en retourwater, meestal genomen gelijk aan 20 ° С, en in warme vloeren – 10 ° С.

Voorbeeld. Het huis met een oppervlakte van 100 m² is gepland om te worden verwarmd met vloercircuits, die een warmteoverdracht van 10 kW moeten bieden. Dan moet het verdeelspruitstuk worden geleverd met G = 0,86 x 10/10 = 0,86 m³/h koelvloeistof.

De volgende stap is het berekenen van de reële coëfficiënt K van het debiet van de mengklep, rekening houdend met de drukval erover 0,2 Bar met de formule:

Voor hetzelfde voorbeeld is de waarde van K gelijk aan 0,86 / √0,2 = 0,86 / 0,45 = 1,9 m³ / h. Open vervolgens de catalogus van de geselecteerde klepfabrikant en selecteer uit de regel een driewegklep waarvan de Kvs gelijk is aan of groter is dan de verkregen waarde. Neem het bekende merk Danfoss en kies uit de VRB3 productserie een afsluiter met DN15 sproeiers en Kvs = 2,5 m³/h. De vorige waarde in de serie is 1,6 m³/h, wat in ons geval duidelijk niet genoeg is..

Als referentie. In de regel worden voor vastebrandstofketels en vloerverwarming, opgesteld in particuliere huizen, driewegkleppen met een nominale diameter van DN15-DN25 gebruikt, niet meer. Maar hun bandbreedte moet worden berekend. Bovendien is het raadzaam om na de selectie van het element de snelheid van het stromende koelmiddel te controleren, zoals beschreven in de volgende video:

De nuances van het kiezen van een apparaat

De volgende richtlijnen zijn gebruikelijk bij het kiezen van een geschikte 3-wegklep:

 1. Gerenommeerde fabrikanten hebben de voorkeur. Vaak zijn er kleppen van lage kwaliteit op de markt van onbekende bedrijven..
 2. Producten van koper of messing zijn slijtvaster..
 3. Handmatige bediening is betrouwbaarder, maar minder functioneel.

Het belangrijkste punt zijn de technische parameters van het systeem waarin het moet worden geïnstalleerd. Er wordt rekening gehouden met de volgende kenmerken: het drukniveau, de hoogste temperatuur van het koelmiddel op het punt van installatie van het apparaat, de toegestane drukval, het watervolume dat door de klep stroomt.

Alleen een ventiel van de juiste maat zal goed werken. Om dit te doen, moet u de prestaties van uw sanitairsysteem vergelijken met de doorvoercoëfficiënt van het apparaat. Het is verplicht aangegeven op elk model..

Voor ruimtes met een beperkte oppervlakte, zoals een badkamer, is het irrationeel om een ​​dure kraan met een thermomengkraan te kiezen.

Op grote oppervlakken met vloerverwarming is een apparaat met automatische temperatuurregeling vereist. De richtlijn voor selectie moet ook de conformiteit van het product zijn met GOST 12894-2005.

De kosten kunnen heel verschillend zijn, het hangt allemaal af van de fabrikant.

In landhuizen met een geïnstalleerde verwarmingsketel voor vaste brandstoffen is het verwarmingsschema niet erg ingewikkeld. Een driewegklep met een vereenvoudigd ontwerp is hier prima..

Het functioneert autonoom en heeft geen thermische kop, sensor of zelfs maar een staaf. Het thermostatische element dat de werking ervan regelt, is op een bepaalde temperatuur ingesteld en bevindt zich in de behuizing.

Selectietips

Een onwetende huiseigenaar die besluit de catalogus van een bekend bedrijf door te bladeren op zoek naar een driewegklep, kan in de war raken door het aantal en de verscheidenheid aan aangeboden producten. Om u te helpen bij het kiezen van de juiste klep uit een breed scala aan producten, zullen we u enkele aanbevelingen geven, te beginnen met een lijst met merken waarvan de catalogi het openen waard zijn. Hier is een lijst van bekende merken waarvan de producten betrouwbaar zijn:

 • Danfoss (Denemarken);
 • Herz Armaturen (Oostenrijk);
 • Honeywell (VS);
 • Icma (Italië);
 • Esbe (Zweden);
 • Caleffi (Italië).

Roest bedekt ventiel

De 3-weg thermische klep is niet gisteren uitgevonden. Op de foto – een product van het bedrijf ESBE, monster 1935

Als referentie. De beursgenoteerde bedrijven verkopen een grote verscheidenheid aan fittingen voor verwarmingssystemen, waaronder tweeweg-, veiligheids- en vierwegkleppen, elektromagnetische dempers en thermostaten. Van de fabrikanten van de post-Sovjetlanden kunnen we de producten van het merk Valtec (Valtek) aanbevelen.

Nu het belangrijkste blok met aanbevelingen:

 1. Om een ​​vastebrandstofketel te beschermen tegen condensatie, kunt u kiezen voor 2 soorten driewegkleppen – met een vaste instelling en een thermische kop met een externe sensor. De tweede optie kost 20-30% meer en is niet altijd gerechtvaardigd, omdat een wijziging van de retourtemperatuur hier niet nodig is. Schaf een regelaar aan met een interne thermostaat ingesteld op 50 of 55°C.
 2. Om de verwarming van afzonderlijke aftakkingen en circuits van vloerverwarming te regelen, is zeker een 3-wegklep met een afstandssensor en een thermostaatkop nodig. De sensorkolf wordt geïnstalleerd op de collector of pijpleiding, waarvan de temperatuur moet worden bewaakt..
 3. Bal (het zijn ook roterende) regelaars werken samen met een elektrische aandrijving of worden handmatig ingesteld. Als u het circuit niet ingewikkeld wilt maken en afhankelijk wilt zijn van elektriciteit, kiest u het product dat geschikt is voor de kenmerken van de zittingkleppen die werken met thermische koppen..
 4. Het meest “populaire” lichaamsmateriaal is messing of brons. Roestvrije elementen zijn duurder en gietijzer is bang voor temperatuurschokken en heeft een behoorlijke massa.
 5. In de schema’s worden zowel meng- als driewegverdelers met evenveel succes gebruikt. Maar als u geen expert bent op het gebied van verwarming en het systeem met uw eigen handen monteert, is het beter om een ​​klepmixer te nemen. Het is gemakkelijker om ermee om te gaan en het correct te stellen, waarover de expert in zijn video in detail zal vertellen:

Twee laatste aanbevelingen

Aangezien we een vereenvoudigde methode hebben gepresenteerd voor het berekenen en selecteren van een 3-wegklep op capaciteit, raden we u ten zeerste aan om hierover met deskundige mensen te overleggen. Als dit niet mogelijk is, koop dan een ventiel met marge, ongeacht de prijs. Er is nog een andere optie: spreek af met de verkoper over een eventuele vervanging van het product als het niet past.

Als u waterverwarming moet installeren in een groot huisje dat wordt verwarmd door een radiatornetwerk en vloerverwarming, en het is de bedoeling om warm water te leveren via een indirecte verwarmingsketel, dan kunt u niet zonder de hulp van ervaren specialisten. U moet 4 tot 10 verstelbare takken maken, voor elk waarvan u een driewegklep moet berekenen en selecteren, en vervolgens hun werk in het complex in evenwicht brengen.

Vloerverwarmingsschema met een driewegklep

Wanneer er begrip is van wat een driewegklep is en waar zijn werk uit bestaat, kunt u verschillende aansluitschema’s overwegen, afhankelijk van het doel en de rol van het element bij het verwarmen van het huis..

  Installatie van een thermomengklep wordt uitgevoerd in de volgende gevallen:

 • Om de vastebrandstofketel te beschermen tegen de gevolgen van condensatie en temperatuurschokken na plotselinge stroomuitval.
 • De koelvloeistof in de vloerverwarmingscircuits mag niet meer dan 45°C worden verwarmd, dit wordt verzorgd door een mengunit met driewegklep.
 • Om de vereiste koelvloeistoftemperatuur in verschillende delen van het systeem te handhaven.
 • Om de verwarmingseenheid voor vaste brandstoffen te beschermen tegen condensvorming, is het onmogelijk om tijdens het opwarmen gekoeld water uit het radiatornetwerk naar de keteltank te laten lopen..

Hiervoor wordt het volgende ketelaansluitschema met bypass en driewegmengklep gebruikt:

Vloerverwarmingsschema met een driewegklep

De schakeling werkt als volgt. Totdat de warmteopwekker is opgewarmd, circuleert het water in een kleine cirkel door de bypass. Wanneer het koelmiddel in de retourleiding opwarmt tot 50-55 ° C, begint de klep te openen en mengt het koude koelmiddel uit het systeem. Wanneer de kachel in de bedrijfsmodus komt, wordt de bypass gesloten en gaat de volledige stroom door de radiatoren.

In het vloerverwarmingssysteem vervult dit element dezelfde functies. De circulatiepomp drijft het koelmiddel langs de verwarmingscircuits totdat het begint af te koelen. Zodra dit gebeurt, zullen de sensor en de thermische kop werken, waarna de driewegklep warm water van de ketel aan het gesloten circuit zal toevoegen.

Hoe u het vloerverwarmingsspruitstuk, de pomp en de klep op de juiste manier met uw eigen handen installeert, wordt weergegeven in het diagram:

Vloerverwarmingsschema met een driewegklep

Het volgende voorbeeld van gebruik en aansluiting van dit belangrijke onderdeel zijn de leidingen van een warmtegenerator voor vaste brandstoffen en een buffertank, die een warmteaccumulator is..

Om het geheel snel genoeg op te warmen, moet de temperatuur van de meegeleverde koelvloeistof 70 tot 85 ° C zijn, wat helemaal niet nodig is in het radiatorverwarmingssysteem. De driewegklep die achter de tank is geïnstalleerd, helpt samen met een aparte circulatiepomp om deze te laten zakken..

Vloerverwarmingsschema met een driewegklep

Belangrijk. Houd er bij het installeren van de mengkraan rekening mee dat de pomp aan de kant moet komen waar de altijd open aansluiting van de driewegkraan zit..

Het complexe verwarmingssysteem van een groot huisje kan veel verbruikers hebben die zijn aangesloten door middel van een hydraulische pijl en een verdeelstuk.

Bovendien is het in elk van de circuits noodzakelijk om een ​​koelvloeistof met een verschillende temperatuur toe te voeren. Het hoogste is nodig voor een indirecte verwarmingsketel, daarom zijn er geen regelkleppen op de toevoer. De rest van de verbruikers heeft een koudere koelvloeistof nodig, en daarom zijn ze aangesloten via driewegkleppen.

Vloerverwarmingsschema met een driewegklep

  Afhankelijk van de stromingsrichting is de thermostaatkraan verkrijgbaar in twee uitvoeringen:

 1. T-vormig of gebalanceerd circuit. Met deze aansluiting komt warm en koud water binnen via de zijgaten en na het mengen stroomt de vloeistof via de centrale doorgang naar buiten.
 2. L-vormige of asymmetrische schakeling. In dit geval komt warm water van de ene kant en koud water van onderen. Vervolgens verlaat de gemengde stroom de tweede zijslag.

Vloerverwarmingsschema met een driewegklep

Aansluitschema drieweg mengkraan.

Er is een mengklep geïnstalleerd, uitgerust met een thermostaat, als dit nodig is om een ​​stabiele temperatuur van de koelvloeistof te garanderen.

  Rekening houdend met de mengeenheid kunnen daarin de volgende componenten worden onderscheiden:

 • Terugslagklep;
 • temperatuursensor;
 • circulatie pomp;
 • driewegklep mengen.

Vloerverwarmingsschema met een driewegklep

Schema mengeenheid voor vloerverwarming

Het aansluitschema bevat een op de toevoer gemonteerde circulatiepomp. Vervolgens wordt een temperatuursensor geïnstalleerd, die nodig is om de mate van verwarming van het inkomende water te bepalen..

Dit wordt gevolgd door een thermostatische klep. Op de “retour” is een terugslagklep met een uitlaat gemonteerd, die is aangesloten op de leiding met circulerende gekoelde vloeistof, gericht naar de mengklep.

  Met een vergelijkbaar verbindingsschema beweegt het koelmiddel langs de volgende route:

 1. Het pompen van warm water met behulp van een circulatiepomp in de vloerverwarming. De koelvloeistoftemperatuur kan 80 ° С . bereiken.
 2. Vermenging met koud water door middel van een driewegklep. Hierdoor wordt de gewenste temperatuur bereikt.
 3. Verdeling van de koelvloeistof door de leidingen van de warme vloer.
 4. Retour van gekoeld water naar de “retourleiding”, van waaruit het in een driewegklep wordt geleid voor latere vermenging met hete vloeistof.

Met een dergelijke aansluiting regelt de temperatuursensor de mate van verwarming van het water dat het watercircuit binnenkomt. Er zijn ook andere manieren om het te controleren. Het meest ineffectief is de handmatige methode, wanneer het nodig is om de stroom van stromen te veranderen door aan de hendel te draaien.

Er is een variant van besturing met behulp van een servo, waarvan de opdrachten worden ontvangen van de controller in overeenstemming met de signalen die van de sensoren worden ontvangen.

Vloerverwarmingsschema met een driewegklep

Schema van samenstellingen op basis van driewegmengkranen en thermostatische kranen voor vloerverwarming.

De thermostaatkraan speelt een belangrijke rol bij de installatie van een water vloerverwarming. Door oververhitting van de koelvloeistof in de leidingen te voorkomen, wordt brandstof bespaard. Bovendien wordt de veiligheid gewaarborgd tijdens de werking van een vrij complex verwarmingssysteem en wordt de periode van probleemloze service verlengd..

Installatieschema van een driewegscheidingsventiel

Biedt kwantitatieve controle bij de consument – door het debiet van de koelvloeistof te veranderen. Het wordt gebruikt als het, afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden van de warmtebron, is toegestaan ​​om het koelmiddel in de retourleiding te omzeilen en het stoppen van de circulatie in het broncircuit niet is toegestaan..

Dit installatieschema met driewegkleppen wordt veel gebruikt in water- en luchtverwarmingsunits die zijn aangesloten vanuit een autonome stookruimte. Om de hydraulische circuits te koppelen moet het drukverlies bij de inregelafsluiter in de bypassleiding gelijk zijn aan het drukverlies bij de verbruiker.

Dit installatieschema van de driewegklep is bedoeld voor aansluiting op een leiding met overdruk. De circulatie van het koelmiddel in het verbruikerscircuit wordt verzorgd door de overdruk die wordt gecreëerd door de circulatiepomp in het circuit van de warmtebron.

Installatieschema van een driewegscheidingsventiel

Installatieschema van een driewegscheidingsventiel

Installatieschema’s van een mengende driewegklep voor scheiding

Zorgt voor kwantitatieve controle bij de consument door middel van een 3-weg mengkraan. Het wordt gebruikt als, volgens de bedrijfsomstandigheden, de beëindiging van de stroom in het broncircuit niet is toegestaan ​​en de bypass van het koelmiddel van de toevoerleiding naar de retour acceptabel is.

Soortgelijke schema’s voor het aansluiten van driewegkleppen worden veel gebruikt in de leidingen van luchtverwarmers en luchtkoelers, evenals in waterverwarmingseenheden die zijn geïnstalleerd in autonome stookruimten..

Het wordt aanbevolen om op de mengleiding van de driewegklep een inregelafsluiter te installeren met een hydraulische weerstand gelijk aan die van de verbruiker. Circulatie door de verbruiker en bypass wordt uitgevoerd vanwege de overdruk in het broncircuit.

Met de juiste selectie van de klep en hydraulische aansluiting van de bypass met het verbruikerscircuit, is de stroom door de warmtebron constant en in het verbruikerscircuit – variabel.

Installatieschema's van een mengende driewegklep voor scheiding

Aansluitschema van een mengende driewegklep voor stroomscheiding naar een drukverdeelstuk

Aangezien de waterstroom in de tegenovergestelde richting van de stroomrichting in de mengklep beweegt, kunnen bij sommige kleppen geluid en trillingen toenemen, evenals een afname van de toelaatbare drukval over de klep..

Installatieschema van een drieweg-mengklep voor scheiding naar een hydraulische schakelaar Bij aansluiting van een unit met een drieweg-scheidingsklep op een warmtebron direct of in een drukloze verdeler, moet een circulatiepomp worden geïnstalleerd in de aanvoer of retour pijp. De pomp kan worden gedeeld door meerdere circuits.

Installatieschema's van een mengende driewegklep voor scheiding

Het aansluitschema van een driewegklep die de stroom verdeelt, met een extra bypass in het verbruikerscircuit, parallel aan de mengleiding, wordt gebruikt op voorwaarde dat het temperatuurregime van de bron het temperatuurregime van de verbruiker overschrijdt.

De eigenaardigheid van dit schema is dat de kosten in het circuit van de bron en de consument constant zullen zijn en dat het oververhitte koelmiddel niet naar de consument zal komen. De consument krijgt kwaliteitsregulering. Om dit schema te laten werken, is het noodzakelijk om een ​​pomp in het verbruikerscircuit en in het broncircuit te installeren..

Installatieschema's van een mengende driewegklep voor scheiding

Driewegmengkraan met thermische kop

De thermostatische klep garandeert de bruikbaarheid en efficiëntie van het systeem. Driewegkleppen voor verwarming zijn ontworpen om de warmtestroom te regelen, wat zorgt voor binnencomfort en economisch gebruik.

Driewegmengkraan met thermische kop

Alvorens verder te gaan met het ontwerp van het verwarmingssysteem, wordt een thermische berekening uitgevoerd. Op basis van de resultaten wordt een geschikt vermogen en type verwarmingsapparaat geselecteerd dat een optimaal temperatuurregime in de kamer kan handhaven..

Er wordt rekening gehouden met de oppervlakte van de ruimte, waarna eventueel warmteverlies wordt geanalyseerd. Op basis hiervan wordt de capaciteit van het verwarmingssysteem berekend, wat nodig is om een ​​comfortabel microklimaat in de kamers te creëren. Daarna wordt voor alle kamers een warmtebalans opgesteld..

Deze berekeningen worden echter gemaakt onder specifieke omstandigheden die tijdens bedrijf kunnen veranderen..

  De factoren die de werking van de radiator beïnvloeden, zijn verschillend:

 • temperatuur daalt buiten;
 • zonne-activiteit;
 • windkracht;
 • de aanwezigheid van huishoudelijke apparaten die warmte genereren.

Hierdoor wordt de berekende temperatuurbalans verstoord en wordt het warm in de kamer. Het is echter onmogelijk om delen van de radiator uit de ruimte te verwijderen of de warmtestraling te overstemmen. Het wordt dus noodzakelijk om de energie die wordt gegenereerd door verwarmingsapparaten te regelen om een ​​comfortabel microklimaat in de kamer te behouden..

  Er zijn twee manieren om de energie die vrijkomt door de radiator te regelen:

 1. Kwalitatieve verandering in de eigenschappen van de radiator.
 2. Kwantitatieve regeling van de opgewekte warmte.
 3. In beide gevallen zijn manipulaties met de vloeistof die door de leidingen circuleert noodzakelijk..

In het geval dat u de temperatuur van het water dat de radiator binnenkomt niet kunt beïnvloeden, kunt u de hoeveelheid aanpassen. Hiervoor is het noodzakelijk om driewegkranen te kopen voor verwarming met een thermostaat.

Met deze apparaten kunt u de hoeveelheid water die door de radiator stroomt, beperken en als gevolg daarvan zal met hetzelfde deel van de batterij meer of minder warmte de kamer binnenkomen, natuurlijk binnen de limieten die worden beperkt door de kracht van het systeem..

Driewegmengkraan met thermische kop

Drieweg mengkraan met thermostaat

De driewegklep voor het verwarmingssysteem en de temperatuurregelaar die op de radiator is geïnstalleerd, kunnen afzonderlijk worden gebruikt, maar in autonome verwarmingssystemen van moderne appartementen en privé-huisjes wordt vaak een gecombineerde methode gebruikt om de efficiëntie te verhogen.

Zo is het aan te raden om een ​​driewegklep aan te schaffen voor verwarming met een thermostaat..

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het werkingsprincipe van de driewegmengklep u in staat stelt om de temperatuur van de radiator alleen binnen de vastgestelde limieten te verhogen of te verlagen. Deze limieten worden bepaald door de technische kenmerken van het thermische apparaat, namelijk de waarde van de maximale warmteoverdracht, en zijn afhankelijk van elke specifieke radiator.

Waar dient een veiligheidsklep voor??

Een deel hiervan is al genoemd in het inleidende deel van het artikel. Het is eenvoudig – met een stijging van de temperatuur in het verwarmingssysteem (wanneer de ketel in werking is), heeft de koelvloeistof de neiging om uit te zetten.

Gedeeltelijk slaagt hij – alleen voor dergelijke doeleinden is in elk systeem een ​​expansievat aanwezig. En in onze tijd werden systemen voornamelijk van een gesloten type gemaakt, dat wil zeggen met een afgesloten expansievat van een membraan- of ballontype..

In dergelijke tanks bevindt zich een luchtkamer, die vooraf is opgeblazen met een bepaalde druk. Onder invloed van het uitzetten van de koelvloeistof in het volume (en daarvoor is dit de enige manier om vrije uitzetting te voorkomen), trekt de luchtkamer samen, de druk daarin en in het systeem als geheel neemt toe.

Waarvoor dient de bypassklep in de pijpleiding?

Tijdens de werking van een verwarmings- of waterverwarmingssysteem kan het volume van het werkmedium veranderen. Een verhoging of verlaging van de druk van het koelmiddel heeft een negatieve invloed op de prestaties van het verwarmingscircuit: dit kan leiden tot ongelijkmatige verwarming, luchten van systeemcomponenten en storingen. Een verandering in de druk van de werkomgeving heeft ook invloed op het comfort: de temperatuur in de kamers verandert ongecontroleerd en de leidingen beginnen te zoemen en te trillen

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de druk in de leiding in evenwicht te houden.

Het is niet moeilijk om constant de druk te controleren, te ontluchten of de koelvloeistof handmatig toe te voegen, maar het is beter om dit routinewerk toe te vertrouwen aan de automatisering.

Noodoverdrukventiel in het verwarmingssysteem

Er zijn verschillende soorten regelkleppen die dit werk beter doen dan mensen..

Bypass- of overloopklep stelt u in staat de druk in de pijpleiding te stabiliseren door de werkvloeistof om te leiden door een extra tak van de pijpleiding, een bypass genoemd.

Regeling vindt niet plaats door een eenmalige of periodieke ontluchting van overtollig koelmiddel, maar in porties, waardoor de druk van de vloeistof of het gas constant op hetzelfde niveau wordt gehouden.

Het apparaat kan en moet worden uitgerust met pijpleidingen van elke complexiteit, maar ze moeten vooral de druk aanpassen:

verwarmingssystemen met meerdere circuits – in het geval van uitschakeling van een van de circuits, neemt het verbruik van de koelvloeistof af en neemt de druk toe, wat kan leiden tot pijpleidingbreuken, de pomp en het warmtegenererende apparaat overbelasten – om dit te voorkomen, moet u de druk en houd deze op het gewenste niveau;

verwarmingssystemen uitgerust met thermostaten en warmwatertoevoersystemen – bij het instellen van de temperatuur verandert het volume van de verbruikte warmtedrager en moet u snel de drukbalans in het circuit herstellen;

watertoevoersystemen uitgerust met boilers van het opslagtype – water staat onder hoge druk in de ketel en de pijpleiding, en aangezien het volume van de toegevoerde vloeistof verandert door constante aanpassing en frequent in- en uitschakelen van water, is het vooral belangrijk om te regelen de druk van het werkmedium zodat er geen ongeluk gebeurt en de boiler kapot is.

Waarom heb je batterijventielen nodig?

Kleppen zijn ook geïnstalleerd op radiatoren en batterijen van het circuit, maar hun belangrijkste functie is om lucht uit het systeem te verwijderen.

De geïnstalleerde klep voor de verwarmingsradiator kan handmatig of automatisch zijn. Handmatige klep opent en sluit handmatig met een sleutel en een schroevendraaier.

De automatische klep op de verwarmingsbatterij vereist geen menselijke tussenkomst. Het verwijdert de lucht perfect, maar het belangrijkste nadeel is de gevoeligheid voor verstopping door vervuiling van het koelmiddel. Om opgeloste lucht uit de koelvloeistof te verwijderen en deze te reinigen van vuil en slib, wordt aanbevolen om luchtafscheiders te installeren.

Hoe een overdrukventiel te kiezen?

Natuurlijk is een traditionele straalklep, ten koste van aanschaf en installatie, goedkoper dan temperatuurapparaten. Het beschermt gemakkelijk een gesloten verwarmingssysteem dat is aangesloten op een gas-, diesel- of elektrische boiler, omdat ze bij een ongeval vrijwel onmiddellijk stoppen met verwarmen. Een ander ding is een houtgestookte en kolengestookte warmtegenerator, die niet meteen uit kan gaan..

Volg deze richtlijnen om met succes een thermische overdruk- of overdrukklep te selecteren:

 1. Als u een andere energiebron dan vaste brandstof gebruikt, kunt u gerust een conventioneel sloopapparaat kopen.
 2. Controleer de documentatie van uw warmtebron of ketel (wat nodig is om te beschermen) en selecteer veiligheidsfittingen volgens de daarin gespecificeerde maximaal toelaatbare druk. De meeste verwarmingsapparatuur is ontworpen voor een limiet van 3 Bar, hoewel er uitzonderingen zijn – Litouwse Stropuva-ketels zijn bestand tegen slechts 2 Bar, en sommige Russische eenheden (van goedkope) – 1,5 Bar.
 3. Voor een efficiënte koeling van houtgestookte warmtegeneratoren bij een ongeval is het beter om één van de thermische overdrukventielen te installeren. Hun maximale werkdruk is 10 bar..
 4. In open systemen met een TT-ketel is drukontlasting nutteloos. Kies een veiligheidsvoorziening die werkt bij een koelvloeistoftemperatuur van 95-100°C, geschikt voor uw unit en de make-up methode.

Het advies. Koop geen goedkope veiligheidsbeslag uit China. Het is niet alleen onbetrouwbaar, het lekt ook na de eerste explosie..

Naast modellen met vaste instellingen zijn er ventielen te koop met de mogelijkheid om te verstellen. Als u geen professional bent op het gebied van verwarming, moet u ze niet kopen en is er geen speciale behoefte..

Element met afstandssensor

Het product is hetzelfde veermechanisme ingebouwd in een behuizing met twee sproeiers voor aansluiting op de toevoerleiding en afvoer naar het riool. De stang, die de plaat en het pad naar de koelvloeistof opent, wordt in beweging gebracht door een balg (2 groepen – hoofd- en reserve). Wanneer het water oververhit raakt (van 95 tot 100 ° C), worden ze door een capillaire buis geperst door een temperatuurgevoelige vloeistof die uit de sensorkolf komt. Het ontwerp van het veiligheidselement is weergegeven in de afbeelding:

Ketelklepapparaat met sensor

De temperatuurklep is op drie manieren in het leidingwerk van de vastebrandstofketel opgenomen:

 • met koeling door het watercircuit van de warmtegenerator;
 • hetzelfde, via een speciale noodwarmtewisselaar;
 • koelvloeistofafvoer met automatische navulling.

Het eerste schema, hieronder weergegeven, wordt gebruikt voor dubbelcircuitverwarmingssystemen die water verwarmen voor warmwatervoorziening. Wanneer de sensor, gemonteerd onder de behuizing van de TT-ketel, op het mechanisme inwerkt, wordt warm water uit het circuit in het riool afgevoerd en wordt zijn plaats ingenomen door koud water uit de watertoevoer. Wat de oorzaken van het ongeval ook zijn, een dergelijk doorstroomsysteem zal de ketelmantel snel afkoelen en de gevolgen voorkomen..

Bedradingsschema van de warmteklep naar de ketel

De warmwaterbatterij van een dubbelcircuitketel kan bij oververhitting zowel als verwarming als als koeler dienen. Voor bescherming volstaat het om een ​​thermische klep aan te sluiten volgens het schema

Opmerking. De publicatie maakt gebruik van schema’s van het merk CALEFFI, afkomstig uit de officiële bron van de fabrikant.

Het tweede schema is voor warmtegeneratoren met een ingebouwde noodwarmtewisselaar voor koeling in geval van oververhitting. Dergelijke eenheden worden geproduceerd door Europese merken Atmos, Di Dietrich en anderen..

Aansluitschema via noodketelwarmtewisselaar

Zie de video voor een voorbeeld van het aansluiten van een afvalelement via een standaard warmtewisselaar:

Het laatste schema wordt alleen geïmplementeerd in combinatie met een automatisch bijvulsysteem, omdat hier de klep het koelmiddel afvoert en niet het koelwater..

Noodinstallatie voor thermaal water

Zoals u kunt zien, staat de fabrikant de installatie van twee noodvoorzieningen toe: druk (veiligheidsgroep) en temperatuur (overdrukventiel)

Waarschuwing. Het wordt niet aanbevolen om automatische make-up te gebruiken voor houtgestookte kachels met een gietijzeren vuurhaard. Deze laatste is bang voor temperatuurschommelingen en kan barsten van de toevoer van een grote hoeveelheid koud water naar de retour.

Wateraangedreven combinatieventielen

Deze opvallende vertegenwoordiger van noodhulpstukken is vergelijkbaar in termen van het principe van werken met bypass-kleppen en vervult 3 functies tegelijk:

 1. Afvoer van de oververhitte warmtedrager uit de boilertank door het signaal van de afstandssensor.
 2. Efficiënte koeling door warmtegenerator.
 3. Automatische aanvulling van het verwarmingssysteem met koud water.

Ontwerp van wateraangedreven ontlastklep

De bovenstaande afbeelding toont het ontwerp van het product, waarbij te zien is dat 2 platen op één staaf zijn geïnstalleerd en tegelijkertijd 2 passages openen: het kokende koelmiddel wordt langs de eerste afgevoerd, water stroomt langs de tweede in de tegenovergestelde richting en vult de verliezen. Het aansluitschema van de gecombineerde bypassklep met een vastebrandstofketel ziet er als volgt uit:

Hoe een thermische overdrukklep aan te sluiten?

Opmerking. Als het nodig is om een ​​soortgelijk apparaat te gebruiken voor het koelen van een TT-ketel met een gietijzeren warmtewisselaar, dan moet de stroom worden georganiseerd via een open expansievat of een indirecte verwarmingsketel.

Ketel veiligheidsklep

De bypassklep met drievoudige uitlaat werkt volgens hetzelfde gecombineerde principe, alleen is deze direct ingebouwd in de koelmiddeltoevoerleiding nabij de verwarmingseenheid. De balg bevindt zich in het lichaamsdeel dat in de buis wordt geplaatst. De afvoer wordt uitgevoerd via de onderste aftakleiding en de watertoevoer en de suppletieleiding zijn verbonden met de twee bovenste. Dergelijke producten worden gebruikt wanneer er een gebrek aan vrije ruimte in de stookruimte is..

Veiligheidselement verwarmingssysteem

Een dergelijke ontlastklep is ontworpen om in de toevoerleiding te worden geïnstalleerd

Gezamenlijke bediening van de klep en het expansievat

Het expansievat in het verwarmingssysteem is ontworpen om de druk te stabiliseren. Maar het is een vergissing om te denken dat een veiligheidsklep bij zo’n tank niet nodig is. De tank werkt mogelijk niet goed, er is gewoon geen lucht meer.

Een andere fout is de tegenovergestelde mening dat de klep de functies van het expansievat kan overnemen – laat de druk ontsnappen zodra deze iets is toegenomen. Dit apparaat is structureel niet ontworpen voor meerdere operaties en na meerdere ontladingen verschijnt er een constant lek doorheen …

De veiligheidsklep is alleen ontworpen om te werken in het geval van een noodverhoging van de druk, boven de norm, waarna het personeel maatregelen moet nemen om de oorzaken van een dergelijke situatie weg te nemen.

Wanneer werkt het ventiel meestal?

Er zijn vier typische situaties waarin een klep wordt geactiveerd bij verwarming:.

 • Vloeistof wordt met een handpomp zonder drukregeling in het systeem gepompt, of de automatische vulling bleek defect en geeft verhoogde druk.
 • Het verwarmingssysteem is defect – het expansievat was niet geïnstalleerd of werd geblokkeerd door een kraan.
 • Expansievat werkt niet goed – er zit geen lucht in.
 • Boiler kokend met enorme stoomafgifte.

Klep in ketelcircuit

Wat de regelgeving vereist?

Uit de normen kunt u afleiden dat er op weg naar de klep van de warmtewisselaar niet alleen afsluiters moeten zijn, maar ook regelapparatuur, evenals een pijpleiding met een kleinere diameter dan de klep zelf. De drukinstelling moet 15 tot 25% hoger zijn dan de vloeistofwerkdruk. De responsdrempel moet minstens één keer per jaar worden gecontroleerd tijdens routinematig systeemonderhoud ….

Apparaatmarkering

Veiligheidskleppen zijn onderworpen aan verplichte etikettering. Het volgende wordt toegepast op het lichaam van de veiligheidsklep:

 • productbenaming
 • een pijl die de stromingsrichting van het medium aangeeft
 • nominale drukwaarde:
 • waarde van nominale klepdiameter:
 • serienummer van de klep:
 • datum van fabricage

Het typeplaatje is meestal bevestigd aan de klepkap of aan de buitenkant van de uitlaatflens.

Diameter

De diameter van het overdrukventiel in het verwarmingssysteem mag niet kleiner zijn dan de aansluiting van de toevoerleiding. Anders zal constante hydraulische druk de werking van het mechanisme verstoren..

Bedrijfsomstandigheden klep

Na controle en revisie worden de afsluiters afgesteld en ondergaan ze de nodige afstelling op de gespecificeerde druk. Daarna wordt het apparaat verzegeld. Installatie zonder afdichting is ten strengste verboden. Alle veiligheidskleppen hebben een technologisch paspoort of “operatiekaarten”.

De levensduur van veiligheidskleppen is direct afhankelijk van een goede werking en onderhoud. Vaak treden tijdens het gebruik verschillende defecten op..

Onder hen zijn dergelijke veel voorkomende defecten:

 • een lek
 • rimpeling
 • badass

Een lek wordt gekenmerkt door een lek in het werkmedium. Het treedt op wanneer de afdichtingen beschadigd zijn en vreemde voorwerpen ze raken. En ook als de veer vervormd is. Geëlimineerd door blazen, leppen, vervangen van de veer, correct installeren of opnieuw afstellen van de klep.

Rimpel – te vaak openen / sluiten. Komt voor bij een vernauwde sectie of hoge doorvoer. Het probleem wordt geëlimineerd door de juiste selectie van de benodigde parameters.

Vastlopen tijdens bedrijf treedt op als gevolg van verkeerde uitlijning tijdens montage. Geëlimineerd door mechanische bewerking en verdere correcte montage.

Opslag condities

De opslaglocatie voor de instrumenten moet in een droge, afgesloten ruimte zijn. De apparaten worden rechtop op speciale pads geplaatst. Ze worden in dozen of rekken geplaatst die zorgen voor verticale positionering.

Wat is de bottom line??

De overdrukbeveiliging wordt door zijn eenvoudige ontwerp als zeer betrouwbaar beschouwd. Let bij het maken van een keuze op de kwaliteit van het materiaal en ga niet achter een goedkoop product aan. Even belangrijk is de juiste instelling van de klep voor de maximale druk van de ketelinstallatie..

De bekendste fabrikanten en modellen: kenmerken en prijzen

Nu wil ik het hebben over de meest populaire en betrouwbare driewegkleppen, zodat het voor u gemakkelijker is om het juiste model te kiezen..

TIM

Fabrikant uit China. Biedt redelijk hoogwaardige producten voor verwarming en watervoorziening tegen een relatief lage prijs.

Foto Model Specificaties: Eigenaardigheden kosten, wrijven.
TIM ZEISSLER BL3110C04 (ZEISSLER) BL3110C04 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 35-60

Werkdruk: 2-5 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, voor verwarming en warmwatervoorziening 2.300-3.000
TIM BL8803 BL8803 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 38-60

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: ¾ inch

Mixen, externe aansluiting via American 2 800-3 500
TIM BL8804A BL8804A Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 38-60

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, met elektrische aandrijving 2.000-2.600

Esbe

Dit Zweedse bedrijf houdt zich bezig met de productie van verschillende modellen kleppen en controllers. Ik geloof dat de producten van dit bedrijf van de hoogste kwaliteit zijn. hoewel duur.

Foto Model Specificaties: Eigenaardigheden kosten, wrijven.
Esbe VTA321 VTA321 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 35-60

Werkdruk: 2-10 bar

Diameter: ¾ inch

Mengen, voor verwarming en warmwatervoorziening 6.000-6.500
Esbe VTA372 VTA372 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 20-55

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, hoge doorvoer 7.000-8.000
Esbe VTC511 VTC511 Materiaal: gietijzer

Temperatuurbereik: 60-75

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Voor vastebrandstofketels 8.000-9.000

STOUT

Gezamenlijke productie van Rusland, Italië, Spanje en Duitsland. Producten zijn perfect aangepast aan de Russische omstandigheden.

Foto Model Specificaties: Eigenaardigheden kosten, wrijven.
Stout SVM-0120-164325 SVM-0120-164325 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 20-43

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, voor verwarming en warmwatervoorziening 4.500-5.000
Stout SVM-0125-186520 SVM-0125-186520 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 30-65

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: ¾ inch

Mengen, voor verwarming 4.000-4.300
Stout SVM-0120-256025 SVM-0120-256025 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 35-60

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, hoge doorvoer 5 200-5 800

WATT

Een van de grootste fabrikanten van verwarmingsapparatuur in Europa. Enorm assortiment producten.

Foto Model Specificaties: Eigenaardigheden kosten, wrijven.
Watt Aquamix 61C Aquamix 61C Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 32-50

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: ¾ inch

Mengen, voor warmwatervoorziening 5 200-5 700
Watt Aquamix 63C Aquamix 63C Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 25-50

Werkdruk: 1-10 bar

Diameter: ¾ inch

Mengen, voor vloerverwarming 5.500-6.000
Watt V3GB Watt Klassiek V3GB Watt Klassiek Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 20-50

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, met elektrische aandrijving 12.500-14.000

Opties aansluitschema

Zoek, voordat u een terugslagklep kiest, het doel ervan in uw verwarmingssysteem. Laten we de taak eenvoudiger maken en opties voorstellen voor het gebruik van retourvergrendelingen:

 1. De kleppen zijn geïnstalleerd op afzonderlijke gesloten circuits die zijn uitgerust met circulatiepompen. Het doel is het voorkomen van parasitaire stromen die de werking van parallel geschakelde verwarmingstakken of ketels belemmeren.
 2. Wanneer geïnstalleerd in een bypass parallel aan de pomp, helpt de sluiter het systeem automatisch over te schakelen naar de natuurlijke circulatiemodus wanneer de stroomtoevoer plotseling wordt onderbroken.
 3. Een aansluiting op de suppletieleiding vermijdt het aftappen van het warmtenet in verschillende situaties.

Een belangrijke aanbeveling. Luister niet naar de “experts” en plaats geen veerbelaste klep voor een enkele circulatiepomp in een conventioneel systeem met één circuit. Zekerheden dat u op deze manier de pompeenheid zult redden van waterslag en andere onzin komen niet overeen met de realiteit.

De warmteopwekker aansluiten op een andere ketel

Aansluitschema voor 2 ketels – hout en elektrisch – met retourvergrendeling

Als voorbeeld van de correcte installatie van terugslagkleppen geven we een schema van de gezamenlijke aansluiting van een vaste brandstof en een elektrische boiler. Als een van de pompen stopt, zal de tweede onvermijdelijk het koelmiddel met een parasitaire stroom in een kleine cirkel aandrijven. Stopkranen zijn hierbij onmisbaar..

Opmerking. Een soortgelijke situatie kan zich voordoen bij het aansluiten van een radiatornet en een indirecte verwarmingsketel met een aparte pomp zonder verdeelstuk, hydraulische pijl of buffervat.

Bypassmontage met klep

Het tweede voorbeeld is typerend voor zwaartekrachtsystemen met natuurlijke circulatie van water, omgebouwd om met een pomp te werken. De hoofdmodus is geforceerd, maar wanneer het licht wordt uitgeschakeld, stopt de bypass-eenheid en stopt met het indrukken van het uitvoerende deel van de terugslagklep die in de rechte lijn is ingebed. Dan wordt de convectiestroom van water langs de hoofdleiding hervat totdat elektriciteit is geleverd.

Opmaak van het verwarmingssysteem

Het installeren van een navulklep is optioneel, maar kan u onverwachte problemen besparen. Voorbeeld uit de praktijk: een huiseigenaar besloot het verwarmingssysteem onder druk te zetten en draaide de bijvulklep in de stookruimte open. Omdat het waterbedrijf op dat moment het netwerk repareerde en de watertoevoer afsloot, bracht de koelvloeistof koud water over en ging gedeeltelijk in de leiding. In plaats van bijvullen vond er lediging plaats, waardoor de druk daalde en de gasboiler stopte.

Waar zijn de ontluchtingskleppen?

In elk warmwaterverwarmingssysteem zijn er plaatsen waar de installatie van ventilatieopeningen vereist is. Als we het hebben over de kranen van Mayevsky, dan moeten ze op alle batterijen worden geïnstalleerd om de verzamelde lucht te laten ontsnappen. De exacte plaats is in de stekker van de bovenhoek, op afstand van het aansluitpunt van de toevoerleiding naar het apparaat. De luchtbel vormt zich precies daar.

Waar zijn de ventilatieroosters geïnstalleerd?

Als de ketel is uitgerust met een ingebouwde ontluchter, dan is het niet nodig om deze op de toevoer te plaatsen.

De automatische luchtklep moet strikt verticaal worden geïnstalleerd op de volgende punten in het verwarmingsnetwerk:

 • in de veiligheidsgroep van een ketel aangesloten op een gesloten systeem;
 • op beide vloerverwarmingscollectoren;Samenstelling distributie-eenheid - diagram
 • als het hoogste punt de pijpleiding is en niet de radiator, dan snijdt de vlotterontluchter erin;
 • in een buffervat en een indirecte verwarmingsketel, indien het ontwerp daarin voorziet;
 • op de verwarmde handdoekhouder;
 • in een gemeenschappelijk verdeelstuk van een complex en vertakt systeem (voor beide collectoren);
 • naar de afscheider van het hydraulische circuit (hydraulische pijl).

Naast de aangegeven punten worden luchtdumpers geïnstalleerd in probleemgebieden van het verwarmingsnetwerk, waar ze, vanwege de moeilijke omstandigheden bij het leggen van de leidingen, U-vormige lussen vormen, omhoog gedraaid. Een snelweg omzeilt bijvoorbeeld een deuropening of een trap bovenop en gaat dan weer naar beneden. In dergelijke dilatatievoegen worden luchtsluizen gevormd met een waarschijnlijkheid van 100%, dus daar is een ontluchter nodig, beter – een automatische..

Montage van pijpontlastklep

Wanneer het hoogste punt van het netwerk een leiding of compensator is, wordt daarop een klep gemonteerd.

Het advies. Snijd de Mayevsky-kraan nooit rechtstreeks in de pijpleiding, omdat er bellen langs zullen gaan samen met de stroom van de koelvloeistof en de klep nutteloos is. Voor een goede werking heeft de handmatige “ontluchting” een kamer nodig voor het verzamelen van lucht (de “machine” heeft zijn eigen). Maak een verbinding in de leiding met een verticale pijp, die als luchtcollector zal dienen, en installeer een kraan bovenop.

Als u bij het vullen van het verwarmingsnetwerk met water niet met een schroevendraaier tussen radiatoren wilt lopen, vervang dan de Mayevsky-kleppen door automatische hoekontluchters. Deze optie is ook geschikt voor bewoners van centraal verwarmde appartementen: luchtstoringen verschijnen vaak in gietijzeren batterijen en er is geen manier om ze daar te verwijderen..

Nog een tip. Om te voorkomen dat de bol van de hoekontluchter in het zicht uitsteekt en aan de gordijnen blijft plakken, neemt u een minimodel van het ventiel dat in de radiatordop is ingebouwd.

Klep installatie locatie:

Er zijn punten in het verwarmingssysteem waar lucht noodzakelijkerwijs wordt verzameld. Dus Mayevsky’s kranen in het appartement moeten op elke radiator worden geïnstalleerd. In veel moderne radiatormodellen worden ontluchtingsapparaten in de productiefase door de fabrikanten zelf geïnstalleerd..

op batterij

Opmerking! Als u klassieke radiatoren heeft, moet de luchtklep in het bovenste deel ervan worden geïnstalleerd, dat zich tegenover de aansluiting bevindt.

Zo kunt u altijd zelf de normale werking van uw verwarmingsbatterijen regelen en bent u niet afhankelijk van de wens van de huisvestingsmedewerkers of de stemming van de buren van bovenaf..

Punten voor het installeren van ontluchtingskleppen:

 • radiatoren, badkamerspoel, bovendeel;
 • het bovenste punt van de pijpleiding;
 • verwarmingsketel veiligheidssysteem in individuele communicatie;
 • voor hydraulische vertakking;
 • op de collectoren van het gemeenschappelijke verdeelstuk;
 • op eventuele U-vormige lussen in communicatie, op het bovenste punt;
 • voor dilatatievoegen in kunststof verwarmingssystemen.

accommodatie

Het moet duidelijk zijn dat lucht zich altijd ophoopt in het bovenste deel van de communicatie. Er kan een luchtslot ontstaan ​​in de bocht van een kunststof leiding als de installatie foutief is uitgevoerd en er een temperatuurvervorming is opgetreden.

De eenvoudigste manier om permanent van de plug in de pijpleiding af te komen, is door een T-stuk in de pijp te snijden. Er is een klep geïnstalleerd op de vrije verticale tak van het T-stuk (waarvan de diameter overeenkomstig wordt gekozen) om lucht te laten ontsnappen.

We installeren de klep correct

Om geen fouten te maken bij het kiezen en installeren van een terugslagklep op de juiste plaats in het verwarmingssysteem, luister naar eenvoudige aanbevelingen:

 1. Om parasitaire stromen in aangrenzende takken te voorkomen, plaatst u producten van het bloemblad- of schijftype. De eerstgenoemde hebben de voorkeur omdat ze geen verhoogde hydraulische weerstand creëren..
 2. Gebruik in de bypass-constructie van een zwaartekrachtsysteem een ​​kogelkraan met bijna nulweerstand.
 3. Selecteer hogedrukschotelelement voor make-up

  Bypass terugslagklep

  Producten met zwaartekracht vlinderkleppen worden altijd horizontaal geplaatst met de plug naar boven gericht.

 4. De zwaartekrachtklep is altijd horizontaal gemonteerd. Bovendien moet de kop van de servicemoer verticaal zijn, anders sluit de sluiter niet en begint de koelvloeistof in de tegenovergestelde richting te passeren.
 5. Koop geen fittingen met een gietijzeren behuizing. Het is zwaarder en minder betrouwbaar om te werken..
 6. Controleer de juiste installatie aan de hand van de pijl op het klephuis, die de richting van de waterstroom aangeeft..
 7. Plaats geen fittingen met een veerslot in een circuit met natuurlijke circulatie – de zwaartekracht stopt vanwege de hoge weerstand.

Schotel- en klepafsluiters hebben periodiek onderhoud en reiniging nodig. Als vaste deeltjes of afzettingen onder de zittingafdichting komen, verliest de terugslagklep zijn dichtheid. De beste manier om schoon te maken is door het element te verwijderen en de aangrenzende oppervlakken uit te blazen met een compressor..

Regels voor installatie van kleppen

Wanneer u beslist waar u de terugslagklep voor verwarming wilt plaatsen, moet u zich in de eerste plaats laten leiden door de vereisten van het project. Als het bedradingsschema de verplichte aanwezigheid van een terugslagklep vereist, moet deze op de juiste plaats worden geïnstalleerd en rekening houden met alle vereisten en normen. In de regel worden dergelijke fittingen geïnstalleerd op het moment dat de verwarmingsketel wordt doorverbonden.

Houd er rekening mee dat u voor de juiste installatie van de terugslagklep het type correct moet selecteren in overeenstemming met de werkdruk en temperatuur van de koelvloeistof

Daarnaast is het belangrijk om het product te monteren op de manier zoals aangegeven door de fabrikant in het technische specificatieblad van de fittingen. In de regel wordt de locatie van de terugslagkleppen bepaald in de ontwerpfase van het verwarmingssysteem.

In de regel wordt de locatie van de terugslagkleppen bepaald in de ontwerpfase van het verwarmingssysteem..

Door terugslagkleppen op het verwarmingssysteem te installeren, kunt u meerdere taken tegelijk uitvoeren. Allereerst maken dergelijke apparaten het mogelijk om in noodsituaties negatieve gevolgen voor het verwarmingssysteem te voorkomen. Daarnaast is dit een soort verzekering tegen onnodige reparatiekosten in de toekomst. Een ander belangrijk punt is de consistentie van de werking van verschillende apparaten die in één systeem zijn doorgelust. Dit wordt bereikt door alleen afsluiters te installeren.

Dus als u zich zorgen maakt over de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de verwarming en in de toekomst geen extra kosten wilt hebben, moet u zeker zorgen voor de aanwezigheid van een terugslagklep in het verwarmingscircuit..

Bij het uitrusten van een verwarmingssysteem is het niet alleen belangrijk om na te denken over de parameters van de belangrijkste functionele onderdelen (buizen, verwarmingsketel, enz.), Maar ook om aandacht te besteden aan de kleine componenten en mechanismen, over de kwaliteit van de installatie van waarvan de warmtevoorziening grotendeels zal afhangen. Het element dat verantwoordelijk is voor een veilige werking is de veiligheidsklep in het verwarmingssysteem, waarvan de belangrijkste functie is om te beschermen tegen mogelijke gevaren die samenhangen met overbelasting van het systeem, en om de circulatie van het koelmiddel te regelen. Ondanks het relatief beperkte takenpakket dat het vervult, is een terugslagklep voor verwarming op verschillende punten in het systeem geïnstalleerd en is daar een belangrijk onderdeel van.

Ondanks het relatief beperkte takenpakket, is een terugslagklep voor verwarming op verschillende punten in het systeem geïnstalleerd en is daar een belangrijk onderdeel van.

Het element dat verantwoordelijk is voor een veilige werking is een veiligheidsklep in het verwarmingssysteem, waarvan de belangrijkste functie is om te beschermen tegen mogelijke gevaren in verband met overbelasting van het systeem, en om de circulatie van het koelmiddel te regelen

Ondanks het relatief beperkte takenpakket, is een terugslagklep voor verwarming op verschillende punten in het systeem geïnstalleerd en is daar een belangrijk onderdeel van.

Terugslagklep voor verwarming: actie, typen, voor- en nadelen + installatieschema

Wat een ontlastklep voor verwarming kan zijn, evenals over de kenmerken van het apparaat en de aansluiting, zal verder worden besproken.

Invloed van lucht op het verwarmingssysteem

De werking van het verwarmingssysteem is gebaseerd op de circulatie van verwarmd water met de overdracht van een deel van de warmte naar de batterijen om de kamer te verwarmen. Als lucht het binnenste deel van het systeem binnendringt (het proces wordt luchten genoemd), is er een schending van de circulatie van de warmtedrager.

Het systeem reageert als volgt op luchten:

 1. Tijdens de circulatie van de koelvloeistof zijn geluiden duidelijk hoorbaar, die niet alleen ongemak voor de bewoners veroorzaken, maar ook een symptoom zijn van pijpleidingtrillingen, evenals speling in de gewrichten. In sommige gevallen leiden trillingen tot de vernietiging van lasverbindingen met duidelijke onaangename gevolgen..
 2. Luchtbellen vormen zich in de circuits. Dit gebeurt vooral vaak in niet-residentiële gebouwen, waar geen regelmatige temperatuurregeling is. Het gevolg van files is het ontdooien van het systeem..
 3. Verslechtering van de bloedsomloop of de volledige stopzetting ervan. Bij langzame circulatie neemt de efficiëntie van het systeem af en neemt het brandstofverbruik toe..
 4. De ontwikkeling van corrosieve processen als gevolg van luchtpenetratie in interne metalen onderdelen. Corrosie resulteert in een kortere levensduur van de apparatuur.

Afsluiters

afsluiters voor verwarming

In verwarmingssystemen worden afsluiters voor verwarming gebruikt om de toevoer van de warmtedrager te regelen en om het circuit te openen. Hiermee kunt u het verwarmingsproces regelen, waardoor het efficiënter en rationeler wordt. In de meeste gevallen wordt een afsluiter op de verwarmingsbatterij geïnstalleerd in de buurt van de radiatorleidingen. Naast de functionele voordelen heeft een dergelijke oplossing ook praktische voordelen: door de afsluiter voor de verwarmingsbatterij te sluiten, kan de huiseigenaar de verwarming repareren zonder de werking van het hele verwarmingssysteem te stoppen. Op dit moment worden afsluiters voor verwarming vertegenwoordigd door een breed scala aan apparaten.

De volgende soorten apparaten worden vaak gebruikt in verwarmingssystemen:

soorten kleppen

afsluiters;

 • Kogelkranen;
 • naald ventiel;
 • schuifafsluiters.

  diverse afsluiters

  Deze elementen zijn gemaakt van duurzame metalen die bestand zijn tegen corrosie en hoge temperaturen. Afgesloten fittingen beschermen het circuit tegen kritieke noodsituaties en verhogen de betrouwbaarheid van het verwarmingssysteem, waardoor negatieve gevolgen in het geval van een storing van een afzonderlijke verwarming worden geminimaliseerd.

Naald kraan

De functies die het naaldventiel voor verwarming vervult, kunnen verschillen. Afhankelijk van het ontwerp kan dit apparaat een afsluit-, regel- en balanceringsfunctie vervullen. In verwarmingssystemen wordt meestal een afsluitnaaldklep gebruikt voor een verwarmingsradiator, waarmee u de stroom soepel kunt afsluiten en het optreden van waterslag, die schadelijk is voor het systeem, kunt voorkomen..

Mechanische balancers

Mechanisch balancerontwerp

Dit is een van de soorten kleppen, waarbij de stand van de steel handmatig wordt aangepast. Op het handvat zit een digitale schaalverdeling die de actuele waarde van de doorgang in de leiding aangeeft. Het voordeel is de mogelijkheid om het te gebruiken voor het balanceren en als afsluiters. Voorbeeld: bepaalde delen van de leiding afsluiten voor reparatiewerkzaamheden.

Bovendien kunt u een manometer en een thermometer installeren om de druk en temperatuur te regelen. Maar hiervoor moet u modellen met de juiste connectoren kiezen. Het fabricagemateriaal is messing, minder vaak wordt roestvrij staal gebruikt. Let bij het kiezen op de maximale drukindicator die het apparaat kan weerstaan.

Automatische balancers

Bestaat uit twee componenten – een mechanische klep en een drukverschilregelaar. In de eerste is een membraanblok geïnstalleerd, op het lichaam bevinden zich 2 fittingen die zijn aangesloten op een manometer voor afstelling of op een verschildrukregelaar. Wanneer de druk verandert, neemt de dikte van het membraanblok toe of af, waardoor de werkdoorgang van de lijn wordt geregeld. Terug gemonteerd.

Automatische modelkit

De verschildrukregelaar is op de toevoerleiding geïnstalleerd. Aangesloten op mechanische balancer met capillaire buizen. Wanneer de verwarmingsparameters worden gewijzigd, wordt de druk automatisch gecorrigeerd.

Voor grote, vertakte systemen wordt de installatie van automatische balancers aanbevolen. Dit is belangrijk bij frequente drukdalingen, veranderingen in de temperatuur van de koelvloeistof. Als het systeem relatief stabiel werkt, maar u de hydraulische parameters periodiek moet controleren, kunt u mechanische balancers installeren.

Tip: De inregelafsluiters verschillen in de manier waarop ze zijn aangesloten. Voor kleine buizen worden modellen met een buiten- of binnendraad geselecteerd. Er zijn balancers met flensaansluiting.

Hoe de inregelafsluiter in het verwarmingssysteem af te stellen?

Mechanische Balancer Aanpassing

Voordat u de balans van het radiatornetwerk aanpast, is het noodzakelijk om de instructies voor de klep te bestuderen, die bij de aankoop is bijgevoegd. Het geeft het aanpassingsschema aan, als de gebruiker alles correct installeert, kan hij de kosten van warmte-energie echt verlagen. De klep kan op twee manieren worden aangepast:.

De eerste manier om de klep af te stellen:

Dit is de eenvoudigste en meest bewezen aanpassingsoptie, die wordt aanbevolen door ervaren thermische instellingen in waterverwarmingsnetwerken. Om dit te doen, moet u het aantal klepomwentelingen delen door het aantal batterijen dat in het verwarmingscircuit rond de omtrek van de kamer is geïnstalleerd. Deze techniek maakt het mogelijk om de stap van het afstemmingsalgoritme correct te bepalen. De methode bestaat uit het sluiten van alle kleppen in omgekeerde volgorde – van de laatste tot de eerste batterij in relatie tot de verwarmingsbron.

Bijvoorbeeld voor een doodlopende kring met 4 radiatoren voorzien van mechanische inregelafsluiters en een spindelverstelling van 4,5 omwentelingen:

4.5: 4 = 1.1 omwentelingen

Openingsschema:

 1. Eerste inregelafsluiter – 1,1 slag.
 2. Tweede inregelafsluiter – 2,2 slag.
 3. Derde inregelafsluiter – 3,3 slag.
 4. Vierde inregelafsluiter – 4,5 omwentelingen.

De tweede manier om de balancer aan te passen

Er is nog een zeer hoogwaardige manier van balanceren. Het wordt veel sneller uitgevoerd en bevat de mogelijkheid om rekening te houden met enkele specifieke kenmerken van de locatie van de batterij. Het enige dat nodig is om het te voltooien, is een thermometer van het contacttype.

Het volledige proces vindt plaats in de volgende volgorde:

 1. Alle kleppen worden geopend en het netwerk mag in temperatuurevenwicht komen met de bedrijfstemperatuur, bijvoorbeeld bij 80 C.
 2. Meet de temperatuur van alle verwarmingsapparaten.
 3. Elimineer het verschil door de eerste en middelste kraan te sluiten. Eindkleppen zijn niet verstelbaar.
 4. Meestal draait de eerste klep niet meer dan 1,5 slag en de middelste – 2,5 slag..
 5. Laat het systeem binnen 20 minuten op temperatuurevenwicht komen
 6. Ze meten temperaturen en stellen de kleppen zo nodig verder bij.

Mayevsky kraan

ba2451733a650243dec3c107838f0346.jpg

Mayevsky kraanontwerp

Als de verwarming van een bepaalde radiator sterk achteruit is gegaan, is de kans op een luchtsluis groot. Om oververhitting van de koelvloeistof te voorkomen, is het noodzakelijk om vooraf Mayevsky-kranen op elk van de verwarmingsapparaten te installeren..

Dit verwarmingsregelventiel is een naaldventiel dat in gesloten toestand volledig afgedicht is. Geïnstalleerd op de bovenste radiatorpijp, in het geval van luchtcongestie, helpt het om ze te elimineren. Gebruik hiervoor een sleutel of een schroevendraaier om de mate van indrukken van het gordijn los te maken. Dit wordt gedaan totdat het karakteristieke geluid van de uitgaande lucht hoorbaar is. De procedure eindigt pas wanneer de koelvloeistof begint te stromen..

Aanbevolen fabrikanten

Verschillende wereldwijde fabrikanten houden zich bezig met de productie van dergelijke afsluiters en regelkleppen. Het werk van warmtetoevoer hangt af van de kwaliteit van materialen, nauwkeurigheid van afstelling en ontwerp. Daarom wordt aanbevolen om geen analogen te kopen, maar originele modellen. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van het systeem..

Balancers van Valtec, Danfoss, Herz en Honeywell zijn op de markt te vinden. Ze verschillen alleen qua uiterlijk, hun functionele kenmerken zijn hetzelfde. De tabel toont populaire warmtebalancers van deze fabrikanten..

Fabrikant Mechanische balancer Automatische balancer
Valtec VT.042.G VT.040.G
Danfoss Leno MVT of MNT AB-PM, APT of ASV
Herz 4017 M TS-V
Honeywell Combi-3-Plus

Deze modellen verschillen in grootte, manieren om op de pijpleiding aan te sluiten. Sommige zijn alleen ontworpen voor koudwatervoorziening, maar de meeste zijn universeel en kunnen worden gebruikt voor verwarming en watervoorziening. Voorbeeld – Danfoss-producten.

Luchtklep voor verwarming om lucht uit de batterij te laten ontsnappen

In moderne verwarmingssystemen is een speciaal apparaat aanwezig om opgehoopte lucht te verwijderen – een luchtklep voor verwarming. Zonder dit apparaat zou de verwarming niet normaal kunnen werken ….

Wat is een make-up unit en hoe werkt het?

Dit knooppunt is, zoals reeds vermeld, een belangrijk verwarmingselement. Zijn belangrijkste taak is om de hoeveelheid koelvloeistof te regelen en, indien nodig, bij te vullen..

In de regel worden in moderne verwarmingssystemen automatische units geïnstalleerd, waarvan het belangrijkste element een suppletieklep is. Het heeft een klein diafragma, dat wordt beïnvloed door de druk in het systeem en door een veer.

Als de druk in het verwarmingscircuit afneemt, wordt het effect op de veer dienovereenkomstig verminderd. Het membraan stopt met het samendrukken van de veer en duwt de steel, waardoor de opening voor het bijvullen van het verwarmingssysteem opengaat. Door dit gat stroomt water.

In de regel wordt de suppletieklep voor het verwarmingssysteem geïnstalleerd op de leiding die gewoon water levert. Dat wil zeggen, het is aangesloten op het watertoevoersysteem. Hiermee moet rekening worden gehouden, aangezien gezuiverd water wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem (het laat minder tandplak achter op de wanden van leidingen en radiatoren).

Terwijl het gebruikelijke water uit het waterleidingsysteem niet is gezuiverd. Dat wil zeggen, het is rationeler om een ​​klein filter bij de inlaat te plaatsen en dit van tijd tot tijd te vervangen. Zo kunt u leidingen en aansluitingen beschermen tegen voortijdige ophoping van afzettingen..

Wanneer extra water in het verwarmingssysteem begint te stromen, begint de druk daarin geleidelijk te stijgen. Zodra deze het vereiste niveau bereikt, wordt er weer druk op het membraan uitgeoefend. Het werkt op een veer die, door samen te drukken, het gat sluit.

Gemeenschappen Constructie en alles wat daarmee te maken heeft Blog Navulklep verwarmingssysteem

Waar bestaat het suppletieventiel uit?

Belangrijk: er zijn momenten waarop de kans groot is dat de koelvloeistof van het verwarmingscircuit in de waterleidingen terechtkomt. Dit is zeer ongewenst, aangezien veel eigenaren water met antivries als warmtedrager gebruiken.

Waar te installeren??

Experts zeggen dat het het beste is om de suppletieklep in de buurt van het expansievat te installeren. Dit is feitelijk het geval, aangezien de tank regelmatig wordt getriggerd en dienovereenkomstig onmiddellijk nadat de druk in het systeem door de werking van de tank is afgenomen, deze automatisch wordt hersteld door de klep. Dat wil zeggen, onderbrekingen in de druk zijn van zeer korte duur en hebben geen invloed op de kwaliteit van het systeem..

De bijvuleenheid mag niet op de retourleidingen in de buurt van de verwarmingsketel worden geplaatst. In dit geval kan een portie koud water storingen veroorzaken. Evenzo wordt het niet aanbevolen om een ​​automatische bijvulklep op de toevoerwaterleidingen te installeren. In dit geval is de koelvloeistof te heet en kan deze de elementen van de unit zelf beschadigen..

Waarom automatisering?

Voorbij zijn de dagen dat het drukniveau in het systeem handmatig werd aangepast. De reden voor het installeren van een automatisch knooppunt is dat er in feite vrij vaak make-up nodig is. Automatisering regelt zelf het drukniveau, bepaalt zelf de benodigde hoeveelheid water, die moet worden toegevoegd om de werking van verwarming te normaliseren.

De alimat navulklep is een schoolvoorbeeld van hoogwaardige moderne apparatuur. Dit is een kwaliteitselement dat u zal helpen om de normale werking van het verwarmingssysteem te garanderen, zonder drukproblemen..

Het werkingsprincipe van de automatische suppletieklep:

Het werkingsprincipe, evenals het installatieproces, voor een dergelijk apparaat is uiterst eenvoudig. Alle bedrijfsparameters moeten vooraf worden geconfigureerd. Voorprogrammeer toekomstige waterverliezen – in de regel moet u ook de minimale druk in het netwerk specificeren. En als het volume van de werkvloeistof bijvoorbeeld met 10 procent afneemt, activeert dit de klep, die op zijn beurt de pomp start.

Met deze pomp wordt koud water uit de toevoerleiding in de gewenste volumes in de verwarmingsleiding gepompt. En zodra de vloeistofverliezen zijn aangevuld, werkt de klep weer en stopt de automatische toevoer van de koelvloeistof..

Hoe de automatische navulklep af te stellen. make-up kleppen

Het is heel goed mogelijk om alleen de installatie van het beschreven apparaat aan te kunnen. Eerst moet een manometer of een andere elektronische sensor van het contacttype worden geïnstalleerd op de pijpleiding die koud water levert (met behulp van een dergelijke sensor kan de gebruiker de druk tegelijkertijd in twee richtingen regelen). Een van de groepen moet worden ingesteld op de minimale druk in het netwerk.

Op deze plaats moet een contactor of een tussenrelais worden geïnstalleerd. En zodra het volume hete koelvloeistof in de gesloten leiding afneemt, start deze contactor de activering van een mechanisme dat de trekkende pompapparatuur zal starten. Er is ook een tweede groep – het is noodzakelijk om al deze processen te deactiveren wanneer vloeistofverliezen worden aangevuld. De actuator kan in dit geval een elektrische klep zijn – een soort klep uitgerust met een elektromotor.

Belangrijke notitie! Als het verwarmingssysteem wordt gevoed door middel van automatisering, zal het (automatisering) onafhankelijk de werkdruk regelen en het compensatievolume van de vloeistof berekenen. Omzeil make-up – wanneer u het nodig heeft?

Het toeval wilde dat bijna alle verwarmingssystemen van het gesloten type normaal alleen kunnen functioneren bij een hoge druk van de werkvloeistof. Hoewel dit niet de enige belangrijke factor is, omdat ook de temperatuur van de koelvloeistof plaatsvindt.

Hoe de automatische navulklep af te stellen. make-up kleppen

Dus als de temperatuur stijgt, leidt dit tot een temperatuuruitbreiding van individuele technische netwerkknooppunten. En om deze uitzetting te compenseren, wordt er een speciale hydroaccumulator (ook wel expamzomat genoemd) geïnstalleerd, die overtollige hydraulische energie kan opnemen of juist kan weggeven bij een tekort. De accu wordt op dezelfde manier aangesloten als de sanitaire bypass.

Een onderscheidend kenmerk van een open verwarmingslijn is dat er geen hoge druk in zit. In dit opzicht kan een expansievat, zij het enigszins gemoderniseerd, dienen als een soort sensor voor het verminderen van het vloeistofvolume. Deze tank moet op het hoogste punt in het systeem worden geïnstalleerd..

Opmerking! In dit geval wordt make-up uitsluitend uitgevoerd met een afname van het volume van de koelvloeistof in de tank. Om te zien of het peil echt gezakt is, moet je de stuurleiding openen: als er een tekort aan koelvloeistof is, zal daar geen druk zijn

Vaak wordt de uitlaat van deze pijp in de keuken of in de badkamer geïnstalleerd. En als er tijdens de revisie geen druk is, moet er werkvloeistof aan het systeem worden toegevoegd. Hiervoor dient een ander element van het voedingssysteem – een knooppunt dat het verwarmingsnetwerk verbindt met de watertoevoer. Vanuit een constructief oogpunt zal dit knooppunt dergelijke elementen bevatten.

 • Kogelkraan die de waterstroom naar het netwerk sluit / opent.
 • Terugslagklep – deze is nodig om te voorkomen dat vloeistof van het netwerk naar de watertoevoer terugkeert. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij afwezigheid van water in een gecentraliseerde watertoevoerleiding..
 • Filter. Zoals u weet, voldoet de kwaliteit van kraanwater niet altijd aan de eisen, dus moet het extra worden gereinigd van allerlei soorten vuil. Als dit niet gebeurt, vormt zich een kalklaag op de binnenoppervlakken van metalen elementen..

Volgens dit schema wordt de samenstelling van het open verwarmingssysteem uitgevoerd. Maar het is de moeite waard eraan te denken dat vooraf een ontluchter moet worden geïnstalleerd, met behulp waarvan overtollige lucht wordt verwijderd. We voegen er ook aan toe dat om het watervolume vakkundig aan te vullen, de minimale temperatuurindicator nodig is.

Opmerking! Een eenvoudiger opmaakschema kan bestaan ​​uit een gewone opslagtank, hoewel het waterniveau in dit geval visueel moet worden gecontroleerd

Hoe aan te sluiten op het verwarmingssysteem

Bij een gesloten circuit maakt het weinig uit waar de suppletieleiding moet worden aangesloten – op de aanvoer of retour. We raden aan om de klassieke beproefde methode te gebruiken – het aftappunt moet zich op de retourleiding naast de ketel bevinden, na de circulatiepomp en het expansievat. Oorzaken:

 • de unit bevindt zich in de stookruimte, naast apparatuur en apparaten;
 • het pompen van water in de retour wordt onmiddellijk weerspiegeld op de manometer die op de aanvoer achter de ketel is geïnstalleerd;
 • de aansluiting bevindt zich op het laagste punt, de stroom wordt in 2 richtingen verdeeld – in de ketel en radiatoren, de lucht wordt gelijkmatig naar buiten geperst.

Op dezelfde manier snijdt de make-up in de retourleiding van het open systeem. De tweede optie is om de koelvloeistof rechtstreeks aan de tank toe te voegen, het nadeel van de methode is om de toevoerleiding naar de zolder te leggen.

Aansluiting van de suppletielijn is ook toegestaan ​​op andere punten:

 • op een door de fabrikant aangebrachte afzonderlijke montage van een verwarmingsketel voor vaste brandstoffen;
 • naar de onderkant van de hydraulische pijl;
 • naar het retourspruitstuk van het spruitstuk;
 • naar de uitlaat van de indirecte verwarmingsketel.

Deze opties worden meestal geïmplementeerd in complexe en vertakte systemen van chalets. De make-upverbinding met de ketel wordt gedemonstreerd in de volgende video:

Apparaten met rechte pijpen

Een rechte ontluchter is de meest gevraagde versie van het apparaat, aangezien deze geschikt is voor installatie aan de bovenkant van verticale stijgleidingen, op vloerverwarmingscollectoren, als onderdeel van een veiligheidsgroep, op circulatiepompen. Met behulp van een T-stuk kan het in een probleemgedeelte van de pijpleiding worden gesneden als een kleine hellingshoek het verschijnen van luchtsluizen veroorzaakt.

Een klep voor het ontluchten van het verwarmingssysteem: wat zijn de afvoeren op de verwarmingsbatterij voor automatische en handmatige ontluchting, een aftapkraan, hoe een ontluchter te plaatsen

Ontwerp van een directe automatische ontluchter met een aftakleiding

Radiator- en hoekmodellen

De schuine ontluchter is ontworpen voor installatie op moeilijk bereikbare plaatsen. Door de aftakleiding aan de zijkant van de behuizing kan het apparaat bijvoorbeeld worden aangesloten op het schroefdraaduiteinde van de horizontale leiding van de doodlopende aftakking van het verwarmingssysteem. Indien nodig kunnen haakse automatische ontluchters in het verwarmingssysteem worden gebruikt in plaats van directe.

In plaats van een Mayevsky handmatige kraan, kunnen automatische aftapkranen met standaard hoek op radiatoren worden geïnstalleerd om frequente luchtbellen uit verwarmingsradiatoren te verwijderen. Een meer rationele benadering is echter het gebruik van speciale automatische radiatorontluchters. Een dergelijk model heeft ook een hoekig ontwerp, maar verschilt van de standaardschroefdraad – het is geschikt om het apparaat rechtstreeks op de radiator aan te sluiten, zonder een adapter te gebruiken.

Waarom opladen nodig is?

Na het vullen van het warmwatercircuit begint het vloeistofvolume om verschillende redenen geleidelijk af te nemen. Lucht komt vrij van koelvloeistof de plaats binnen, wat de werking van het systeem negatief beïnvloedt.

In een gesloten kringloop met geforceerde circulatie daalt de druk geleidelijk, bovendien verslijt de pomp, die niet is ontworpen om een ​​mengsel van lucht met water te pompen, sneller en kan voortijdig uitvallen. Als gevolg hiervan wordt de beweging van het koelmiddel verstoord, het raakt oververhit, wat leidt tot een noodstop van de ketel. In het open circuit raakt de koelvloeistof ook oververhit als het volume onvoldoende is voor de volledige werking van het systeem..

Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van waterlekkage van een open en gesloten verwarmingssysteem:

 • in een circuit met een open expansievat verdampt de koelvloeistof vrij intensief uit de tank en moet deze regelmatig worden bijgevuld;
 • wanneer de automatische kleppen voor het ontluchten van het systeem worden geactiveerd, komt een deel van het koelmiddel ook naar buiten in de vorm van stoom, aangezien de kleppen voor het verwijderen van lucht uit het systeem op de hoogste punten van het circuit zijn geïnstalleerd, waar, volgens de wetten van de fysica, de vloeistoftemperatuur is maximaal;
 • de werking van een ketel voor vaste brandstoffen gaat gepaard met de werking van een veiligheidsklep, als het koelmiddel opwarmt tot kritisch hoge temperaturen, terwijl stoom en een deel van de vloeistof uit het circuit komen, bovendien kan de veiligheidsklep de stoom constant ondermijnen of lekken, terwijl de druppels snel verdampen zonder sporen achter te laten;
 • om lucht uit de radiatoren te laten ontsnappen, wordt een Mayevsky-kraan gebruikt – bij het verwijderen van de luchtsluis moet u wachten op een gestage stroom koelvloeistof, waardoor het vloeistofvolume in het circuit afneemt;
 • lekken (soms onmerkbaar) bij de verbindingen op de installatieplaatsen van systeemelementen zijn ook een van de redenen voor het tekort aan koelvloeistof in de pijpleiding.

Open verwarmingscircuit: Watt regelaar installatie, vloeistofvolume

Een open verwarmingscircuit wordt als niet-vluchtig en het eenvoudigst beschouwd. Het maakt gebruik van de natuurlijke beweging van de koelvloeistof. Het werkingsprincipe is gebaseerd op thermodynamische wetten.

Er wordt een hoge druk gecreëerd aan de uitlaat van de ketel, vervolgens gaat het verwarmde koelmiddel door de pijpleiding naar het deel van de pijpleiding met verminderde druk, waar de temperatuur daalt. Daarna komt er weer koud water in de ketel en wordt daar opgewarmd..

De verwarmde vloeistof zet uit, dus het circuit is uitgerust met een expansievat. Het element is nodig om tijdens expansie overtollige vloeistof op te nemen en in gekoelde vorm terug te voeren in de leiding.

De tank lekt op sommige punten: de koelvloeistof verdampt, het waterpeil moet worden bijgevuld. Voor dit doel worden suppletiepompen gebruikt.

Een open snelweg bestaat ook uit de volgende elementen:

 • radiatoren;
 • een ketel op gas, vaste brandstof of diesel;
 • expansievat;
 • roestvrijstalen afsluiters;
 • pijpleiding.

Leidingen in een open thermisch circuit worden langzaam verwarmd door de langzame circulatie van water. Dit voorkomt dat de koelvloeistof kookt en beschadigt de leidingen niet. Als de verwarmingsleiding in de winter niet in gebruik is, moet het water worden afgetapt.

Tekenen van een kritiek koelmiddeltekort

Niet alle eigenaren van particuliere huizen controleren de technische staat van waterverwarming, het werkt – en oké. Wanneer zich een latent lek vormt, blijft het systeem nog enige tijd functioneren totdat de hoeveelheid koelvloeistof tot een kritisch niveau daalt. Dit moment wordt bijgehouden op de volgende gronden:

 1. Bij een open systeem wordt eerst het expansievat geleegd, daarna wordt de hoofdstijgleiding die uit de ketel omhoog komt gevuld met lucht. Resultaat: koude accu’s met oververhitting van de toevoerleiding, het aanzetten van de maximale snelheid van de circulatiepomp helpt niet.
 2. Het gebrek aan water bij zwaartekrachtbedrading manifesteert zich op een vergelijkbare manier, daarnaast hoor je het borrelen van water in de stijgbuis.
 3. Op een gaskachel (open circuit) zijn er frequente branderstarts / -inschakelingen – klokken, de TT-ketel raakt oververhit en kookt.
 4. Gebrek aan koelvloeistof in een gesloten (druk)circuit wordt weerspiegeld op de manometer – de druk neemt geleidelijk af. Wandmodellen van gasboilers stoppen automatisch wanneer ze onder een drempel van 0,8 bar komen.
 5. Staande niet-vluchtige units en vastebrandstofketels blijven het resterende water regelmatig verwarmen in een gesloten systeem totdat het volume dat vrijkomt door het koelmiddel is gevuld met lucht. De circulatie stopt, oververhitting treedt op, de veiligheidsklep wordt geactiveerd.

Afvoer van het verwarmingsmedium via de veiligheidsklep

Een belangrijke verduidelijking. Wanneer een TT-ketel kookt, werkend in een open zwaartekrachtsysteem, zal er geen explosie volgen, omdat het koelmiddel in verbinding staat met de atmosfeer. Het water dat door de kachel wordt verwarmd, verdampt, waarna er brand ontstaat in de stookruimte. Hoewel het beschreven proces veel tijd in beslag neemt, zijn dergelijke situaties verre van ongewoon..

We zullen niet uitleggen waarom het systeem moet worden bijgevuld – dit is een voor de hand liggende maatregel om de efficiëntie van de verwarming te behouden. Het blijft om de methode te kiezen om het verwarmingsnetwerk aan te vullen.

Ventiel voor automatische bijvulling van het verwarmingssysteem: installatiekenmerken

Zoals hierboven vermeld, is de bijvuldrukreduceerklep het belangrijkste element van de bijvuleenheid. Het rendement van de gehele bijvuleenheid hangt af van de juiste installatie van het reduceerventiel..

Daarom moeten bij het installeren van het drukreduceerventiel de volgende aanbevelingen in acht worden genomen:

 • Voor installatie in een verwarmingssysteem kiest u best een ventiel met manometer..
 • De klep moet worden geïnstalleerd op het punt met de laagste druk in het systeem. Dus in een gesloten verwarmingscircuit is zo’n punt het ingangspunt voor de pomp.
 • Bij het installeren van een mechanische klep moet het systeem bovendien worden uitgerust met afsluiters. De ankerklep kan dus tussen de koudwaterleiding en de ingang van het verwarmingscircuit worden geïnstalleerd..

Om de klep efficiënter te laten werken, moet het verwarmingssysteem tegelijkertijd zijn uitgerust met een circulatiepomp die de druk verhoogt. Dit apparaat genereert meer druk dan wat een klep alleen kan leveren..

Ketel verloopstuk

Het verloopstuk wordt op de retourleiding voor de ketel geïnstalleerd om suppletiewater aan het netwerkcircuit te leveren. Water uit de stadsleiding komt via de klep binnen wanneer de druk in de netwerkleiding daalt, veroorzaakt door lekkage of een luchtsluis. Als volgens het schema de installatie van een circulatiepomp is voorzien, wordt deze als tweede gemonteerd. Anders kan het hele verwarmingssysteem defect raken..

Het verloopstuk werkt in automatische modus zonder servicepersoneel. Soms is dit niet altijd handig, omdat het onmogelijk is om het lek onder controle te houden en de omvang ervan de noodgrootte kan bereiken. Daarom geven veel gebruikers de voorkeur aan handmatige make-upmodus of regelen ze systemen met hoge lekkage-alarmen..

Pomp groep

Een of meerdere pompen leveren suppletiewater stroomopwaarts van de ketels met een druk die hoger is dan die van het retourwater. De pomp wordt geactiveerd door een druksensor en voedt water uit de suppletiewatertank.

Er zijn schema’s met een dompelpomp die water uit een put of put kan halen. De pompgroep wordt berekend op basis van de uurprestaties van de standaard bijvulling, het aantal elektrische pompen moet minimaal 2 zijn, waarvan één reserve.

Samenstelling van het verwarmingssysteem: schema's, werkingsprincipe, apparaat

Make-up waterfilters

Samenstelling van het verwarmingssysteem: schema's, werkingsprincipe, apparaat

De onzuiverheden in ongezuiverd water hebben een slecht effect op de werking van verwarmingsapparatuur, vooral op de ketel en kunnen worden afgezet op de verwarmingsoppervlakken van de ketel, in de vorm van kalk en slib, waardoor de circulatiesnelheid van het koelmiddel wordt verminderd en oververhitting wordt veroorzaakt in de ketel, met als gevolg breuk van leidingen.

Daarom is er apparatuur geïnstalleerd om het suppletiewater te zuiveren..

Makkelijker te reinigen is met mechanische filters gevuld met zand of actieve kool. Er kunnen ook eenvoudigere apparaten worden opgesteld – modderopvangers, waarin zeven zijn geïnstalleerd en een grotere lichaamsdiameter hebben dan de retourleidingen. Water komt de opvangbak binnen, de snelheid daalt en zwevende deeltjes slaan neer. Complexere hardheidszouten moeten worden verwijderd in gespecialiseerde onthardingsfilters..

Onderhoud van het apparaat

Als de standaard bedrijfsomstandigheden voor de waarden van druk, temperatuur en mechanische belasting worden gehandhaafd, kan het apparaat jarenlang dienst doen zonder onderhoud en reparatie..

Het is echter raadzaam om periodiek de aansluitingen van de suppletieklep, de staat van de kleine O-ringen en de juiste werking van de manometer te controleren..

Als er een filter in het ontwerp is voorzien, moet het gaas regelmatig worden schoongemaakt en indien nodig de pakkingen worden vervangen..

Berekening van de samenstelling van het verwarmingssysteem

Zoals hierboven vermeld, zorgt de bijvulklep voor een veilige werking van het verwarmingssysteem. Voor een stabiele werking is het noodzakelijk om een ​​hoogwaardige berekening van de voeding van het systeem uit te voeren en een betrouwbare installatie van de klep uit te voeren..

Om de verwarming te berekenen, wordt een formule gebruikt waarin de oppervlakte van het huis wordt vermenigvuldigd met het klimaatvermogen en gedeeld door tien. De klimatologische arbeidsfactor wordt bepaald op basis van de regio waar het huis zich bevindt..

Berekening van het bijverwarmingsvermogen op basis van de regio

Regionaam Bijvulvermogen, kW
centrale regio 1,3-1.6
Noordelijke regio 1.6-2.2
Regio Zuid 0,8-0,95

De formule voor het berekenen van het bijvulvermogen Nk = 100 * 1,3 / 10 = 13 kW

waar

100 is de oppervlakte van het gebouw in m²;

1.3 is een indicator van het klimaatvermogen.

Organisatie van automatisch opladen

Voor degenen die geen tijd hebben om in de stookruimte te rommelen, is automatische toevoer van het verwarmingssysteem geschikt. Dit zal resulteren in de aankoop van extra fittingen, evenals in de installatie ervan ter plaatse. De essentie van de methode is hetzelfde als in het eerste eenvoudige schema, maar in plaats van een conventionele kraan wordt een hele eenheid op de toevoerleiding geïnstalleerd, weergegeven in de afbeelding:

Het belangrijkste element van het gepresenteerde diagram is een drukreduceerventiel voor het samenstellen van het verwarmingssysteem. Het werkt als volgt: terwijl de druk in het verwarmingsnetwerk van een privéwoning boven het minimum ligt, bevindt de veer zich in een samengedrukte toestand, aan één kant ondersteund door het koelmiddel. Wanneer de druk onder de ingestelde limiet daalt, wordt de veer, waarvan de elastische kracht groter wordt, recht en opent de doorgang voor de stroming uit de watertoevoer.

Na het vullen stijgt de druk in het netwerk weer en overwint de veerkracht, waardoor de demper wordt gesloten. Naast de reductie-eenheid bevat de navulregelaar een zeef en een terugslagklep. Daarvoor is een stroomonderbreker geïnstalleerd, die het binnendringen van vuile koelvloeistof in de koudwaterleiding voorkomt. Het filterelement is voorzien van 2 manometers om de mate van vervuiling door de drukval te bepalen. Alle armaturen zijn op de bypass gemonteerd en voorzien van afsluiters, waardoor onderhoud mogelijk is.

In een situatie met frequente wateruitschakelingen of met een autonome watertoevoer, moet de druk bij de inlaat naar de automatische unit worden geleverd door een pomp voor het voeden van een systeem met een membraanaccumulator. Maar een pomp kopen en installeren om alleen het verwarmingsnet aan te vullen is onpraktisch. Het moet zo worden gemonteerd en vastgemaakt dat, bij afwezigheid van een gecentraliseerde watertoevoer, de pomp druk opbouwt in het hele huishoudelijke netwerk en water uit een reservetank of zwembad pompt.

Gesloten circuit met een versnellingsbak en een kraan: station met een tank (capaciteit), antivriesverbruik

Wanneer de temperatuur in de leiding stijgt, gaat de klep op het expansievat open als een schuifafsluiter om het overtollige water af te voeren. Als de temperatuur van de koelvloeistof daalt, pompt de pomp water terug in de leiding.

Het wordt aanbevolen om de druk van een gesloten systeem binnen de vooraf ingestelde limieten te houden. Dit helpt de koelvloeistof te ontluchten. Expansievat regelt stabiele werking en regelt vloeistofstroom.

Make-up in een open verwarmingssysteem

In de verwarmingsnetwerken van particuliere huizen met geforceerde stroming van de warmtedrager worden daarom kleppen gebruikt voor het opladen, waardoor automatisch water aan het circuit wordt geleverd. In open systemen van kleine woongebouwen of zomerhuisjes wordt meestal een iets ander, veel eenvoudiger schema voor het toevoegen van koelvloeistof gebruikt. Automatisch opladen van het verwarmingssysteem is in dit geval hoogstwaarschijnlijk overbodig..

Hoe de automatische navulklep af te stellen. make-up kleppen

Expansievaten in natuurlijke stroomnetwerken worden meestal op zolder gemonteerd. Om de hoeveelheid water in het circuit in dergelijke systemen te kunnen regelen, worden er naast de retour en toevoer nog twee leidingen aangevoerd. Een van hen wordt een controle genoemd en snijdt in de tank eronder. De tweede (overloopleiding) wordt bovenaan naar het expansievat geleid. Dan worden de leidingen bijvoorbeeld de keuken in getrokken.

Het controleren op de aanwezigheid van voldoende water in het verwarmingssysteemcircuit bij gebruik van een dergelijk ontwerp is vrij eenvoudig. Als de koelvloeistof niet stroomt uit de kraan die is ingebed in de regelpijp van de tank wanneer deze wordt geopend, is er niet genoeg in het systeem. Open in dit geval, voordat u vloeistof aan het circuit toevoegt, de klep op de overloopleiding. Zodra het systeem tot de vereiste parameters is gevuld, begint er water uit te stromen..

Installatie instructies

De eerste stap is om de waterkolom in het appartement of huis uit te schakelen. Selecteer vervolgens het gebied waar de klep zal staan ​​en snij deze uit met een slijpmachine. Om de eindoppervlakken van de buis te reinigen van afbrokkelen:.

Voor dichtheid moet u een rubberen pakking in de mof plaatsen (als de installatie met schroefdraad is, in plaats van de pakking – een sanitaire film). Installeer daarna de beluchter en bevestig deze stevig in de stijgbuis.

Voor één appartement zijn minimaal 3 afsluiters nodig voor de interne riolering – één voor elke verbruiker.

Actueel advies over verpakking en onderhoud

Welke voeding u ook kiest, onthoud dat deze in de eerste plaats veilig en gebruiksvriendelijk moet zijn, gemaakt van hoogwaardige materialen. Als het verwarmingssysteem klein is, geef dan de voorkeur aan een apparaat met een zo eenvoudig mogelijk ontwerp. De centrale steun met bewegende delen en de interne compensatiezuiger moeten gemaakt zijn van materialen met een lage adhesiecoëfficiënt: het risico op kalkvorming in het samenstel moet worden geminimaliseerd. Het is geen geheim dat ze de belangrijkste reden zijn voor de slechte prestaties van het apparaat..

Let op of het product een vervangbare cartridge heeft: dit zal het proces van het reviseren van de assemblage voor u aanzienlijk vergemakkelijken en versnellen.

Onderhoud van de make-up unit

Periodiek onderhoud van het make-upapparaat helpt storingen in het gehele verwarmingssysteem te voorkomen

Ga als volgt te werk om de gehele cartridge te reinigen of te vervangen:

 1. Isoleer de installatie.
 2. Draai de bedieningsknop aan de onderkant los.
 3. Draai de stelschroef helemaal los en verwijder het deksel.
 4. Verwijder de cartridge met een tang.
 5. Monteer het apparaat na de nodige manipulaties weer.

Het enige dat u nog hoeft te doen, is de apparatuur opnieuw configureren en blijven genieten van de goede werking van het verwarmingssysteem in uw huis.!

Tot slot over het veilig bijvullen van koelvloeistof

Volg bij het vullen met water of gedeeltelijke make-up onze aanbevelingen:

 1. Vul het verwarmde systeem langzaam bij door de klep een kwart van de hendelslag te openen. Op deze manier is het mogelijk om de vorming van luchtsluizen te voorkomen en de warmtewisselaar van de ketel te beschermen tegen temperatuurschokken..
 2. Tank helemaal opnieuw wanneer de warmtegenerator niet werkt en de circulatiepomp is uitgeschakeld..
 3. Controleer de druk in het expansievat en ga over alle radiatoren, open de Mayevsky-kranen voor ontluchting.
 4. Als uw ketel is uitgerust met moderne elektronica, lees dan zeker de punten in de instructies met betrekking tot make-up. Vaak is het nodig om een ​​speciale servicemodus in de unit te activeren..
 5. Overdruk wordt gemakkelijk afgevoerd via de dichtstbijzijnde ontluchter.

  Gasketelleiding met hydraulische scheiding

  De bijvulmodule voor een complex systeem kan worden aangesloten op een low loss header en een manifold

Verwijzing. Gietijzeren warmtewisselaars barsten gemakkelijk door plotselinge temperatuurschommelingen en stalen ovens zijn van binnenuit bedekt met condensaat. Dit laatste vermengt zich met het roet en vormt een dichte laag..

Antivries verpompen met een handpomp verbergt geen valkuilen. Persinstallaties zijn uitgerust met een eigen manometer om de werkelijke druk op het aftappunt te controleren.

Installatie-aanbevelingen

Bij het plaatsen van afsluiters op pijpleidingen is het raadzaam om de volgende regels in acht te nemen:

 • Voordat u een klep aanschaft, moet u ervoor zorgen dat deze correct is geselecteerd, dat wil zeggen dat de ruimtelijke positie, druk en temperatuurkarakteristieken overeenkomen met de bewegingsrichting en de parameters van het geleverde medium.
 • De apparaten worden strikt in de bewegingsrichting van het koelmiddel geïnstalleerd. Om dit aan te geven, wordt een markeringspijl op het lichaam gegoten, die de juiste locatie van het apparaat aangeeft..
 • Om stootvoegen af ​​te dichten, worden alleen hittebestendige pakkingen gebruikt, de meest acceptabele optie zijn paronitische ringen.
 • Het anker moet worden geïnstalleerd tussen strikt coaxiale delen van de pijpleiding, in dit geval wordt het niet blootgesteld aan overmatige fysieke impact, wat leidt tot onjuiste werking en lekken bij de verbindingen.
 • Voor een juiste werking van de kleppen ervoor in de richting van de stroming van het medium, is het raadzaam om grove filters te installeren van fijn zwevende deeltjes zand, roest en andere soorten onzuiverheden.

  Verwarmingssysteem terugslagkleppen kosten

Vanwege de hoge hydraulische weerstand is elke terugslagklep in het verwarmingssysteem een ​​ongewenst element dat de efficiëntie en efficiëntie van het hele systeem vermindert. Meestal wordt de klep in de bypass-jumper parallel aan de elektrische circulatiepomp geïnstalleerd, waar deze de werking van het systeem niet beïnvloedt, omdat de koelvloeistofstroom er niet in werkende staat doorheen gaat. In andere gevallen vervullen de klepfittingen hulpfuncties, waardoor de stroming van het koelmiddel in ongewenste richtingen wordt voorkomen.

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org