Wat zijn

Verwarmingsapparaten worden geclassificeerd volgens de volgende criteria:

 • Soort koelvloeistof. Kan vloeibaar of gasvormig zijn.
 • productie materiaal:.
 • Specificaties. Dit heeft betrekking op de grootte, het vermogen, de installatiekenmerken en de aanwezigheid van gecontroleerde verwarming..

Bij het kiezen van de beste optie is het noodzakelijk om voort te bouwen op de kenmerken van het huisverwarmingssysteem en de bedrijfsomstandigheden. In dit geval moet de volledige lijst met eisen en normen met betrekking tot verwarmingsapparaten in acht worden genomen. Naast de kracht van de producten is de specificiteit van hun installatie van groot belang. Bij afwezigheid van gastoevoer en de mogelijkheid om waterverwarming te regelen, is er nog een optie met elektrische kachels.

Apparaat voor waterverwarmingssysteem

Warmwaterverwarming is de meest gebruikelijke manier om gebouwen te verwarmen. Dit verklaart de beschikbaarheid van een aanzienlijke verscheidenheid aan soorten verwarmingsapparaten voor watercircuits die te koop zijn. De redenen liggen in het goede efficiëntieniveau van deze producten, evenals de redelijke kosten van aanschaf, installatie en exploitatie van de dienst. De ontwerpen van deze verwarmingsapparaten lijken erg op elkaar. De kern van elk van hen is een holte: er circuleert heet water doorheen en verwarmt het oppervlak van de batterij. Vervolgens komt het convectieproces in het spel, waarbij warmte naar de hele kamer wordt overgebracht..

Radiatoren voor waterverwarmingssystemen kunnen van de volgende materialen worden gemaakt:

 1. Gietijzer.
 2. Worden.
 3. Aluminium.
 4. Materiaalcombinaties (zogenaamde “bimetaalbatterijen”).

Elk van deze soorten verwarmingsapparaten heeft zijn eigen specifieke kenmerken. In elk specifiek geval moet rekening worden gehouden met de oppervlakte van de verwarmde ruimte, de installatiekenmerken, de kwaliteit en het type koelmiddel dat wordt gebruikt (in sommige gevallen wordt bijvoorbeeld antivries gebruikt). Om het vermogen van de batterijen te regelen, is het mogelijk om secties toe te voegen of te verwijderen. Het is wenselijk dat de lengte van één radiator niet groter is dan 1,5-2 meter.

Hoe kies je een radiator?.

Voordat u een of andere kachel in een winkel kiest, moet u op de volgende parameters letten:

 • Algemene afmeting:
 • Vermogensindicator (1kW per 10m2)
 • Werkdrukbereik (van 6 tot 10 bar voor closed-loop systemen en van 10 bar voor centrale systemen)
 • Indicatoren van water – als warmtedrager (zuurgraad).

Selectie verwarmingstoestel

De keuze van het type verwarmingsapparaat wordt gemaakt op basis van verschillende criteria:

 1. Specificaties;
 2. Thermische kracht;
 3. Verschijning;
 4. Prijs.

Technische kenmerken worden altijd aangegeven in de productdatabladen. Ze moeten overeenkomen met de parameters van het verwarmingssysteem waarin het apparaat zal worden gebruikt..

Het thermische vermogen van het product wordt geselecteerd op basis van berekeningen, het project van het verwarmingscomplex. Uiterlijk is een relatief criterium, hier wordt de koper geleid door zijn persoonlijke voorkeuren of ontwerpprojectgegevens.

Een belangrijke indicator zijn de kosten en de fabrikant. Wat betreft de kosten, alles is duidelijk – het hangt allemaal af van financiële mogelijkheden. Maar de fabrikant verdient speciale aandacht. De markt is oververzadigd met goedkope producten van lage kwaliteit, het is beter om bekende merken te kopen. Dit garandeert een langere storingsvrije service van de verwarmingstoestellen..

Met welke factoren moet rekening worden gehouden bij het kiezen van een radiator?

In elke ijzerhandel wordt een enorm scala aan verwarmingsapparatuur gepresenteerd. Om deze reden moet u, voordat u naar de supermarkt van het gebouw gaat, de volgende parameters bepalen, die de hoeveelheid warmte bepalen die voor de kamer nodig is:

 • Warmteverliezen van het gebouw (rekening houdend met: afbraak van het bouwmateriaal (verwijst naar hout), plafondhoogte, aantal ramen en deuren, glasdikte, etc.).
 • Vereiste temperatuuromstandigheden.
 • Het thermisch vermogen van het apparaat wordt bepaald door de volgende formule: S * h * 41: 42, waarbij S het gebied van de kamer is; h is de hoogte van de kamer; 41 – minimale capaciteit per 1 kubieke meter S; 42 – nominale thermische geleidbaarheid van één sectie volgens het paspoort.
 • De verwarmingsradiator bevindt zich in de regel onder het raam, daarom wordt de maximale grootte bepaald door de volgende afmetingen (in cm): van de vloer 7-12, van de muren – 3-5, tot de vensterbank – 10- 15.

Het is ook belangrijk om voor jezelf op te merken:

 • gewicht (de complexiteit van de installatie hangt ervan af);
 • uiterlijk (beïnvloedt de esthetiek van het interieur);
 • waar voor je geld (is de bepalende factor).

Batterijselectiegids – Een vereenvoudigde aanpak

Voordat u nieuwe verwarmingsradiatoren koopt of bestelt, is het de moeite waard om snel de catalogi van grote online winkels te bekijken. Hiermee kunt u de volgorde van prijzen achterhalen en de bestaande soorten batterijen bekijken. Alle convectiewaterverwarmingstoestellen zijn onderverdeeld in 4 groepen:

 • aluminium doorsnede;
 • bimetaal – sectioneel en monolithisch;
 • gietijzer;
 • staal – paneel en buis.

Lyrische uitweiding. U kunt recensies en artikelen lezen over bronnen die beoordelingen van producten van verschillende merken publiceren. Maar de informatie zal niet veel voordeel opleveren – er zijn eindeloze geschillen op de forums en er worden valse reacties geschreven, en beoordelingen worden vaak samengesteld volgens de TOP-10-fabrikanten vanaf de eerste zoekpagina’s.

Mooie heaters in het slaapkamerinterieur

Om het vermogen van verwarmingsradiatoren te selecteren, moet u eerst de hoeveelheid warmte berekenen die wordt besteed aan het verwarmen van elke kamer. Rekenmethoden – naar oppervlakte, volume of warmteverlies van een gebouw – worden in een apart artikel gepubliceerd. Zo kies je de juiste batterijen:

 1. Schat de kosten van een toekomstige aankoop, filter duurdere en te goedkope verwarmingsopties eruit.
 2. Selecteer de modellen die je mooi vindt qua uiterlijk, vorm en kleur, die goed passen in je interieur. Let op de hoogte van de batterijen om in nissen te passen.
 3. Als u in een appartement van een hoogbouw woont (9 verdiepingen of meer), open dan de pagina met de technische kenmerken van de geselecteerde radiatoren en ontdek de maximale werkwaterdruk – het apparaat moet bestand zijn tegen minimaal 12 Bar.
 4. Voor eigenaren van privé-huisjes is de drukparameter niet van belang – modellen met enige kenmerken zijn geschikt. Als het huis wordt verwarmd door een hout- of kolenketel, is het de moeite waard om de maximale temperatuur van het koelmiddel te controleren – hoe hoger de indicator, hoe beter.
 5. Informeer naar de aansluitmethoden van de fabrikanten van de geselecteerde batterijen. Met de onderste aansluiting kunt u de verwarmingsleidingen beter verbergen; bij de zijversie moeten de leidingen in de muur worden gedempt of in het zicht worden gelaten.
 6. Ontdek het gewicht van het product en of het op de vloer of aan de muur is gemonteerd. Zoek uit of de radiator wordt geleverd met montagebeugels en fittingen of dat er extra kosten zijn. Radiatorkranen en Mayevsky-kraan worden meestal apart gekocht.

  Installatiekit voor verwarming

  Voor de installatie van apparaten heb je een schoen, een Mayevsky-kraan met een sleutel en ophangbeugels nodig

 7. Maak de definitieve keuze van het model en bepaal de afmetingen van de radiatoren qua vermogen. Hoe de werkelijke warmteoverdracht van 1 sectie (paneel) wordt berekend, vertellen we aan het einde van deze handleiding..

Let op: we hebben de fabricagematerialen en soorten apparaten niet genoemd. In werkelijkheid speelt deze factor geen grote rol. Moderne radiatoren verschillen weinig in technische parameters, alleen de warmteoverdrachtsindicator blijft belangrijk. De lagere werkdrukdrempel is alleen relevant in gebouwen met meerdere verdiepingen..

Vervolgens zullen we kijken naar het apparaat en de kenmerken van verschillende batterijen, hun voor- en nadelen vergelijken. Maar laten we eerst de populaire mythes die door adverteerders zijn verzonnen, de wereld uit helpen..

Mythes over verwarmingradiatoren

Om een ​​bepaald product te promoten, werden drie veelvoorkomende fabels verzonnen over verwarmingstoestellen gemaakt van verschillende materialen:

 • de warmteoverdracht van aluminium radiatoren is veel hoger dan die van staal en gietijzer;
 • gietijzeren radiatoren zijn enorm, dus ze warmen op en koelen lang af, zogenaamd warmte vasthouden;
 • waterslag en druk treden op in het cv-net, waar alleen bimetalen kachels tegen kunnen.

Opmerking. De belangrijkste gevestigde mythen worden hier opgesomd, we zullen over anderen vertellen tijdens het beschrijven van radiatoren.

De samenstelling van silumin AK12

In vergelijking met ferrometalen – staal en gietijzer – geleidt aluminium de warmte veel beter. Laten we bevestigen met cijfers: de thermische geleidbaarheidscoëfficiënt λ van aluminiumproducten is 209 W / (m • ° С), staal – 47 W / (m • ° ), gietijzer – slechts 42 W / (m • ° С ). Wat is de valkuil: verwarmingstoestellen zijn niet gemaakt van puur aluminium, maar een legering van de AK12-groep – silumin, waar 11-13% silicium en andere onzuiverheden die in de bovenstaande tabel worden vermeld aanwezig zijn.

Het doel van het toevoegen van silicium is om de sterkte en corrosieweerstand van de legering te vergroten. De fysieke eigenschappen van silumin zijn anders, de thermische geleidbaarheid is merkbaar lager – 168 W / (m • ° C). Gezien de dikte van de wanden van de batterijen 4-5 mm, is het verschil in warmteoverdracht van aluminium en ijzeren apparaten praktisch onzichtbaar. Plaats 2 van dergelijke radiatoren met hetzelfde vermogen in de kamer – u kunt niet bepalen welke efficiënter werkt.

De beste warmtegeleider is koper. Hiervan worden platenplinten en koper-aluminium waterconvectoren gemaakt..

Het struikelblok zijn de prijzen van koperproducten. De rechter foto toont een “Thermia” kachel ter waarde van $ 70. Dat wil zeggen, afmetingen – 400 x 400 x 90 mm, warmtestroom – slechts 430 W.

De overdracht van thermische energie van een metalen batterij wordt sterk beïnvloed door de volgende factoren:

 • temperatuur en stroomsnelheid van het koelmiddel;
 • oppervlakte van het apparaat;
 • temperatuurverschil tussen kamerlucht en water in leidingen.

Verwijzing. Het verschil tussen de gemiddelde temperatuur van het verwarmingsmedium en de verwarmde lucht in de ruimte wordt het temperatuurverschil (DT) genoemd. De waarde komt later van pas, bij het berekenen van de kracht van apparaten.

Laten we de resterende mythen punt voor punt verdrijven:

 1. Bij verwarmen/koelen speelt de massiviteit van gietijzer geen rol, aangezien de warmtecapaciteit 9 keer lager is dan die van het water binnen (0,54 kJ / kg • ° versus 4,18 kJ / kg • ° С). Hierdoor zal de gietijzeren accu niet meer gelijktijdig met de koelvloeistof afkoelen. Silumin en staal zullen sneller afkoelen omdat ze veel minder water vasthouden.
 2. Er is gewoon geen waterslag in stadsverwarmingsnetwerken. Maximale werkdruk – 10 Bar, testdruk – 12 Bar. Moderne aluminium apparaten kunnen zo’n druk gemakkelijk weerstaan..

Voors en tegens van bimetaal

Zoals je misschien uit de naam kunt raden, zijn verwarmingsapparaten gemaakt van 2 metalen – silumin en staal. Uitwendig zijn de batterijen niet te onderscheiden van aluminium secties, maar binnen de collectoren en verticale kanalen zijn ijzeren buizen verzegeld en aan elkaar gelast. Het stalen frame is ontworpen om 2 problemen op te lossen:

 • bescherming van het silumin-gedeelte tegen de chemische effecten van het koelmiddel in oude gecentraliseerde systemen;
 • de betrouwbaarheid van de radiator verhogen door de bedrijfsdrukdrempel te verhogen tot 20 … 30 atm.

Hoe werkt een bimetaal verwarmingsradiator?

Als referentie. Er zijn bimetalen modellen met dubbele verticale kanalen, gemaakt om de waterstroom en warmteoverdracht te verbeteren. Een voorbeeld is de Rifar SUPReMO-lijn van niet-scheidbare batterijen, hieronder afgebeeld op de foto..

Voor de rest van de technische kenmerken verschilt bimetaal weinig van aluminium – de kracht van 1 sectie, het gewicht en de capaciteit zijn bijna hetzelfde. De operationele voordelen van radiatoren blijven ook behouden, maar er zijn een aantal nadelen:

 • de prijs van batterijen is 30-50% hoger, bijvoorbeeld het originele bimetaalgedeelte van het bedrijf Global Style Plus met een hartafstand van 500 mm kost ongeveer 15 cu. e. (970 roebel);
 • door verschillende thermische uitzettingscoëfficiënten van silumin en staal kan de buiskern langs de lasverbindingen barsten, het lek repareren en afdichten is onrealistisch.

Hoe een monolithische niet-scheidbare verwarming werkt

In een monolithische structuur zijn de collectoren van aangrenzende secties aan elkaar gelast. Kenmerk van Rifar-producten – 2 verticale kanalen

Een belangrijke toevoeging. In de uitverkoop zijn er soms defecte bimetalen radiatoren met stalen buizen die alleen in de collectoren zijn ingebed. Het verticale kanaal van de sectie blijft onbeschermd.

Kenmerken van gietijzeren “accordeons”

Het ontwerp van gietijzeren batterijen is bekend bij de meeste huiseigenaren. Net als de aluminium “broer”, wordt de kachel gerekruteerd uit afzonderlijke secties, gedraaid door nippels door pakkingen (je hebt een lange dopsleutel nodig).

Gietijzeren batterijen op de markt zijn conventioneel verdeeld in 2 groepen:

 1. Producten van het Sovjet-model van het merk MS-140, de middenafstand is standaard – 300 en 500 mm.
 2. Designmodellen gegoten in modern, retro enzovoort. De afstand tussen de stekkers is willekeurig.

Goedkope “accordeons” van de MC-serie zijn qua uiterlijk aanzienlijk inferieur aan radiatoren, ze worden voornamelijk gebruikt in industriële gebouwen. De warmteoverdracht van het 50 cm-gedeelte is 160 W, de werkdruk is maximaal 9 bar, het watervolume is 1,45 liter. Kosten – vanaf 6 USD bijv. (420 roebel).

Vergelijking van gietijzeren batterijen

Het uiterlijk van moderne retro-batterijen (links) is opvallend anders dan de Sovjet “accordeons” MS-140 (rechts)

Mooie designbatterijen van verschillende merken verschillen enorm in grootte, vermogen en andere parameters. De onderstaande tabel toont de kenmerken en prijzen van decoratieve kachels van Tsjechische, Turkse en Russische merken (exclusief de kosten van decoratieve kleppen).

Kenmerken en prijzen gietijzeren radiatoren - tafel

Opmerking. De cijfers achter de productnamen geven de hartafstand en de dikte van de verwarming in millimeters aan..

Gietijzeren “accordeons” zijn betrouwbaar in gebruik, duurzaam en absoluut niet bang voor corrosie. Qua uiterlijk nemen retro-radiatoren vol vertrouwen de eerste plaats in tussen alle verwarmingsapparaten. Laten we nu de negatieve punten onthullen:

 • de torenhoge prijs van designsecties – dit is merkbaar aan de tafel;
 • gietijzer is broos, splijt door schokbelastingen;
 • vast gewicht van het product;
 • de batterij bevat 2-4 keer meer koelvloeistof dan andere soorten radiatoren.

Geïmporteerde gietijzeren kachels

Verwarmingstoestellen in de Art Nouveau-stijl van het Tsjechische merk Viadrus

De zogenaamde traagheid van gietijzeren profielen is juist te danken aan de verhoogde capaciteit. Twee liter water koelt veel langer af dan 0,2-0,6 liter in een aluminium gedeelte. Vooral zware uitvoeringen, bijvoorbeeld Retro Style Anerli, worden in vloeruitvoering geproduceerd en zijn voorzien van poten.

Hoe de echte warmteoverdracht te achterhalen?

Bij het kiezen van verwarmingsapparaten in een online winkel, is het moeilijk om echte indicatoren te vinden voor de kracht van een paneel of een sectie. Het is winstgevender voor verkopers om de maximale warmteoverdracht aan te geven, wat praktisch onbereikbaar is bij het verwarmen van een chalet of appartement. Volgens het paspoort moet de temperatuur van het water in de toevoerleiding 90 graden bereiken, de retourtemperatuur – 70 ° С, kamerlucht – 20 ° С.

Verwijzing. In moderne huishoudelijke warmtegeneratoren is de verwarmingstemperatuur beperkt tot 80 … 85 graden.

We raden de selectie van secties voor warmteoverdracht als volgt aan:

 1. Open de officiële website van de fabrikant van de batterij die je leuk vindt en download de handleiding van het apparaat. Het geeft precies aan bij welk temperatuurverschil DT de radiator de nominale hoeveelheid warmte levert. Focus op de 70/50 ° -modus.

  Warmteafvoer van Kermi-panelen

  Capaciteit van Kermi-stalen panelen afhankelijk van grootte en temperatuuromstandigheden – voorbeeldtabel

 2. Als er geen instructie is, neem dan de gegevens van de fabrikant als waar en vermenigvuldig de warmteoverdracht met een factor 1,5-1,8. Als je anderhalve voorraad hebt gemaakt, ga je zeker niet fout.
 3. Kies de nieuwste radiatoren van een eenpijpssysteem met een dubbele marge, omdat ze de minste hoeveelheid thermische energie ontvangen.

De meest nauwkeurige selectiemethode is om de warmteoverdracht te berekenen voor een bepaalde temperatuurhoogte. Het berekeningsalgoritme is gedetailleerd in het bijbehorende materiaal..

Soorten verwarmingsapparaten

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Apparaat met convectieradiator – aluminium

Het ontwerp en de efficiëntie van de verwarming bepalen hoe warmte wordt overgedragen. Dit is de belangrijkste classificatie van apparaten.

 • Convectie – overdracht van ten minste 75% van de warmte door convectie – stralen. Een voorbeeld zijn convectoren, buizen met ribben. De bron is meestal een verwarmingselement, verwarmt de lucht, wordt overgebracht naar de kamer en al vanuit de warme lucht worden massa’s, oppervlakken, meubels en mensen verwarmd. Toestellen kunnen zeer effectief zijn vanwege de snelheid van luchtverwarming, maar ze verbruiken veel elektriciteit..
 • Convectieve straling – overdracht van 50 tot 75% van de warmte door de convectieve methode. Dit zijn de meeste traditionele kachels: radiatoren, vloerverwarmingen, gladde buizen.
 • Straling – 50% van de warmte is straling. Denk hierbij aan infraroodstralers, plafond- en paneelverwarmers. De heater genereert infraroodstraling, in dit geval worden eerst oppervlakken, objecten en mensen in de ruimte verwarmd, en pas daarna de lucht. Door lucht uit de warmteoverdrachtsketen te verwijderen, worden de verwarmingskosten verlaagd.

Convectieve stralingsverwarmers worden het vaakst geïnstalleerd. De apparaten zijn zeer efficiënt, goedkoop en praktisch..

Op type koelvloeistof

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Het verwarmingssysteem gebruikt verschillende soorten koelvloeistof – antivries, water, minerale olie

Het traditionele verwarmingssysteem implementeert het volgende schema. De warmtebron is een ketel – gas, elektrisch, vaste brandstof. Het verwarmt een bepaald volume van het koelmiddel, dat het systeem binnenkomt en warmte afgeeft via het oppervlak van leidingen en verwarmingsapparaten.

De warmtedrager moet aan veel eisen voldoen: voldoende warmte opnemen en afgeven, geen corrosie veroorzaken, opwarmen tot de gewenste temperatuur.

 • Water is de enige optie voor centrale verwarming. De reden hiervoor zijn de grote afstanden tussen de warmtebron en de verbruiker. Vervanging door een andere optie verhoogt de verwarmingsprijs vertienvoudigd.
 • Stoom is het zogenaamde droog. Ze worden gebruikt in vacuüm-stoomsystemen, in lage- en hogedruksystemen. Plus – de kamer warmt 3 keer sneller op, er is geen risico dat leidingen bevriezen. Nadeel – hoog brandstofverbruik.
 • Antivries – “niet-bevriezen”. Glycerineoplossing, ethyleenglycoloplossing, propyleenglycoloplossing en andere. Vloeistoffen voorkomen bevriezing, zelfs in leidingen met de kleinste diameter. Antivries wordt aanbevolen om in een verwarmde watervloer te worden gegoten. Tijdens de circulatie werkt het koelmiddel als smeermiddel, wat de levensduur van leidingen en radiatoren verlengt. Nadeel – de noodzaak om antivries te selecteren voor het type ketel.
 • Transformator of minerale olie is een warmtedrager in olieverwarmers. Het is een stroperige, warmte-absorberende vloeistof die gedurende lange tijd warmte kan afgeven aan de lucht in de kamer..

Het is alleen mogelijk om een ​​warmtedrager en een bijbehorend verwarmingsapparaat te kiezen bij het organiseren van een autonoom verwarmingssysteem.

Volgens technische kenmerken:

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Keramische kachels zijn bestand tegen corrosie, dus ze gaan langer mee zonder storingen

Om de efficiëntie van een bepaald model te beoordelen, is het noodzakelijk om de technische indicatoren te analyseren..

 • Warmteoverdracht is het belangrijkste criterium. Op basis hiervan is het stralingsapparaat beter dan het convectieve. Van de radiatoren onderscheidt gietijzer zich door de hoogste thermische traagheid en aluminium is het beste voor het overbrengen van warmte..
 • Werkoppervlak – het is belangrijk om rekening te houden met het totale oppervlak van de batterij, niet het aantal secties. De berekening van de afmetingen van de kachel wordt uitgevoerd rekening houdend met het volume van de kamer.
 • Corrosiebestendigheid – keramische kachels zijn het meest resistent. Van de metalen modellen zijn de beste aluminium.
 • Drukweerstand – convectoren zijn het meest resistent, omdat er geen dergelijke belasting in zit. Van de radiatoren zijn de beste gietijzer en bimetaal.
 • Onderhoudsgemak – convectoren en aluminium panelen hoeven slechts periodiek te worden schoongemaakt. Gietijzer en staal moeten geverfd worden.
 • Levensduur – gietijzeren batterijen gaan het langst mee – 50 jaar. Bimetalen zijn al 30-40 jaar in gebruik. Het minst duurzame staal – niet meer dan 10-15 jaar.

Thermische prestaties zijn niet de enige keuze. Radiatoren moeten voldoen aan de eisen van het geselecteerde verwarmingssysteem.

Stralingsverwarmers:

 • Plafondverwarmers
 • Gietijzeren radiatoren met meerdere secties
 • Buisverwarmers

Convectieve kachels:

 • Paneelverwarmers
 • Vinnen buizen
 • Platenconvectoren
 • Buisconvectoren

Er zijn veel soorten verwarmingsapparaten. Maar we zullen aandacht besteden aan de meest voorkomende:

Materialen voor warmwaterradiatoren

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Gietijzeren radiatoren in modern design passen goed in het interieur, zijn duurzaam

De meest populaire verwarmingsmethode is waterverwarming. De warmtebron kan een gas-, elektrische, kolenketel, een warmtedrager zijn – water of antivries, batterijen – buis- of paneelverwarmers gemaakt van verschillende materialen.

Gietijzeren batterijen

Dit is het meest bekende type boiler, aangepast aan de omstandigheden van centrale verwarming. Gietijzeren batterijen zijn goedkoop, duurzaam, bestand tegen drukval. Met een kleine warmteoverdracht – slechts 40%, hebben ze een groot werkoppervlak. Gietijzer verzamelt warmte, zodat de batterijen langzaam afkoelen, zelfs nadat de verwarming is uitgeschakeld.

Moderne designmodellen zijn erg interessant en mooi. Voor hen zorgen is echter moeilijk..

Staal

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Stalen radiatoren zijn onstabiel voor drukstoten, daarom worden ze geïnstalleerd in een autonoom systeem van een privéwoning

Het wordt vaker gebruikt bij de opstelling van autonome verwarming, waarbij hoge druk of waterslag is uitgesloten, omdat staal daarvoor gevoelig is. De warmteoverdracht van de legering is hoger, het warmt veel sneller op dan gietijzer. Door de lage thermische inertie is het gemakkelijker om de verwarming te regelen. Maar om dezelfde reden worden stalen accu’s direct na het loskoppelen gekoeld..

Het nadeel is de neiging tot corrosie. U moet voor de verwarming zorgen, zuiver water met additieven gebruiken om te vullen, het oppervlak schilderen.

Aluminium

Het maximale warmteoverdrachtsniveau ligt boven de 70%. Het gewicht van de radiator is klein, de installatie is uiterst eenvoudig, hij kan zelfs op een gipsplaatmuur worden geïnstalleerd. Een bonus is een groot werkoppervlak: de kanalen waarlangs de koelvloeistof beweegt, zijn in secties van een veel groter gebied geplaatst. Omdat aluminium warmte goed geleidt, warmt het profiel zeer snel en sterk op.

Aluminium is gevoelig voor corrosie. Om de levensduur te verlengen, zijn verwarmingsradiatoren, net als andere aluminium verwarmingsapparaten, gecoat met polymeerverf.

Bimetaal batterijen

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Bimetaalradiatoren zijn gemaakt van staal en aluminium, daarom zijn ze het meest duurzaam

De kanalen waardoor de koelvloeistof circuleert zijn gemaakt van staal: het is sterker en duurzamer dan aluminium. Het werkgebied van de sectie is gemaakt van aluminium om de overdracht van warmte naar de lucht te verbeteren. Het bimetaalapparaat combineert de voordelen van staal en aluminium, maar heeft geen nadelen, zoals een korte levensduur of een neiging tot corrosie.

Er zijn ook beperkingen. Er mag geen antivries worden toegevoegd aan het water dat in bimetaalbatterijen wordt gebruikt.

De prijs van bimetalen kachels is het hoogst en is de tweede alleen voor koperen radiatoren.

Aluminium radiatoren

Het gebruik van aluminium radiatoren stelt u in staat om het maximale niveau van warmteoverdracht te garanderen – het vermogen van de sectie kan 200 W bereiken (wat voldoende is voor verwarming van 1,5-2 m² M.).

Hun kosten zijn redelijk betaalbaar en door hun lage gewicht kunt u ze zelf installeren. Toegegeven, de werking van het apparaat is slechts 20-25 jaar mogelijk..

Kenmerken van aluminium profielradiatoren:.

Sectionele aluminium radiator:

Het belangrijkste gebruik van dit type radiator zijn centrale verwarmingssystemen. Het drukbereik waarbij ze normaal kunnen functioneren is van 6 tot 16 bar. De maximale werkdruk is aangegeven voor spuitgietproducten. Overweeg de belangrijkste voor- en nadelen van aluminium verwarmingsradiatoren:.

Voordelen:

Verhoogde efficiëntie

Lichtgewicht

Aluminium sectionele radiator eenvoudig te installeren

Goede warmteoverdrachtssnelheid

nadelen:

De binnenste polymeerfilm is zeer zwak tegen zouten van zware metalen. Daarom is het gebruik in verwarmingssystemen van het oude type niet mogelijk..

Met een lange levensduur wordt de integriteit van de structuur geschonden.

Kenmerken van bimetaalradiatoren.

Dit is het meest acceptabele type verwarming op de markt. Bimetaalradiatoren kunnen staal, koper of aluminium bevatten. Aluminiumproducten hebben de beste warmteoverdrachtssnelheden. Van de nadelen van dit type kan alleen de complexiteit van het ontwerp worden onderscheiden..

Bimetaal radiator

De voordelen van bimetaalproducten zijn als volgt:

Lichtgewicht

Verhoogde efficiëntie

Indien nodig zal de installatie van dit type radiator enige tijd in beslag nemen.

Kan grote volumes gebouwen verwarmen

Werkdruk tot 25 bar.

Kenmerken van gietijzeren radiatoren.

Meer recent waren gietijzeren verwarmingsapparaten de meest voorkomende. Nu worden ze vervangen door modernere modellen. De belangrijkste nadelen van gietijzeren producten zijn overmatig gewicht (één sectie – 5 kg.) En kwetsbaarheid.

Van de voordelen zijn de volgende het vermelden waard:

Gietijzer, indien behandeld met een speciale beschermende samenstelling, corrodeert praktisch niet

Heb een hoge warmteoverdracht

Het materiaal is bestand tegen aanzienlijke druk

De koelvloeistoftemperatuur kan oplopen tot 130 graden. De kwaliteit van de koelvloeistof doet er niet toe.

Levensduur is tot 40 jaar.

Soorten huishoudelijke ventilatiemodellen

Huisventilatoren worden bovendien ingedeeld volgens de plaats van installatie.

Raam. Het apparaat wordt in een raam of een muur bij een raam gemonteerd, er is geen luchtkanaal. Dergelijke apparatuur wordt voornamelijk gebruikt in openbare instellingen: cafés, kappers, enz. Zelftappen in geïnstalleerde PVC-ramen is problematisch.

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Raamventilatoren worden geproduceerd met ronde en vierkante profielen. Sommige modellen zijn uitgerust met een terugslagklep om te voorkomen dat stof het interieur van het huis binnendringt.

Keuken. Dampen en verschillende geuren die tijdens het koken ontstaan, worden verwijderd. De ventilator is direct in de kap gemonteerd. Op basis van het ontwerp worden flat-, dome- en inbouwkappen onderscheiden. Keukenventilatoren moeten hittebestendig zijn en een extern beschermend gaas hebben.

Badkamer apparatuur. Om de efficiëntie van de afvoerventilatie van het toilet en de badkamer te verhogen, worden plafondventilatoren en plafondventilatoren gebruikt. Compacte units zijn zuinig en eenvoudig te installeren.

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Het binnenste deel van de behuizing wordt in het ventilatiekanaal geplaatst en het buitenste deel steekt uit en wordt afgesloten door een ventilatierooster. In de badkamer is het raadzaam om een ​​ventilator met hydraulische sensor te gebruiken

Ongeacht het gekozen type ventilator, moet speciale aandacht worden besteed aan de etikettering van het apparaat, namelijk de mate van IP-bescherming. De IP-norm kenmerkt de bescherming van apparatuur in een niet-agressieve omgeving

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Het eerste cijfer heeft een waarde in het bereik van 0-6 en geeft het beschermingsniveau aan tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen, stof en contact met de handen

Het beschermingsniveau tegen het binnendringen van vocht in de behuizing wordt aangegeven door het tweede cijfer van de markering.

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Er is een grote kans op waterpenetratie in apparaten met een waarde van “0”. Ze zijn alleen toegestaan ​​voor installatie in droge ruimtes. De hoogste beschermingsgraad “8” garandeert de veiligheid van de ventilator wanneer deze volledig in water is ondergedompeld

Elektrische soorten kachels

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Elektrische modellen werken volgens het principe van convectie, zodat ze de kamer snel opwarmen

Elektrische kachels werken op een andere manier. Het verwarmingsmedium wordt vervangen door verwarmingselementen die werken wanneer er elektrische stroom wordt geleverd. Op zeldzame uitzonderingen na heeft het verwarmingselement een klein oppervlak. Om de warmtevoorziening efficiënter te maken, worden 2 oplossingen gebruikt:

 • luchtstromen door het verwarmingsapparaat leiden – elke soort convector;
 • creëer een behuizing met een groot werkgebied – paneelverwarmers.

Elektrische kachels omvatten apparaten die een verwarmingselement zijn. Een verwarmingstoestel zoals de boiler van Evan is dat niet. Het is een warmtebron, maar geen verwarmingsstructuur.

Het belangrijkste nadeel van elektrische kachels is de vereiste voor de kwaliteit van de elektrische stroom. Als het totale vermogen van de kachels 12 kW overschrijdt, moet een netwerk met een spanning van 380 V worden aangelegd.

Convectietoestellen

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Luchtverhitters verbranden zuurstof in de kamer – je moet een luchtbevochtiger installeren

Verwarmingselementen – verwarmingselementen, worden in een platte behuizing geplaatst. Het oppervlak van de behuizing wordt warm en geeft warmte af aan de lucht. Dit mechanisme zorgt echter voor slechts 20% van de warmteoverdracht. Aan de onderkant van het apparaat bevinden zich ingangen. Door hen komt lucht de binnenkant van het apparaat binnen, warmt op en verlaat deze door de gaten in het bovenste gedeelte. Convectie zorgt voor 80% warmteoverdracht.

Convectoren verwarmen de kamer snel, maar verbranden minder zuurstof dan luchtverhitters. Bij minimale temperaturen kan het apparaat een nacht aan blijven staan. Het vermogen varieert van 0,25 tot 2,5 kW. De berekening van de indicator wordt uitgevoerd door de kubieke capaciteit, omdat de convector de lucht verwarmt. Nadeel – er wordt alleen een comfortabele temperatuur in de kamer gehandhaafd als de convector in werking is.

Apparaten met gladde buizen

Glad pijpapparaat – een apparaat dat bestaat uit verschillende stalen buizen die met elkaar zijn verbonden en kanalen vormen met een kolomvorm (register) of spoel (spoel) voor het koelmiddel.

Vinnen buizen

Een geribde buis is een open geïnstalleerd verwarmingsapparaat van het convectietype, waarbij het gebied van het externe warmteoverdrachtsoppervlak ten minste 9 keer het oppervlak van het interne warmteabsorberende oppervlak is..

Thermische gordijnen

Thermische gordijnen zijn een aparte categorie apparaten die ook de rol van verwarming spelen. Thermische gordijnen worden geïnstalleerd in deur- (of raam)openingen en creëren een stroom warme lucht die tocht tegenhoudt. Warmtegordijnen worden veelal toegepast in ruimtes waar vaak deuren worden geopend (bijvoorbeeld in kantoren), of waar gevaar voor tocht bestaat en er een extra warme zone moet worden gecreëerd..

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Elektrisch luchtgordijn Daire HT 508 tot 5 kW

Ze kunnen ook kleine ruimtes verwarmen, maar het thermische gordijn is niet bestand tegen complexe verwarmingstaken. Opgemerkt moet worden dat de kracht van het thermische gordijn moet worden gekozen in overeenstemming met de afmetingen van de deur of het raam waarop het wordt geïnstalleerd..

Olie apparaten

Het verwarmingselement is een verwarmingselement, maar de koelvloeistof is olie, die ook aanwezig is. Een warme stroperige substantie vult de secties en geeft warmte af aan het oppervlak. Hoe groter het werkoppervlak, hoe hoger de efficiëntie van het apparaat. Oliegestookte elektrische kachels zijn qua efficiëntie dicht bij straling.

Plus – hoge thermische inertie. Het apparaat warmt langzaam op, maar geeft ook na het uitschakelen nog lang warmte af. Deze manier van werken is zuiniger. De apparaten worden geproduceerd met een vermogen tot 4,5 kW, maar tegelijkertijd verbruiken oliekoelers minder elektriciteit. Nadeel – grote massa en omvang.

Wat zijn

Een olieradiator lijkt qua uiterlijk vaak op een gietijzeren centrale verwarmingsbatterij. De binnenruimte van een dergelijk apparaat is gevuld met minerale olie, die de rol speelt van een warmteaccumulator en een warmtedrager. Het verwarmingselement bevindt zich meestal aan de onderkant van de behuizing.

Het verhoogt de temperatuur van de omringende vloeistof, die minder dicht wordt, daarom gaat het omhoog en maakt plaats voor een nog koude massa. De circulerende stromen verwarmen effectief de wanden van de verwarming, die de ontvangen energie overdragen aan de omgevingslucht.

De olie heeft een hoge thermische capaciteit. Hij krijgt warmte van 1 tot 3 uur, maar blijft ook lang warm nadat het apparaat is uitgeschakeld. Dit bespaart geen energieverbruik, maar verlengt alleen de periode van verwarming van de kamer..

Bij het kiezen van een dergelijk apparaat is het beter om de voorkeur te geven aan een model met een groot aantal secties. Met gelijk vermogen zullen de muren niet zo veel worden verwarmd, waardoor de kans op brandwonden door iemand uit het huishouden wordt verkleind.

Met ventilator

Een ventilator in combinatie met een radiator verdeelt de lucht snel door de kamer, maar een merkbaar effect wordt pas gevoeld nadat de olie volledig is verwarmd. Dergelijke modellen bleken onnodig duur en omslachtig. Om deze reden zijn ze niet vaak in de winkel te vinden..

Met scherm

De oliekoelers die zijn voorzien van een extra omhulselscherm zijn niet veel groter van formaat, maar creëren beter convectietrek van luchtmassa’s zonder extra energiekosten. Verbeterde luchtuitwisseling draagt ​​bij aan een gelijkmatige verdeling van warmte door de kamer.

Soms zijn dergelijke modellen uitgerust met een watertank, waardoor de relatieve vochtigheid toeneemt, die in verwarmde gebouwen vaak op een kritisch laag niveau ligt..

voordelen

 1. Voldoende hoge energie-efficiëntie.
 2. Minimaal geluidsniveau.
 3. Geschikt voor langdurige verwarming.
 4. Aanvaardbare prijs.

minpuntjes

 1. Zwaar gewicht.
 2. Grote maten.
 3. Lange uitloop naar bedrijfsmodus.
 4. Hete externe oppervlakken.
 5. Onvoldoende kwaliteit verwarming van ruime kamers.
 6. Traagheid van temperatuurregeling.

Infrarood verwarming

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Op het plafond gemonteerde IR-matten bieden 100% efficiëntie

Het rendement van de infraroodstraler is bijna 100%. De basis van het apparaat is een film met weerstandsgeleiders, koolstofspiralen en platen, die thermische straling genereren wanneer een elektrische stroom passeert. Tegelijkertijd is het niet de lucht die opwarmt, maar de oppervlakken, objecten en mensen in de kamer. Zelfs bij een lagere luchttemperatuur ervaren mensen in de kamer het al als comfortabel..

IR-verwarmers verbruiken 30% minder elektriciteit. Verwarming is sneller dan convectie. De lucht wordt niet te droog en verliest geen zuurstof.

Verschil van IR-verwarmers per golflengte

Het belangrijkste kenmerk van een IR-zender is de golflengte. Het wordt geassocieerd met de kenmerken van de voortplanting van stralen in de ruimte en de mate van hun impact op de aangetroffen objecten..

Infraroodstralers kunnen een van de drie infraroodbereiken hebben:

 • lange golflengte 5,5-1000 micron;
 • middengolf 1,5-5,5 micron;
 • kortegolf 0,75-1,5 m.

Korte golven zijn aan de rand van het spectrum zichtbaar voor het menselijk oog, daarom kunnen ze worden waargenomen als een donkerrode gloed..

Kortegolf infraroodstralers. Kortegolfstralers bevatten een verwarmingselement met een oppervlaktetemperatuur van meer dan 800 ° C. Volgens het materiaalontwerp zijn ze koolstof, kwarts of halogeen.

1. Een kwartsverwarmer bestaat uit een afgesloten kwartsbuis, waarbinnen zich in vacuüm een ​​wolfraamdraad bevindt. Wanneer de stroom passeert, verwarmt het de muren tot 2000 ° C, wat gepaard gaat met intense straling.

2. Koolstofvezelapparaten verschillen van kwartsapparaten door wolfraamgloeidraad te vervangen door koolstofvezel. Ze zijn duurder en vereisen een meer zorgvuldige behandeling, maar ze verbruiken spaarzaam energie, keren snel terug naar de normale modus en koelen net zo snel af..

3. In halogeenstralers, in plaats van een vacuüm, een inert gas met broom- of jodiumdamp. Contact ermee verlengt de levensduur van wolfraam, wat de verwarmingstemperatuur en het vermogen van het apparaat aanzienlijk kan verhogen..

Een intense warmtestroom komt van elke kortegolfverwarmer. Ze worden niet aanbevolen voor langdurig gebruik in woonhuizen, maar ze zijn ideaal om snel op te warmen bij terugkeer naar huis van vorst of om een ​​lokale ruimte in de open lucht te verwarmen..

Langegolf infraroodstralers. Werkelementen van langegolfstralers worden verwarmd tot niet meer dan 300 ° C. Van hen is er een zachte warmtestroom zonder gloed, zelfs in volledige duisternis. Verwarmers van dit type kunnen veilig worden gebruikt als hoofd- of hulpverwarming voor woon- en openbare gebouwen, inclusief kinderkamers en medische voorzieningen.

Het verschil tussen IR-verwarmers per installatiemethode:

Infraroodstralers hebben een breed scala aan toepassingen. Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen modellen met een andere locatie en bevestiging aan de steunpoten nodig zijn.

Draagbare vloerstaander. De taak van draagbare kachels is om snel op te warmen en comfortabele omstandigheden te behouden in een of ander deel van een woongebouw of industrieel pand. Om deze reden hebben ze geen vaste bevestiging. Ze zijn meestal uitgerust met een stabiele vloerstandaard, draagbeugel en kabel met aan het uiteinde een standaard stekker..

Op de muur gemonteerd. Voor het verwarmen van kleine terrassen of buitenruimtes zijn wandradiatoren het meest geschikt. Een of twee van dergelijke apparaten kunnen gunstige omstandigheden voor recreatie handhaven in een klein deel van het grondgebied, zelfs bij koud of regenachtig weer..

Plafond. Plafondverwarmers zijn uitgerust met betrouwbare beugels voor montage aan het plafond. In dit geval verspreiden de uitgaande stralen zich, zonder obstakels tegen te komen, door de kamer en verwarmen ze de objecten erin snel. Deze methode voor het plaatsen van de kachel wordt als de meest effectieve beschouwd..

Binnen- en buitenmodellen. Infraroodstralers voor binnen en buiten hebben grote technische verschillen. Voor gebruik binnenshuis zijn modellen met een lange golflengte het meest geschikt, die een mild thermisch effect creëren en absoluut veilig zijn voor de menselijke gezondheid, zelfs na langdurige blootstelling. Ze stellen doorgaans geen hogere eisen aan de mate van bescherming tegen stof en vocht..

Voor de straat is meer harde en smalstralende straling nodig. Alleen kortegolfapparaten kunnen het maken. Ze worden gekenmerkt door een rode gloed en voelbare warmte, die onmiddellijk wordt waargenomen na het betreden van hun actiegebied. Vanwege het verhoogde risico op blootstelling aan atmosferische neerslag worden dergelijke modellen meestal geproduceerd in een waterdichte versie..

Hoe infraroodverwarmers verschillen per brandstoftype

De energiebron voor infraroodverwarmers is meestal elektriciteit, natuurlijk of vloeibaar petroleumgas, minder vaak benzine of diesel. De meest populaire waren de eerste twee opties, die meer gedetailleerde overweging verdienen..

Elektrische infraroodstralers. De populariteit van elektrische infraroodverwarmers hangt samen met de wijdverbreide beschikbaarheid van een stroombron, compactheid, lichtheid en onderhoudbaarheid van de meeste modellen. Voor huishoudelijk of kantoorgebruik zijn apparaten met een bedrijfsspanning van 220 volt geschikt. Op industriële installaties kunnen units aangesloten op driefasige wisselstroomnetwerken met een spanning van 380 volt worden gebruikt.

Infraroodstralers op gas. Het voordeel van gaskachels is hun autonomie met een breed scala aan instelbaar vermogen. Dergelijke apparaten zijn geschikt voor buitenverwarming en zijn geweldig voor het organiseren van buitenevenementen. Het ontwerp van emitters van dit type wordt gekenmerkt door grote afmetingen. Het bevat bovendien een brander, een LPG-fles en een aansluitslang. De hulpbron van de eenheid wordt beperkt door het volume van de tank, waarna tanken nodig is.

Andere soorten infraroodstralers

Er zijn moderne soorten kachels, waarvan infraroodstraling niet wordt geassocieerd met het verwarmen van oppervlakken tot hoge temperaturen..

Micathermische kachels. Micathermische kachels combineren twee methoden van warmteoverdracht: radiaal en convectie. Ze hebben hun naam te danken aan de Micatherm-technologie die bij hun productie werd gebruikt. Ze hebben meestal de vorm van een plaat met eenzijdige of tweezijdige uitstraling. Hun verwarmingselementen zijn geïsoleerd met een laag mica. De buitenoppervlakken van de behuizing worden verwarmd tot een temperatuur die veilig is voor mensen van niet meer dan + 60 ° C.

Film infrarood heaters. Filmverwarmers zijn dunne stroken folie die zijn ingeklemd tussen twee lagen duurzaam polymeer. Ze worden meestal geproduceerd in de vorm van een vloerkleed voor een draagbare warme vloer of wandpaneel. Het vermogen van dergelijke apparaten overschrijdt zelden 500 W, dus worden ze gebruikt als een extra middel voor lokale verwarming..

voordelen

 1. Verhoogde energie-efficiëntie.
 2. Principe van directionele warmteoverdracht.
 3. Geschikt voor gebruik binnen en buiten met hoge plafonds.
 4. Bijna onmiddellijke terugkeer naar bedrijfsmodus.
 5. Compact formaat en lichtgewicht.
 6. Afwezigheid van vreemde geluiden.

minpuntjes

 1. Ongewenst gebruik van kortegolfmodellen in woon- en openbare ruimtes.
 2. Risico op sterke lokale verwarming van objecten in de buurt van de zender.
 3. Moeilijk te gebruiken in kamers die vol staan ​​met meubels of apparatuur.

Elektriciteit en verwarming

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Elektriciteit is een van de beste technologische ontwikkelingen. De transmissie over elektriciteitsnetten vindt plaats op elke afstand en met minimale verliezen, en het gebruik op de plaats van verbruik is milieuvriendelijk..

Moderne elektrische verwarmingssystemen en apparaten zijn eenvoudig, zuinig, veilig in gebruik en worden ook gekenmerkt door compactheid en compatibiliteit met automatische binnenklimaatregelingssystemen.

Een noodzakelijke en voldoende voorwaarde voor de opstelling en het gebruik van verwarming met behulp van elektrische energie is de aanwezigheid van een bron van dit type energie en betrouwbare stroomvoorzieningsnetwerken die bestand zijn tegen de belasting van de overeenkomstige apparaten.

De installatie van nieuwe en de reconstructie van bestaande elektrische netwerken in individuele huizen vereist veel lagere kosten dan de implementatie van nieuwe of de reparatie en reconstructie van bestaande warmwaterverwarmingssystemen die zijn aangesloten op ketelhuizen waar vaste of vloeibare brandstoffen worden verbrand. Vergelijking van water- en elektrische verwarming laat zien dat de kosten van een nieuwe installatie minstens drie keer duurder zijn. Bedrijfskosten, brandstofkosten en het lage rendement van traditionele vloeistofverwarming maken elektrische huisverwarming nog meer de voorkeur..

Planning en ontwerp

Voordat u een verwarmingssysteem kiest op basis van de principes van het gebruik van elektrische stroom, moet u het totale vereiste stroomverbruik voor het toekomstige systeem weten. Dit vermogen wordt bepaald aan de hand van de volgende factoren:

 • Huis gebied.
 • Seizoensgebondenheid van huisverwarming.

Op basis van het vermogen dat nodig is voor verwarming, moet ervoor worden gezorgd dat het transformatorstation van waaruit het huis wordt gevoed voldoende vermogen heeft. Als de capaciteit van het onderstation kleiner is dan de benodigde capaciteit, dan zult u de nodige maatregelen moeten nemen om het aansluitstation te wijzigen of de capaciteit van het bestaande onderstation te vergroten. Als het onmogelijk is om deze maatregelen uit te voeren, om het vereiste vermogen te verkrijgen, om noodsituaties te voorkomen, moet verwarming met elektriciteit helemaal worden stopgezet, of moet deze worden gebruikt als bij- of hoofdverwarming met de hoofd- of aanvullende, respectievelijk verwarming van een ander type.

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

De keuze van verwarmingstoestellen is afhankelijk van het feit of het huis het hele jaar door wordt gebruikt of als zomerhuisje voor de periode van de lente tot de herfst. Maar het belangrijkste voor een huis is thermische isolatie. elk perfect, krachtig systeem zal niet opwarmen als de isolatie in slechte staat is. Bovendien zullen aanzienlijke warmteverliezen leiden tot hoge energiekosten..

Vanuit het oogpunt van veiligheid voor de consument is verwarming met elektriciteit onder andere de beste. Maar bij het plannen ervan moet men rekening houden met de toestand en het vermogen van de elektrische bedrading thuis, en in het geval van een groot verwarmd gebied en als gevolg daarvan een groot totaal energieverbruik van verwarmingsapparaten, een driefasige elektrische netwerk kan nodig zijn.

In een huis in aanbouw is verwarming met elektriciteit voorzien in het hoofdontwerp van het gebouw om reparaties of reconstructie van het gebouw zelf tijdens de installatie van elektrische verwarmingsapparatuur te voorkomen. En voor de installatie en het uitvoeren van gerelateerde werkzaamheden is de betrokkenheid van gekwalificeerde specialisten vereist..

Convectoren met naaldverwarmers

Naald-type convectoren hebben een plaat gemaakt van hittebestendig diëlektrisch materiaal, gestikt met een nichrome draad, met de vorming van talrijke lussen aan beide zijden. Om oxidatie van het metaal te voorkomen, is de draad gecoat met hittebestendige lak..

Dergelijke verwarmingsapparaten gaan onmiddellijk in werking. Vanwege hun fragiele structuur vereisen ze een zorgvuldige behandeling. Ze kunnen niet worden gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

Convectoren met monolithische kachels

Een convector van het monolithische type bestaat uit een nichroomdraad geplaatst in een gegoten geribbelde aluminium behuizing met een diëlektricum dat de binnenholte vult. Met dit ontwerp worden tussentijdse warmteoverdrachtsverliezen verminderd, vreemde geluiden en het verschijnen van microscheuren uitgesloten. De temperatuur van de buitenoppervlakken is nog lager geworden.

Laten we een algemene beoordeling geven van elektrische convectoren.

voordelen

 1. Hoge efficiëntie.
 2. Snelle verwarming.
 3. Continue werking.
 4. Nauwkeurigheid temperatuurregeling.
 5. Minimaal geluidsniveau.
 6. Compact ontwerp.
 7. Behuizing warmt op tot een veilig niveau.

minpuntjes

 1. Niet geschikt voor kamers met hoge plafonds.
 2. Het apparaat koelt direct na het uitschakelen af.
 3. Sommige modellen hebben een geur van verbrand stof.

Gasverwarming

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Gas is de goedkoopste brandstof, maar apparatuur kopen is duur

Een efficiënte en goedkope kachel, maar moeilijk te onderhouden. Een gaskachel of convector werkt volgens het principe van een gasoven. Aan de brander wordt gas toegevoerd. De verbrandingsproducten worden via de schoorsteen naar buiten afgevoerd. De lucht die door de gaten binnenkomt, wordt verwarmd in de warmtewisselaar en stroomt terug de kamer in.

Het vermogen van de kachels bereikt 8 kW. Aangezien gas een beschikbare en goedkope brandstof is, zijn de verwarmingskosten minimaal. Er zijn veel nadelen: u moet een goede ventilatie in het huis installeren, een schoorsteen uitrusten, periodiek de sproeiers reinigen. Als het apparaat niet goed werkt, is de kans op kooldioxidevergiftiging groot..

Gasverwarming

Om geld te besparen, kunt u gaskachels gebruiken. Hun eenvoudigste type is een gasconvector, die wordt omgeschakeld naar een hoofdgasleiding of een LPG-fles. De brander van het apparaat is volledig beschermd tegen contact met de omringende atmosfeer: in dit geval wordt een speciale buis gebruikt om zuurstof toe te voeren, die via een gat in de muur de straat op wordt geleid. Deze apparaten worden gekenmerkt door een hoog vermogen (minimaal 8 kW) en lage bedrijfskosten. Een van de zwakke punten van gaskachels zijn de verplichting om zich te registreren bij regelgevende instanties, de noodzaak van effectieve ventilatie en de noodzaak van regelmatige reiniging van de sproeiers..

Luchtverwarming

Veel mensen kennen zo’n verwarming niet van horen zeggen, het werkt naar het voorbeeld van een kachel, waar door het feit dat we hout verwarmen, het opwarmt en de lucht verwarmt. Luchtverwarming kenmerkt zich door lage energiekosten en het ontbreken van radiatoren en leidingen. In zijn moderne vorm ziet het eruit als een autoradiator, die koude lucht uit de omgeving haalt, opwarmt en in de kamer afgeeft. Dit systeem bestaat uit een luchtverwarmer, warmtewisselaar, pompen en luchtkanalen. De nadelen zijn onder meer de aanwezigheid van ruis tijdens het gebruik van het apparaat en het temperatuurverschil in verschillende delen van de kamer. Het heeft soms ook grote afmetingen, het is de moeite waard om het belang van het doekfilter en de daaropvolgende vervanging ervan te overwegen. Een goede keuze voor kozijnhuizen.

Over de verschillende elementen van het verwarmingssysteem

Alle gebruikte componenten voor verwarmingssystemen kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen..

Keteluitrusting

Waaronder:

 • warmwaterboiler;
 • expansievat;
 • pomp;
 • brander;
 • automatisering van bedieningscontrole en ketelleidingen.

De ketel wordt dus bepaald door het beschikbare type brandstof, het expansievat kan, afhankelijk van het type systeem, open of gesloten zijn, wat weer wordt bepaald door het verwarmingssysteem. Al deze vragen – welke apparatuur voor het verwarmen van het huis zal worden gebruikt – moeten in de ontwerpfase worden opgelost..

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Keteluitrusting

Het volstaat op te merken dat bij het kiezen van een verwarmingssysteem dat natuurlijke circulatie gebruikt, een extra pomp niet nodig is, zodat de juiste formulering van het probleem, zoals het hoort, de kosten van het maken ervan aanzienlijk zal verminderen. Tegelijkertijd moeten componenten voor het verwarmen van een privéwoning in de ontwerpfase worden afgestemd op de parameters van specifieke werkomstandigheden..

Verwarmingsapparaten

Ze zijn niet minder belangrijk onderdeel van het verwarmingssysteem dan de ketel. Het volstaat te zeggen dat zij het zijn die het pand direct verwarmen. Tegenwoordig worden de gebruikte kachels voor verwarming meestal verdeeld volgens het type materiaal dat bij de vervaardiging wordt gebruikt. In de regel zijn dit radiatoren:

 • aluminium;
 • bimetaal;
 • staal;
 • gietijzer.

Verwarmingsregisters voor warm water

Verwarmingsregisters worden meestal gemaakt van stalen buizen met verschillende diameters door middel van lassen. Producten van andere materialen – gietijzer, aluminium, koper – worden geproduceerd op industriële apparatuur.

Verwarmingsregister

Stalen buis verwarmingsregister

De registerstructuur bestaat uit meerdere parallelle leidingen die in de randzones zijn verbonden met bruggen of aftakkingen van kleine diameter (in de vorm van een spoel). Stalen registers zijn universeel voor alle verwarmingssystemen, vaak onafhankelijk gemaakt. Apparaten zijn bestand tegen hoge drukken en temperaturen.

Om de efficiëntie te verhogen, zijn de registers vaak uitgerust met finning-elementen – spiralen, platen, enz. Lage kosten en de mogelijkheid van zelfproductie maakten de registers populair in verwarmingscomplexen van industriële faciliteiten – werkplaatsen, magazijnen, garages, enzovoort. De kassa’s worden voornamelijk aan de muur geplaatst, veel minder vaak op de vloer.

Naast waterverwarmingssystemen zijn registers, vanwege hun hoogste sterkte-eigenschappen, het belangrijkste type verwarmingsapparaat voor stoomverwarmingssystemen.

Eigenaardigheden

Waterverwarming wordt meestal uitgevoerd als een gesloten systeem, dat naast de ketel radiatoren en een pijpleiding omvat die de twee elementen verbindt. Maar het kan natuurlijk moeilijk zijn om je te beperken tot slechts drie belangrijke schakels, en in de praktijk is het systeem veel gecompliceerder..

Naast de vermelde apparaten is het de moeite waard om op de volgende elementen te letten:

 • pompen die voor circulatie zorgen (niet in alle systemen zijn ze echter nodig);
 • veiligheids uitrusting;
 • regel- en vergrendelingsdelen;
 • apparaten voor drainage en vloeistofafvoer;
 • blokken voor noodluchtontluchting.

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Wat de ketels zelf betreft, wordt waterverwarming tot de gewenste temperatuur bereikt door installaties met verschillende ontwerpen van ongelijk vermogen. Het brandstofverbruik varieert nogal. Leidingen in waterverwarmingssystemen worden zowel naadloos als gelast geïnstalleerd, de diameter van het stalen kanaal bereikt 50 mm. Een verplichte eis is de bereidheid om te werken onder een druk van 16 atmosfeer en bij verhitting tot +250 graden is dit precies het extreme testprogramma. Een typisch circuit is verdeeld in twee stromen: via de pijp bij de uitlaat stroomt de vloeistof in de radiatoren en een omgekeerd georiënteerde loop leidt naar de inlaat van de ketel..

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Vloerverwarming constructie

Het vloerverwarmingssysteem bestaat uit de volgende elementen:

 • verwarmingscircuits gemaakt van metaal-kunststof of polyethyleen buizen, gevuld met een cementdekvloer of tussen de stammen gelegd (in een houten huis);
 • verdeelstuk met debietmeters en thermostatische kleppen om de waterstroom in elke lus te regelen;
 • mengeenheid – een circulatiepomp plus een klep (twee- of drieweg) die de koelvloeistoftemperatuur in het bereik van 35 … 55 ° C houdt.

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

De mengeenheid en de collector zijn via twee leidingen – aanvoer en retour – op de ketel aangesloten. Het tot 60 … 80 graden verwarmde water wordt in porties door de klep in de circuits gemengd terwijl de circulerende warmtedrager afkoelt.

Vloerverwarming is de meest comfortabele en economische manier van verwarmen, hoewel de installatiekosten 2-3 keer hoger zijn dan die van het radiatornetwerk. De optimale verwarmingsoptie wordt weergegeven op de foto – vloerwatercircuits + batterijen, geregeld door thermische koppen.

Lay-out van verwarmingslussen over isolatie

Vloerverwarming in de installatiefase – pijpen bovenop de isolatie leggen, een demperstrip bevestigen voor latere vulling met cementzandmortel

Plinten en vloerconvectoren

Beide typen verwarmers zijn vergelijkbaar in ontwerp van een waterwarmtewisselaar – een koperen spoel met gemonteerde dunne platen – vinnen. In de vloerversie is het verwarmingsgedeelte bedekt met een decoratieve omkasting die eruitziet als een plint; openingen voor luchtdoorgang zijn boven en onder gelaten.

De warmtewisselaar van de vloerconvector wordt geïnstalleerd in een behuizing die zich onder het niveau van de afgewerkte vloer bevindt. Sommige modellen zijn uitgerust met geluidsarme ventilatoren om de prestaties van de verwarming te verbeteren. De koelvloeistof wordt aangevoerd via leidingen die verborgen onder de dekvloer zijn gelegd.

De beschreven apparaten passen goed in het ontwerp van de kamer en de convectoren onder de vloer zijn onmisbaar bij transparante buitenwanden die volledig van glas zijn. Maar gewone huiseigenaren hebben geen haast om deze apparaten aan te schaffen, omdat:

 • koper-aluminium radiatoren van convectoren zijn geen goedkoop plezier;
 • om een ​​huisje op de middelste rijstrook volledig te verwarmen, moet u kachels rond de omtrek van alle kamers installeren;
 • vloerwarmtewisselaars zonder ventilatoren zijn niet effectief;
 • dezelfde producten met ventilatoren stoten een stil eentonig gezoem uit.

Ontwerp van vloerverwarming

Plintverwarming (links afgebeeld) en vloerconvector (rechts)

Vandaar de conclusie: de convector is een handig ding voor bepaalde plaatsen waar het moeilijk is om conventionele batterijen te plaatsen. Maar een heel gebouw verwarmen met dergelijke apparaten is onredelijk duur..

Hoe het systeem werkt

Als u van plan bent om onafhankelijk warmte naar het pand te leiden, is het de moeite waard om het ontwerp en het principe van de werking van waterverwarming te begrijpen. Drie componenten van elk schema:

 • installatie die thermische energie opwekt en overdraagt ​​aan water;
 • pijpleiding bedrading;
 • kachels in verwarmde ruimtes.

Radiatorverwarming van een gebouw met twee verdiepingen

Een van de manieren om verwarming in een woning op 2 verdiepingen te organiseren, is een tweepijps schouderbedrading

Opmerking. Afsluiters – kranen, inregelafsluiters, mengkranen – maken altijd deel uit van de bedrading. Extra uitrusting – circulatiepomp, expansievat – maken deel uit van de ketel of worden apart gemonteerd.

Het werkingsprincipe van het systeem is gebaseerd op de overdracht van warmte van een bron naar verwarmingsapparaten door middel van een vloeibare werkvloeistof – gewoon water, dat een grote hoeveelheid energie kan absorberen (specifieke warmtecapaciteit – 4,18 kJ / kg • ° ). In sommige gevallen wordt een antivriesvloeistof gebruikt – een waterige oplossing van ethyleenglycol of propyleenglycol. Hoe gebeurde dit:

 1. Door koolwaterstofbrandstof te verbranden of elektriciteit te verbruiken, verwarmt de installatie water tot een temperatuur van 40 … 90 graden.
 2. Hete koelvloeistof beweegt door leidingen met behulp van een pomp of natuurlijk (door convectie) naar waterradiatoren.
 3. Warmte-uitwisseling vindt plaats tussen de verwarmingsapparaten en de lucht in de kamers – het water dat door de batterij stroomt, koelt af met 10-20 ° C, de atmosfeer van de kamer warmt op. Bovendien geeft het hete oppervlak van het koellichaam infrarood warmtestraling af.
 4. De gekoelde warmtedrager keert via de pijpleiding terug naar de warmtegenerator, waar hij weer wordt verwarmd tot de gewenste temperatuur.
 5. Het overtollige water dat door thermische uitzetting wordt gegenereerd, komt in een speciale container. Wanneer de temperatuur in het systeem daalt, wordt de vloeistof weer gecomprimeerd en verlaat het expansievat..

Circulatiediagram van de koelvloeistof door de batterijen

Verwarmingscyclus – water wordt verwarmd door de ketelinstallatie, wordt door leidingen naar radiatoren geleid, waar het warmte afgeeft aan de omgevingslucht

Verwijzing. De intensieve opwekking van infraroodwarmte van het oppervlak van de batterijen begint bij temperaturen boven 60 ° C.

Onthoud voor het verwarmen één regel: het verwarmingsrendement hangt praktisch niet af van de hoeveelheid water in het systeem. Deze indicator heeft alleen invloed op de mate van verwarming / koeling van het huis bij het starten of stoppen van de warmtegenerator.

Laten we de echt belangrijke kenmerken opsommen:

 • het temperatuurverschil bij de in- en uitlaat van een huisverwarming, het maximaal toegestane is 25 graden;
 • bronvermogen – moet worden geselecteerd op basis van de berekening van warmteverliezen door buitenmuren + luchtverwarming voor ventilatie;
 • koelvloeistofverbruik – het watervolume dat gedurende 1 uur door de verwarmingsapparaten gaat;
 • hydraulische weerstand van het leidingnet samen met radiatoren, idealiter niet meer dan 1 bar (10 m waterkolom).

Een uitleg over het totale volume van de koelvloeistof in de leidingen zal worden gegeven door expert Vladimir Sukhorukov in zijn video:

Soorten ketels en andere waterverwarmingstoestellen

De efficiëntie van verwarming in een privéwoning hangt af van de installatie die de werkvloeistof (water) verwarmt. Een goed geselecteerde unit genereert de hoeveelheid warmte die nodig is voor radiatoren en een indirecte verwarmingsketel (indien aanwezig), en bespaart tegelijkertijd energie.

Een autonoom watersysteem kan worden bediend vanuit:

 • een warmwaterboiler die een bepaalde brandstof gebruikt – aardgas, brandhout, kolen, dieselbrandstof;
 • elektrische boiler;
 • houtkachels met watercircuit (metaal of baksteen);
 • warmtepomp.

Toevoeging. Er zijn gecombineerde soorten kachels die tegelijkertijd 2-3 energiedragers combineren, bijvoorbeeld steenkool – aardgas, brandhout – elektriciteit (een voorbeeld wordt hieronder op de foto getoond). Er zijn ook universele ketels waar u een dieselsproeier, gas- of pelletbrander kunt installeren – naar keuze.

Soorten huishoudelijke apparaten op basis van warmtekracht

Meestal worden ketels gebruikt om verwarming in huisjes te organiseren – gas, elektriciteit en vaste brandstof. Deze laatste worden alleen in de vloerversie vervaardigd, de rest van de warmtegeneratoren – aan de muur gemonteerd en stationair. Dieseleenheden worden minder vaak gebruikt, de reden is de hoge brandstofprijs. Hoe u de juiste boiler voor warm water voor huishoudelijk gebruik kiest, wordt besproken in een gedetailleerde gids.

Kachelverwarming in combinatie met waterregisters of moderne radiatoren is een goede oplossing voor het verwarmen van een zomerhuisje, garage en een klein woongebouw met een oppervlakte van 50-100 m². Het nadeel is dat de warmtewisselaar in de kachel het water ongecontroleerd verwarmt. Om koken te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor geforceerde circulatie in het systeem..

Verwijzing. Eerder werden dergelijke schema’s gemaakt door zwaartekracht – zonder pomp, met een open expansievat. De registers en lijnen werden gelast uit stalen buizen met een diameter van 40 … 80 mm (inwendig), gelegd met een helling van 3-5 mm per 1 m voor een betere zwaartekracht. De verwarming werd stoom genoemd omdat het systeem niet bang was om te koken..

Zwaartekrachtsysteem van een huis met één verdieping

Modern zwaartekrachtsysteem zonder pompunit, aangedreven door een steenovenwatercircuit

Warmtepompen worden niet veel gebruikt in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Oorzaken:

 • het grootste probleem zijn de hoge kosten van apparatuur;
 • vanwege het koude klimaat zijn lucht-waterapparaten gewoon niet effectief;
 • geothermische systemen “land-water” zijn moeilijk te installeren;
 • elektronische componenten en compressoren van warmtepompen zijn erg duur om te repareren en te onderhouden.

Door de hoge prijs is de terugverdientijd van de units meer dan 15 jaar. Maar de efficiëntie van de installaties (3-4 kW warmte per 1 kilowatt verbruikte elektriciteit) trekt ambachtslieden aan die zelfgemaakte tegenhangers van oude airconditioners proberen te assembleren.

Hoe u de eenvoudigste versie van een warmtepomp met uw eigen handen kunt maken, bekijk de video:

zwaartekracht systemen

Welke brandstof er ook werd gebruikt, welke automatisering ook werd gebruikt volgens de beslissing van de ontwerpers, waterverwarming wordt duidelijk geclassificeerd volgens de methode van warmteoverdracht. De werking van zwaartekrachtsystemen is gebaseerd op het gebruik van de natuurlijke mobiliteit van een verwarmde vloeistof. Het water, dat een deel van de warmte heeft ontvangen, stijgt langs de holte van de stijgbuis en beweegt dan, terwijl het de druk ervaart van de volgende delen, in de radiatoren. Nadat het de ontvangen impuls aan hun muren heeft gegeven, gaat het in de leidingen van het retourcircuit en duwt het water uit de ketel dat daar al is verwarmd. Al snel herhaalt alles zich weer.

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Natuurlijke circulatie is het meest rationeel in huizen met een klein gebied, aangezien de installatie van pompen en regelapparatuur, het stroomverbruik de bedrijfskosten aanzienlijk verhoogt. Maar wanneer het nodig is om een ​​groot gebied te verwarmen of een krachtige hydrostatische weerstand te overwinnen vanwege de complexiteit van de geometrie van het systeem, is het toch raadzaam om voor geforceerde circulatie te kiezen. De essentie ervan ligt in het feit dat de beweging van water wordt versneld en genormaliseerd door de werking van de pompen die zijn aangesloten op de retourleiding. Omdat er een verschil in vloeistofdruk is tussen de circuits, is het continu in beweging. De stabiliteit en kwaliteit van het werk van dergelijke complexen is erg hoog, maar u zult moeten betalen voor extra apparaten, voor de verbruikte elektriciteit.

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Bovendien moet volgens alle regels een extra 220 volt netwerksegment worden geïnstalleerd en moet er voorzichtig mee worden omgegaan. Om ervoor te zorgen dat stroomuitval de normale werking van de warmtevoorziening niet verstoort, moet u noodstroomvoorzieningen installeren en erop vertrouwen dat hun capaciteit voldoende is voor alle mogelijke gevallen. Verwarmingsapparaten geven niet alleen warmte af aan water, maar ook aan antivries, dat steeds vaker wordt gebruikt in moderne technologie. Het voordeel is dat het risico op bevriezing van de leiding in principe verdwijnt. Maar we mogen niet vergeten dat de samenstelling van antivries een ernstig gevaar vormt voor mens en dier..

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Atmosferisch type:

Af en toe is er nog een open (atmosferische) vorm van waterverwarming. Een voorwaarde voor de normale werking is de aanwezigheid van een expansievat, waardoor ophopingen van lucht naar buiten gaan. De zwaartekrachtoptie vereist zeer sterke leidingen en beperkt het aantal afsluiters. Elk detail van dit type verhoogt immers de hydraulische weerstand en het risico op ophoping van luchtbellen. De classificatie omvat geen lokale luchtverwarming, maar het is nuttig om het ter vergelijking te vermelden; geen ketels, maar kachels worden gebruikt als warmtebronnen.

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

In de praktijk is de methode voor het verkrijgen van warmte-energie van groot belang. Dus relatief praktisch verwarmen op gas is erg duur, en gastoevoerleidingen zijn niet overal gespannen. Zelfs als dat zo is, is het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor de meeste mensen buitengewoon vervelend. Warmteopwekkers op kolen, pellets, hout, vloeibare brandstof vergen enige voorbereiding, constante aandacht. Zonder schoorsteencircuits, uitgevoerd volgens een aantal regels, kunt u ernstige problemen krijgen, zelfs met het risico op vergiftiging.

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

Betaling

Nadat u een schematisch diagram en type verwarmingsapparatuur hebt gekozen, moet u alles zorgvuldig berekenen. Voor een privéwoning en in het land is er één berekeningsschema, maar er moet rekening mee worden gehouden of de woning het hele jaar door zal worden geëxploiteerd of dat zelfs in het koude seizoen verwarmingsstops mogelijk zijn. Er wordt rekening gehouden met het vermogen dat door de ketel wordt geleverd – het moet worden vergeleken met het vermogen per sectie-eenheid van de radiator. Van het warmteverlies door het huis moet de instroom worden afgetrokken, vanwege de thermische zonnestralen door ramen, deuren en, in mindere mate, door muren.

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Ongeacht de fijne kneepjes van een bepaalde situatie, moet u rekening houden met de volgende universele vereisten:

  • het verwarmingscircuit met niet meer dan 6 cm naar de vloer naderen;
  • de verticale afstand tot de vensterbank is minimaal 5 cm;
  • verticale oriëntatie van radiatorvinnen;
  • onwenselijkheid om ze uit de buurt van ramen te plaatsen;
  • plaatsing van verwarmingstoestellen op hetzelfde niveau en op ongeveer gelijke afstanden van elkaar.

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Montage

  Wanneer het diagram van de opstelling van verwarmingsapparaten met uw eigen handen klaar is, kunt u onmiddellijk beginnen met de implementatie ervan. Het is raadzaam om alleen componenten van bekende fabrikanten te kopen, wat het risico op het kopen van een product van lage kwaliteit aanzienlijk vermindert. In eenpijpssystemen wordt het aanbevolen om een ​​helling op het niveau van 3-5 graden te maken, dankzij deze oplossing is het mogelijk om de watercirculatie te verbeteren en de efficiëntie van het gebruik van het systeem als geheel te vergroten. Elke radiator moet worden uitgerust met luchtkleppen om ervoor te zorgen dat de interne druk stabiel is. Met behulp van Mayevsky-kranen kunt u een afzonderlijke batterij verwijderen zonder deze volledig leeg te maken.

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Het is veel moeilijker om een ​​​​tweepijpsverwarmingssysteem correct te maken. Zonder extreme noodzaak zou je dit werk niet alleen moeten doen, waar het juister is om de meesters uit te nodigen. Voorwaarde voor een stabiele werking van de collectorverwarmingsoptie is het gebruik van thermostaten en een aantal afsluiters. Dankzij hen zal het systeem in een semi-automatische modus kunnen werken met minimale betrokkenheid van mensen bij het management. Als er maar de geringste materiële en technische mogelijkheid is, is het de moeite waard om het verwarmingssysteem uit te rusten met circulatiepompen.

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Het advies

  Het wordt aanbevolen om een ​​1000 W-ketel te installeren op 10 m² van de verwarmde ruimte, zowel in een houten huis als in een baksteen, blok en ander huis. Het wordt niet aanbevolen om deze verhouding te onderschatten, zelfs niet bij zeer solide thermische isolatie, omdat het dan niet mogelijk is om de woning normaal op te warmen. En zelfs de overweging dat verwarmen goedkoper is dan het zou kunnen zijn, zal de bewoners niet al te veel plezier doen. De standaardindicator is gebaseerd op het feit dat de plafonds in het huis niet hoger zijn dan 3 m; als ze meer worden verhoogd, moet de verwarmingsintensiteit worden verhoogd.

  Het is de moeite waard om rekening te houden met het werkelijke volume van het huis, de perfectie van de isolatie van individuele kamers, de grootte van de ramen en hun bescherming tegen warmtelekken. Traditioneel wordt de watertoevoer vaak gemaakt met stalen buizen. Maar hun hoge corrosieve activiteit in aanwezigheid van stabielere analogen dwingt meer en meer om staal te verlaten. Het is het beste om roestvaste of zinkhoudende legeringen te gebruiken in plaats van ferrometaal. Een koperen leiding voor water wordt als recordbrekend betrouwbaar beschouwd, maar je moet er wel forse bedragen voor betalen..

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Daarom wint het gebruik van metaal-kunststof en polypropyleen, soms met aluminiumadditieven, aan kracht. De sterkte en chemische weerstand zullen de eigenaars altijd bevallen, evenals het nulrisico van afzettingen binnenin. Het nadeel is een te actieve expansie bij verwarming. Het is alleen mogelijk om leidingen in de vorm van een array met één circuit te plaatsen in huizen van niet meer dan 100 vierkante meter. m in gebied. Dergelijke systemen kunnen ook worden gebruikt voor huishoudelijke behoeften, als ze worden aangevuld met ketels of dispensers die op gasbrandstof werken..

  Het wordt niet aanbevolen om water uit bronnen te leveren voor het verwarmen van warm water, omdat de hardheid ervan vaak alle toegestane limieten overschrijdt. Bij toepassing van een tweepijpssysteem is het raadzaam om elke radiator vooraf te laten gaan met een regelklep. De hoge kosten van het collectorcircuit worden volledig gerechtvaardigd door het feit dat u hiermee de slecht uitziende componenten van het verwarmingscomplex kunt verbergen. Het wordt aanbevolen om het gebruik van vloerverwarming te overwegen, omdat deze de efficiëntie van verwarming verhogen en deze fysiologisch correcter maken. Daarnaast heeft het verlagen van het temperatuurregime een gunstig effect op het besparen van hulpbronnen..

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Een hybride van radiatoren en vloerverwarming kan worden beschouwd als een plintverwarming. Het helpt ook om de warmte gelijkmatig over de muren te verdelen. Als het verwarmingssysteem twee of meer hydraulische circuits heeft die van elkaar zijn gescheiden door een hydraulische pijl of een buffertank, is het raadzaam om elk circuit uit te rusten met een eigen pomp. Vereenvoudiging van het werk helpt de afwijzing van een dergelijke indeling van het systeem, omdat het in werkelijkheid alleen nodig is in de meest complexe systemen. Uiteraard speelt ook de keuze van de optimale bron van thermische energie (ketel) een belangrijke rol..

  Naast de bovenstaande aanbevelingen zijn er nog een aantal andere subtiliteiten. Dus, onder gaskachels, is de meest economische optie een condensatie-apparaat met elektrische ontsteking. Het wegvallen van de startbrander zelf verlaagt het totale gasverbruik met ongeveer ¼. Bijna 12% van de brandstof komt vrij door het gebruik van warmte die vrijkomt bij de condensatie van dampen, meestal afgevoerd naar de schoorstenen van andere soorten ketels. Het is minder zuinig om gas uit cilinders of een autonome gastank te gebruiken dan bij aansluiting op een aftakking van de hoofdgasleiding.

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Waar geen constante gastoevoer is, is het gebruik van een warmtepomp, ondanks het verbruik van elektriciteit, nog praktischer dan ketels op vaste brandstoffen. In plaats van dure diepe putten te boren, kan een lucht-naar-lucht verwarmingsmethode worden gebruikt. Het enige dat in een dergelijk schema nodig is, is om de warmtewisselaar af te blazen. In systemen met een natuurlijk circulatieverloop is de normale werking alleen gegarandeerd wanneer alle componenten van de pijpleiding zijn gevuld met een koelmiddel en met een temperatuurverschil tussen de stromen van minimaal 25 graden. Om de circulatie te verbeteren, kunt u de verticale opening van de ketel naar de verwarmingstoestellen vergroten, maar niet meer dan maximaal 3 m.

  Vaak plaatsen ze zelfs ketels in kelders en kelders, in een put. Het heeft geen zin om te vertrouwen op natuurlijke circulatie waar de afstand van de warmtebron tot de radiator in een rechte lijn meer dan 30 m bedraagt. Op grotere afstand absorbeert interne druk alle voordelen van het gebruik van thermodynamische processen. In huizen in de middelste zone van de Russische Federatie bevindt de retourleiding zich meestal direct boven de vloer, maar alleen bij afwezigheid van deuren langs de baan. Als er zich onderweg toch een opening voordoet, wordt het kanaal onder de vloer gespannen of erboven in de vorm van de letter P naar buiten gebracht.

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Het is onpraktisch om de verbindingsdelen ondergronds te monteren, omdat ze altijd visuele inspectie vereisen. Elk gedeelte dat onder de vloer wordt verwijderd, wordt grondig geïsoleerd met geschikte rolmaterialen. Het wordt niet aanbevolen om het bovenste gedeelte van de pijpleiding meer dan 400-500 mm dichter bij de plafonds te brengen. De sluiting naar de zolder vereist noodzakelijkerwijs isolatie en de voorbereiding van zorgvuldig doordachte gaten die de kenmerken van de vloeren niet verslechteren. Wanneer het principieel onmogelijk is om een ​​retourleiding langs de vloer uit te rusten, moet u deze naar boven leiden, parallel aan de toevoerleiding.

  Volgens professionals zijn lange rechte delen van pijpleidingen het beste gemaakt van staal of metaal-kunststof. De beste risers zijn gemaakt van ¾ of 1 inch buizen. Maar de rest van de bedradingsstructuur is meestal gemaakt van ½-inch buizen. De helling is hetzelfde gemaakt voor zowel de warme als de koude sector. Het is raadzaam om bij elke batterij een kraan te monteren, die niet alleen zorgt voor selectieve afwatering, maar ook voor een efficiëntere regeling van het systeem.

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  De buis van versterkte kunststof wordt met een open methode gemonteerd, anders zal het erg moeilijk zijn om de resulterende lekken te corrigeren. Polypropyleenstructuren zijn eenvoudig te installeren, zelfs bij gebruik van een verborgen methode. De ketelleidingen en gastoevoer vereisen het gebruik van alleen metalen leidingen, aangezien alle andere materialen niet betrouwbaar genoeg zijn bij de temperaturen die optreden. Het is heel verantwoord om een ​​waterfilter voor de pompinstallatie te plaatsen. Houd er bij het kiezen van een opslagtank rekening mee dat de standaarddruk daarin hetzelfde moet zijn als in de leidingen.

  Ingebouwde verwarming – warme vloeren en muren

  Het zou onjuist zijn om warme vloeren en warme muren direct als verwarmingstoestellen te noemen. Het warmteafvoerende element is hier de verwarmingsleiding, die warmte afgeeft aan de bouwconstructie..

  Water verwarmde vloeren

  In feite is het verwarmingsapparaat hier het materiaal van de vloer of muren, dat warmte de kamer in uitstraalt. Meestal worden pijpleidingen op een “natte” manier geïnstalleerd – ze worden in een betonnen dekvloer gegoten of bedekt met gips bij verwarming met een warme muur. In deze versie wordt een uniforme warmteverdeling bereikt en worden comfortabele omstandigheden geboden op het gebied van constant menselijk verblijf. Tegelijkertijd wordt er economisch ruimte bespaard – er zijn geen klassieke verwarmingsapparaten.

  Naast de hierboven beschreven apparaten zijn boilers indirect gerelateerd aan verwarmingsapparaten. Hun ontwerp bestaat uit een lamellenwarmtewisselaar waar een luchtstroom doorheen wordt gepompt. Ze worden meestal gebruikt in toevoerventilatiesystemen en luchtverwarmingscomplexen..

  Welke radiatoren zijn beter voor autonome verwarming: classificatie

  Er zijn verschillende soorten batterijen, die in de eerste plaats worden geclassificeerd op basis van het fabricagemateriaal, waarvan hun betrouwbaarheid en vermogen afhangen. Hier zullen we natuurlijk geen rekening houden met de warme vloer, die op zichzelf ook een verwarmingsapparaat is, maar niet het onderwerp van ons artikel..

  Moderne bimetaalradiatoren

  Dergelijke verwarmers bestaan ​​uit twee delen: een binnenste van hoogwaardig staal en een buitenste van aluminium. De binnenste laag zorgt voor sterkte en weerstand tegen corrosie, en de buitenste laag zorgt voor een uitstekende warmteoverdracht. De voordelen van bimetaal zijn dus:

  • corrosieweerstand;
  • kracht;
  • modern ontwerp;
  • installatiegemak;
  • duurzaamheid;
  • goede warmteafvoer;
  • een kleine hoeveelheid koelvloeistof is vereist;
  • het is mogelijk om een ​​thermostaat te gebruiken.

  nadelen:

  • hoge prijs;
  • de mogelijkheid om, uit winstbejag, een huwelijk tegen te komen in goedkope modellen (die zo gemaakt kunnen worden dat aluminium nog in contact staat met water).

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Klassieke gietijzeren radiatoren

  Dergelijke verwarmingsapparaten zijn al lang in ons leven opgenomen en ondanks de vooruitgang zullen ze hun posities niet opgeven. Ook vandaag de dag zorgen ze voor een hoogwaardige verwarming van de woning en ook moderne accu’s hebben een zeer aantrekkelijk uiterlijk. Hun belangrijkste voordelen zijn dus:

  • vanwege dikke wanden en een aanzienlijk volume koelvloeistof – een enorme warmtecapaciteit;
  • gietijzer houdt warmte langer vast dan andere materialen en geeft het af, zelfs als de verwarmingsbron is uitgeschakeld;
  • weerstand tegen mechanische schade;
  • kracht;
  • corrosieweerstand;
  • lage eisen aan de kwaliteit van het koelmiddel;
  • de kamer warmt gelijkmatig op – dit komt door het feit dat de meeste warmte wordt overgedragen tijdens het stralingsproces, en niet door convectie;
  • lange levensduur – minstens vijftig jaar.

  Dergelijke radiatoren hebben echter ook hun nadelen, waarvan de belangrijkste zijn:

  • de behoefte aan een aanzienlijke hoeveelheid koelvloeistof;
  • langzame opwarming;
  • onaantrekkelijk uiterlijk van oude structuren met hun ruwe oppervlak;
  • afmetingen en zwaar gewicht.

  Een specifiek radiatormodel kiezen

  Nadat u hebt besloten welk type en type verwarmingsradiatoren u nodig heeft, is het tijd om specifieke modellen van deze radiatoren te berekenen en te selecteren die over de nodige technische parameters beschikken..

  We berekenen het thermisch vermogen

  En hoe kies je de juiste verwarmingsradiatoren om het juiste niveau van warmte en comfort te bereiken? Om dit te doen, moet u het thermische vermogen berekenen van de radiatoren die voor aankoop zijn gepland. Voor bepaalde standaardomstandigheden is een warmteafgifte van 0,09 tot 0,125 kilowatt per vierkante meter ruimte nodig. Het is deze kracht die voldoende zou moeten zijn om optimale klimatologische omstandigheden in de kamer te creëren..

  Nu over wat wordt bedoeld met standaard termen. Het is eenvoudig, dit is een kamer met een raam met een houten frame en drie meter (niet hogere) plafonds, evenals een toegangsdeur. Tegelijkertijd stroomt er warm water van 70 graden Celsius door de verwarmingsbuizen. Als u dezelfde voorwaarden heeft, krijgt u, door 0,125 te vermenigvuldigen met de oppervlakte van de kamer, het vermogen van de radiator of radiatoren (als er meerdere nodig zijn) die nodig zijn voor de kamer. Dan blijft het om in het paspoort van specifieke radiatoren te kijken en, nadat je daar de thermische kracht van één sectie of de hele radiator hebt geleerd, het gewenste model selecteert.

  Maar dit is een eenvoudige berekening, in feite moet u rekening houden met enkele andere factoren die in dit geval een impact zullen hebben:

  • U kunt het vermogen van de radiatoren met 10 – 20% verminderen als u kunststof energiebesparende ramen met dubbele beglazing in uw kamer heeft geïnstalleerd, omdat ze het warmteverlies van de kamer met ongeveer dezelfde hoeveelheid verminderen.
  • Als er niet één, maar twee ramen in de kamer zijn, moet er onder elk een radiator worden geplaatst. Hun gezamenlijke capaciteit moet de norm met 70% overschrijden. We zullen hetzelfde doen in het geval van een hoekkamer.
  • Wanneer de temperatuur van warm water elke 10 graden stijgt of daalt, wordt het vermogen van het apparaat ook verhoogd (of verlaagd) met 15-18%. Het punt is dat als de temperatuur van het koelmiddel daalt, het vermogen van de verwarmingsradiatoren afneemt..
  • Als de plafonds hoger zijn dan drie meter, moet de warmteafgifte opnieuw worden verhoogd. De verhoging moet zo vaak als vele malen hoger worden gemaakt dan de plafonds in de kamer gedurende 3 meter. Als de plafonds lager zijn, moet u verminderen.

  Bij de berekening houden we rekening met hoe onze radiatoren worden aangesloten. Hier zijn enkele richtlijnen voor:

  • Als de koelvloeistof van onderaf de radiator binnenkomt en van boven naar buiten komt, gaat de warmte behoorlijk verloren – van 7 tot 10%.
  • De eenzijdige aansluiting aan de zijkant maakt het onredelijk om radiatoren met een lengte van meer dan 10 secties te installeren. Anders blijven de laatste delen van de buis praktisch koud..
  • Verhoogt de warmteafvoer met 10 tot 15 procent door een speciaal reflecterend isolatiemateriaal aan de muur achter de radiator te kleven. Het kan bijvoorbeeld materiaal zijn zoals Penofol.

  Natuurlijk worden hier niet alle indicatoren aangegeven, u moet bijvoorbeeld rekening houden met het materiaal waaruit het huis is gebouwd, wat het ontwerp is, of er isolatie is, maar over het algemeen kunt u hiermee de benodigde apparaten voor verwarming kiezen.

  Bepaal de benodigde afmetingen

  Bij het kopen van een radiator moet u precies de volgende punten weten:

  • Welk type eyeliner heb je – verborgen of open;
  • Hoe de leidingen naar de radiator worden gebracht, vanaf de vloer, vanaf de muur, van bovenaf, vanaf de zijkant, etc.
  • Diameter verwarmingsbuizen;
  • Afstand tussen leidingen (hartafstand).

  We zorgen ook voor een dergelijke plaatsing van de radiator zodat de lucht er vrij omheen kan stromen – anders krijgt de kamer geen extra 10 tot 15% van de warmte. De normen voor het plaatsen van radiatoren zijn als volgt:

  • De afstand van de radiator tot de vloer is van 7 tot 10 cm;
  • afstand tot de muur – van 3 tot 5 cm;
  • afstand tot de vensterbank – van 10 tot 15 cm.

  Regels voor installatie van radiatoren

  De laatste fase van het kopen van radiatoren

  Als u nu autonome verwarming heeft, kunt u deze berekeningen meenemen en veilig naar de winkel voor verwarmingsapparaten gaan. Maar voor bewoners van een hoogbouw met een gecentraliseerde CO is het logisch om eerst naar de DEZ te gaan, nadat ze hebben uitgezocht wat de werkdruk in uw verwarmingssysteem is. We zullen op deze parameter voortbouwen bij het bepalen welke verwarmingsradiator het beste is om te kiezen. De in het paspoort van het apparaat aangegeven druk moet hoger zijn dan die genoemd door de medewerkers van de DEZ om een ​​bepaalde marge te krijgen. Vergeet immers niet dat in elk nieuw seizoen verwarmingstoestellen worden getest met een druktest, die 1,5 keer meer is dan de werkdruk..

  Radiatornetwerk – TOP-methode voor leidingroutering

  Bij het regelen van verwarming in particuliere huizen worden 4 hoofdschema’s gebruikt:

  • eenpijps, ze is “Leningrad”;
  • tweepijpsschouder (anders – doodlopend);
  • tweepijps passeren;
  • verzamelaar.

  Opmerking. In een huisje met twee verdiepingen is het toegestaan ​​om 2 schema’s te combineren. Voorbeeld: maak op de 1e verdieping een collectorsysteem, op de tweede monteer je de bedrading met een passerende stroom van de koelvloeistof. Hoewel dergelijke beslissingen niet altijd gerechtvaardigd zijn.

  Volgens moderne normen zijn alle vermelde schema’s verzegeld. Het water in de leidingen staat onder een druk van 0,5 … 3 bar (afhankelijk van de temperatuur), een gesloten expansievat met een rubberen membraan aan de binnenkant is geïnstalleerd. Een voorwaarde voor de werking van het systeem is geforceerde circulatie van een elektrische pomp.

  Hoe maak je een zwaartekracht-koelvloeistofcirculatiesysteem?

  Zwaartekrachtverdeling (zwaartekracht) met verticale stijgbuizen kan in twee modi werken: natuurlijke circulatie of geforceerd met een pomp geïnstalleerd op de bypass

  “Leningradka” en het tweepijps doodlopende schema kunnen werken zonder een circulatiepomp, vanwege de convectieve vloeistofstroom. Het principe is als volgt: kouder, zwaarder water verdringt opwaarts heet water, dat een lager soortelijk gewicht heeft. Maar om de zwaartekracht te geleiden en vast te stellen, moet u buizen met grotere afmetingen gebruiken – Ø32 … 80 mm, gemonteerd met een bepaalde helling.

  De collector en de bijbehorende ringbedrading (een andere naam is de Tichelman-lus) kan niet werken zonder geforceerd pompen van water, daarom wordt deze altijd gesloten gemaakt. Laten we elk schema in meer detail bekijken.

  Eenpijps verbindingsoptie

  In eerste instantie lijkt het systeem eenvoudig: langs de buitenmuren van het gebouw wordt één snelweg horizontaal gelegd, waarop alle radiatoren zijn aangesloten, met beide aansluitingen. Nadat de eerste batterij is gepasseerd, keert het gekoelde koelmiddel terug naar de gemeenschappelijke leiding, vermengt het zich met de hete en komt het in het volgende verwarmingsapparaat. Dienovereenkomstig krijgt elke volgende radiator een kouder koelmiddel..

  Leningrad horizontale bedrading

  Horizontale bedrading met één pijp – klassieke Leningrad . van het gesloten type

  Wat is de complexiteit van een eenpijpsschema:

  1. De diameter van de hoofdleiding is minimaal 20 mm (binnendoorgang), wat overeenkomt met de buitenmaat van metaal-kunststof 26 mm, polypropyleen – 32 mm. De gespecificeerde sectie blijft hetzelfde over de gehele lengte van de pijpleiding.
  2. Het aantal batterijen in één tak is maximaal 6 stuks, anders zal de diameter van de verdeelleiding vergroot moeten worden naar 32-50 mm. Installatie wordt ingewikkelder en duurder met 15-20% (minimaal).
  3. Aangezien er minder verwarmd water naar radiatoren op afstand komt, moet hun warmtewisselingsoppervlak met 10 … 30% worden vergroot door het aantal secties toe te voegen.
  4. Handmatige of automatische aanpassing van de stroom door 1 verwarming beïnvloedt de werking van andere apparaten, omdat de temperatuur en het waterverbruik in de gemeenschappelijke leiding veranderen.

  Hoe eenpijpsbedrading werkt

  Systeembatterijen met één leiding voeren gekoeld water terug naar een gemeenschappelijke collector

  Verwijzing. In Sovjet-gebouwde appartementsgebouwen worden verticale eenpijpssystemen gebruikt, waarbij batterijen zijn aangesloten op risers, het “Leningrad” -principe blijft behouden. Soortgelijke schema’s, alleen in miniatuur, worden gebruikt in privéhuisjes met twee verdiepingen wanneer het nodig is om de zwaartekracht te organiseren.

  Eenpijps gesloten circuit van waterverwarming is geschikt voor land- en woonhuizen met een oppervlakte van 60 … 100 m². Twee verdiepingen is geen probleem, het systeem is verdeeld in 2 ringtakken die samenkomen op T-stukken in de buurt van de ketel, er is één pomp bij betrokken.

  Tweepijpsschema’s – ring en doodlopend

  Een kenmerkend verschil tussen deze bedrading is de verdeling van het hete en gekoelde koelmiddel in 2 leidingen – aanvoer en retour. Hier komen twee leidingen naar de batterijen – één voor één komt het water de radiatoren binnen, door de tweede stroomt het terug naar de ketel. Voor het verwarmen van woningen worden twee systemen gebruikt:

  1. In een doodlopend schema gaat het koelmiddel langs de lijn naar het laatste apparaat en keert dan terug via de retourleiding – het stroomt in de tegenovergestelde richting.
  2. In de cirkelvormige lus van Tichelman verandert het water niet van richting nadat het de batterij heeft verlaten. Dat wil zeggen, het koelmiddel in beide leidingen stroomt in één richting.

  Lay-out van een tweepijps verwarmingsnetwerk op het plan

  Tweepijps verwarmingsnetwerk van een huis met één verdieping met doodlopende takken

  Toevoeging. Het eerste systeem bestaat uit een of meer doodlopende takken – armen van verschillende of gelijke lengte. De tweede is gemaakt in de vorm van een of meer gesloten ringen die samenkomen op de ketel.

  Voordelen van tweepijps-accu-aansluitmethoden:

  • kleine diameters van snelwegen – 15-20 mm (intern);
  • alle radiatoren zijn gevuld met een koelvloeistof van dezelfde temperatuur;
  • er zijn geen beperkingen op het aantal heaters per lijn;
  • het systeem leent zich voor automatisering en aanpassing, het wijzigen van de stroomsnelheid of het volledig loskoppelen van één batterij heeft geen invloed op de werking van de aangrenzende;
  • correct gemonteerde passerende bedrading is hydraulisch goed uitgebalanceerd;
  • lage installatiekosten.

  Hoe maak je een passerend verwarmingssysteem?

  In de Tichelman-lus wordt de eerste radiator op de toevoerleiding de laatste op de retourleiding en stroomt het water in één richting door de pijpleidingen

  Het doodlopende schema is eenvoudig met uw eigen handen in elkaar te zetten – het “vergeeft” frivole fouten en is gemakkelijk uitgebalanceerd. Het is moeilijker met de lus van Tichelman – in een gebouw met één verdieping zal een dubbele snelweg zeker de opening van de toegangsdeur oversteken, die moet worden afgerond met pijpen van boven of onder onder de vloeren.

  Collector systeem

  Hier is de aansluiting van de radiatoren radiaal aangebracht vanaf een verdeelstuk dat zich dichtbij het midden van het gebouw bevindt. Het is met twee pijpen op de ketel aangesloten en elke batterij heeft zijn eigen tweepijpsleiding – aanvoer en retour. Radiatoraansluitingen gaan langs de kortste weg naar de apparaten – ze verbergen zich in de dekvloer of zijn bevestigd aan het plafond van de benedenverdieping.

  Opmerking. Luchtverwijdering uit verborgen pijpleidingen wordt uitgevoerd door automatische ontluchters die op de kam zijn geïnstalleerd.

  Leidingen naar accu's onder vloeren leggen

  Het is zeer wenselijk om de kam die de koelvloeistof verdeelt in het midden van het gebouw te plaatsen om alle verbindingen even lang te maken.

  Het bundelschema is een moderne versie van de bedrading die de voordelen van een doodlopend systeem behoudt. Er zijn extra voordelen:

  • leidingen, verbindingen en een kast met een collector zijn verborgen in bouwconstructies, dus het schema is geschikt voor alle interieuroplossingen;
  • Gemak en eenvoud van regeling (balanceren), bedieningselementen bevinden zich op één plaats – in de schakelkast;
  • als u de thermostatische kleppen van de kam uitrust met servoaandrijvingen en een elektronische regeleenheid installeert, dan kunt u de waterverwarming van het gebouw volledig automatiseren.

  Om de kachels op de collector aan te sluiten, worden vernet polyethyleen buizen Ø10 mm (binnendoorsnede) gebruikt, beschermd door een warmte-isolerende mantel. Afhankelijk van het aantal verbruikers wordt van de ketelinstallatie naar de kam een ​​leiding met een diameter van 26 … 40 mm gelegd.

  Nadelen van straalbedrading:

  • in een bewoond huis is het moeilijk om pijpleidingen naar radiatoren te leiden – om de dekvloer te openen of de groeven uit te snijden;
  • hoge materiaal- en werkkosten;
  • het circuit werkt niet zonder een pomp;
  • de lijnen die in de betonnen monoliet zijn gelegd, kunnen niet worden gewijzigd of vervangen.

  Hoe maak je radiatoraansluitingen in de vloer?

  Het leggen van geïsoleerde leidingen van de collector naar de radiatoren in verschillende kamers

  Verwarmingscircuits

  a – radiator, b – panelen, c – convector, e – ribbenbuis, e – apparaat met gladde buis.

  Metalen apparaten zijn gemaakt van gietijzer (van grijs gietijzer) en staal (van plaatstaal en stalen buizen).

  Gecombineerde apparaten maken gebruik van een betonnen of keramische array waarin stalen of gietijzeren verwarmingselementen (verwarmingspanelen) zijn ingebed, of geribbelde stalen buizen die zijn geplaatst in een niet-metalen (bijvoorbeeld asbestcement) behuizing (convectoren).

  Niet-metalen apparaten zijn betonnen panelen met ingebedde glazen of plastic buizen of holtes zonder buizen, evenals porseleinen en keramische radiatoren..

  Qua hoogte zijn alle verwarmingstoestellen onder te verdelen in hoog (meer dan 600 mm hoog), medium (400-600 mm) en laag (<400mm). Lage apparaten met een hoogte van minder dan 200 mm worden plinten genoemd.

  Diagrammen van vijf soorten verwarmingsapparaten worden weergegeven in de afbeelding. Luchtverwarmer voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van lucht in ventilatiesystemen.

  Het is gebruikelijk om een ​​​​straler een apparaat van het type convectieve straling te noemen, bestaande uit afzonderlijke kolomvormige elementen – secties met ronde of ellipsvormige kanalen. De radiator geeft ongeveer 25% van de totale hoeveelheid warmte af die door straling van de koelvloeistof naar de kamer wordt overgedragen en wordt alleen traditioneel een radiator genoemd.

  Het paneel is een apparaat van het type convectieve straling met een relatief geringe diepte, dat aan de voorzijde geen openingen heeft. Het paneel zendt met straling een iets groter deel van de warmtestroom door dan de radiator, maar alleen het plafondpaneel kan worden toegeschreven aan stralingstype apparaten (die meer dan 50% van de totale hoeveelheid warmte uitstralen).

  Het verwarmingspaneel kan een glad, licht geribbeld of golvend oppervlak hebben, zuilvormige of kronkelige kanalen voor de koelvloeistof.

  Een convector is een apparaat van het convectieve type dat uit twee elementen bestaat: een lamellenverwarmer en een behuizing. De convector brengt door convectie minimaal 75% van de totale hoeveelheid warmte de ruimte in. De behuizing siert de verwarmer en helpt de snelheid van natuurlijke luchtconvectie aan het buitenoppervlak van de verwarmer te verhogen. Tot convectoren behoren ook plintradiatoren zonder omkasting.

  Een geribde buis is een open geïnstalleerd verwarmingsapparaat van het convectietype, waarbij het gebied van het externe warmteoverdrachtsoppervlak ten minste 9 keer het oppervlak van het interne warmteabsorberende oppervlak is..

  De belangrijkste soorten verwarmingsapparaten:

  Dubbelkoloms radiatorsectie

  hп – totale hoogte, hм – montage (constructie) hoogte, l – diepte; b – breedte.

  Een apparaat met gladde buizen is een apparaat dat bestaat uit verschillende stalen buizen die met elkaar zijn verbonden en kanalen vormen met een kolomvorm (register) of spoel (spoel) voor het koelmiddel.

  Overweeg hoe wordt voldaan aan de vereisten voor verwarmingsapparaten.

  1. Keramische en porseleinen radiatoren zijn meestal gemaakt in de vorm van blokken, hebben een aangenaam uiterlijk en hebben een glad oppervlak dat gemakkelijk van stof kan worden verwijderd. Ze hebben vrij hoge thermische prestatie-indicatoren: kpr = 9,5-10,5 W / (m2 K) [8-9 kcal / (h m2 ° C)]; fe / ff>1 en lagere oppervlaktetemperaturen in vergelijking met metalen apparaten. Bij gebruik neemt het verbruik van metaal in het verwarmingssysteem af..

  Keramische en porseleinen radiatoren worden niet veel gebruikt vanwege onvoldoende sterkte, onbetrouwbare verbinding met pijpen, moeilijkheden bij productie en installatie en de mogelijkheid dat waterdamp door keramische wanden dringt. Ze worden gebruikt in laagbouw, gebruikt als free-flow verwarmingstoestellen.

  2. Gietijzeren radiatoren – veelgebruikte verwarmingsapparaten – zijn gegoten uit grijs gietijzer in de vorm van afzonderlijke secties en kunnen worden geassembleerd tot apparaten van verschillende afmetingen door de secties op de nippels te verbinden met hittebestendige rubberen pakkingen. Er zijn verschillende uitvoeringen van enkele, dubbele en meerkoloms radiatoren van verschillende hoogtes bekend, maar de meest voorkomende zijn medium • en lage radiatoren met twee kolommen.

  Radiatoren zijn ontworpen voor de maximale bedrijfsdruk (meestal wordt de term gebruikt) koelmiddeldruk van 0,6 MPa (6 kgf / cm2) en hebben relatief hoge thermische prestaties: kpr = 9,1-10,6 W / (m2 K) [7,8 -9,1 kcal / ( h m2 ° C)] en fe / ff≤1.35.

  Het aanzienlijke metaalverbruik van radiatoren [(M = 0,29-0,36 W / (kg K) of 0,25-0,31 kcal / (h kg ° C)] en andere nadelen zorgen ervoor dat ze worden vervangen door lichtere en minder metaalverbruikende apparaten. worden opgemerkt door hun onaantrekkelijke uiterlijk wanneer ze openlijk in moderne gebouwen worden geïnstalleerd.In sanitaire en hygiënische termen kunnen radiatoren, behalve die met één kolom, niet worden beschouwd als voldoend aan de vereisten, omdat het vrij moeilijk is om de kruisingsruimte van stof te reinigen.

  De productie van radiatoren is arbeidsintensief, installatie is moeilijk vanwege de omslachtigheid en de aanzienlijke massa van de geassembleerde apparaten.

  Corrosiebestendigheid, duurzaamheid, lay-outvoordelen met goede thermische prestaties, productie-efficiëntie dragen bij aan een hoog niveau van radiatorenproductie in ons land. Momenteel wordt een gietijzeren radiator met twee kolommen van het type M-140-AO met een sectiediepte van 140 mm en schuine intercolumnaire vinnen geproduceerd, evenals van het type C-90 met een sectiediepte van 90 mm..

  3. Stalen panelen verschillen van gietijzeren radiatoren door een lager gewicht en lagere kosten. Stalen panelen zijn ontworpen voor een werkdruk tot 0,6 MPa (6 kgf / cm2) en hebben hoge thermische prestaties: kpr = 10,5-11,5 W / (m2 K) [9-10 kcal / (h m2 ° C)] en fe / ff≤1.7.

  De panelen worden in twee uitvoeringen vervaardigd: met horizontale collectoren verbonden door verticale kolommen (zuilvormig) en met horizontale kanalen die in serie zijn verbonden (serpentine). De spoel is soms gemaakt van stalen buis en aan het paneel gelast; het apparaat wordt in dit geval een plaatbuis genoemd.

  De panelen voldoen aan de architecturale en constructieve vereisten, vooral in gebouwen gemaakt van grote bouwelementen, zijn gemakkelijk te reinigen van stof en laten hun productie mechaniseren door middel van automatisering. Op dezelfde productieruimten is het mogelijk om per jaar in plaats van 1,5 miljoen m2 enp gietijzeren radiatoren tot 5 miljoen m2 enp staal te produceren. Ten slotte worden bij het gebruik van stalen panelen de arbeidskosten tijdens de installatie verlaagd door een vermindering van de metaalmassa tot 10 kg / m2 enp. Het verminderen van de massa verhoogt de thermische spanning van het metaal tot 0,55-0,8 W / (kg K) [0,47-0,7 kcal / (h kg ° C)]. De proliferatie van stalen panelen wordt beperkt door de noodzaak om koudgewalst plaatstaal van hoge kwaliteit te gebruiken met een dikte van 1,2-1,5 mm, bestand tegen corrosie. Wanneer ze zijn gemaakt van conventioneel plaatstaal, wordt de levensduur van de panelen verkort door intense interne corrosie. Stalen panelen, met uitzondering van plaatbuispanelen, worden gebruikt in verwarmingssystemen met zuurstofarm water.

  Gestempelde stalen panelen en radiatoren met verschillende ontwerpen worden veel gebruikt in het buitenland (in Finland, de VS, Duitsland, enz.). In ons land worden middelgrote en lage stalen panelen met zuilvormige en kronkelige kanalen geproduceerd voor enkele en dubbele (diepe) installatie..

  4. Betonnen verwarmingspanelen worden vervaardigd:

  1. met betonnen spiraal- of kolomvormige verwarmingselementen gemaakt van stalen buizen met een diameter van 15 en 20 mm;
  2. met betonnen, glazen of kunststof kanalen in verschillende configuraties (metaalvrije panelen).

  Deze apparaten bevinden zich in de omsluitende structuren van het pand (gecombineerde panelen) of zijn eraan bevestigd (aanbouwpanelen).

  Bij gebruik van stalen verwarmingselementen kunnen betonnen verwarmingspanelen worden gebruikt bij een werkdruk van de koelvloeistof tot 1 MPa (10 kgf / cm2).

  Betonnen panelen hebben thermische prestatie-indicatoren die dicht bij die van andere gladde apparaten liggen: kpr = 7,5-11,5 W / (m2 K) [6,5-10 kcal / (h m2 ° C)] en fe / ff≈1, evenals de hoge thermische belasting van het metaal. Panelen, vooral gecombineerde, voldoen aan strikte architecturale, constructieve, sanitaire en hygiënische en andere eisen.

  Ondanks dat ze voldoen aan de meeste vereisten voor verwarmingstoestellen, worden betonnen panelen echter niet veel gebruikt vanwege operationele tekortkomingen (gecombineerde panelen) en installatieproblemen (aanbouwpanelen).

  5. Convectoren hebben relatief lage warmtetechnische indicatoren kpr = 4,7-6,5 W / (m2 K) [4-5,5 kcal / (h m2 ° C)] en fe / ff<1, voor bepaalde soorten convectoren tot 0,6. Desalniettemin groeit hun productie in veel landen (met een vermindering van de productie van gietijzeren verwarmingsapparaten) vanwege het fabricagegemak, de mogelijkheid van mechanisatie en automatisering van de productie, installatiegemak (gewicht is slechts 5-8 kg / m2 enp). Een laag metaalverbruik draagt ​​bij aan een toename van de thermische spanning van het metaal van het apparaat. M = 0,8-1,3 W / (kg K) [0,7-1,1 kcal / (h kg ° C)]. De apparaten zijn ontworpen voor de werkdruk van de koelvloeistof tot 1 MPa (10 kgf / cm2).

  Convectoren kunnen worden uitgerust met stalen of gietijzeren verwarmingselementen. Convectoren met stalen kachels worden momenteel geproduceerd:

  • plintconvectoren zonder omkasting (type 15 KP en 20 KP);
  • lage convectoren zonder omkasting (zoals “Progress”, “Akkord”);
  • lage convectoren met omkasting (type “Comfort”).

  Plintconvector type 20 KP (15 KP) bestaat uit een stalen buis met een diameter van dy = 20 mm (15 mm) en gesloten lamellen 90 (80) mm hoog met een steek van 20 mm, gemaakt van 0,5 mm dik plaatstaal, strak aan de buis vastgemaakt… Convectoren 20 KP en 15 KP worden geproduceerd in verschillende lengtes (elke 0,25 m) en worden in de fabriek geassembleerd tot units bestaande uit meerdere convectoren (in lengte en hoogte), leidingen die deze verbinden en regelkleppen.

  Er moet een dergelijk voordeel worden opgemerkt van het gebruik van plintconvectoren, als een verbetering van het thermische regime van kamers wanneer ze in de onderste zone langs de lengte van ramen en buitenmuren worden geplaatst; bovendien nemen ze weinig ruimte in beslag in de diepte van het pand (bouwdieptes zijn slechts 70 en 60 mm). Hun nadelen zijn: de kosten van plaatstaal, dat niet efficiënt wordt gebruikt voor warmteoverdracht, en de moeilijkheid om de vinnen van stof te reinigen. Hoewel hun stofopvangoppervlak klein is (minder dan dat van radiatoren), worden ze toch niet aanbevolen voor het verwarmen van ruimtes met verhoogde sanitaire en hygiënische eisen (in medische gebouwen en kinderinstellingen).

  De lage convector van het type “Progress” is een wijziging van de 20 KP-convector, gebaseerd op twee pijpen die zijn verbonden door een gemeenschappelijke rib met dezelfde configuratie, maar met een grotere hoogte.

  De lage convector van het type “Accord” bestaat ook uit twee parallelle stalen buizen dу = 20 mm, waardoor het koelmiddel in serie stroomt, en verticale lamellenelementen (hoogte 300 mm) van 1 mm dik plaatstaal, gemonteerd op buizen met openingen van 20 mm. De ribbelelementen die het zogenaamde voorvlak van het apparaat vormen, zijn U-vormig in bovenaanzicht (rib 60 mm) en open naar de wand.

  Convector type “Accord” wordt in verschillende lengtes geproduceerd en wordt in één of twee rijen in hoogte gemonteerd.

  In een convector met een behuizing neemt de luchtmobiliteit toe, wat bijdraagt ​​aan een toename van de warmteoverdracht van het apparaat. Warmteoverdracht van convectoren neemt toe afhankelijk van de hoogte van de omkasting.

  Hoogte behuizing hк, mm Zonder behuizing 250 400 600
  Relatieve warmteoverdracht,% 100 115-118 130 140

  Ommantelde convectoren worden voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van gebouwen in openbare gebouwen..

  De lage convector met een “Comfort” omkasting bestaat uit een stalen verwarmingselement, een inklapbare omkasting van stalen panelen, een luchtuitblaasrooster en een klep voor luchtregeling. In het verwarmingselement zijn rechthoekige lamellen gemonteerd op twee buizen dy = 15 of 20 mm met een steek van 5 tot 10 mm. Het totale gewicht van het metaal van de heater is 5,5-7 kg/m2 enp.

  De convector heeft een diepte van 60-160 mm, wordt op de vloer of aan de muur gemonteerd en kan door de beweging van de koelvloeistof door doorvoer (voor horizontale aansluiting met een andere convector) en einde (met rol).

  Door de aanwezigheid van een klep voor luchtregeling kunnen de convectoren in serie langs de koelvloeistof worden geschakeld zonder dat er fittingen hoeven te worden geïnstalleerd om de hoeveelheid te regelen. Convectoren kunnen ook met kunstmatige convectie zijn wanneer ze zijn geïnstalleerd in een ventilatorbehuizing met een speciaal ontwerp.

  6. Geribde buizen zijn gemaakt van grijs gietijzer en worden gebruikt bij een werkdruk tot 0,6 MPa (6 kgf / cm2). De meest voorkomende zijn geflensde gietijzeren buizen, op het buitenoppervlak waarvan er dunne gegoten ronde ribben zijn.

  Het buitenoppervlak van een geribde buis is vele malen groter dan het oppervlak van een gladde buis met dezelfde diameter (binnendiameter van een geribde buis 70 mm) en lengte vanwege de hoge ribbelcoëfficiënt. De compactheid van het apparaat, de verlaagde temperatuur van het oppervlak van de vinnen bij gebruik van een koelmiddel op hoge temperatuur, het relatieve gemak van fabricage en lage kosten bepalen het gebruik van dit apparaat, dat niet effectief is in termen van warmte-engineering: kpr = 4,7 -5,8 W / (m2 K) [4-5 kcal / (h m2 ° C)]; fe/ff = 0,55-0,69. De nadelen zijn ook een onbevredigend uiterlijk, een lage mechanische sterkte van de ribben en de moeilijkheid om van stof te reinigen. Geribde buizen hebben ook een zeer lage thermische belasting van het metaal: M = 0,25 W / (kg K) [0,21 kcal / (h kg ° C)].

  Ze worden gebruikt in industriële gebouwen, waar geen significante stofemissie is, en in bijgebouwen met tijdelijk verblijf van mensen..

  Momenteel worden ronde ribbenbuizen geproduceerd in een beperkt bereik van lengtes van 0,75 tot 2 m voor horizontale installatie. Er worden staal-ijzer lamellenbuizen ontwikkeld, waaronder de PK type lamellenbuis met rechthoekige vinnen 70X130 mm. Deze pijp is eenvoudig te vervaardigen en relatief licht in gewicht. De basis is een stalen buis dу = 20 mm, gegoten in gietijzeren vinnen met een dikte van 3-4 mm. Twee langsplaten worden over de ribben gegoten om de hoofdribben te beschermen tegen mechanische schade. Het apparaat is ontworpen voor een werkdruk tot 1 MPa (10 kgf / cm2).

  De belangrijkste soorten verwarmingsapparaten:

  Convectordiagram met omkasting

  1 – verwarmingselement, 2 – behuizing, 3 – luchtklep.

  Voor een vergelijkende thermische prestatie van de hoofdverwarmingsapparaten toont de tabel de warmteoverdracht van apparaten met een lengte van 1 m.

  Warmteoverdracht van verwarmingsapparaten 1 m lang bij Δtav = 64,5 ° en een waterdebiet van 300 kg / h.

  Verwarmingsapparaten Diepte van het apparaat, mm Warmteoverdracht
  W / m kcal / (u)
  Radiatoren:
  – type M-140-AO 140 1942 1670
  – type C-90 90 1448 1245
  Stalen panelen, type MZ-500:
  – enkel achttien 864 743
  – gekoppeld 78 1465 1260
  Convectoren type 20 KP:
  – enkele rij 70 331 285
  – drie rijen 70 900 774
  convectoren:
  – typ “Comfort” N-9 123 1087 935
  – typ “Comfort-20” 160 1467 1262
  Vinnen buis 175 865 744

  Zoals uit de tabel blijkt, onderscheiden diepere verwarmingsapparaten zich door een hoge warmteoverdracht per 1 m lengte; een gietijzeren radiator heeft de hoogste warmteoverdracht, de laagste is een plintconvector.

  7. Gladde pijpapparaten zijn gemaakt van stalen buizen in de vorm van spoelen (pijpen zijn in serie verbonden langs de beweging van het koelmiddel, wat de snelheid en hydraulische weerstand van het apparaat verhoogt) en kolommen of registers (parallelle verbinding van pijpen met een verminderde hydraulische weerstand van het apparaat).

  De apparaten zijn gelast uit buizen dy = 32-100 mm, op een afstand van elkaar niet minder dan de geselecteerde buisdiameter om de onderlinge straling te verminderen en dienovereenkomstig de warmteoverdracht naar de kamer te vergroten. Apparaten met gladde buizen worden gebruikt bij een werkdruk tot 1 MPa (10 kgf / cm2). Ze hebben hoge thermische prestaties: kpr = 10,5-14 W / (m2 K) [9-12 kcal / (h m2 ˚С)] en fe / ff≤1.8, en de hoogste waarden verwijzen naar gladde stalen buizen met een diameter 32 mm.

  Verwarming met vloerverwarming

  water verwarmde vloer

  Dit type verwarming zorgt voor een hoog comfort door de vloer te verwarmen, maar niet tot de temperaturen van conventionele radiatoren. Houd er ook rekening mee dat de kamer gelijkmatig opwarmt. Een dergelijke verwarming verwarmt de kamer snel, wat betekent dat deze een hoge traagheid heeft. Met deze verwarming kunt u de kamer veilig ventileren, terwijl u de kou niet voelt, het vergroot ook de ruimte in huis in vergelijking met conventionele radiatoren. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat het huis goed moet worden verwarmd en dat er zich tijdens de installatie in een appartement problemen kunnen voordoen. Het is ook een vrij dure vorm van verwarming (duurder dan radiator), hoewel ze zeggen dat het snel zijn vruchten zal afwerpen door elektriciteit te besparen. Maar zelfs in een koude winter zal het voor u moeilijk zijn om dit type verwarming te gebruiken, aangezien u de vloertemperatuur niet tot een zeer hoge temperatuur kunt verhogen, moet u nog steeds radiatorverwarming gebruiken in een strenge winter.

  Warme elektrische vloeren

  elektrische vloerverwarming

  Dit type verwarming is al perfect voor een appartementsgebouw. Hier kunt u een verwarmingskabel gebruiken die door de hele kamer wordt gespannen en deze gaat verwarmen. Er is ook een optie voor verwarming met verwarmingsmatten. Dit ontwerp bestaat uit een dunne kabel en glasvezel; van de pluspunten is het vermeldenswaard het onbelangrijke van de dekvloer. Infraroodfilm kan ook worden gebruikt, maar we hebben er hierboven al over gesproken. We raden aan om een ​​dergelijk verwarmingssysteem te installeren in de badkamer, keuken en hal. Hierdoor houdt u de temperatuur van de vloer en de ruimte als geheel warm zonder hoog energieverbruik..

  Natuurlijke en geforceerde circulatie

  De volgende soorten verwarmingssystemen worden gebruikt in particuliere huizen:

  • met natuurlijke circulatie;
  • gedwongen circulatie.

  Natuurlijke circulatie. De prestaties zijn gebaseerd op het dichtheidsverschil tussen warm en koud. De bovenste posities van een dergelijk systeem worden ingenomen door warm water en de onderste – door koud water. Afkoelen, warm water gaat naar beneden en opwarmen – omhoog.

  De tweede factor die zorgt voor de natuurlijke circulatie van watermassa’s is de helling waaronder de leidingen zijn geïnstalleerd..

  Natuurlijk verwarmingssysteem

  Op deze manier worden de bronnen van het optreden van de circulatiedruk grafisch weergegeven. Ten eerste is het uiterlijk te wijten aan verschillende watertemperaturen en ten tweede de schuine positie van de leidingen (+)

  Het voordeel van het natuurlijke circulatiecircuit is de volledige onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet..

  Ze heeft veel meer nadelen:

  • kleine actieradius, niet groter dan 30 m in de horizontale afmeting;
  • opwarmduur – een lange periode van het bereiken van bedrijfstemperaturen op alle punten van het systeem bij het opstarten na een lange pauze;
  • kans op werkonderbreking door ijsvorming in een open expansievat.

  De diameter van de leidingen moet groot genoeg zijn vanwege de lage circulatiedruk in het circuit. Deze factor heeft ook invloed op de keuze van batterijen, omdat moderne radiatoren een te smalle doorsnede hebben, wat extra weerstand creëert die de circulatie van “zwaartekracht” tegengaat.

  Om de beweging van het koelmiddel verder te stimuleren is de leiding met een afschot aangelegd zodat er gemiddeld 3 mm per 1 strekkende meter is. Het correct installeren van leidingen in de juiste hoek is geen gemakkelijke taak, maar zonder het op te lossen, zal het systeem veel langzamer en efficiënter werken..

  Schema's van waterverwarmingssystemen met natuurlijke circulatie

  Omdat het koelmiddel achtereenvolgens door de apparaten naar de batterijen gaat die zich het dichtst bij de toevoerleiding bevinden, komt het binnen met een hogere temperatuur (+)

  Naar de verre radiatoren van zwaartekrachtsystemen stroomt het koelmiddel al aanzienlijk afgekoeld. Om de verwarmingstemperatuur te handhaven, moeten gietijzeren radiatoren worden gebruikt. Om het temperatuurverschil te compenseren, moeten de batterijen op afstand meer secties hebben dan de batterijen die zich het dichtst bij de ketel bevinden..

  Geforceerde circulatie wordt verzorgd door een pomp. Het schema kan één of meerdere pompen bevatten. Het gebruik van meerdere pompen heeft de voorkeur: een noodstop van één ervan zal niet de hele verwarming uitschakelen.

  De koelvloeistof beweegt cyclisch in een gesloten circuit, waarin een expansievat is opgenomen, waardoor de verdamping van water wordt geëlimineerd.

  Schema van een geforceerd waterverwarmingssysteem

  Een onderscheidend kenmerk van een waterverwarmingssysteem met geforceerde circulatie van het koelmiddel is de aanwezigheid van een pomp in het circuit, die bijdraagt ​​aan de beweging van water

  Voordelen van een geforceerd circulatiesysteem:

  • voor de installatie van verwarming zijn meer leidingen nodig, maar met een kleinere diameter;
  • je kunt verschillende soorten radiatoren en heatpipes met kleine diameters gebruiken;
  • de temperatuur van de kachels is gemakkelijker te regelen;
  • de actieradius wordt aanzienlijk vergroot door de kunstmatige stimulatie van de beweging van het koelmiddel;
  • de mogelijkheid om verwarmingseenheden te gebruiken met verhoogde eigenschappen van de warmtedrager.

  Het nadeel van geforceerde systemen is de afhankelijkheid van de voeding. Om incidenten met volledige inactiviteit van de verwarming te voorkomen, wordt aanbevolen om een ​​diesel- of benzinegenerator in te slaan.

  Daarnaast zijn de nadelen:

  • de noodzaak om de diameter van de pijpleiding nauwkeurig te berekenen, omdat: te smalle kanalen zullen de hydraulische weerstand dramatisch verhogen, en wanneer het door te brede leidingen circuleert, zal het koelmiddel “geluid maken”;
  • de aanzienlijke kosten van de constructie vanwege de bijna dubbele lengte van de pijpleiding, de opname in het schema van een of twee circulatiepompen, indien nodig een boosterpomp;
  • verplicht gebruik van dure regelaars van de koelvloeistofstroom, de temperatuur en druk in het systeem.

  De juiste keuze van het type circulatie hangt af van de individuele kenmerken en de locatie van het gebouw waarin de waterverwarming wordt geïnstalleerd. In de afgelopen jaren zijn ze echter steeds minder begonnen hun toevlucht te nemen tot schema’s met natuurlijke beweging, die ze voornamelijk gebruiken in gebouwen voor tijdelijke bewoning..

  Meestal zijn particuliere huizen uitgerust met systemen die de beweging van het koelmiddel kunstmatig forceren vanwege de aanzienlijk grotere mogelijkheden.

  Gecombineerde circulatiesystemen

  Het gecombineerde systeem kan zowel in natuurlijke als in geforceerde modus functioneren. Dit betekent dat het bij de installatie noodzakelijk is, net als bij het gebruik van natuurlijke circulatie, om te voorzien in een pijphelling van 3-5 mm per strekkende meter, evenals de installatie van een pomp, zoals voor geforceerde circulatie.

  Meestal is er in een dergelijk verwarmingsschema een ketel op vaste brandstof..

  Gecombineerd verwarmingssysteem

  Het schema omvat: 1- elektrische boiler, 2- vaste brandstofketel, 3- pomp. Dit is een diagram van een gecombineerd verwarmingssysteem, waarin, naast de pomp, een hellend leidingsysteem is, en de elektrische boiler wordt gedupliceerd met een vaste brandstof, zodat het systeem zonder elektriciteit kan werken (+)

  Het voordeel van een gecombineerd systeem is dat het ook bij stroomuitval blijft werken. Maar de plotselinge stopzetting van de verwarming in de winter dreigt niet alleen met een daling van de temperatuur in de kamer..

  Elementen van het verwarmingssysteem kunnen ze eenvoudigweg falen, omdat water, dat uitzet bij bevriezing, hun dichtheid zal breken.

  Open en gesloten verwarmingssystemen

  Naast de reeds door ons overwogen typen waterverwarmingssystemen is er een indeling in open en gesloten constructies..

  Een open verwarmingssysteem bestaat uit een ketel (er wordt een andere dan een elektrische), pijpleidingen, verwarmingsradiatoren en een expansievat, dat overtollig water ontvangt wanneer het uitzet tijdens verwarming.

  De tank is niet dicht, het water uit het systeem kan verdampen, dus het niveau moet worden gecontroleerd en indien nodig bijgevuld.

  Open systeem

  Om ervoor te zorgen dat een open verwarmingssysteem met bovenbedrading en natuurlijke circulatie van de koelvloeistof in de winter efficiënter werkt, wordt aanbevolen om de toevoerstijgleiding te isoleren. Deze maatregel sluit de koeling van de koelvloeistof uit en als gevolg daarvan de vertraging van zijn beweging (+)

  De pomp wordt niet gebruikt in een open verwarmingssysteem. De verwarmingsketel bevindt zich op het laagste punt en het expansievat op het hoogste punt..

  Het gesloten ontwerp is verzegeld. Het bevat dezelfde elementen als de open versie. Maar omdat de beweging van het koelmiddel erin wordt geforceerd, wordt de verplichte lijst met elementen aangevuld met een circulatiepomp.

  Het expansievat, dat deel uitmaakt van een gesloten constructie, bestaat uit twee gefelste delen, gescheiden door een membraan. Wanneer een overmaat aan geëxpandeerde vloeistof in het systeem verschijnt, komt deze een van de tankkamers binnen, waardoor het diafragma in de tweede kamer wordt gedwongen die is gevuld met stikstof of lucht..

  Met de expansie van het koelmiddel stijgt de druk in het systeem, het deel van de tank gevuld met water heeft de neiging om het gasmengsel te verplaatsen en samen te drukken. Wanneer de grenswaarde van de druk in de tank wordt overschreden, wordt de veiligheidsklep geactiveerd, waardoor overtollig koelmiddel wordt gedumpt.

  Gesloten systeem

  Een gesloten verwarmingssysteem wordt gekenmerkt door geforceerde beweging van het koelmiddel en de aanwezigheid van een gesloten expansievat met een membraan; dit systeem is complexer dan open

  Elk van de verwarmingssystemen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ze verschillen in een aantal kenmerken en zijn geschikt voor verschillende objecten. Als u een klein privéhuis of huisje moet verwarmen, gebruik dan een eenvoudige en betrouwbare open structuur.

  Een gesloten verwarmingssysteem, dat moeilijker te installeren en te bedienen is, wordt vaker gebruikt in solide huisjes en in gebouwen met meerdere verdiepingen..

  Verwarmingssysteem elementen

  Omdat we met onze eigen handen waterverwarming in huis gaan installeren, moeten we een idee hebben van de samenstellende elementen van het voorgestelde ontwerp.

  De juiste ketel bepalen

  De ketel is het hart van het verwarmingssysteem. Het is erg belangrijk om het correct te kiezen, omdat de betrouwbaarheid van de warmtetoevoer er grotendeels van afhangt..

  Verwarmingsketels

  Verwarmingsketels kunnen één voor één of in paren worden gebruikt, bijvoorbeeld naast een elektrische boiler kan een vaste brandstof in het circuit worden ingevoerd in geval van stroomuitval

  Afhankelijk van de brandstof die in de ketel wordt gebruikt, worden de volgende soorten van deze apparaten onderscheiden:

  • Gas. Deze ketel is het populairst bij consumenten. Het is eenvoudig te installeren, werkt zonder onnodige ruis. Gas is relatief goedkoop en genereert veel warmte bij verbranding. Maar om het te gebruiken, moet u toestemming verkrijgen, de installatie van de toevoerleiding bestellen en afvoerventilatie in de stookruimte organiseren..
  • Elektrisch. Deze ketels zijn het veiligst. De plaats van hun installatie hoeft niet extra te worden uitgerust. Tijdens hun werking worden geen open vuur en verbrandingsproducten gevormd, die vergiftigd kunnen worden. Maar het rendement van dit apparaat is relatief laag, elektriciteit is duur en een energie-intensieve ketel vereist een betrouwbaar elektriciteitsnet..
  • Vloeibare brandstof. In tegenstelling tot gasketels zijn deze ketels uitgerust met speciale branders. Deze apparatuur vereist een speciale stookruimte. Vloeibare brandstof vervuilt de ketel snel.
  • Vaste brandstof. Deze apparaten verbranden steenkoolbriketten en andere soorten vaste brandstoffen. Als u klaar bent om het hele koude seizoen brandhout of kolen te oogsten, kunt u deze optie gebruiken..

  Gecombineerde ketels worden als de meest betrouwbare beschouwd, waarin verschillende soorten brandstof kunnen worden gebruikt. Er is slechts één nadeel van dergelijke apparatuur: dergelijke ketels zijn duur..

  Hoe ga je niet fout met pijpen?

  Er zijn veel leidingen nodig om het verwarmingssysteem te installeren..

  Welke de voorkeur geven aan:

  • Metalen. De levensduur van dergelijke buizen is niet te lang. Metalen producten kunnen na verloop van tijd roesten. Ze worden gemonteerd met behulp van schroefdraadverbindingen..
  • Polymeer. Het is een goedkoop, maar redelijk betrouwbaar materiaal dat bestand is tegen corrosie. Zelfs een leek kan deze buizen installeren. De pijpleiding gemaakt van polymeerbuizen zal heel lang meegaan..
  • Versterkte kunststof. Deze buizen bevatten aluminium en kunststof. De pijpleiding wordt daaruit samengesteld op schroefdraad- of persverbindingen. Als bijproduct van de hoge thermische uitzettingscoëfficiënt van deze leidingen, kunnen ze barsten wanneer de watertemperatuur abrupt verandert..

  Als de eigenaren van het huis geen geldbeperkingen hebben, is het logisch om verwarmingsbedrading van koperen leidingen te regelen. Dit is een zeer duur materiaal, maar de kosten zijn gerechtvaardigd. Dergelijke buizen zijn betrouwbaar en duurzaam..

  Ze verdragen hoge temperaturen en drukken goed. Voor hun installatie wordt solderen gebruikt – een zilverhoudend soldeer op hoge temperatuur.

  Alles wat we u hierboven vertelden had betrekking op het radiatorwater. Maar water als warmtedrager kan ook in andere verwarmingssystemen worden gebruikt..

  pijpen

  Wanneer u een waterverwarmingssysteem installeert, heeft u mogelijk veel leidingen nodig, dus u moet de haalbaarheid van het kopen van dure producten berekenen en u concentreren op uw echte mogelijkheden

  Staaf elektrische vloerverwarming

  Een van de laatste ontwikkelingen op de markt voor verwarmingsapparatuur. Het wordt gekenmerkt door hoge indicatoren van betrouwbaarheid en milieuveiligheid. Het systeem staat bekend onder de sprekende bijnaam “intelligente vloerverwarming”.

  Verwarming is gebaseerd op koolstofstaven die onderling zijn verbonden en verbonden met een thermostaat en een elektrisch netwerk. Zo’n warme vloer wordt aan de eindconsument aangeboden in de vorm van matten.

  Voordelen:

  1. Gebrek aan problemen met het nadenken over de daaropvolgende inrichting. Staafsystemen zijn zelfregulerend, d.w.z. ze zijn niet bang om te sluiten met zware voorwerpen, in tegenstelling tot hun “broers”. De staaf elektrische warme vloer zal hierdoor niet oververhitten en breken.
  2. Mogelijkheid van ongehinderd vullen met een dekvloer of verschillende lijmmengsels – dergelijke contacten zijn niet verschrikkelijk voor werkende elementen.
  3. Mogelijkheid tot opstelling in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, op terrassen en andere open ruimtes.
  4. Hoge milieuprestaties in vergelijking met andere soorten verwarmingssystemen.

  nadelen

  Het grootste nadeel van een staaf elektrische vloerverwarming zijn de hoge kosten..

  Het tweede grote nadeel is het risico om een ​​nep te krijgen. Het systeem heeft echt goede prestaties, waardoor het erg populair is bij consumenten. Gewetenloze fabrikanten maken hier actief gebruik van en geven namaakproducten vrij. Vraag de verkoper voor persoonlijke veiligheid om de relevante productcertificaten te tonen.

  Criteria voor het kiezen van radiatoren voor een appartement

  De beslissing om een ​​bepaald type radiator aan te schaffen, wordt niet alleen beïnvloed door de technische parameters en de bedrijfsomstandigheden van het centrale verwarmingssysteem. Er is een bepaalde volgorde bij het kiezen van de juiste verwarmingsbatterijen..

  Het is noodzakelijk om op dergelijke nuances te letten:

  Bedrijfsdruk. Elk product heeft een paspoort, waarbij deze parameter noodzakelijkerwijs door de fabrikant wordt aangegeven. De waarde ervan moet minstens 1,5 keer hoger zijn dan de werkelijke druk in de verwarmingsstructuur. Het zijn zijn verschillen die meestal leiden tot uitval van moderne apparaten..

  Mogelijkheid om waterslag te voorkomen. Dit heeft een diepgaand effect op de levensduur van de batterij. In appartementen met centrale verwarming is het onmogelijk om jezelf hiertegen te beschermen. Daarom moet de voorkeur worden gegeven aan die eenheden met een hoge mate van weerstand tegen waterslag..

  De kracht van het apparaat. Niet alle batterijen zijn opgewassen tegen het creëren van een comfortabel microklimaat in huis in regio’s waar de buitentemperatuur onder de -40 graden daalt

  Daarom is het zo belangrijk om te weten welke batterijen het warmst zijn. Sommige buitenlandse producten zijn ontworpen voor 80-90 graden, en voor gebieden met strenge winters is het raadzaam om modellen te selecteren met verwarmingstemperaturen tot 120-130 graden.

  De kwaliteit van de koelvloeistof. Centrale verwarmingssystemen in huis circuleren water, waarvan de kwaliteit zo slecht is dat de interne oppervlakken van de radiatoren eronder lijden. Daarom is het beter om batterijen met dikke muren aan te schaffen..

  Productuiterlijk en ontwerp. Bij het kiezen van batterijen voor kamers waarin moderne renovaties zijn uitgevoerd, wil bijna niemand omvangrijke constructies installeren. Uit het rijke assortiment op de markt kun je altijd een origineel model ophalen.

  De duur van de operationele periode. Het vervangen van verwarmingstoestellen in een appartement is een dure onderneming, dus nieuwe producten moeten minstens 20 jaar meegaan..

  Eenvoudige installatie. Dit criterium is alleen relevant als de verwarmingsapparatuur onafhankelijk is geïnstalleerd. Het is onmogelijk om alleen een zware gietijzeren constructie te monteren, en bij lichte paneelradiatoren zullen er geen problemen ontstaan.

  Informatie over wat voor soort verwarmingsradiatoren voor een appartement zijn, is niet overbodig voor iemand die nieuwe apparaten wil kopen. Experts adviseren niet om veel te besparen op hun aankoop, omdat goedkope producten een ongeluk in huis kunnen veroorzaken en veel problemen kunnen veroorzaken voor bewoners van een flatgebouw.

  Wat zijn de bedreigingen van gecentraliseerde verwarming?

  Aan de ene kant is de toevoer van warmte van buiten handiger dan autonome verwarming – geen gedoe met de installatie van de ketel en de instellingen ervan. De herfst zal komen en warm water zal vrolijk door je batterijen stromen en het appartement verwarmen.

  Maar niet alles loopt zo soepel in het stadsverwarmingssysteem:

  • Water dat een lange weg heeft afgelegd, bevat veel chemisch actieve onzuiverheden die leidingen en radiatoren kunnen aantasten..
  • En ook kleine slibdeeltjes, die onvermijdelijk in de koelvloeistof vallen, krassen op de batterijen van binnenuit, na een paar jaar worden ze tot gaten geveegd.
  • En de watertemperatuur is niet altijd stabiel – of de batterijen zijn op kamertemperatuur, of het is onmogelijk om ze aan te raken..
  • En het belangrijkste gevaar is een plotselinge enorme druksprong in het verwarmingssysteem, de zogenaamde waterslag. Het komt bijvoorbeeld voor dat de slotenmaker de kraan van het gemaal te abrupt heeft gesloten.

  Voorheen gebruikten ze soepel lopende kleppen en met de komst van kogelkranen werd het mogelijk om het water direct af te sluiten. Er is ook een waterslag wanneer overtollige lucht in de leidingen komt. Een tweede sprong in de druk van problemen kan veel doen. Zwakke batterijen zijn niet bestand tegen enorme druk en barsten, opspattend kokend water, ruïneren van meubels en schade toebrengen aan buren beneden.

  Wat zijn de parameters voor het kiezen van radiatoren voor een appartement?

  Nu men de zwakke punten van centrale verwarming kent, kan men zich al voorstellen aan welke eisen goede batterijen moeten voldoen. Laten we ze opsommen.

  1. Voor radiatoren moet de door de fabrikant opgegeven druk hoger zijn dan de druk (zowel bedrijfsdruk als anderhalf keer hoger dan de testdruk) in het verwarmingssysteem. Laten we de cijfers als voorbeeld nemen. In gebouwen met vijf verdiepingen met de oude lay-out is deze parameter niet meer dan 5 – 8 atmosfeer. Moderne gebouwen met meerdere verdiepingen worden verwarmd onder een druk tot 12 – 15 atmosfeer.

  2. Afzonderlijk merken we het vermogen op om waterslag te weerstaan. Omdat het moeilijk is om jezelf te beschermen tegen drukstoten in de verwarming, omdat je in een appartement woont, is het beter om de problemen van tevoren te waarschuwen. Trouwens – als u vaak zoemen en klikken in batterijen hoort, neem dan contact op met uw nutsbedrijf. Druk, zie je, “rommelen” in het systeem.

  3. De kwaliteit van het water in het huisverwarmingssysteem is niet belangrijk, dus de batterijen moeten de “chemische aanval” met vlag en wimpel weerstaan ​​zonder te worden vernietigd. Het is noodzakelijk om radiatoren te gebruiken met een speciale coating aan de binnenkant of een chemisch neutraal materiaal voor de wanden. En hun dikte moet zodanig zijn dat zanddeeltjes en kleine kiezelstenen er niet over wrijven, en zich gedragen als amaril.

  4. Laten we bij het beslissen welke radiatoren het beste zijn voor een appartement, hun belangrijkste functie niet vergeten: verwarmen. Dat wil zeggen, het heeft de voorkeur om apparaten te kiezen met een grotere warmteafgifte..

  5. Laten we het ontwerp van radiatoren niet negeren – heel weinig mensen zullen tevreden zijn met de lelijke gietijzeren monsters van een ellendige vorm, die in de Sovjettijd overal stonden. Ik zou graag willen dat de batterijen de inrichting van de kamers harmonieus aanvullen – vandaag is het heel goed mogelijk.

  6. De laatste parameter is de duur van de service. Er zijn hier geen opmerkingen meer. Hoe minder vaak u hoeft te rommelen met de installatie van deze omvangrijke en vrij dure apparaten, hoe winstgevender de eigenaren.

  Stalen radiatoren – geveld door hoge druk

  Stalen radiatoren zijn lichtgewicht en dun. Een goede warmteafvoer en een klein watervolume maken ze zuinig en efficiënt. En ze zijn goedkoop. Maar ze “opgepompt” door druk – ze zijn bestand tegen slechts 6-8 atmosfeer. Ze zijn niet geschikt voor appartementen, periode.

  Aluminium radiatoren – opgegeten door corrosie, barsten door waterslag

  Deze radiatoren hebben een goed uiterlijk en uitstekende warmteoverdrachtprestaties. Wacht echter, de bewoners van de appartementen – het is te vroeg om te juichen. Heet water met chemische onzuiverheden en hoge zuurgraad “eet” aluminium radiatoren snel van binnenuit. Aluminium is immers een te actief metaal. En hij kan niet tegen veel druk. De gemiddelde werkdruk is tot 16 atmosfeer. Een waterslag kan zelfs een gloednieuwe aluminium radiator vernietigen.

  Aluminium radiatoren hebben een zeer aantrekkelijk uiterlijk en kunnen warmte afgeven door simpelweg de lucht te verwarmen of door convectie, maar ze zijn absoluut niet geschikt voor een appartement.

  Bimetaalradiatoren zijn goed voor iedereen, alleen wegen

  Dit is een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verwarmingstoestellen. Dergelijke radiatoren worden bimetaal genoemd – ze hebben tenslotte twee metalen. Dit kan met name aluminium en staal zijn, of aluminium en koper. Een geribbeld lichaam is gemaakt van een aluminiumlegering en aan de binnenkant bevindt zich een kern van staal of koper.

  De fabrikanten garanderen dat dergelijke batterijen minstens veertig jaar meegaan. Ze zijn in alle opzichten geschikt voor een appartement, zoals je ziet.

  • Ze zijn bestand tegen temperaturen tot 130 graden..
  • Hun werkdruk wordt vermeld tot 30 – 50 atmosfeer, afhankelijk van de fabrikant en het model. Met hen kunt u ophouden bang te zijn voor waterslag..
  • Anticorrosieve buitenste en binnenste primer maakt batterijen duurzaam en bestand tegen degradatie.
  • Het lage gewicht maakt de installatie, het dragen en het transport van dergelijke batterijen gemakkelijk.
  • Hun uiterlijk streelt het oog aangenaam – mooie witte of gekleurde panelen zijn veel esthetischer dan de gebruikelijke vorm van een gietijzeren “accordeon”.

  Helaas zijn de kosten van deze radiatoren vrij hoog. En als je zoiets tegen een democratische prijs aangeboden krijgt – geloof het dan niet. Een nep zal worden uitgegleden. Als we kopen, dan zijn de producten van beproefde merken – het Russische bedrijf Rifar, de Italiaanse – Sira of Global. Er zijn ook goede Chinese fabrikanten. Ze hebben, net als Russische, een iets lagere prijs dan radiatoren uit Europa..

  Good old gietijzer – krijgt een tweede leven

  Vijftig jaar, niet minder, wordt gemeten om te leven voor zo’n radiator. Sommige fabrikanten van nieuwe producten beweren tevergeefs dat het hoog tijd is om dit “oude” te vergeten. Na lang nadenken over welke verwarmingsradiatoren ze voor een appartement moeten kiezen, stoppen veel mensen bij gietijzeren radiatoren. Ze zullen zeker niet “de trucjes uithalen” wanneer ze in contact komen met vuil huishoudelijk water in de verwarmingsinstallatie. Dit metaal is chemisch passief en is niet bang voor een hoge zuurgraad of de aanwezigheid van chemische toevoegingen in de koelvloeistof. En geen schuurmiddel zal dikke muren beschadigen. Dus gietijzer voor een appartement (vooral in een oud huis) is erg goed..

  Gietijzeren verwarmingsradiator MS-140.

  • Gietijzeren radiatoren onderscheiden zich door het feit dat ze de warmte zeer lang vasthouden – de resterende hoeveelheid retentie is 30 procent. En voor alle andere soorten batterijen is dit cijfer de helft minder.
  • Warmteoverdracht door de radiale verwarmingsmethode is veel efficiënter dan het gebruik van convectie (zoals in bimetaal- en aluminiumproducten). Gietijzeren radiatoren verwarmen niet alleen lucht, maar ook objecten in de buurt.
  • Bij het afvoeren van water uit het systeem in de zomer ondergaan gietijzeren radiatoren geen ernstige corrosie – dit is een belangrijk pluspunt.
  • Groot warmteafvoergebied – nog een pluspunt.
  • De drukverliezen waar de centrale verwarming last van heeft, verdraagt ​​gietijzer doorgaans goed. De werkdruk kan negen tot twaalf atmosfeer bereiken. Het is alleen niet altijd bestand tegen krachtige waterslag – het brengt de kwetsbaarheid van dit metaal.
  • De kosten van deze apparaten zijn meestal lager dan die van bimetalen radiatoren. Soms is dit de bepalende factor..

  Deze radiatoren zijn natuurlijk zwaar, wat voor enige overlast zorgt tijdens de installatie. Nou ja, gietijzer kan a priori niet licht zijn. Maar dit gewicht verandert in een grote wanddikte, wat de radiatoren de nodige sterkte geeft. Als je eenmaal gietijzeren radiatoren hebt geplaatst (en speciaal opgeleide mensen – loodgieters), zal dit dit doen, je kunt ze jarenlang vergeten te vervangen.

  Het uiterlijk van gietijzeren radiatoren is tegenwoordig niet meer zo slecht als in de dagen van de USSR. Leek zeer aantrekkelijk uitwendig gevormde gegoten batterijen, uitgevoerd in de “retro” stijl, die zeer goed in harmonie zijn met verfijnde kamers. U kunt bijvoorbeeld de producten van de bedrijven Roca en Konner noemen.

  Hoe het type radiator te bepalen?

  Nu is het waarschijnlijk gemakkelijker voor u om te beslissen welke radiator u voor uw appartement moet kiezen – van de vier overwogen opties zijn er tenslotte nog maar twee over. Het bleek dat noch stalen noch aluminium radiatoren bestand zijn tegen tests met agressieve huishoudelijke koelmiddelen of drukverliezen. Er zijn dus bimetalen en gietijzeren apparaten. Wat je precies moet kopen, kijk naar je budget, maar ook naar de kenmerken van specifieke modellen. Hier kunt u echter wel een paar tips geven..

  • In oude huizen (bijvoorbeeld “Chroesjtsjovs”) is het heel goed mogelijk om gietijzeren producten te plaatsen. Als u in een hoogbouw woont, waar de druk van het verwarmingssysteem hoger is, is het beter om bimetalen radiatoren te nemen..
  • Zijn de voorgangers van je toekomstige nieuwe accu’s van gietijzer, dan kun je voor een van beide opties kiezen. Zowel bimetaal als gietijzer zijn voldoende. Als u batterijen van een ander metaal gaat vervangen, vervang ze dan alleen door bimetalen..

  Voor een woonhuis of appartement?

  Er zijn tientallen en honderden bedrijven die gespecialiseerd zijn in RO-productie. De concurrentie is moordend. Marketeers komen met nieuwe argumenten ten gunste van hun producten. Dit maakt de keuze qua eigenschappen rijker en het maken van een aankoop voor een gewone koper moeilijker. Laten we beginnen met de eenvoudigste.

  Als u een apparaat nodig heeft voor een privéwoning of appartement met een individueel verwarmingssysteem, kies dan op basis van vermogen en ontwerp. Die. zag het model dat je leuk vond extern, pakte het op door kracht / grootte – en dat is het. Voor een appartement in een gebouw met meerdere verdiepingen, waar het koelmiddel wordt geleverd via de leidingen van een gecentraliseerd verwarmingssysteem, moet u ook rekening houden met de werkdruk die door de fabrikant is ingesteld. Het mag niet lager zijn dan 10-12 atmosfeer. Anders zal de structuur breken wanneer water wordt toegevoerd.

  En laten we nu eens kijken naar de soorten verwarmingsradiatoren, waarbij de gegevens traditioneel worden gepresenteerd in de vorm van een “kleine” tabel.

  Instrumentopties en hun kenmerken

  Vergelijkingscriterium Rassen Kenmerken
  Executie sectioneel
  • + het is handig om de kracht van het apparaat te variëren door het aantal secties te wijzigen
  • – opvouwbaar ontwerp
  • – het risico op lekkage in de verbindingen met pakkingen van lage kwaliteit
  Buisvormig
  • + vergelijkbaar met sectionele, maar zonder hun nadelen
  • – hoge prijs
  Paneel
  • + minimale kans op lekkage, eenvoudiger te monteren, snelle regeling van de RO-temperatuur (door een kleinere hoeveelheid koelvloeistof binnenin)
  • – veel modellen zijn ontworpen voor relatief lage druk en zijn alleen geschikt voor gebruik in particuliere huizen waar een verwarmingssysteem met een circulatiepomp is voorzien
  Radiator materiaal Gietijzer
  • + duurzaam, goedkoop
  • – zwaar, alleen sectioneel, met hoge thermische traagheid, waardoor u de temperatuur in de kamer niet snel kunt aanpassen, het ontwerp van de beschikbare apparaten is niet voor een amateur – interessantere modellen zijn duur
  Staal
  • + een verscheidenheid aan soorten structuren gemaakt van dit materiaal, snelle opwarming, betaalbare prijs
  • – gevoeligheid voor corrosie veroorzaakt door het gebruik van legeringen van lage kwaliteit. Vanwege het relatieve gemak van productie, kunt u goedkope producten van gewetenloze fabrikanten tegenkomen. Dienovereenkomstig gebruiken dergelijke bedrijven het goedkoopste staal, terwijl de dikte van de radiatorwanden minimaal is. Dit alles wordt de reden voor het snelle falen van de RO..
  Aluminium
  • + lichtgewicht en duurzaam, eenvoudige installatie, dankzij lage thermische inertie, kunt u de temperatuur in de kamer snel veranderen
  • – duurder dan stalen, vanwege speciale vereisten voor de koelvloeistof – alleen geschikt voor individuele verwarmingssystemen (in particuliere huizen of appartementen met een verwarmingsketel)
  Bimetaal (staal + aluminium)
  • + beschouwd als duurzamer dan aluminium en staal
  • – hoge prijs
  Koper
  • + duurzaam, hoge warmteafvoer;
  • – directe verbinding met stalen buizen is onaanvaardbaar, hoge kosten, onmogelijkheid om te schilderen
  Pakking materiaal: siliconen Bestand tegen hoge temperaturen en compenseert effectief de uitzetting van metalen constructies. Ideaal voor lagedrukverwarmingssystemen zoals privéwoningen.
  Paronitische Paronite is een samengeperst rubber met een mengsel van asbest en andere componenten. Duurzaam, bestand tegen hoge temperaturen. Meestal gebruikt in centrale verwarmingssystemen.
  Fluorplastic Hittebestendig polymeer product, te plaatsen zonder smering. Bestand tegen de effecten van alle soorten warmtedragers.
  Karton Geïmpregneerd met olieverf, gaat speciaal karton met succes om met zijn functie in aluminium en bimetaal RO’s die in particuliere huizen zijn geïnstalleerd.
  Warmtedrager Water Het gaat niet om gewoon water, maar om speciaal bereid water. Dit circuleert in het centrale verwarmingssysteem. Het beperkt het gehalte aan hardheidszouten (waardoor zich zoutafzettingen vormen in de leidingen – kalkaanslag) en zuurstof (waardoor het materiaal corrodeert en instort). De vereisten voor water in de EU en de Russische Federatie verschillen, daarom is het raadzaam om bij het kopen van een in het buitenland gemaakte verwarmingsradiator rekening te houden met de chemische samenstelling van het water in uw verwarmingssysteem. Als je wilt, kun je het vinden op de ZhES.
  Antivries Voor installaties met een individueel verwarmingscircuit worden antivries- of antivriesmiddelen gebruikt. Ze zijn nodig in geval van een risico op bevriezing van de koelvloeistof door een uitgeschakelde ketel. Zoals u weet, zit de koelvloeistof altijd in het systeem. Als het water in het systeem bijvoorbeeld in de winter bevriest, zal het door uitzetting leidingen, een radiator, enz. Antivriesmiddelen bevriezen niet bij gemiddelde temperaturen onder het vriespunt. Ethyleenglycol, propyleenglycol, alcoholoplossingen kunnen als dergelijke warmtedragers worden gebruikt..
  Plaats van installatie Stationair Traditionele radiatoren geïnstalleerd in de meeste appartementen. Wandmontage wordt uitgevoerd met speciale pen- of hoekbeugels
  Op de vloer staan Hetzelfde als stationaire apparaten, alleen geïnstalleerd op speciale poten.
  Bedrijfsdruk* tot 10 atm. Dergelijke waarden zijn voornamelijk typerend voor apparaten van het paneeltype..
  tot 20 atm. en hoger Voor buisvormige en sectionele RO.
  Centrum afstand 350, 400, 500, 600, 700 mm De afstand tussen de assen van de horizontale collectoren, waarlangs het apparaat is geselecteerd voor aansluiting op het bestaande leidingwerk.
  Verbindingsmethode: Lateraal eenzijdig. (subtype zijaansluiting) De meest voorkomende en effectieve oplossing voor het gebruik van RO-mogelijkheden. Zijaansluiting: van boven – naar de leiding die het verwarmingsmiddel toevoert, van onder – naar de uitlaat.
  Diagonaal (subtype zijaansluiting) Meestal worden ze gebruikt bij het aansluiten van lange apparaten (vanaf 2 m en meer), wat het mogelijk maakt om het koelmiddel gelijkmatig over het gehele volume van de structuur te verdelen. Bovenste inlaat, uitlaat – vanaf de tegenovergestelde onderkant.
  Zadel (subtype laterale verbinding) Voor sectionele RO’s wanneer het onmogelijk is om andere methoden te gebruiken. In- en uitlaat vanaf de zijkant van onderen aan weerszijden van het apparaat. In dit geval kan het vermogen van de warmtewisselaar met 10-20% dalen..
  Lager Voor het aansluiten van paneel RO’s met verborgen leidingen onder de vloer. In- en uitlaat op korte afstand van onderaf. Het rendement van de radiator is lager dan bij zijdelingse en diagonale aansluitingen.
  Thermische kracht** waarden in een breed bereik Het kenmerkt het vermogen van de radiator om per bedrijfsuur een bepaalde hoeveelheid warmte van het koelmiddel naar de kamer over te dragen. Hangt niet alleen af ​​van de grootte en het apparaat van de RO, maar ook van de temperatuur van de koelvloeistof, evenals de lucht in de kamer.
  Afmetingen (bewerken) Gemiddeld: hoogte 260 tot 800 mm, breedte 270 tot 1800 mm, diepte 50 tot 100 mm Directe invloed op het thermische vermogen van het apparaat, omdat: het volume van de koelvloeistof die in het apparaat circuleert, is hiervan afhankelijk.

  * Voordat u een apparaat kiest, moet u met de ZhES de maximale druk in het verwarmingssysteem controleren. Onthoud dat alle radiatoren geschikt zijn voor een centraal verwarmingssysteem, behalve aluminium!

  ** We krijgen vaak de vraag hoe je qua vermogen de juiste verwarmingsradiator kiest. Om u en uzelf het leven gemakkelijker te maken, hebben wij een handige rekenmachine ontwikkeld. Gebruik op gezondheid!

  Voor degenen die zelf het thermisch vermogen willen schatten, kunt u de volgende techniek gebruiken. Bepaal de vereiste waarden per oppervlakte-eenheid van de kamer: 100 W / m2 – één raam en één buitenmuur; 120 W / m2 – één raam en twee buitenmuren (hoekkamer); 130 W/m2 – twee ramen en twee buitenmuren (hoekkamer). Zo is er een hoekkamer van 20 m2 met twee ramen. Dan is het geschatte vermogen van de RO: 20 × 130 = 2600 W. Laten we rekening houden met het feit dat de paspoortkenmerken van de radiatoren zijn gekoppeld aan de ideale bedrijfsomstandigheden van het apparaat – 10% is voldoende. In totaal krijgen we het benodigde thermische vermogen: 2600 × 1,1 = 2860 W.

  Het blijft alleen om te beslissen over het gewenste model, dat u kunt vinden tussen de 20 apparaten die we hebben geselecteerd..

  Korte kenmerken van RO-modellen uit de beoordeling:

  Merk en land van fabricage Model en afmetingen van sectie / paneel (B × H × D) Materiaal, nominale warmtestroom per sectie / paneel, B Geschatte prijs per eenheid / sectie
  1. Wereldwijd (Italië) STYLE PLUS 500 (80 × 575 × 95) bimetaal, 185 vanaf 1041 roebel.
  2. RIFAR (RF) ALP-500 (81 × 570 × 75 mm) bimetaal, 158 vanaf 630 roebel.
  3. SIRA (Italië) RS500 (80 × 572 × 95) bimetaal, 201 vanaf 850 roebel.
  4. RIFAR (RF) Monolit 500 (80 × 577 × 100) bimetaal, 196 vanaf 850 roebel.
  5. Royal Thermo (Italië) PianoForte 500 (80 × 591 × 100) bimetaal, 185 vanaf 1500 roebel.
  6. Wereldwijd (Italië) ISEO 500 (80 × 582 × 80) aluminium, 180 vanaf 790 roebel.
  7. Thermisch (RF) Standaard Plus 500 (79 × 531 × 72) aluminium, 198 vanaf 400 roebel.
  8. Oase (RF) Al 500/80 (79 × 531 × 72) aluminium, 170 vanaf 420 roebel.
  9. Sira (Italië) ALICE ROYAL 95/500 (80 × 580 × 95) aluminium, 190 vanaf 560 roebel.
  10. Koninklijke Thermo (RF) Indigo 500 (80 × 591 × 100) aluminium, 185 vanaf 630 roebel.
  11. Buderus (Duitsland) Logatrend K-Profil 33 300 1200 (1200 × 300 × 155) staal, 670 vanaf 2000 roebel.
  12. KZTO (RF) Harmonie 2-500-12 (70 × 545 × 80) staal, 180 vanaf 2250 roebel.
  13. Lideya (Wit-Rusland) type 22 500 × 1000 LU 22-510 (1000 × 500 × 47) staal, 697 vanaf 2850 roebel.
  14. Kermi (Duitsland) FKO 22 0510 (1000 × 500 × 100) staal, 965 vanaf 2650 roebel.
  15. Viadrus (Tsjechië) Stijl (60 × 580 × 130) gietijzer, 70 vanaf 1500 roebel.
  16. MLOO (Wit-Rusland) MS-140M-05 (104 × 588 × 140) gietijzer, 160 vanaf 500 roebel.
  17. EXEMET (RF) Moderne 3-745 / 600 (45 × 745 × 100) gietijzer, 102 vanaf 2000 roebel.
  18. Terma (Polen) Aero H (325 × 900) staal, 290 vanaf 41.000 roebel.
  19. Arbonia (Zwitserland, Duitsland) Karotherm KM90 (500 × 943 × 22) staal, 481 vanaf 100.000 roebel.
  20. GuRaTec (Duitsland) Apollo 765/05 (76 × 768 × 250) gietijzer, 145 vanaf 6600 roebel.

  Vergeet naast de warmtewisselaar zelf niet de regelkleppen (thermische kop) en de Mayevsky-klep (indien niet inbegrepen), die apart moeten worden gekocht. Dit geldt in sommige gevallen ook voor montagesets. Eenpijpsverwarmingssystemen vereisen een bypass.

  We bieden u een kleine beoordeling aan, die de beste modellen verwarmingsradiatoren bevat. Om het vergelijken gemakkelijker te maken, hebben we geprobeerd apparaten met hetzelfde aantal secties te selecteren – meestal zijn het er zes. Deze borderline-oplossing is het meest populair voor standaardappartementen. Alle prijzen zijn alleen ter vergelijking..

  Beoordeling verwarmingsradiatoren

  Hoe werden de beste verwarmingsradiatoren van 2021 geselecteerd? Tijdens het samenstellen van de TOP-lijst hebben experts de merken en modellen waarnaar de grootste vraag op de markt is, en het vertrouwen van kopers, geëvalueerd en vergeleken. In totaal werden enkele tientallen genomineerden in overweging genomen, waarna de leiders werden bepaald op basis van belangrijke technische criteria:

  • Uitvoering – sectioneel, buisvormig, paneel;
  • Lichaamsmateriaal – gietijzer, staal, aluminium, bimetaal, koper;
  • Warmtedrager – water, antivries;
  • Installatie – vloer, stationaire methode;
  • Werkdruk – tot 10 atmosfeer, tot 20 en hoger;
  • Warmteafgifte – warmteafgifte in verhouding tot de oppervlakte van de kamer;
  • Afmetingen – hoogte, breedte, diepte, gewicht.

  Er werd rekening gehouden met de verhouding tussen kwaliteit, uiterlijk en prijs van elke genomineerde. Feedback van degenen die dit of dat apparaat uit eigen ervaring hebben bediend, zijn ook belangrijk bij het samenstellen van een beoordeling. Ze noemen het gemak van installatie en onderhoud van de RO, hun weerstand tegen corrosie en vuil, de harmonieuze combinatie van design met het interieur..

  De beste kachels voor zomerhuisjes

  Royal Thermo BiLiner

  Bimetaalradiatoren van deze serie zijn verkrijgbaar in drie kleuropties:

  • wit;
  • zilverachtig;
  • zwart-grafiet.

  Het inkleuren gebeurt in 7 fasen met behulp van de TECNOFIRMA-technologie. De radiatoren hebben een perfecte aerodynamische vorm en lijken vaag op een vliegtuigvleugel. Het model wordt geproduceerd met een even aantal secties met een maximum aantal van 12 stuks.

  Kenmerken van een aparte rubriek:

  • gewicht 1,85 kg;
  • hoogte 574 mm;
  • breedte 80 mm;
  • diepte 87 mm;
  • werkdruk 30 atmosfeer;
  • warmteoverdracht bij een temperatuurverschil van 70°C niet minder dan 171 W.

  Ontwerpkenmerken:

  1. Geavanceerd stalen spruitstuk.
  2. Ontwikkeld warmtewisselingsoppervlak.
  3. Verhoogde efficiëntie met 5% in vergelijking met modellen van dezelfde klasse.
  4. Unieke buitencoating met verhoogde weerstand tegen verschillende soorten mechanische en chemische invloeden.

  Voor de montage worden nippels van hoogwaardig staal en grafietpakkingen gebruikt. Met speciale adaptermoeren kan de radiator worden aangesloten op ½” of ¾” leidingen. De producten zijn gecertificeerd voor naleving van nationale en internationale kwaliteitsnormen. De fabrikant geeft 25 jaar garantie.

  Wereldwijd STILE PLUS

  Sectionele bimetaalradiatoren uit Italië Global STILE PLUS wordt gepresenteerd in een lijn van 22 modellen. Ze hebben 3 tot 14 secties en kunnen 420 tot 2590 watt thermische energie leveren. De producten worden in twee uitvoeringen geproduceerd met de afstand tussen de assen 350 en 500 mm. Zijdelingse verbindingsoptie is voorzien. 1 inch schroefdraad wordt gebruikt om pijpleidingen aan te sluiten;.

  Kenmerken van een aparte rubriek:

  • hoogte 425 of 575 mm;
  • diepte 95 mm;
  • de lengte van één sectie is 80 mm;
  • werkdruk tot 35 bar.

  Ontwerpkenmerken:

  1. Ontwikkeld buitenoppervlak voor verbeterde warmteoverdracht.
  2. Hogedrukspuitgietonderdelen.
  3. Secties zijn verbonden door 1 ”stalen nippels.
  4. Het ontwerp elimineert het contact van de aluminiumlegering met het koelmiddel, waardoor de eisen aan de zuurgraad van het medium worden verminderd.
  5. Alle oppervlakken zijn behandeld met een beschermende fluor-zirkoniumlaag.

  Alle producten zijn geverfd met slijtvast wit epoxy-email en zien er respectabel uit. Radiatoren voldoen aan de vereisten van binnenlandse normen en zijn gecertificeerd voor gebruik op het grondgebied van Rusland.

  RIFAR ALP-500

  RIFAR ALP-500

  In 2002 brak het Russische bedrijf Rifar snel door op het gebied van de productie van verwarmingsradiatoren voor particuliere huizen en appartementen en heeft sindsdien aanzienlijk succes geboekt. De belangrijkste specialisatie van RIFAR is de ontwikkeling en productie van bimetalen en aluminium apparaten. In het model van de bimetalen radiator RIFAR ALP-500 wordt een hoge warmteoverdracht bereikt dankzij het ontwikkelde laterale oppervlak van de sectie. Daarom bleek het ontwerp erg slank te zijn – slechts 75 mm dik! Er zijn modellen te koop met het aantal secties van 4 tot 14, verbonden door siliconenpakkingen, die een compromisloze dichtheid bieden. RO kan worden gemaakt in een van de kleuren van het palet RAL 9016. Houd er echter rekening mee dat de koelvloeistof voor een dergelijk apparaat alleen speciaal bereid water mag zijn – “antivries” dat wordt gebruikt in verwarmingssystemen van particuliere huizen zal werk hier niet. 10 jaar garantie.

  Belangrijkste technische kenmerken van RIFAR ALP-500 (x6)

  Kenmerken Waarde:
  Materiaal bimetaal
  Thermisch vermogen, W 948
  Aantal secties, stuks. 6
  Max werkdruk, atm. twintig
  Hartafstand, mm 500
  Verbinding lateraal
  Watervolume in één sectie, l 0.2
  Gewicht (kg negen
  Afmetingen (B × H × D), mm 474 × 570 × 75
  Prijs per sectie / paneel vanaf 630 roebel.

  Bekijk de tien minuten durende video over de productie van de Rifar radiator:

  Sira rs

  Sectionele bimetaalradiatoren van het Italiaanse bedrijf Sira RS onderscheiden zich door een hoge mechanische sterkte en uitstekende thermische prestaties. Ze zijn bestand tegen agressieve verbindingen en werken stabiel onder hoge temperatuurschommelingen. De fabrikant produceert modellen met een hartafstand van 300, 500, 600, 700 en 800 mm. De geassembleerde batterij kan 3 tot 14 secties hebben. Mogelijkheid voor zijdelingse aansluiting.

  Kenmerken van een aparte rubriek:

  • hoogte van 372 tot 872 mm;
  • breedte van één sectie 80 mm;
  • diepte 95 mm;
  • werkdruk 40 atmosfeer;
  • warmteafgifte van 435 tot 3945 W.

  Ontwerpkenmerken:

  1. Elegante vorm zonder scherpe hoeken voor optimale omstandigheden voor convectiewarmteoverdracht.
  2. Speciale kwaliteiten van gebruikte aluminiumlegeringen en staal waardoor producten kunnen worden gebruikt in systemen met circulerend water van lage kwaliteit.
  3. Duurzame pakkingen gemaakt van hittebestendig rubberen O-ringtype, die de dichtheid van de constructie garanderen, zelfs onder waterslag en verhoogde druk.

  Er zijn 1” draadgaten voor het monteren en aansluiten van de leidingen. Externe kleuring wordt uitgevoerd met een langdurig wit email. Radiatoren van dit merk zijn gecertificeerd volgens Russische normen.

  De beste bimetaal verwarmingsradiatoren

  Bimetaal verwarmingsradiatoren voor een appartement zijn tegenwoordig erg in trek, vooral vanwege hun moderne laconieke uiterlijk. Na analyse van enkele tientallen populaire producten, kwamen bimetalen verwarmingsradiatoren in de TOP, die beter zijn dan concurrenten omdat ze een hoge sterkte en duurzaamheid hebben, omdat de productiematerialen een mengsel van verschillende metalen zijn. Maar hierdoor zullen sommige modellen veel duurder zijn dan hun concurrenten..

  Royal Thermo Vittoria 500

  U kunt de beschermende markeringen op elk apparaat zien. Het belangrijkste verschil met veel concurrenten is het type ribbels, het creëert niet alleen een speciale esthetiek, maar verhoogt ook de warmteoverdracht met 5%, waardoor de stroom warme lucht niet naar het raam, maar naar de kamer wordt geleid. Zal dienen tot 18 m². m. bij een maximaal vermogen van 1750 W. Er zijn 10 secties op één eenheid van het product; voordat het in de verkoop gaat, wordt het product getest in overeenstemming met GOST.

  Royal Thermo Vittoria 500

  Waardigheid

  • Roestbescherming – 7 verflagen;
  • Volledige bescherming tegen waterlekkage;
  • Bouwkwaliteit;
  • Aantrekkelijk ontwerp;
  • Lange warmteopslag na uitschakeling.

  nadelen

  • Hoge prijs in vergelijking met concurrenten;
  • Specifieke geur aan het begin van het werk.

  Als we het toestel qua gewicht en afmetingen beschouwen, is dit de beste vertegenwoordiger in zijn klasse. Met bescheiden parameters is de efficiëntie vrij hoog. Bovendien benadrukken sommige ambachtslieden en specialisten een goede weerstand tegen waterslag tot 100 atmosfeer.

  Prijzen voor verwarmingsradiatoren ELSEN

  Om ervoor te zorgen dat de stalen batterijen zo lang mogelijk meegaan, moet de beschermende verflaag gelijkmatig worden aangebracht. Daarom moet bij de aankoop van dit type apparaat speciale aandacht worden besteed aan de coating, omdat staalplaten kunnen corroderen op beschadigde, ongeverfde gebieden..

  Paneelbatterijen zijn ontworpen voor een koelvloeistof met een temperatuur tot 85 ÷ 95 graden, evenals voor de standaarddruk die wordt gecreëerd in het gecentraliseerde verwarmingssysteem.

  Aantal panelen en warmtewisselaarconvector

  Het aantal panelen en warmtewisselaarconvector “accordeons” kan verschillen

  Dit type verwarmingsapparaat heeft meestal zijn eigen classificatie, die is gebaseerd op het aantal panelen en convectiewarmtewisselaars in de voltooide montage. Een voorbeeld wordt gegeven in de tabel:

  Radiatortype Constructie
  tien Eén paneel
  elf Eén paneel en één convector
  21 Twee panelen en een convector ertussen
  22 Twee panelen en daartussen twee convectoren
  33 Drie panelen en drie convectoren

  Paneelradiatoren kunnen vrij sterk verschillen, niet alleen in het aantal panelen, dat wil zeggen in de diepte van de constructie, maar ook in andere afmetingen. Hun lengte kan variëren van 400 tot 3000 mm en hun hoogte varieert gewoonlijk van 200 tot 900 mm..

  Daarnaast worden paneelbatterijen geproduceerd met onder- of zijaansluiting. De keuze voor deze parameter wordt gemaakt afhankelijk van hoe de leidingen van het verwarmingscircuit zich bevinden.

  Paneelradiator met type bodemaansluiting

  Paneelradiator met type bodemaansluiting

  Paneelverwarmingsradiatoren hebben hun voor- en nadelen, die u zeker moet leren kennen voordat u besluit tot aankoop

  De positieve aspecten van paneelradiatoren zijn onder meer:

  • Relatief installatiegemak van apparaten in het verwarmingscircuit. De radiator heeft een ontwerp uit één stuk en hoeft niet uit afzonderlijke delen te worden samengesteld.
  • Paneelradiatoren hebben de neiging om snel op te warmen. Een voldoende groot oppervlak van het paneel zelf en de vinnen van de warmtewisselaars-convectoren dragen bij aan een effectieve warmteoverdracht, zodat de ruimte snel genoeg opwarmt.
  • Compact formaat en esthetische uitstraling maken het mogelijk om zo’n radiator in vrijwel elk interieur in te passen.
  • Om een ​​autonoom systeem te vullen met daarin geïnstalleerde paneelradiatoren, is een vrij kleine hoeveelheid koelvloeistof nodig.

  Paneelradiatoren hebben hun eigen belangrijke nadelen, waaronder de volgende:

  • Ze zijn betrouwbaar bij normale druk in het CV-systeem, maar zijn niet ontworpen voor krachtige waterschokken, die vaak optreden wanneer het systeem voor het begin van het stookseizoen wordt gevuld met koelvloeistof. Panelen kunnen zo’n test gewoon niet doorstaan. Daarom, als ze worden gekozen voor installatie in een appartement, is het noodzakelijk om een ​​speciaal apparaat te gebruiken – een reductiemiddel om te beschermen tegen overmatige druk binnen het systeem, die de belasting op de panelen zal verminderen en een klap zal opvangen.
  • De binnenoppervlakken van het paneel hebben vaak geen corrosiewerende coating, hoewel ze in direct contact staan ​​met de koelvloeistof, en de duurzaamheid van hun gebruik hangt af van de kwaliteit ervan. Zoals u weet, is de koelvloeistof in een cv-installatie vaak niet van hoge kwaliteit en kan deze zeer actieve onzuiverheden bevatten die bijdragen aan metaalcorrosie. Daarom kan een paneelradiator in de regel niet gedurende lange tijd in dergelijke omstandigheden worden gebruikt, omdat onbeschermde stalen oppervlakken onstabiel zijn voor een agressieve omgeving..

  Op basis van bovenstaande overwegingen volgt dat het plaatsen van stalen paneelradiatoren in een appartement met een cv-installatie ongewenst is.

  Luchtverhitters – snelle verwarming van een kleine kamer

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Dit type apparaat valt op door zijn lage kosten en eenvoudige apparaat. Het verwarmingselement wordt voor de krachtige ventilator geplaatst en verwarmt de lucht. Tegelijkertijd versnelt de ventilator de stromen warme lucht door de kamer en zuigt koude of gekoelde lucht van de andere kant aan.

  Positieve aspecten van dit apparaat:

  • stelt u in staat om snel de hele kamer op te warmen;
  • neemt weinig ruimte in beslag;
  • kan ook in warme seizoenen worden gebruikt – als ventilator.

  In de regel verbruiken luchtverhitters 1 tot 2,5 kW per bedrijfsuur. Bijna alle modellen hebben een verwarmingsregelaar voor het verwarmingselement en een regelaar voor de intensiteit van de ventilator. Het is handig wanneer het apparaat op afstand kan worden bediend of de aan- en uitschakeltijden kunnen worden ingesteld. Let ook op het oververhittingsbeveiligingssysteem en de kwaliteit van de netwerkkabel..

  Negatieve kanten:

  • De luchtverhitter droogt de lucht;
  • Verspreidt stof en microdeeltjes door de lucht;
  • Vrij veel lawaai tijdens bedrijf.

  We lazen een groot aantal consumentenrecensies opnieuw en identificeerden de TOP-meest interessante in termen van de verhouding tussen functionaliteit en technische kenmerken van het model.

  Ballu BFH_S-03

  Ballu BFH / S-03

  Het gemiddelde prijskaartje is 600 roebel. Lichaam in helder geel. Kracht van werk 900 watt. Als verwarmingselement, een elektrische spoel en een ventilator die warme lucht verdrijft. Voorzien van een thermostaat. Mechanische controle. Er is een schakelaar met een indicatielampje. Geen timer voorzien. Het apparaat wordt op de vloer geïnstalleerd. Onder de beschermende functies, uitschakeling wanneer de temperatuur stijgt;.

  Voordelen:

  • Compacte maat.
  • Stille werking.
  • Helder en ongebruikelijk ontwerp.
  • Verwarmt een kleine kamer goed.
  • Duurzaam plastic en bouwkwaliteit.

  nadelen:

  • De metalen grill wordt warm tijdens gebruik en is mogelijk niet veilig voor kinderen.
  • Onstabiel ontwerp, klapt gemakkelijk om.

  Hyundai H-FH9-05-UI9207

  Hyundai H-FH9-05-UI9207

  Het gemiddelde prijskaartje is 750 roebel. U kunt kiezen tussen witte en grijze carrosseriekleuren. Het werkvermogen is 400 watt. Keramisch verwarmingselement, aangevuld met een ventilator. Verwarmt een gebied tot 2 m². Het besturingssysteem is mechanisch. Op de vloer gemonteerd.

  Voordelen:

  • Budgetkosten.
  • Compacte maat.
  • Lichtgewicht.
  • Hoge efficiëntie.
  • Omrolbeveiliging.
  • Zuinig verbruik van elektriciteit.

  nadelen:

  • De kantelbeveiliging wordt geactiveerd wanneer deze van het oppervlak wordt getild, dus als het nodig is om de hellingshoek van de kachel te veranderen, moet u er een aantal voorwerpen onder plaatsen om het te misleiden.
  • Klein verwarmingsoppervlak, slechte optie voor volledige verwarming van een grote kamer.

  Timberk TFH T15NTK

  Timberk TFH T15NTK

  Het gemiddelde prijskaartje is 1.750 roebel. Verkrijgbaar in de kleuren donkergrijs en zwart. Er is een vermogensregelaar in het bereik van 700-1400 W. Keramisch verwarmingselement, aangevuld met een ventilator. De beschikbare oppervlakte van de kamer voor verwarming is 16 m². Het kan in de normale ventilatormodus werken, zonder de spiraal te verwarmen. Het besturingssysteem is mechanisch. Op de vloer gemonteerd. Er is een beveiligingssysteem voor uitschakeling tijdens oververhitting. Handvat.

  Voordelen:

  • Temperatuurregelaar:.
  • Kleine maat.
  • Laag geluidsniveau.
  • Goede bouwkwaliteit en alle details.
  • Zuinig verbruik van elektriciteit.
  • Compact formaat, gemakkelijk een plaats te vinden om te installeren.
  • De behuizing wordt niet heet tijdens gebruik.
  • Ventilatorwerking.
  • Beschermende systemen.

  nadelen:

  • Niet gedetecteerd.

  REDMOND RFH-C4522S

  REDMOND RFH-C4522S

  Het gemiddelde prijskaartje is 6.500 roebel. Er is een vermogensregelaar in het bereik van 1200-2000 W. Keramisch verwarmingselement, aangevuld met een ventilator. Beschikbare verwarmingsoppervlakte 25 m². Het kan werken in de normale ventilatormodus, zonder het element te verwarmen. Het lichaam kan 70 graden worden gedraaid.

  Dit model is duurder, maar biedt elektronische besturing, aangevuld met een display en een afstandsbediening. Temperatuurregeling, uitgestelde start is beschikbaar via de afstandsbediening. Er zit ook een lichtschakelaar op de body. Er is een timerfunctie voor 8 uur beschikbaar. Er is zelfs een Bluetooth-verbinding. Op de vloer gemonteerd.

  Beveiligingsfuncties omvatten oververhitting en uitschakeling bij het kantelen. Er is een stoffilter. Er is een handvat voorzien om te dragen. De besturing is ook te bedienen via de Ready for Sky smartphone app, de kachel is hiermee verbonden via Bluetooth v4.0. Om de applicatie te installeren, hebt u een besturingssysteem nodig dat niet lager is dan Android 4.4 of iOs 8.0. De luchtverhitter kan worden geïntegreerd in de “smart home” van Yandex, REDMOND.

  Voordelen:

  • Compacte afmetingen.
  • Stille werking.
  • Verbinding met smart home en smartphone.
  • Afstandsbediening.
  • Normale ventilatorwerking.
  • Draai 70 graden om meer gebied te bedekken.
  • Beschermende systemen.
  • Stijlvol ontwerp.

  nadelen:

  • App voor externe verbinding is niet geschikt voor alle besturingssystemen.
  • Veel modellen hebben geen gebruikershandleiding.
  • Onnauwkeurige temperatuursensormetingen.

  Dyson AM09 Heet + Koel

  Dyson AM09 Heet + Koel

  Het gemiddelde prijskaartje is 30.500 roebel. Verkrijgbaar in een keuze uit witte en lichtgrijze designs. Kracht van werk 2000 W. De beschikbare ruimte voor opwarmen is 30 m². Functie van werken in ventilatormodus zonder de spiralen te verwarmen. Er is een draaiing van het lichaam met 70 graden.

  Elektronisch regelsysteem. Er is een display, afstandsbediening, temperatuurregelaar en een schakelaar met lichtindicatie. Timerinstelling tot 9 uur is beschikbaar. Geluid niet meer dan 64 dB. Op de vloer gemonteerd. Omrolbeveiliging. Extra functionaliteit omvat 10 instelbare werksnelheden, kantelfunctie, instelbare luchtstroombreedte.

  Voordelen:

  • Aantrekkelijk ontwerp.
  • Afstandsbediening.
  • Verwarmt de lucht goed.
  • Brede functionaliteit.
  • Normale ventilatorwerking.
  • Compacte maat.
  • Stille werking.
  • Het gebruiksgemak.
  • Koude luchttoevoer.

  nadelen:

  • Hoge prijs.

  Oliekoelers – een combinatie van mobiliteit en productiviteit

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Uiterlijk lijkt dit type apparaat op een conventionele sectionele gietijzeren batterij. In feite is het lichaam van een dergelijke radiator echter gemaakt van lichter staal, dat veel sneller opwarmt. Meestal hebben oliekoelers wielen voor gemakkelijk transport. Alle naden zijn geseald. Binnenin – minerale en milieuvriendelijke olie, die bijna kookt.

  Voordelen:

  • democratische kosten;
  • milieu vriendelijkheid;
  • betrouwbaarheid van het apparaat;
  • geruisloosheid;
  • gemak van installatie en gebruik van het apparaat.

  Vaak worden dergelijke apparaten een droger voor nauwelijks vochtige kledingstukken – sokken, handschoenen, zakdoeken. Maar je moet voorzichtig zijn – het wordt zo heet dat het de huid gemakkelijk zal verbranden..

  nadelen:

  • langzaam opwarmen;
  • lekker lijf;
  • neemt veel ruimte in beslag.

  Polaris CR 0512B

  Het gemiddelde prijskaartje is 2500 roebel. Slechts in één kleur verkrijgbaar – zwart. Er is een vermogensaanpassing in drie standen – 500, 700 en 1200 W. Heeft 5 secties. Het besturingssysteem is mechanisch. Er is een schakelaar met lichtindicatie. Op de vloer gemonteerd. De beschermende functies omvatten onder meer het uitschakelen van oververhitting. Creëert een haardeffect. De koffer heeft een vak voor het snoer, er zijn wieltjes en een handvat voor gemakkelijk verplaatsen.

  Voordelen:

  • Compact.
  • Temperatuurregelaar in het bereik van drie modi.
  • Zuinig energieverbruik.
  • Lage prijs.
  • Oververhittingsbeveiligingssysteem.
  • Modern stijlvol ontwerp.

  nadelen:

  • Verwarmt een klein gebied.
  • Korte stroomdraad.

  Royal Clima ROR-C7-1500M Catania

  Royal Clima ROR-C7-1500M Catania

  Het gemiddelde prijskaartje is vergelijkbaar met het vorige – 2500 roebel. Verkrijgbaar in een keuze uit wit en grijs. Drietraps aanpassing in het bereik van 600, 900, 1500 W. Beschikbare verwarmingsoppervlakte 20 m². Heeft 7 secties. Er is een thermostaat. Het besturingssysteem is mechanisch. Op de vloer gemonteerd. In beschermende functies, oververhittingsstop. Creëert een haardeffect. De koffer heeft een vak voor de draad. Een handvat wordt gebruikt voor transport en er zijn wielen aanwezig.

  Voordelen:

  • Budgetkosten.
  • Mooi design.
  • Handig handvat om te verplaatsen.
  • Plaats om het snoer op te winden.
  • Groot verwarmingsoppervlak.

  nadelen:

  • Niet gedetecteerd.

  Timberk TOR 21.2009 BC_BCL

  Timberk TOR 21.2009 BC / BCL

  Het gemiddelde prijskaartje is 3000 roebel. Verkrijgbaar in wit en zwart. Er is een vermogensaanpassing. Kracht van werk 2000 W. Beschikbare verwarmingsoppervlakte 24 m². Ontworpen voor 9 secties. Er is een thermostaat. Het besturingssysteem is mechanisch. Installatie op de vloer. Er zijn beveiligingssystemen tegen vorst en oververhitting, een goede keuze voor een zomerverblijf. Creëert een haardeffect. De case heeft een vak voor het snoer. Transportwielen en handvat.

  Voordelen:

  • Mooi design.
  • Snelle verwarming.
  • Zuinig verbruik van elektriciteit.
  • Handig besturingssysteem.
  • Verwarmt een grote kamer.

  nadelen:

  • Hoog percentage storingen.

  Hyundai H-HO9-09-UI848

  Hyundai H-HO9-09-UI848

  Het gemiddelde prijskaartje is 2500 roebel. Er is een vermogensaanpassing. Kracht van werk 2000 W. Beschikbare verwarmingsoppervlakte 20 m². Aantal secties – 9. Thermostaat is beschikbaar. Het besturingssysteem is mechanisch. Er is een temperatuurregeling en een schakelaar met lichtindicatie. Installatie op de vloer. Creëert een haardeffect. Er is een compartiment voor het opwinden van de draad. Transportwielen en handvat.

  Voordelen:

  • Hoog vermogen.
  • Handig besturingssysteem.
  • Beschermende systemen.
  • Handig compartiment voor het oprollen van kabels.
  • Groot verwarmingsvermogen beschikbaar.

  nadelen:

  • Onhandige knop voor het schakelen van stroom.

  Ballu BOH / ST-11

  Het gemiddelde prijskaartje is 3300 roebel. Alleen verkrijgbaar in wit. Er is een vermogensaanpassing. Kracht van het werk 2200 watt. Het beschikbare gebied voor verwarming is 27 m². De structuur heeft 11 secties. Er is een thermostaat. Het besturingssysteem is mechanisch. Er is een temperatuurregelaar en een schakelaar met lichtindicatie. Op de vloer gemonteerd. Oververhittingsbeveiligingssysteem. Creëert een haardeffect. Voor het opbergen van het snoer is er een vak, transportwieltjes en een handvat.

  Voordelen:

  • De aanwezigheid van temperatuurregeling in drie modi.
  • Beschermende systemen.
  • Groot verwarmd gebied.
  • Corrosiebestendige behuizing.

  nadelen:

  • Produceert voelbare klikken en knetteren tijdens het gebruik.

  Convectoren – stil en discreet

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Het werkingsprincipe van dit type verwarming is gebaseerd op een algemeen fysiek fenomeen. Een korte excursie naar de natuurkundecursus op school – convectie is een fenomeen, waardoor hete verwarmde lucht naar het plafond van de kamer stijgt en de gekoelde of koude lucht beneden blijft, dichtbij de vloer. In het apparaat bevindt zich een krachtig verwarmingselement, meestal gemaakt van keramiek. Zo’n apparaat verwarmt de lucht en stijgt op, en de gekoelde lucht zakt soepel naar beneden, waar het opnieuw wordt verwarmd door de vloerconvector. Zoals je je kunt voorstellen, zijn convectoren absoluut stil, behalve die modellen die zijn uitgerust met een ventilator. Het is handig als de convector een nauwkeurige temperatuurregelaar heeft – zodat u zelf de gewenste parameters van het apparaat kunt instellen.

  Voordelen:

  • rustig werk;
  • verwarming productiviteit;
  • compactheid;
  • aantrekkelijk ontwerp;
  • beschikbaarheid;
  • winstgevendheid;
  • gebruiksgemak.

  nadelen:

  • droogt de lucht;
  • verwarmt de kamer lokaal;
  • gaat beter om met kleine ruimtes.

  Hyundai H-HV15-20-UI619

  Hyundai H-HV15-20-UI619

  Het gemiddelde prijskaartje is 2800 roebel. Er is een werkregelaar. Het maximale werkvermogen is 2000 watt. Het beschikbare gebied voor verwarming is 22 m². Voorzien van een thermostaat. Het besturingssysteem is mechanisch. Kan aan de muur of op de vloer worden gemonteerd.

  Voordelen:

  • Snelle verwarming van de kamer.
  • Stille werking.
  • Budgetkosten.
  • Mooi design.
  • Lang netsnoer.
  • Wandmontage.

  nadelen:

  • De achterwand wordt erg heet.
  • Dunne vloerbevestigingen.

  Ballu BEC_EZER-1500

  Ballu BEC / EZER-1500

  De gemiddelde kosten zijn 4000 roebel. Er is een vermogensregelaar, beschikbare vermogensniveaus van 1500 en 750 watt. Het beschikbare gebied voor verwarming is 20 m². Voorzien van een thermostaat. De besturing is elektronisch, aangevuld met een display en een schakelaar met lichtindicatie. Er is een timer tot 24 uur. Installatie is mogelijk wand of vloer.

  Onder de beschermende functies: uitschakelen wanneer de temperatuur stijgt, omrollen, behuizing met bescherming tegen vocht. Er is een ionisatiefunctie. Wielen voor transport. In extra functies Auto Restart, knopvergrendeling.

  Voordelen:

  • Snelle verwarming.
  • Stille werking.
  • Mooi design.
  • Lage prijs.
  • Elektronisch regelsysteem:.
  • ionisatie.
  • Transportwielen.
  • Beschermende systemen.
  • Timer.

  nadelen:

  • Strakke bedieningsknoppen.
  • Netsnoer slechts 100 cm lang.

  Timberk TEC.PF8N M 1000 IN

  Timberk TEC.PF8N M 1000 IN

  Het gemiddelde prijskaartje is 3800 roebel. Alleen verkrijgbaar in zwart. Er is een vermogensregeling, vermogensniveaus van 600 en 1000 watt. Het beschikbare gebied voor verwarming is 13 m². Het besturingssysteem is mechanisch. Kan op een muur of vloer worden geïnstalleerd. Vochtbestendige behuizing. Het voorpaneel is gemaakt van hittebestendig en slagvast glas met een spiegelend oppervlak.

  Voordelen:

  • Stijlvolle uitstraling dankzij het gespiegelde paneel.
  • Veilig, glas wordt niet warm tijdens de werking van de verwarming.
  • Stille werking.
  • Geen vreemde geuren.
  • Budgetkosten.
  • Temperatuurregeling.
  • Vloer- of wandinstallatie.
  • Vochtbescherming.

  nadelen:

  • Ongemakkelijke onstabiele benen, vallen gemakkelijk uit groeven.
  • Alleen geschikt voor kleine ruimtes.

  Electrolux ECH_B-2000 E

  Electrolux ECH / B-2000 E

  Het gemiddelde prijskaartje is 7800 roebel. Alleen verkrijgbaar in zwart. Er is een vermogensregelaar, vermogensniveaus – 1000 en 2000 W. Het beschikbare gebied voor verwarming is 25 m². Er is een thermostaat. De besturing is elektronisch, aangevuld met een display en een schakelaar met lichtindicatie. Er is een timer voor 24 uur. Installatie-opties – vloer en wand.

  Onder de beschermende functies: bescherming tegen vorst, uitschakeling bij temperatuuroverschrijding, kantelen, bescherming tegen vocht. Er zijn wielen voorzien om te verplaatsen. Leveringsset bevat: beugel voor wandmontage, semi-omkeerbare kunststof steunen, chassis met wielen, gebruikershandleiding.

  Voordelen:

  • Stijlvolle uitstraling.
  • Elektronisch regelsysteem:.
  • Timer en thermostaat.
  • Beschermende functies.
  • Temperatuurregelaar:.
  • Goede leveringsomvang.
  • Groot verwarmingsoppervlak.

  nadelen:

  • Lawaaierige werking in vergelijking met concurrenten.

  Noirot Spot E-3 Plus 1500

  Noirot Spot E-3 Plus 1500

  Het gemiddelde prijskaartje is 8.400 roebel. Er is een vermogensaanpassing. Maximaal verwarmingsvermogen 1500 W. Het beschikbare gebied voor verwarming is 20 m². Het oppervlak tijdens bedrijf verhoogt de temperatuur niet met meer dan 60 graden. Er is een thermostaat. Mechanische bediening, schakelaar met lichtindicatie. Kan op de vloer of aan de muur worden geïnstalleerd.

  In beschermende functies, bescherming tegen vorst en vocht. Er zijn wielen voorzien om te verplaatsen. Geleverd met voetjes voor vloermontage. Er is een automatische herstartfunctie. Solide monometalen verwarmingselement.

  Voordelen:

  • Bedient een groot gebied.
  • Hoge werkkracht.
  • Bewegende wielen.
  • Beschermende systemen.
  • Automatisch opnieuw opstarten.
  • Wandmontage.

  nadelen:

  • Korte netwerkkabellengte.

  Infraroodstralers – thuiszon

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Infraroodstralers zijn sinds kort in gebruik. Zoals alles wat nieuw is en nog niet volledig wordt begrepen, worden infraroodstralers vaak veroordeeld vanwege hun negatieve invloed op het menselijk lichaam. Dit is echter helemaal niet het geval. Het werkingsprincipe van dit type verwarming, hoewel het verschilt van alle eerdere soorten apparaten, is nog steeds niets revolutionairs. Sterker nog, als je zo’n kachel thuis koopt, koop je een kleine technische zon. Net als de zon creëert het apparaat stromen van warmtestralen die worden geabsorbeerd door verschillende objecten in de kamer. Vervolgens beginnen deze objecten zelf warmtestralen af ​​​​te geven aan de omringende ruimte. Het is makkelijk!

  Kenmerken van het apparaat:

  • laagste stroomverbruik;
  • absolute geruisloosheid;
  • betrouwbaarheid;
  • snelle verwarming;
  • verbrandt geen zuurstof in de kamer.

  nadelen:

  • verwarming vindt meestal plaatselijk plaats;

  Laten we kennis maken met de meest optimale modellen IR-verwarmers voor thuisgebruik. Zodat u weet wat en waaruit u moet kiezen.

  Hyundai H-HC3-10-UI998

  Hyundai H-HC3-10-UI998

  Het gemiddelde prijskaartje is 1100 roebel. Verkrijgbaar in donkergrijs. Kwarts. Er is een vermogensaanpassing – 330, 660, 1000 W. Verbruikt 990 watt. Beschikbare verwarmingsoppervlakte 15 m². Het besturingssysteem is mechanisch. Op de vloer gemonteerd. Oververhitting en kantelbeveiliging. Er is een handvat om te dragen.

  Voordelen:

  • Omrolbeveiliging.
  • Lage prijs.
  • Vermogensaanpassing:.
  • Laag elektriciteitsverbruik.
  • Eenvoudige en intuïtieve bediening.
  • Compacte maat.

  nadelen:

  • Slechte bouwkwaliteit.
  • Verwarmt een klein gebied.

  Polaris PKSH 0508H

  Polaris PKSH 0508H

  Het gemiddelde prijskaartje is 2700 roebel. Verkrijgbaar in grijs en zwart. Verwarmer van het type koolstof. Er is een vermogensregelaar. Het totale verwarmingsvermogen is 800 watt. Geschikt voor een oppervlakte van 20 m². Er is geen thermostaat. Het besturingssysteem is mechanisch. Er is een schakelaar met lichtindicatie. Timer tot 3 uur. Installatie op de vloer. Onder de beschermende functies, uitschakeling wanneer de temperatuur stijgt, rollover. Een handvat is voorzien om te dragen.

  Voordelen:

  • Verticale en horizontale installatie is toegestaan.
  • Zuinig verbruik van elektriciteit.
  • Verbrandt geen zuurstof tijdens het verwarmen van ruimten.
  • Verwarmt de lucht direct.
  • Hoge bouwkwaliteit.
  • Er zijn geen vreemde geuren tijdens het gebruik.

  nadelen:

  • Het aangegeven vermogen komt niet overeen met de werkelijkheid, voor het verwarmen van een kamer van 20 m². het apparaat is niet genoeg.

  Ballu BIH-L-2.0

  Ballu BIH-L-2.0

  Het gemiddelde prijskaartje is 3000 roebel. Alleen verkrijgbaar in grijs. Kwarts verwarming. Verwarmingsvermogen 2000 W. Geschikt voor een oppervlakte van 20 m². Verbruikt 2000 watt. Er is een thermostaat. Het lichaam kan worden gedraaid. Het besturingssysteem is mechanisch. Hij kan op de vloer of aan de muur worden gemonteerd tot een maximale hoogte van 3,5 m. De beveiligingsfuncties omvatten onder meer uitschakeling in geval van oververhitting. De montagestandaard is niet inbegrepen in het pakket en moet apart worden aangeschaft. Beschermd tegen stof en vocht volgens IP24-klasse.

  Voordelen:

  • Robuuste behuizing.
  • Makkelijk te installeren.
  • Universele beugels maken wand-, plafond- of gewoon vloermontage mogelijk.
  • Gelijkmatige verwarming dankzij zilvergecoate reflector.
  • Nauwkeurige thermostaat.
  • Budgetkosten.
  • Geperforeerde behuizing om het koel te houden tijdens gebruik.

  nadelen:

  • Vloerstandaard niet inbegrepen.
  • Lage levensduur van de lamp – ontworpen voor 3000 uur continu gebruik.

  Timberk TCH A5 1500

  Timberk TCH A5 1500

  Het gemiddelde prijskaartje is 3800 roebel. Alleen verkrijgbaar in wit. Het werkvermogen is 1500 W. Het beschikbare gebied voor verwarming is 16 m². Er is een thermostaat. De kachel is ontworpen voor plafondmontage. Geschikt om te groeperen met soortgelijke apparaten, het resultaat is een totaal vermogen van 3000 watt. Aansluiting van een afstandsbediening en een kamerthermostaat is voorzien. Ze zijn niet bij de levering inbegrepen..

  Voordelen:

  • Snelle verwarming.
  • Budgetkosten.
  • Mogelijkheid om een ​​afstandsbediening en een thermostaat aan te sluiten.
  • Plafondmontage bespaart ruimte.
  • Compacte afmetingen.
  • Overspanningsbeveiliging.

  nadelen:

  • Krakend geluid bij verwarmen en koelen.

  Electrolux EIH_AG2-2000E

  Electrolux EIH / AG2-2000E

  Voltooit het TOP-model met een gemiddeld prijskaartje van 7100 roebel. Alleen verkrijgbaar in wit. Infrarood convectief type. Er is een vermogensregelaar – 1000 en 2000 W. Het beschikbare gebied voor verwarming is 25 m². Er is een thermostaat. Elektronisch regelsysteem. Aangevuld met display en schakelaar met lichtindicatie. Installatie is mogelijk aan de muur of op de vloer. Onder de beschermende functies, bescherming tegen lage temperaturen, uitschakeling in geval van oververhitting. Er zijn wielen voorzien voor transport. Er is autorestart en ouderlijk toezicht.

  Voordelen:

  • Uitschakeling bij oververhitting en vorstbeveiliging.
  • Vermogensaanpassing:.
  • Snelle verwarming.
  • Stabiele temperatuur.
  • Duidelijk en eenvoudig menubesturingssysteem.
  • zuinig.
  • Elektronisch regelsysteem met display.
  • Timer.
  • Gecombineerd verwarmingssysteem.

  nadelen:

  • Te heldere indicatie op de behuizing.

  Daarom hebben we alle soorten verwarmingsapparaten overwogen die veilig en gemakkelijk te gebruiken zijn in het dagelijks leven. We zijn er zeker van dat u nu weet welke verwarming voor een huis en een appartement beter is volgens de beoordeling van 2018-2019. Hij heeft vast al je vragen beantwoord en twijfels over het kopen van een model uit de lijst weggenomen. We zijn pas blij als deze informatie je helpt een slimme keuze te maken en je huis altijd warm en comfortabel is..

  Nieuwste verwarmingssystemen

  Een voorbeeld van een redelijk betaalbaar en tegelijkertijd effectief systeem, geschikt voor zowel een landhuis als een appartement, is een elektrische vloerverwarming. Nadat u relatief kleine kosten hebt gemaakt voor het apparaat van dergelijke verwarming, kunt u uw huis van warmte voorzien en geen ketels kopen. Er is slechts één nadeel: de kosten van elektriciteit. Maar aangezien moderne vloerverwarming vrij zuinig is, en in de aanwezigheid van een multitariefmeter, kan deze optie acceptabel zijn.

  Innovatieve technologieën voor regeling van verwarmingssystemen

  Als referentie. Bij het plaatsen van een elektrische vloerverwarming worden 2 soorten heaters gebruikt: een dunne polymeerfilm met afgezette koolstofelementen of een verwarmingskabel.

  In zuidelijke regio’s met een hoge zonneactiviteit presteert een ander modern verwarmingssysteem goed. Dit zijn zonnewatercollectoren die op het dak van gebouwen of andere open ruimtes worden geïnstalleerd. Daarin wordt, met minimale verliezen, water direct van de zon verwarmd, waarna het aan het huis wordt geleverd. Eén probleem: de verzamelaars zijn ‘s nachts absoluut nutteloos, evenals in de noordelijke regio’s..

  Innovatieve technologieën voor regeling van verwarmingssystemen

  Diverse zonnesystemen die warmte uit de grond, water en lucht halen en afdragen aan een woonhuis zijn installaties waarin de modernste verwarmingstechnieken zijn toegepast. Deze units verbruiken slechts 3-5 kW aan elektriciteit en kunnen 5-10 keer meer warmte van buitenaf “pompen”, vandaar de naam – warmtepompen. Verder kunt u met behulp van deze thermische energie het koelmiddel of de lucht verwarmen – naar eigen goeddunken.

  Innovatieve technologieën voor regeling van verwarmingssystemen

  Zie ook: Werkingsprincipe en selectiecriteria voor een halogeenkachel voor thuis, zomerhuisjes en zomerterrassen

  Een voorbeeld van een luchtwarmtepomp is een gewone airconditioner, het werkingsprincipe is voor hen hetzelfde. Alleen het zonnestelsel verwarmt een landhuis even goed in de winter en koelt in de zomer.

  Het is een bekend feit: hoe efficiënter een innovatie in een verwarmingssysteem, hoe duurder het is, hoewel het lagere bedrijfskosten vereist. En omgekeerd zorgen hightech elektrische verwarmingssystemen, goedkoop te installeren, ervoor dat we betalen voor de elektriciteit die later wordt verbruikt. Warmtepompen zijn zo duur dat ze ontoegankelijk zijn voor de meeste burgers van de post-Sovjet-ruimte..

  De tweede reden waarom huiseigenaren naar traditionele systemen neigen, is de directe afhankelijkheid van moderne verwarmingsapparatuur van de beschikbaarheid van elektriciteit. Voor bewoners van afgelegen gebieden speelt dit feit een grote rol, daarom bouwen ze het liefst kachels van bakstenen en verwarmen ze het huis met brandhout..

  Vereisten voor de installatie van kachels

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Bij het installeren van radiatoren moet rekening worden gehouden met de afstanden tot omringende objecten en de vloer.

  De bedrijfsveiligheid wordt gegarandeerd door een vakkundige installatie van het systeem. Installatieaanbevelingen zijn afhankelijk van het type radiator en het uitvoeringsmateriaal:

  • Batterijen van welke aard dan ook worden geïnstalleerd op een afstand van minimaal 6 cm van de vloer, 5 cm van de dorpelplanken en 2,5 cm van de muur. In ruimtes van categorie A. B, C moet de afstand tot de muur minimaal 10 cm . zijn.
  • Het is beter om kachels onder raamopeningen te installeren, waar ze toegankelijk zijn voor inspectie en reparatie..
  • De oppervlaktetemperatuur van een open radiator mag niet hoger zijn dan +70 C. Anders worden de batterijen beschermd door een rooster.
  • Bij het aansluiten van buizen, onderdelen en radiatoren van verschillende metalen worden schroefdraadadapters van brons of roestvrij staal gebruikt..
  • De batterijen moeten altijd gevuld zijn met water. Alleen bij ongelukken wordt de vloeistof afgetapt.
  • Verwarmingstoestellen zijn op enkele uitzonderingen na uitgerust met afsluit- en regelkleppen. De fittingen worden geselecteerd rekening houdend met het type systeem: eenpijps, tweepijps, ventilator.

  De vereisten voor de installatie van gaskachels vallen samen met de aanbevelingen voor de installatie van gastoestellen. Alleen gebouwd en beheerd door toegewijde services. Convectoren en oliekoelers worden in de ruimte geplaatst met inachtneming van de gebruikelijke brandveiligheidseisen.

  Indicatoren van verschillende soorten verwarmingsapparaten

  Oto-

  ittelnye

  huishoudelijke apparaten

  Werken

  druk

  bij 103 Pa

  (kg/cm2)

  Vereisten voor apparaten

  warm

  -technisch

  economie-

  chique

  kpr

  W / (m2K)

  rel-

  sparren

  effec

  -zekerheid

  blijf staan-

  brug

  kosten.

  metaal-

  la

  Radiatoren:

  – keram

  -chique en

  porselein

  -nieuwe

  2-4

  9.5-

  10.5

  >1 ++
  – gietijzer 6

  9.1-

  10.6

  Tot 1.35
  panelen:
  – staal 6

  10.5-

  11.5

  Tot 1.7 ++ +
  – beton tien

  7,5-

  11.6

  ~ 1 + ++

  convectie

  -ora:

  – zonder behuizing
  – met behuizing tien

  4.7-

  7

  <1 ± +

  Ribben-

  waar

  pijpen

  6

  4.7-

  5.8

  0,55-

  0,69

  +

  Zacht

  -pijp

  huishoudelijke apparaten

  tien

  10.5-

  veertien

  Tot 1.8

  calorieën

  -veerboot

  acht

  negen-

  35

  >1 +

  Opmerking: het +-teken markeert de vervulling, het teken – niet-vervulling van de vereisten voor de apparaten; het ++ teken markeert de indicatoren die het belangrijkste voordeel van dit type kachel bepalen.

  Apparaten met gladde buizen voldoen aan hygiënische en hygiënische eisen – hun stofopvangoppervlak is klein en gemakkelijk schoon te maken.

  De nadelen van apparaten met gladde buizen zijn hun omslachtigheid vanwege het beperkte oppervlak van het buitenoppervlak, ongemak van plaatsing onder ramen, een toename van het staalverbruik in het verwarmingssysteem. Rekening houdend met de aangegeven nadelen en het ongunstige uiterlijk, worden deze apparaten gebruikt in industriële gebouwen waar een aanzienlijke stofuitstoot is, evenals in gevallen waar andere soorten apparaten niet kunnen worden gebruikt. In industriële gebouwen worden ze vaak gebruikt om dakramen te verwarmen..

  8. Kachels zijn compacte verwarmingstoestellen met een groot oppervlak (van 10 tot 70 m2) van het buitenoppervlak gevormd door meerdere rijen geribde buizen; ze worden gebruikt voor luchtverwarming van gebouwen in lokale en centrale systemen. Direct in het pand worden luchtverwarmers gebruikt als onderdeel van luchtverwarmers van verschillende typen of voor recirculatieluchtverwarmers. De verwarmers zijn ontworpen voor de werkdruk van de koelvloeistof tot 0,8 MPa (8 kgf / cm2); hun warmteoverdrachtscoëfficiënt hangt af van de bewegingssnelheid van water en lucht en kan daarom sterk variëren van 9 tot 35 of meer W / (m2 K) [van 8 tot 30 of meer kcal / (h m2 ˚C)].

  Berekening met basisformules

  Zoals hierboven vermeld, kan de berekening van het aantal radiatoren voor een aparte ruimte op twee manieren worden gedaan – per oppervlakte of per volume van de kamer..

  • Oppervlakteberekening

  Het is algemeen aanvaard dat om het warmteverlies van een gebouw te compenseren en om een ​​comfortabele temperatuur voor een persoon te creëren, het nodig is om een ​​thermisch vermogen van 100 W te leveren voor 1 m2 oppervlakte..

  De berekening wordt daarom gemaakt volgens de formule:

  N = S × 100 / Pс,

  waarbij de symbolen de volgende betekenis hebben:

  N is het aantal radiatorsecties;

  S is de oppervlakte van de kamer in m²;

  Pс – thermisch vermogen van één deel van de radiator – deze waarde is te vinden in het productpaspoort.

  • Volumeberekening

  Een nauwkeurigere berekening kan worden uitgevoerd door het volume van de verwarmde ruimte te berekenen, omdat in dit geval ook rekening wordt gehouden met de hoogte van de plafonds van de kamer. Bij de volumeberekening wordt uitgegaan van 41 W verwarmingssysteemvermogen per 1 m³ voor een paneelhuis, of 34 W voor een stenen huis. De formule ziet er als volgt uit:

  N = S × h × 41 (34) / Pc

  De aanduidingen in de formule zijn hetzelfde, met als enige toevoeging dat h de plafondhoogte is.

  Mogelijk bent u geïnteresseerd in informatie over het kiezen van een elektrische boiler

  Als u van plan bent een niet-scheidbare radiator aan te schaffen, die uit één stuk bestaat, hoeft u natuurlijk niet te delen door het specifieke vermogen van de Pc-sectie, dat wil zeggen dat dit onderdeel eenvoudigweg is uitgesloten van de formule. De resulterende waarde laat zien welk totaal radiatorvermogen nodig is voor een bepaalde ruimte..

  Deze formules zijn echter alleen geldig voor standaard gemiddelde omstandigheden. Daarom is het bij het berekenen van een radiator op basis van het oppervlak of het volume van de kamer belangrijk om rekening te houden met de correctiefactoren, die worden bepaald door de minimale wintertemperatuur in het woongebied, de kenmerken van de locatie van de kamer, de kwaliteit van muurisolatie, het aantal en type ramen, de aanwezigheid van een deur naar de straat of naar het balkon. Bovendien kunnen zelfs de locatie van de batterijen en het schema van hun plaatsing in het verwarmingscircuit van aanzienlijk belang zijn voor het berekenen van het thermisch vermogen..

  Het heeft waarschijnlijk geen zin om in dit artikel alle correctiefactoren op te sommen en een nogal omslachtige rekenformule te presenteren. Het is beter om de lezer uit te nodigen om een ​​handige rekenmachine te gebruiken, die al de belangrijkste afhankelijkheden bevat.

  Efficiëntie en prestaties

  Voor elke kachel geeft de fabrikant de comfortabele en maximale oppervlakte van de kamer aan waarvoor dit of dat apparaat is bedoeld. Dankzij deze parameters is het het gemakkelijkst om te begrijpen wat voor soort apparaat je nodig hebt. In de meeste gevallen zal de afhankelijkheid hier strikt lineair blijken te zijn: als het vermogen van de kachel twee keer zo hoog is, geeft deze ongeveer twee keer zoveel warmte per tijdseenheid.

  Het type kachel maakt in dit geval niet uit: als twee kachels dezelfde hoeveelheid energie verbruiken, verwarmden ze de kamer op dezelfde manier (maar niet noodzakelijkerwijs tegelijkertijd!).

  Controle en indicatie

  Eenvoudige kachels hebben een mechanisch regelsysteem dat eruitziet als een set temperatuurregelknoppen en aan/uit-knoppen. Dergelijke verwarmers kunnen werken op volledige of gedeeltelijke belasting en zichzelf uitschakelen wanneer een bepaalde temperatuur wordt bereikt, maar ze zijn meestal niet in staat tot meer..

  Er moet ook rekening mee worden gehouden dat de temperatuurregeling nogal ruw zal zijn, en in de regel niet in graden, maar in de vorm van een draaiknop met de waarden “minimum”, “maximum” en verschillende tussenliggende niet nader genoemde gradaties. U zult dus een vrij lange procedure hebben om de optimale positie van deze knop te selecteren in overeenstemming met uw eigen gevoel van de temperatuur in de kamer..

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Mechanisch verwarmingsregelsysteem:

  Moderne modellen zijn steeds vaker uitgerust met een elektronisch besturingssysteem, inclusief een set mechanische of aanraaktoetsen en een digitaal display. De mogelijkheden van dergelijke kachels zijn veel breder: ze kunnen volgens een schema in- en uitschakelen, de ingestelde temperatuur (in graden) in de kamer handhaven, de temperatuur en de huidige tijd op het display weergeven en nog veel meer. Zo’n kachel gaat vaak gepaard met een afstandsbediening..

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Elektronisch regelsysteem met temperatuurindicatie

  Ten slotte hebben de meest “geavanceerde” kachels de mogelijkheid om op afstand te bedienen. Dergelijke apparaten hebben een ingebouwde Wi-Fi- of Bluetooth-zender, waardoor het apparaat vanaf een smartphone kan worden bediend – met behulp van een speciale applicatie.

  Kenmerken en functies

  Afhankelijk van de complexiteit kan de kachel een andere set kenmerken en functies hebben. De eenvoudigste kachels (bijvoorbeeld veel oliekachels) worden verwarmd tot een bepaalde temperatuur, waarna ze een tijdje worden uitgeschakeld. Meer geavanceerde apparaten kunnen de kamertemperatuur regelen en in- en uitschakelen afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

  Kachels met een elektronisch regelsysteem kunnen worden uitgerust met een vertraagde start- en eindtijd, in- en uitschakelen volgens een schema en hebben vaak een set programma’s voor verschillende gebruiksscenario’s.

  Verwarmingen met afstandsbediening via Bluetooth of Wi-Fi stellen de gebruiker in staat om hun werking op afstand te regelen. Dankzij deze oplossing kan de verwarming op afstand worden in- of uitgeschakeld. Het is bijvoorbeeld handig om de kachel aan te zetten voordat je naar het landhuis gaat om bij een al opgewarmd huis te komen..

  Geluidsniveau

  Voor de meeste kachels geeft de documentatie het maximale geluidsniveau aan. Deze parameter moet worden bekeken als de kachel in de slaapkamer, in de kinderkamer of in de studeerkamer is geïnstalleerd – in het algemeen waar stilte vereist is. De stilste kachels zijn infrarood. Ze worden gevolgd door olieverwarmers, convectorverwarmers en vervolgens – luchtverhitters en heteluchtpistolen..

  Het is de moeite waard om te overwegen dat soms een temperatuurrelais of een luidspreker geluid kan produceren, waardoor de gebruiker op de hoogte wordt gesteld van een wijziging in de bedieningsmodus (of wordt geactiveerd wanneer op knoppen wordt gedrukt). Aangezien deze geluiden erg vervelend kunnen zijn, is het het beste om er van tevoren voor te zorgen dat dergelijke effecten niet optreden. Trouwens, het kan geen kwaad om de helderheid van het display te controleren, zodat plotseling blijkt dat de verwarming die in de slaapkamer zou moeten worden geïnstalleerd, te fel schijnt..

  Bescherming

  Bijna alle kachels hebben een beveiligingssysteem dat ze uitschakelt bij oververhitting. Ingebouwde zekering of oververhittingssensor bij de luchtuitlaat om brand en onnodige belasting van het elektriciteitsnet te voorkomen.

  Veel kachels hebben ook een systeem dat het apparaat uitschakelt als het valt. Onder voorbehoud van veiligheidsmaatregelen (de kachel is correct geïnstalleerd en niet bedekt met vodden en vreemde voorwerpen), garanderen dergelijke systemen dat het apparaat geen brand veroorzaakt.

  Het is echter nog steeds mogelijk om je aan veel kachels te branden. Daarom, als er kinderen en ouderen in huis zijn, is het beter om na te denken over het kopen van de veiligste kachel die moeilijk te haken of te laten vallen is (zoals bijvoorbeeld wandverwarmingen).

  Als de verwarming in de badkamer moet worden geïnstalleerd, moet u letten op de modellen met een waterdichte behuizing. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over water dat in de behuizing van het apparaat komt en een mogelijke kortsluiting. Door een verwarming in de badkamer te gebruiken, kunt u niet alleen een comfortabele temperatuur bereiken, maar kunt u ook schimmel op de muren voorkomen..

  Video: deskundig advies bij het kiezen van verwarmingsradiatoren

  Vergelijkende kenmerken van kachels

  Een groot aantal kachels die in winkels worden gepresenteerd, stellen een persoon in staat om het maximale effect en positieve emoties te krijgen als de keuze correct is gemaakt. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan de belangrijkste kenmerken: type apparaat, oppervlakte van de kamer, verwarmingselement, enz..

  Model Eigenaardigheden Maximaal vermogen, W Fabrikant Prijs, wrijven. Beoordeling
  Olie radiatoren
  Royal Clima ROR-C7-1500M Catania Vloerstaande radiator met kantel- en oververhittingsbeveiligingssensoren (automatische uitschakeling), stijlvol ontwerp, stil, veilig, energiebesparend 1500 China Vanaf 2470 tien
  Polaris CR 0512B 3 standen, 5 secties, mechanische bediening, oververhittingsbeveiliging 1200 China Vanaf 2489 negen
  Timberk TOR 21.2009 BC / BCL 2 beveiligingssystemen, mobiel, 2 bedrijfsmodi, mechanisch type, zwaar gewicht (9 kg) 2000 China Vanaf 2410 negen
  Hyundai H-HO9-09-UI848 Bescherming tegen oververhitting en olielekkage, gladde uitvoering, onhandige handgreep (inkeping op het radiatorpaneel),

  instabiliteit van de constructie door de unieke manier van bevestiging van de platen met wielen

  2000 China Vanaf 2580 negen
  Luchtverhitters
  Ballu BFH / S-03 Oververhittingsbeveiliging, compact apparaat, lange levensduur, geen temperatuurregelingsmodus, geluiden tijdens bedrijf 900 China Vanaf 590 tien
  Timberk TFH T15NTK Automatische uitschakeling bij oververhitting, 2 bedrijfsmodi,

  bescherming tegen het binnendringen van stof op het oppervlak van het verwarmingselement, laag geluidsniveau en geen handvat om het apparaat te verplaatsen

  1500 China Vanaf 1799 tien
  REDMOND RFH-C4522S Keramische PTC, stil apparaat met temperatuurregelsysteem, timer, verwijderbaar filter, app voor smartphonebediening, hoge kosten, onhandige ondersteuningsstructuur 2000 China Vanaf 6490 tien
  Hyundai H-FH9-05-UI9207 Oververhittingsbeveiliging, compact, desktop, stil, maar kan de kamer niet opwarmen vanwege laag vermogen (warmte wordt gevoeld op een afstand van maximaal 40 cm van het apparaat) 400 China Vanaf 763 acht
  convectoren
  Timberk TEC.PF8N M 1000 IN Bescherming tegen kantelen en oververhitting, wand- of vloermontage, elektrische convector, front van slagvast glas 1000 China Vanaf 2999 tien
  Hyundai H-HV15-20-UI619 Zeer betrouwbare thermostaat, lage vochtbescherming, korte netwerkkabel, stijlvol design, 2 soorten installatie (muur en vloer), oververhittingsbeveiliging (auto power off) 2000 China Vanaf 2320 tien
  Ballu BEC / EZER-1500 Oververhittingsbeveiliging, slaaptimer, instellingen opslaan bij ongeplande stroomuitval 2200 China Vanaf 3000 tien
  Electrolux ECH / B-2000 E Automatische uitschakeling, kantelsensoren, frontpaneel van glaskeramiek, lange levensduur, intelligente schakelkast, hoge vochtbescherming, hoge kosten, luide klikken bij temperatuurveranderingen, korte netwerkkabel 2000 China Vanaf 6490 negen
  Infraroodstralers
  Hyundai H-HC3-10-UI998 Duurzaam, niet uitdrogend, makkelijk in gebruik (buiten), maar met korte netkabel, valbestendig 1000 Korea Vanaf 1390 tien
  Polaris PKSH 0508H Praktisch, hoge snelheid, effectief in kleine ruimtes, oververhittingsbeveiliging, geen thermostaat 800 Israël VANAF 3990 tien
  Timberk TCH A5 1500 Plafondtype, oververhittingsbeveiliging, veilig, geluiden tijdens het werken 1500 China Vanaf 3229 negen
  Ballu BIH-L-2.0 Oververhittingsbeveiliging (ingebouwde thermostaat), hangend installatietype, stalen behuizingskoeling, kantelhoekverstelling, lampverwarming. Als het verwarmingselement (kwartsbuis) beschadigd is, zal het moeilijk zijn om het te vinden 2000 Rusland Vanaf 3200 negen

  Montage van radiatorsecties

  111 - 0259

  1 – radiatorsleutel; 2 – sectie; 3 – tepel; 4 – pakking

  Het verwarmingsoppervlak van één sectie M-140-AO-500 is 0,3 m2.

  Voor installatie en extra schilderwerk, huishoudelijk­nye radiatoren vereisen het verplichte aansnijden van intersecties met schroefdraad. Hoewel gietijzeren radiatoren zijn ontworpen voor een werkdruk van de koelvloeistof van 0,6 MPa, houden ze de geleiding niet goed vast­gelijke schokken die optreden in de externe voedingssystemen­tyak. Tegelijkertijd hebben ze een hoge corrosieweerstand.­bot nodig in Russische bedrijfsomstandigheden.

  In de afgelopen jaren, op de binnenlandse markt, is de verwarming­maar ventilatietechnologie bleek een verscheidenheid aan cons­stalen en aluminium radiatoren.

  Stalen paneelradiatoren zijn verkrijgbaar in verschillende designoplossingen:

  • in de vorm van geperst plaatstaal (1,5 mm dik) pa­nels met een aantal kanalen van 8 tot 20 en een oppervlakte van­verwarming van 0,65 tot 4 m2 (type MH6, ZS1, ZS2, PC-10, PC-33, RSV1, RSVZ, RSV9, etc.);
  • in de vorm van een spiraalvormig buistype (voornamelijk voor stoomverwarmingssystemen);
  • in de vorm van convectoren.

  Gestempelde radiatoren zijn ontworpen voor de werkdruk van de koelvloeistof tot 0,6 MPa en zonder speciale beschermende interne­Oude coatings bezwijken snel door corrosie.

  Stalen buisradiatoren combineren convectieve­lichtgevende en stralende soorten warmteoverdracht (2 keer efficiënter dan een conventionele radiator), en de vorm en het ontwerp maken het concurrerend­geschikt op de wereldmarkt van verwarmingstechnologie. Tep­vermogen afhankelijk van het aantal secties is van 900 tot 2520 W.

  Een convector is een kachel gemaakt van stalen buizen met daarop geregen plaatstalen ribben. Het apparaat dankt zijn naam aan de overheersende convectie­actief proces (tot 90%) van warmteoverdracht. Het is momenteel het meest voorkomende verwarmingsapparaat. zijn bij­verandering in verwarmingssystemen voor residentieel, openbaar, administratief­industriële en utiliteitsgebouwen met een koelvloeistoftemperatuur tot 150 °C en een druk tot 0,6 MPa. Het apparaat wordt niet onderscheiden­hoge prijs, probleemloze werking.

  Convectoren worden geproduceerd in de volgende typen: stalen plin­partij KP; inbouwvloer “Breeze”; staal laag en hoog met behuizing “Akkord” en “Universal”, convectoren van JSC “Santekhprom” (ondiepe diepte met een nominale thermische­stroom 0,4-2,0 kW) en Santekhprom Auto-S (gemiddelde diepte met een nominale warmtestroom 1,2-3,0 kW).

  Bijvoorbeeld plinten en inbouwvloerconvectoren­beschikbaar voor het verwarmen van buitenmuren met grote beglazing, wanneer er geen ruimte is voor traditionele verwarming­varkens (ze nemen onbeduidende ruimtes in beslag – niet meer dan 10 cm diep en 20-25 cm hoog), creëren een betrouwbare warmte­een visgordijn van de stromen koude lucht die van de muren vallen. Hun gebruik is typisch voor verwarmingssystemen in West-Europa, Noord-Amerika en andere landen met matige­nieuw klimaat.

  Aluminium en bimetalen radiatoren, voor het eerst­ongeveer 15 jaar geleden bij ons gevallen door import uit Italië en aandacht getrokken door hoge warmteoverdracht (voordeel­stralingswarmte-uitwisseling), schone mooie gietstukken, sectionele structuren. Ze zijn verkrijgbaar in twee versies.­anta:

  • gegoten aluminium radiatoren, waar elke sectie wordt vervaardigd­wordt als een stuk geïnstalleerd;
  • opvouwbare (extrusie)radiatoren, bestaande uit niet­hoeveel secties mechanisch tot één geassembleerd met behulp van afdichtingen en lijm.

  De nadelen van aluminium radiatoren zijn te wijten aan de amfotere eigenschappen van aluminium, waardoor ze zeer gevoelig zijn voor de zuur-base-reactie van de pH van het water, die in sommige gevallen het vrijkomen van gasvormig waterstof en koolstof veroorzaakt­zuren in water en “luchten” van verwarmingssystemen. Dit fenomeen is afwezig bij bimetalen radiatoren – de aluminiumlaag wordt naar de bovenkant van de structuur gebracht en staal wordt van binnenuit vervangen.­nym.

  Buisverwarmingstoestellen van gietijzer en gladde stalen buizen worden voornamelijk geïnstalleerd in gebouwen met­gedachte- en landbouwondernemingen in de vorm van re­gisters en gelaste panelen voor het verwarmen van buitenmuren, achtergrond­bovenlichten, aarde voor kassen en kassen, bereiding van warm water in boilers, enz..

  In de afgelopen jaren zijn voor de installatie van vloerverwarming van gebouwen en verwarming van buitengebieden ook metaal-polymeerbuizen als verwarmingselementen gebruikt.­constructies, evenals elektrische kabels (via het kabelsysteem)­go DEVI-verwarming van het Deense bedrijf DEVI).

  Verwarmde handdoekrekken voor warmwatervoorzieningssystemen. bij zus­verwarmde watervoorziening in woon- en openbare gebouwen om comfortabele omstandigheden te creëren in badkamers en het drogen van kleding, verwarmde handdoekrekken, registers, designradiatoren zijn geïnstalleerd. In de meeste gevallen zijn ze gemaakt van stalen buisvormige elementen met een nominale thermische schok­stroom 0,3-0,6 kW en in een doorstroomserie aangesloten op het warmwatervoorzieningssysteem en in sommige gevallen op het systeem­moeders die gebouwen verwarmen.

  Kachels worden veel gebruikt voor het passeren van verwarming;­lucht er doorheen in ventilatiesystemen, luchtverwarming, airconditioning, drooginstallaties­kakh, enz. Binnenlandse industrie produceert calorieën­veerboot:

  • staalplaat one-way medium (FSC) en pain­shock (KFB) modellen met een verwarmingsoppervlak van 10 tot 70 m2;
  • stalen geribbelde (spiraalgewonden) one-way medium (KFSO) en large (KFBO) modellen met een oppervlakte van­verwarmingsoppervlakken van 10 tot 70 m2;
  • staalplaat multi-pass modellen voor water (KMS, KMB);
  • staalplaat eenrichtings voor stoommodel (STD-3009V) en voor water (STD-ZOYUV) met oppervlakte­verwarmingssnelheden van 7 tot 75 m2.

  De meest gebruikte heaters van de laatste ontwikkelingen zoals KSkZ en KSk4 met bimetalen lamellenbuizen, met een verwarmingsoppervlak van 10 tot 136 m2.

  Infraroodstralers (IR) worden gebruikt in stralingsverwarmingssystemen voor werkgebieden van werkplaatsen, werkplaatsen, hangars, magazijnen en andere industriële gebouwen van een groot gebied. In het Westen werden ze wijdverbreid­en voor het verwarmen van openbare gebouwen en structuren – sport, winkelen, cult, luchthavens, treinstations, enz. De apparaten gebruiken elektromagnetische golven in het bereik­het bereik van 0,77 tot 340 micron (terwijl het bereik van 0,77-15 micron wordt beschouwd als kortegolf, van 15 tot 100 micron – medium­nieuw, en van 100 tot 340 micron – lange golf). IR-stralers met oppervlaktetemperaturen van 700 tot 2500 ° С, hebben­met een golflengte van 1,55-2,55 micron (dicht bij zichtbaar licht), worden ze “helder” genoemd, emitters met een lagere temperatuur­zwerm oppervlakken hebben een lange golflengte, en ze worden­zijn “donker”. Hun thermisch vermogen kan variëren van 3-4 kW (straatgaslampen en lampen voor cafés, snackbars, kiosken) tot 200-300 kW (en K-stralers van het “donkere” type voor industriële gebouwen), efficiëntie 92%.

  Geïmporteerde industriële infraroodinstallaties omvatten:­door: een warmteopwekker met een vermogen van 50 tot 300 kW met een gas­haspel en besturingseenheid; strookbuisradiator tot 140 m lang, rookafzuiger met elektromotor; stralingsmantel­behuizing van staal met warmte-isolerende coating en reflecterende film.

  Binnenlandse industrie wordt vertegenwoordigd door design­gas-infraroodstralers GII-5 – GII-31 van de Siberische onderneming “Sibshvank” (vermogen van 5 tot 31 kW in één apparaat, met pijpverdelers) en model­mi van Moskou Stroyproektservice (vermogen van 11 tot 140 kW).

  Paneelstralingsverwarmingssystemen structureel­ze zijn onderverdeeld in paneelversies, volgens de buizen die:­oververhit water (stoom) passeert; buisvormige spoelen, voor­geplaatst bij de vervaardiging van bouwconstructies; gas-lucht; straling gependeld of aan de muur gemonteerd.

  Metalen panelen zijn bedoeld voor verwarming­grote industriële panden die geen wush . nodig hebben­spoelventilatie (mechanisch, instrumentaal, mo­praktijkateliers, hangars, magazijnen).

  Stralingspanelen die in het bovenste gedeelte van dergelijke kamers zijn opgehangen, bestaan ​​​​uit een metalen reflecterend scherm­op met vizieren, aan de onderkant waarvan is bevestigd­verwarmingsbuizen en het bovenoppervlak is bedekt met een laag warmte­lokken isolatie.

  Hangende panelen moeten zo structureel zijn dat:­de warmteoverdracht door straling naar beneden zou minstens 80 vol.% zijn­warmte overdracht. Alleen dan wordt de gelijkmatigheid van de luchttemperatuur over de hoogte van het pand bereikt en wordt warmte bespaard.­nieuwe energie in vergelijking met conventionele convectieve verwarming, vooral lucht.

  Betonnen panelen met ingebedde stalen verwarmingsbuizen worden gebruikt in stralingswandverwarmingssystemen in geprefabriceerde gebouwen van massaconstructie.­VA, voornamelijk voor verwarming openbaar en industrieel­gebouwen met overwegend omsluitende constructies­mi van wandpanelen.

  Sinds kort is in het kader van warmteterugwinning de­speciale warmteterugwinningsunits, die warmte-uitwisseling vertegenwoordigen­bijnamen geïnstalleerd in ventilatie- en airconditioningsystemen­rantsoenering en het gebruik van de warmte van de lucht die uit de kamer wordt verwijderd. Verwarmingsapparaten met een nieuw ontwerp­Uitwerpsluiters zijn luchtverdeelinrichtingen om een ​​mengsel van lucht te bereiden en aan de ruimte toe te voeren. Sluiters worden gebruikt voor 24-uurs airconditioning­rantsoenering van industriële en civiele gebouwen, ik heb­gecentraliseerde toevoer van primaire lucht, warmte­vervoerder en koelmiddel.

  Verwarming radiator kosten

  De meest betaalbare optie zijn gietijzeren radiatoren, die meestal in secties worden verkocht. Dit geldt natuurlijk alleen voor standaardproducten – u moet bijna 10 keer meer betalen voor “retro” radiatoren. Producten met stalen panelen zijn iets duurder dan eenvoudige gietijzeren apparaten, vooral binnenlandse – in het buitenland gemaakte modellen hebben altijd hoge kosten.

  Voor- en nadelen van paneelradiatoren

  Stalen paneelradiatoren hebben veel positieve eigenschappen, waaronder de volgende:

  1. Eenvoudige installatie. Aangezien een verwarmingsradiator met stalen panelen een product uit één stuk is, is de installatie ervan beperkt tot zeer eenvoudige handelingen – eerst moet u het apparaat aan de beugels hangen en vervolgens aansluiten op de verwarmingspijpleiding. Toegegeven, het onvermogen om de radiator te demonteren kan ook worden toegeschreven aan de nadelen – in geval van schade aan het apparaat moet het volledig worden vervangen, terwijl sectionele batterijen in delen kunnen worden vervangen.
  2. Hoge warmteafvoer. De panelen hebben een vrij groot oppervlak, waardoor de thermische energie volledig naar de ruimte wordt overgebracht. De aanwezigheid van convectoren, die het mogelijk maken om warme lucht in de gewenste richting te sturen, verhoogt ook de efficiëntie van stalen batterijen aanzienlijk..
  3. Winstgevendheid. Een relatief klein volume van het koelmiddel passeert de interne holtes, daarom is er relatief weinig energie nodig voor verwarming. Vergeleken met conventionele gietijzeren batterijen, genereren paneelapparaten ongeveer een derde meer warmte..
  4. Laag blessurerisico. Er zijn geen scherpe hoeken in het ontwerp van stalen paneelradiatoren die letsel kunnen veroorzaken. Dit punt is vooral relevant voor gezinnen met kleine kinderen – het gladde metalen oppervlak van de radiator vermindert de kans op ernstig letsel tot een minimum..
  5. Goede beelden. Paneelverwarmingsbatterijen hebben in eerste instantie een vrij nette en aangename uitstraling, dus na installatie hoeft u niet na te denken over verschillende opties voor beschermende of decoratieve elementen.

  Verwarmingsapparaten: soorten, soorten moderne huishoudelijke apparaten, selectie, classificatie

  Paneelapparaten hebben ook nadelen, waarvan de volgende opvallen:

  Slechte weerstand tegen drukdalingen. Bij de vervaardiging van paneelbatterijen wordt lassen gebruikt – en de resulterende lassen zijn niet goed bestand tegen waterslag. Dit nadeel kan echter worden geëgaliseerd met behulp van verloopstukken, die het effect van drukdalingen op zichzelf opvangen..

  Afhankelijk van de kwaliteit van de koelvloeistof. Als er een hoge concentratie aan onzuiverheden is in het water dat in het verwarmingssysteem wordt gegoten, zullen de radiatoren zeer snel onbruikbaar worden. In gecentraliseerde systemen is de kwaliteit van de koelvloeistof meestal niet erg goed, daarom is het binnenoppervlak van de radiatoren bedekt met een dikke laag kalk en begint te roesten..

  Lage mechanische sterkte

  De componenten van paneelradiatoren zijn niet erg duurzaam, dus wees voorzichtig bij het transport en het gebruik ervan – zelfs een zwakke impact kan de producten beschadigen

  Tot slot, over de voor- en nadelen

  Eerst zullen we de belangrijkste nadelen van deze verwarming onthullen:

  • aanzienlijke investeringen in de bouw – de huiseigenaar draagt ​​de kosten van aanschaf van materialen, apparatuur en installatie;
  • tijdens bedrijf is het noodzakelijk om de werking van de warmtekrachtcentrale te controleren, diesel- en houtgestookte ketels op tijd met brandstof te laden;
  • er is kans op lekkage of ontdooiing van verwarmingsnetelementen.

  De genoemde nadelen zijn niet kritisch te noemen. Investeringen werpen stilaan hun vruchten af, bij gebrek aan geld wordt de installatie zelfstandig uitgevoerd. De kans op lekkage wordt tot nul gereduceerd door hoogwaardige montage en het afgieten van antivries koelvloeistof (antivries), als de verwarming periodiek wordt ingeschakeld.

  De lijst met profs ziet er veel indrukwekkender uit:

  1. Veelzijdigheid. Om de werkvloeistof te verwarmen, kunt u apparatuur gebruiken die verschillende energie- en brandstofbronnen gebruikt. Plaats indien nodig 2-4 verschillende waterverwarmingsapparaten.Hoe een vaste brandstof en elektrische boiler te plaatsen?
  2. Een breed scala aan accessoires. De ontwikkelaar kan een schema en materialen kiezen voor een persoonlijk budget – gebruik goedkope polypropyleen buizen, toevoerpaneelradiatoren en een elektrische boiler.
  3. Flexibiliteit. Elk schema van het gesloten type kan eenvoudig worden aangepast aan de eisen van de huiseigenaar; pijpleidingen worden op een gesloten of open manier gelegd. De uitzondering is zwaartekracht (zwaartekracht) bedrading, gemonteerd volgens strikte regels.
  4. De oppervlaktetemperatuur van de apparaten is niet hoger dan 80 graden, er komt zachte infraroodwarmte vrij, de lucht droogt niet uit.
  5. Parallel met verwarming is het eenvoudig om de warmwatervoorziening te organiseren – installeer en sluit een indirecte verwarmingsboiler aan op de warmtegenerator.
  6. Het is mogelijk om de verwarming op afstand volledig te automatiseren en te regelen – via GSM-verbinding of internet.