Basisvereisten voor een koelmiddel voor het verwarmen van landhuizen

De koelvloeistof die in het verwarmingssysteem van een landhuis moet worden gegoten, moet de volgende eigenschappen hebben:

 • Hebben een hoge warmtecapaciteit. Deze indicator kenmerkt de eigenschap van een stof om thermische energie te accumuleren – hoe meer de werkvloeistof energie absorbeert, hoe meer deze zal worden geleverd aan verwarmingsradiatoren.
 • Viscositeit. De werkvloeistof moet een lage viscositeit hebben – in dit geval heeft de elektrische pomp minder elektriciteit nodig om de vloeistof te leveren.
 • Milieu vriendelijkheid. Veel vloeistoffen met geschikte fysieke parameters voor gebruik als warmtedrager worden niet gebruikt als werkvloeistof vanwege het hoge risico op schade aan de menselijke gezondheid..
 • Veiligheid. De warmtegeleidende vloeistof mag niet explosief en brandgevaarlijk zijn..

Eenpijps verwarmingscircuit met open expansievat

Misschien is het interessant: eenpijpsverwarmingssysteem – voor- en nadelen, populaire schema’s

 • Neutraliteit. De koelvloeistof mag geen schadelijk effect hebben op leidingen, ketels, verwarmingsapparatuur, radiatoren, wat leidt tot corrosie, chemische schade en bijgevolg een snelle storing.
 • Prijs. De prijs van een warmteoverdrachtsvloeistof is de belangrijkste parameter bij het kiezen van geschikte materialen, veel van hen met goede fysieke eigenschappen worden niet gebruikt in systemen omdat ze te duur zijn.
 • Temperatuur. De vloeistof die warmte levert, moet bestand zijn tegen de maximale en minimale bedrijfstemperaturen, evenals hun onder- en bovengrenzen, rekening houdend met noodsituaties (stroomuitval, uitval van apparatuur, schade aan de lijn).
 • Levenslang. Alle antivriesmiddelen tijdens bedrijf veranderen hun chemische eigenschappen met verslechtering van technische parameters. Bij gebruik in autotechnologie wordt aanbevolen om ze om de 3 tot 5 jaar te vervangen, met deze parameter moet rekening worden gehouden bij gebruik als antivriesvloeistof, waarbij een samenstelling met de langste levensduur wordt gekozen.

  Verwarmingssysteem met gesloten circuit

Hoe verschilt antivries van water??

Antivries voor verwarming heeft een hogere dichtheid dan water, dus als de luchttemperatuur daalt, bevriest het niet. Daarom kunnen ongevallen door gescheurde leidingen op deze manier worden voorkomen. Antivries moet worden gevuld in die systemen waarin het mogelijk is.

Welke soorten antivries zijn??

 • Antivries voor verwarmingssystemen is een vloeistof op basis van ethyleenglycol of polypropyleenglycol. De ethyleenglycolformulering is giftig en mag niet in contact komen met de huid van mens of dier. Deze stof mag niet oververhit raken, omdat deze anders ontleedt, wat resulteert in de vorming van onoplosbaar sediment en zuren, die leiden tot leidingcorrosie en de vorming van koolstofafzettingen..
 • Antivries op basis van propyleenglycol is veilig voor mensen. Het kan worden gebruikt voor verwarmingssystemen met een dubbelcircuitketel. In vergelijking met ethyleenglycol heeft deze antivries voor verwarmingssystemen een betere warmteoverdracht, waardoor de lucht in de kamer sneller opwarmt, maar de prijs is ook hoger.

De samenstelling van antivries bevat altijd additieven die de vorming van corrosie, kalkaanslag op de buiswanden, sediment, vernietiging van polymeerbuizen of pakkingen voorkomen.

Antivries samenstelling

Laagvriesvloeistoffen bestaan ​​uit een werkzame stof (antivries 60 – 65%), gedestilleerd of gedeïoniseerd water (ongeveer 30 – 35% van het totale volume) en 3-4% speciale additieven (corrosieremmers), die door grote buitenlandse chemische bedrijven (BASF). Soms levert de fabrikant goedkope laagvriesvloeistoffen aan de markt, waaronder diethyleenglycol, dat een lage chemische stabiliteit heeft en daardoor een korte levensduur..

Hoe antivries correct te gebruiken??

Bij verwarming neemt het vloeistofvolume in het circuit toe en neemt de bewegingssnelheid af, daarom zijn een extra container en een pomp nodig, wat de beweging zal helpen.

Spoel het circuit met een speciaal middel en water voordat u antivries toevoegt. Alleen dan kunt u een antivriesvloeistof bijvullen..

Bepaal hoeveel antivries nodig is en moet worden gevuld door een professional. Anders kunnen er problemen zijn met verwarming, lekken. Antivries in het verwarmingssysteem wordt na 5 of 10 jaar vervangen.

Wanneer antivries gebruiken??

Voordat u naar alternatieve vloeistoffen gaat kijken, moet u het water niet buiten beschouwing laten. Als verwarming wordt geïnstalleerd in een huis waar bewoners permanent wonen, dan is water een van de veiligste en meest betrouwbare opties..

Zij heeft als warmtedrager optimale parameters voor circulatie door de circuits van verwarmingssystemen.

Op het hoogtepunt van de wintervorst kan de geringste kristallisatie van water echter een ernstig ongeval veroorzaken met de vernietiging van de pijpleiding en verwarmingsapparatuur..

Als we het hebben over een landhuis dat regelmatig wordt overreden, of wanneer het gezin in het weekend vaak hun verblijfplaats verlaat en de verwarming onbeheerd achterlaat, dan moet de gebruikte koelvloeistof bestand zijn tegen het lage temperatuurbereik dat kenmerkend is voor de regio.

Alleen voor het gebruik van chemische verbindingen als drager van thermische energie, is het noodzakelijk om de verwarmingscircuits voor te bereiden. Het systeem moet volledig worden afgesloten omdat: de vloeistof is in verschillende mate giftig en ontvlambaar.

Welke parameters moet een waterverwarmingssysteem hebben?

Gebruik geen “pure” antivries in verwarmingscircuits. Omdat onverdunde antivriesverbindingen agressief zijn en de neiging hebben om de ontwikkeling van corrosie te stimuleren, worden ze verdund met water

De eigenaar moet er rekening mee houden dat de niet-bevriezende vloeistof periodiek moet worden ververst, wat gepaard gaat met extra kosten.

Sommige modellen ketelapparatuur hebben specifieke aanbevelingen voor het gebruik van een bepaald merk warmtedrager. Als je een vloeistof van een andere samenstelling gebruikt, kun je de garantie op de ketel verliezen..

Kenmerken van het gebruik van water als warmtedrager

Vanuit het oogpunt van de efficiëntie van warmteoverdracht is water een ideale warmtedrager. Het heeft een zeer hoge warmtecapaciteit en vloeibaarheid, waardoor het in het vereiste volume warmte aan de radiatoren kan leveren. Wat voor water te vullen? Als het systeem van een gesloten type is, kunt u water rechtstreeks uit de kraan vullen.

Ja, kraanwater heeft een imperfecte samenstelling, het bevat zouten, een bepaalde hoeveelheid mechanische onzuiverheden. En ja, ze zullen zich vestigen op de elementen van het verwarmingssysteem. Maar dit zal een keer gebeuren: in een gesloten systeem circuleert de koelvloeistof jarenlang, een kleine hoeveelheid bijvullen is zeer zelden nodig. Daarom zal een bepaalde hoeveelheid sediment geen tastbare schade aanrichten.

Water als warmtedrager voor verwarmingssystemen is bijna ideaal

Water als warmtedrager voor verwarmingssystemen is bijna ideaal

Als de verwarming van een open type is, zijn de eisen aan de waterkwaliteit, zoals aan een warmtedrager, veel hoger. Hier is er een geleidelijke verdamping van water, dat periodiek wordt aangevuld – het water wordt bijgevuld. Het blijkt dus dat de concentratie van zouten in de vloeistof voortdurend toeneemt. En dit betekent dat het sediment op de elementen zich ook ophoopt. Daarom wordt gezuiverd of gedestilleerd water in open verwarmingssystemen gegoten (met een open expansievat op zolder).

In dit geval is het beter om distillaat te gebruiken, maar het kan problematisch en duur zijn om het in het vereiste volume te krijgen. Vervolgens kunt u gezuiverd water bijvullen, dat door de filters wordt gevoerd. De meest kritische is de aanwezigheid van een grote hoeveelheid ijzer en hardheidszouten. Mechanische onzuiverheden zijn ook nutteloos, maar de gemakkelijkste manier om ermee om te gaan is – verschillende maasfilters met een cel van verschillende groottes helpen de meeste van hen op te vangen.

Om geen gezuiverd water of destillaat te kopen, kunt u het zelf bereiden. Giet eerst en laat staan ​​zodat het meeste ijzer bezinkt. Giet het bezonken water voorzichtig in een grote bak en kook het (sluit het deksel niet). Hierdoor worden de hardheidszouten (kalium en magnesium) verwijderd. In principe is dergelijk water al goed voorbereid en kan het in het systeem worden gegoten. En vul dan bij met gedestilleerd water of gezuiverd drinkwater. Dit is niet zo duur als de originele vulling..

Voor- en nadelen van water als koelvloeistof

Water is de meest gebruikte warmteoverdrachtsvloeistof en heeft de volgende eigenschappen:

 • Beschikbaarheid. Water is overal, het kost bijna niets, in noodsituaties kan het altijd worden afgetapt en bijgevuld..
 • Hoge specifieke warmtecapaciteit. Van alle vloeistoffen heeft water de hoogste warmtecapaciteit met een gemiddelde waarde van 4200 J/kg * K. (4,2 KJ / kg. * K.) – dit betekent dat het langzaam opwarmt en langzaam afkoelt.
 • Lage viscositeit. Water heeft een lage kinetische viscositeit van 1,006 m2/s (10-6) bij een temperatuur van 20°C, bij toenemende viscositeit daalt het en bij een ketel bedrijfstemperatuur van ongeveer 70 C. heeft deze indicator een waarde van ongeveer 0,4 m2/ s. (10-6). Hierdoor is het water minder gevoelig voor weerstand bij beweging terwijl het door de waaier van de elektrische pomp het systeem in wordt geduwd..
 • Lage volumetrische uitzettingscoëfficiënt. Bij verwarming neemt het water iets toe in volume, vergeleken met nultemperatuur bij 80 graden, neemt het volume toe met 2,8%.
 • Milieu vriendelijkheid. Het gebruik van water is onschadelijk voor de gezondheid, in geval van noodlekkage is het niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.
 • Neutraliteit. Water is chemisch neutraal ten opzichte van alle kunststoffen, het heeft geen schadelijke invloed op de momenteel veelgebruikte pijpleidingen van vernet polyethyleen (metaal-kunststof) die worden gebruikt voor verwarmingssystemen.

  Fysische eigenschappen van water

De nadelen zijn de volgende eigenschappen van water:

 • Hoog vriespunt. Dit is het belangrijkste nadeel dat het niet mogelijk maakt om het verwarmingssysteem van het huis in de winter te laten werken wanneer het is uitgeschakeld..
 • Corrosief voor staal. Het gebruik van water staat het gebruik van goedkoop staal als materiaal voor pijpleidingen gedurende lange tijd niet toe, het is noodzakelijk om buizen te gebruiken die zijn gemaakt van duurdere materialen en sanitaire fittingen gemaakt van non-ferro of roestvrijstalen legeringen.
 • Schaal. Wanneer de temperatuur stijgt, bezinken de zouten in het water op leidingen, radiatoren en sanitair – dit leidt tot een afname van het gedeelte van het werkkanaal en verstoring van de werking van afsluiters en regelkleppen

Als referentie

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

Als u wordt geconfronteerd met het probleem van het vullen van het verwarmingssysteem in een privéwoning, moet u er rekening mee houden dat water in zijn gebruikelijke vorm niet mag worden gebruikt, omdat het rijk is aan zouten en zuurstof. Na verloop van tijd zal door dergelijke additieven kalk neerslaan op de interne oppervlakken van het verwarmingssysteem en zal corrosie optreden. En om het systeem zonder onderbreking te laten werken, moet de vloeistof voor gebruik worden verzacht..

Om dit te doen, kunt u een van de bestaande methoden gebruiken. Het kan thermische of chemische technologie zijn. In het eerste geval is de techniek gebaseerd op koken. Het water moet in een metalen tank worden geplaatst, waarin het moet worden verwarmd. Door te koken wordt koolstofdioxide verwijderd en zullen zouten op de bodem van het vat worden afgezet. Stabiele verbindingen van magnesium en calcium blijven in het water achter. De chemische methode werkt met reagentia. Met behulp van natriumcarbonaat, natriumorthofosfaat en gehydrateerde kalk worden de zouten onoplosbaar en vallen ze uit, waardoor ze een neerslag worden. Daaropvolgende filtratie verwijdert resten van schadelijke stoffen.

Waarom weigeren veel mensen water?

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

Als u voor de winter wordt geconfronteerd met de vraag wat u in het verwarmingssysteem van een privéhuis moet gieten, moet u hoogstwaarschijnlijk water opgeven. In dit geval speelt een dergelijke parameter van het koelmiddel als het temperatuurregime een belangrijke rol. Als de temperatuur in het gebouw onder 0 ° C daalt, zal de vloeistof bevriezen en dit zal een storing van het verwarmingssysteem veroorzaken.

Hoe de juiste vloeistof te kiezen??

soorten antivries voor ketels

Tegenwoordig zijn er honderden productopties op de markt voor verwarmingstoestellen en verbruiksartikelen daarvoor. Het is nogal moeilijk om onder hen hoogwaardige en veilige antivries te kiezen, omdat elk merk allerlei marketingtrucs gebruikt om de aandacht van de koper op zijn product te trekken. Om niet te vallen voor de hengels die door adverteerders zijn geplaatst, moet de huiseigenaar begrijpen aan welke vereisten de vloeistof voor verwarmingsketels, die in het circuit wordt gegoten, moet voldoen..

Alvorens een vloeistof voor verwarming te kopen, moet de eigenaar enkele technische kenmerken van de ketels kennen en vertrouwd raken met de lijst met antivriesmiddelen die compatibel zijn met radiatoren en pijpleidingen die op het circuit zijn aangesloten. Bovendien is het noodzakelijk om de bedrijfsparameters van het verwarmingssysteem en de werkingskenmerken te verduidelijken..

Vervolgens moet u de specifieke vereisten van specialisten voor antivries bestuderen die het verwarmingssysteem productief, stabiel en veilig kunnen maken..

Let op de volgende parameters:

 • Bedrijfstemperatuurbereik;
 • warmte capaciteit;
 • inerte chemische samenstelling;
 • de aanwezigheid van anticorrosieve eigenschappen;
 • geen sediment in de vloeistof bij verhitting;
 • stabiliteit van chemische eigenschappen – dichtheid, viscositeit, warmtecapaciteit;
 • geen giftige emissies tijdens gebruik.

ketels voor vaste brandstoffen

Functionele verwarmingsketels vloeibare brandstof, gas en vaste brandstof gaan veel langer mee als ze zijn gevuld met antivries met een maximaal bedrijfstemperatuurbereik, stabiele chemische samenstelling en acceptabele prestaties, waardoor de bescherming van verwarmingsapparaten tegen corrosie, kalk en vast sediment wordt gegarandeerd. U kunt zo’n vloeistof alleen bij een vertrouwde fabrikant kopen. Maar het gebruik van de verkeerde antivries kan leiden tot een aantal ongewenste effecten..

Negatieve effecten die kunnen optreden:

 1. de vorming van schuim in het circuit tijdens verwarming chemische formule van antivries:

  koelmiddel;

 2. neerslag, wat leidt tot overgroei van leidingen en verstopping van de warmtewisselaar van de ketel;
 3. vorming van corrosie;
 4. het verschijnen van lekken;
 5. schending van de keteldichtheid;
 6. vrijkomen van giftige stoffen.

Voor-en nadelen

De speciale vloeistof heeft een aantal eigenschappen. Het heeft zowel voor- als nadelen. Antivries voordelen:

 • de samenstelling behoudt zijn kenmerken en eigenschappen, zelfs als deze zich constant in het verwarmingssysteem bevindt;
 • bevriest niet bij temperaturen onder het vriespunt;
 • geen kalkaanslag in apparatuur en leidingen;
 • heeft geen invloed op de conditie van afdichtingen en pakkingen: ze lossen niet op, drogen niet uit en zwellen niet.

Maar bij het gieten van niet-bevriezende vloeistof in het verwarmingssysteem zijn er ook nadelen:

 • het heeft minder warmteoverdrachtseigenschappen;
 • handelt agressief tegen metaal;
 • bij lekkage komen schadelijke stoffen vrij.

Bovendien is antivries viskeus, bij het kiezen van apparatuur voor een verwarmingssysteem moet rekening worden gehouden met de kenmerken ervan..

In deze video leer je de voordelen van niet-bevriezen:

Antivries classificatie

Er zijn veel soorten van dit product op de markt. Niet-bevriezende vloeistof voor verwarmingsketels kan worden gemaakt op basis van een waterige oplossing van glycerine, ethyleenglycol, propyleenglycol, enzovoort. Omdat alle stoffen zeer corrosief zijn, zijn er speciale additieven aanwezig in de samenstelling van vloeistoffen..

Elke soort heeft bepaalde specifieke kenmerken:

 • vloeistof op basis van ethyleenglycol – gebruikelijk bij kopers, omdat het de meest betaalbare kosten heeft. Maar het is het meest giftig en kan niet worden gebruikt voor dubbelcircuitketels. Kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid als het in het waterleidingsysteem terechtkomt. Als het kookpunt boven de 110 graden komt, kan de stof een neerslag vormen die de werking van een aantal elementen van het systeem kan onderbreken;
 • van propyleenglycol – de eigenschappen van de samenstelling zijn bijna vergelijkbaar met de vorige, maar het is minder schadelijk en veiliger;
 • op basis van glycerine – een milieuvriendelijke antivries, niet giftig, beschermt het systeem tegen corrosie. Wanneer het in een vaste toestand gaat, wordt het volume niet verhoogd, maar om het systeem te laten starten, hoeft u het alleen maar op te warmen;
 • van een natuurlijke oplossing van bischofiet – heeft een hoog niveau van warmteoverdracht en warmtecapaciteit, het vriespunt is laag en het kookpunt is hoog;
 • zoutdragers – gemaakt op basis van oplossingen van natrium, calcium en andere minerale zouten. Zeer corrosief voor leidingen.

De producten kunnen zowel in afgewerkte vorm als in de vorm van een concentraat voor oplossingsbereiding worden verkocht. Verschillende soorten antivries hebben hun eigen vriespunt. Experts zijn van mening dat het het beste is om formuleringen te gebruiken waarvan het vriespunt 20-25 graden onder nul is..

Over de voor- en nadelen van glycol-antivries

Het belangrijkste voordeel van kunstmatige warmtedragers op glycolbasis is het behoud van de vloeibare fase bij negatieve temperaturen. We noemen andere positieve punten van het gebruik van antivries in gesloten waterverwarmingssystemen:

 • koelvloeistoffen bevatten geen calcium- en magnesiumzouten die kalk vormen in warmtewisselaars;
 • door het penetrerend vermogen van glycolen treedt het effect van smering van bewegende delen op, kogelkranen en thermostatische kranen verzuren niet, fittingen gaan langer mee;
 • het kookpunt van de antivries 103-106 ° C stelt het moment van verdamping en luchten uit in geval van oververhitting van de ketel op vaste brandstof;
 • wanneer de temperatuur onder de vriesdrempel daalt, veranderen de glycoloplossingen in een gelmassa.

Opmerking. De clausule over schaal betekent dat het “niet-bevriezen” wordt verdund met gedemineraliseerd gedestilleerd water.

Kristallisatie van het glycolkoelmiddel

Bij het invriezen vormen glycolmengsels een slurry die leidingen en warmtewisselaars niet kan breken

Laten we de laatste 2 punten uitleggen. Gewoon water, vaak gegoten in het verwarmingssysteem van landhuizen, begint te koken bij 96-98 ° C, waarbij actief stoom vrijkomt. Als de circulatiepomp op de toevoer van de TT-ketel staat, komt de dampfase de kamer binnen met de waaier, het pompen van water stopt, de ketel raakt volledig oververhit. Een hoger kookpunt van antivries zorgt ervoor dat het moment van een ongeval kan worden uitgesteld.

In tegenstelling tot water zet glycol gehard bij vorst niet uit en vernietigt de buiswanden niet. In het geval van bevriezing zal de enige eenheid lijden – de geforceerde circulatiepomp. Kristalliserende gel zal de waaier blokkeren en de motor zal doorbranden.

Helaas zijn er tal van nadelen voor niet-bevriezende stoffen:

 1. Ethyleenglycol is giftig – vereist een zorgvuldige behandeling en verwijdering van de oplossing. Glycerine en polypropyleenglycol zijn onschadelijk.
 2. De warmtecapaciteit van “niet-vriezen” is 15% minder. Om de benodigde hoeveelheid warmte aan de accu’s te leveren, zal het vloeistofverbruik moeten worden verhoogd.
 3. De viscositeit van de antivries zorgt voor extra hydraulische weerstand. Er is een krachtigere en duurdere circulatiepomp nodig.
 4. Goede vloeibaarheid is een tweesnijdend zwaard. Glycolen dringen door de kleinste lekken, van waaruit geen gewoon water kan stromen.Lekkage van antivries bij de verbindingen van leidingen en radiatoren
 5. Warmtedragers en additieven ontleden tijdens bedrijf, verliezen hun vorstbestendige eigenschappen en vallen uit in sedimentvlokken. De maximale levensduur van 1 vulling is 5 jaar, daarna wordt de verwarming gespoeld en vervangen.
 6. Bij het gebruik van antivries onthouden veel fabrikanten van gasboilers het gekochte product van de garantie..

Glycolische vloeistoffen zijn slecht compatibel met elektrische boilers. Instructies voor het gebruik van verschillende antivriesmiddelen raden categorisch af om systemen te vullen die werken in combinatie met elektrolyseverwarmers met antivries. Dat wil zeggen, voor elektrodeketels van het type “Galan” is een speciaal koelmiddel nodig, ontwikkeld door het opgegeven bedrijf..

In zeldzame gevallen kan antivries een ontvlambaar gas afgeven dat door de automatische ontluchter breekt. Voorbeeld: de warmtebron is een elektrische boiler, de kachels zijn aluminium radiatoren van Chinese makelij. Het verwarmen van de glycol veroorzaakt een complexe chemische reactie en gasvorming. Het feit wordt gedemonstreerd in de video:

Nieuwe minerale warmteoverdrachtsvloeistoffen

We hebben besloten om de beschrijving van deze vloeistoffen te benadrukken, omdat ze zijn gemaakt op basis van een natuurlijk mineraal – bischofiet. De stof is een magnesiumzout van zoutzuur, de volledige naam is magnesiumchloride-hexahydraat. De fabrikant claimt de volgende kenmerken van de afgewerkte antivries, ontworpen voor een minimumtemperatuur van min 30 graden:

 • de kleur van de waterige oplossing is lichtgeel, de dichtheid is 1117… 1250 kg/m³;
 • kookpunt – 116 ° , vriespunt – minus 30 ° ;
 • soortelijke warmtecapaciteit – 0,77 kcal / kg • ° С (3,23 kJ / kg • ° С);
 • door additieven is er geen schuimvorming en geen agressief effect op een verscheidenheid aan afdichtingen – siliconen, paroniet, EPDM en BMS-rubber;
 • de stof is niet giftig;
 • in termen van viscositeit en vloeibaarheid ligt het medicijn heel dicht bij glycolische chemicaliën.

Op Bischofite gebaseerde antivries

Verwijzing. Het product is na 2010 op de markt gekomen. De prijs van de vloeistof vanaf 2018 is ongeveer $ 1. bijv. per liter afgewerkte warmtedrager (-30 ° С).

Vergeleken met traditionele glycol-tegenhangers, profiteert Mineral Antifreeze van hogere kookpunten, kosten en voordelen voor de gezondheid. Negatief punt – hoge dichtheid en lage warmtecapaciteit, 23% slechter dan water.

Het praktische gebruik van de koelvloeistof bracht een aantal tekortkomingen aan het licht, zoals blijkt uit de beoordelingen van de huiseigenaren:

 1. De vloeibaarheid van de oplossing is extreem hoog. Er waren gevallen waarin antivries door de gesoldeerde verbinding van polypropyleen buizen drong.
 2. Bij contact met lucht verdampt de vloeibare fractie snel, waardoor een merkbare zoutopbouw achterblijft. Soortgelijke verschijnselen worden waargenomen in warmtewisselaars en pijpleidingen waar luchtbellen zijn binnengedrongen..Interactie van mineraal koelmiddel met lucht
 3. De stof reageert met blank metaal bij de lasnaden. In het systeem worden stalactieten van ijzer en zout gevormd, die het stroomgebied verkleinen en het slib verstoppen.
 4. In geval van oververhitting verandert antivries in een slurry met een onbegrijpelijke kleur, wat op de foto wordt aangetoond.

Oververhitte antivriesdruppels

Rekening houdend met de ervaring van gebruikers, durven we geen minerale antivries aan te bevelen voor gebruik in verwarmingssystemen van particuliere huizen. Misschien zullen fabrikanten na verloop van tijd bovenstaande problemen elimineren en zal de magnesiumchloride-oplossing op gelijke voet kunnen concurreren met glycolen..

Kiezen voor “niet-bevriezen” voor verwarming

Advies nummer één: koop en vul alleen in extreme gevallen antivries in – voor periodieke verwarming van afgelegen landhuizen, garages of gebouwen in aanbouw. Probeer water te gebruiken – gewoon en gedestilleerd, dit is de minst lastige optie.

Houd bij het kiezen van een vorstbestendige warmtedrager rekening met de volgende aanbevelingen:

 1. Als uw budget beperkt is, neem dan ethyleenglycol van een bekend merk – Teply Dom, Dixis, Spektrogen Teplo OZh, Bautherm, Termo Tactic of Thermagent. De kosten van het concentraat -65 ° C van Dixis zijn slechts 1,3 USD. bijv. (90 roebel) voor 1 kg.
 2. Als er gevaar bestaat dat antivries in het huishoudwater komt (bijvoorbeeld door een indirecte verwarmingsketel, een dubbelcircuitketel), of als u zich grote zorgen maakt over het milieu en de veiligheid, koop dan onschadelijk propyleenglycol. Maar houd er rekening mee: de prijs van de chemische stof is hoger, de kant-en-klare Dixis-oplossing (min 30 graden) kost 100 roebel (1,45 cu) per kilogram.
 3. Voor grote verwarmingssystemen raden wij het gebruik van de XNT premium koelvloeistof aan. De vloeistof is gemaakt op basis van propyleenglycol, maar heeft tegelijkertijd een langere levensduur – 15 jaar.
 4. Koop helemaal geen glycerine-oplossingen. Redenen: sedimentatie in het systeem, te hoge viscositeit, neiging tot schuimvorming, een groot aantal producten van lage kwaliteit gelast uit technische glycerine.

  Waarom is glycol-antivries beter dan glycerine?

  In het licht van de lantaarn zijn de kleinste witte vlokken zichtbaar – een neerslag van technische glycerine

 5. Voor elektrodenketels is een speciale vloeistof nodig, bijvoorbeeld XNT-35. Overleg voor gebruik altijd met de fabrikant..
 6. Verwar antivries voor auto’s niet met verwarmingschemicaliën. Ja, beide formuleringen zijn gemaakt op basis van glycol, maar de additievenpakketten zijn totaal verschillend. De motorkoelvloeistof is niet compatibel met de waterverwarming van een woongebouw.
 7. Voor open en zwaartekrachtverwarmingssystemen is het beter om in extreme gevallen water te gebruiken – propyleenglycol verdund met min 20 ° C.
 8. Als de verwarmingsbedrading is gemaakt met gegalvaniseerde buizen, heeft het geen zin om glycolmengsels aan te schaffen. De stof gaat zink aan, verliest het pakket met additieven en wordt snel afgebroken.

Verduidelijking. Voor een open verwarmingssysteem is het onrendabel om een ​​vorstbestendige vloeistof te gebruiken. Hete antivries zal via het expansievat in de atmosfeer verdampen, de antivries zal constant moeten worden bijgevuld en er moet geld worden uitgegeven. Het is onaanvaardbaar om ethyleenglycol te pompen, omdat de dampen giftig zijn.

Er is veel controverse over de schadelijkheid van ethyleenglycolformuleringen, ook op de pagina’s van bouwforums. Laten we, zonder de schadelijke effecten van de chemische stof op de menselijke gezondheid te ontkennen, de aandacht vestigen op een overtuigend feit:.

Huiseigenaren wiens gesloten systemen goed zijn geïnstalleerd, gebruiken al jaren zonder enig probleem goedkope glycol. Laten we de mening van de expert over de video horen:

Criteria naar keuze

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

Een factor die alle warmtedragers gemeen hebben en van invloed zijn op de keuze van producten, is de veiligheid voor het milieu. De gezondheid en het comfort van de mens in huis hangen af ​​van de kwaliteit en het type koelmiddel dat in het verwarmingssysteem wordt gegoten..

Allereerst hangt de keuze van de vloeistof af van het ontwerp van het verwarmingssysteem. Het is belangrijk van welk materiaal het is gemaakt. Factoren die van belang zijn bij de keuze van een warmtedrager zijn het vermogen van de pompen en radiatoren die bij het verwarmingssysteem betrokken zijn, evenals het uiterlijk van de verwarmingsketel..

Wanneer u voor de eerste keer een vloeistof koopt, is het beter om professioneel advies in te winnen. Hiermee kunt u professioneel advies krijgen en voorkomen dat het verwarmingssysteem van een landhuis uitvalt. Volgens experts is het beter om vloeistoffen met een vriespunt van -20-25 ° C te gebruiken in verwarmingssystemen van landhuizen..

Wanneer water bevriest, neemt het volume aanzienlijk toe, wat in geval van nood in het koude seizoen kan leiden tot breuk van leidingen en radiatoren. Het gebruik van antivries elimineert deze mogelijkheid volledig. Het is belangrijk dat de samenstelling van hoge kwaliteit en betrouwbaar is..

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

Elk verwarmingssysteem heeft zijn eigen prestatiekenmerken. Met sommige moet rekening worden gehouden bij het kiezen van het type koelvloeistof. Onder hen zijn de minimale omgevingstemperatuur en de maximale temperatuur van het koelmiddel tijdens het verwarmen. Beide indicatoren zijn borderline wanneer de vloeistof in een andere fysieke toestand overgaat..

Veel fabrikanten produceren verwarmingsketels waarin het gebruik van antivriesvloeistoffen ten strengste verboden is..

Let na het bepalen van de prestatiekenmerken van het koelmiddel op de fabrikant en de kosten. Voor woonruimten is het uiterst belangrijk om het verwarmingssysteem te vullen met een milieuvriendelijke vloeistof. Koelvloeistoffen met een verlopen levensduur kunnen mensen fataal worden..

Een belangrijk criterium bij het kiezen van een vloeistof is de chemische samenstelling en het soort additieven dat eraan wordt toegevoegd. Deze laatste letten direct op de mogelijke gebruiksduur van de koelvloeistof in het systeem. Op biologische antivries kun je het langst werken..

Aanbevelingen voor selectie

Water is, in tegenstelling tot antivries, een milieuvriendelijke vloeistof. Het kan echter kalkaanslag en corrosie veroorzaken. Als het gezin echter permanent in het huis woont, is water een meer acceptabele optie voor verwarming..

Maar het is beter om speciale vloeistoffen te gebruiken wanneer, in het koude seizoen, de verwarming van tijd tot tijd wordt ingeschakeld. Het is een feit dat als de verwarming niet bij het begin van de kou werd gestart, er een risico bestaat op leidingbreuk door een toename van het watervolume tijdens de overgang naar een vaste toestand. Met antivries is dit probleem uitgesloten..

antivries_blauw

Bij het kiezen van antivries moet u vertrouwen op het verwarmingssysteem zelf

De elementen voor het verwarmingssysteem zelf moeten worden geselecteerd, rekening houdend met wat er precies zal worden gebruikt – water of antivries, dan zijn de risico’s veel minder. Maar als het verwarmingssysteem lange tijd heeft gewerkt en werd besloten om het water in een antivriesmiddel te veranderen, dan is het raadzaam om bij het kiezen van een van deze typen rekening te houden met het volgende:

 • een bepaald type antivries voor het verwarmen van een privéwoning moet worden gekozen, waarbij de nadruk ligt op het ontwerp van het verwarmingssysteem. Hierbij is het van belang van welk metaal de onderdelen zijn gemaakt, welk vermogen de pompen en radiatoren hebben en welk type ketel wordt gebruikt;
 • de samenstelling moet betrouwbaar en van hoge kwaliteit zijn;
 • navigeren door de eigenschappen van de additieven die in antivries zitten om te weten hoe dit het materiaal van de apparatuur kan beïnvloeden;
 • het is noodzakelijk om de niet-bevriezende vloeistof strikt volgens de instructies te verdunnen;
 • vergeet bij gebruik de levensduur van antivries niet (in de meeste gevallen kan het niet langer dan 5 jaar worden gebruikt).

Als de vloeistof voor de eerste keer wordt gekocht, kunt u contact opnemen met een specialist in de winkel die voor elk afzonderlijk geval de meest geschikte optie zal adviseren. De juiste keuze is een garantie dat het verwarmingssysteem volledig werkt.

Volumeberekening en vulling

Om ongelukken te voorkomen, is het noodzakelijk om vloeistof in een strikt gedefinieerd volume in het verwarmingssysteem te gieten. Het wordt berekend rekening houdend met de volgende factoren:

 • type verwarmingssysteem;
 • haar materiaal;
 • intern volume van de ketel;
 • gedeelte van de te verwarmen ruimte.

Het wordt aanbevolen om de berekening uit te voeren volgens de instructies voor de apparatuur en er ook rekening mee te houden of er überhaupt antivries in kan worden gebruikt. Maar er zijn situaties waarin er geen informatie hierover is in de technische documentatie, dan wordt de berekening uitgevoerd door de relevante literatuur te bestuderen. En in sommige gevallen heeft u de hulp nodig van een specialist die u helpt bij het uitvoeren van alle berekeningen en het in gebruik nemen van het systeem..

antivries_warm

Vergeet na het gieten niet om de apparatuur te testen!

U moet ook weten hoe u de koelvloeistof op de juiste manier in het systeem kunt vullen. Als het al oude media bevat, moet het worden leeggemaakt. Het is ook noodzakelijk om de mate van vervuiling te controleren, misschien moet het systeem eerst worden schoongemaakt, anders zal het mengen van de twee antivriesmiddelen een onverwachte chemische reactie veroorzaken..

In een gesloten systeem moet het vulpunt zich onder andere kachels bevinden. Antivries wordt door pompapparatuur gegoten, maar het is noodzakelijk dat de druk in de leidingen niet hoger is dan 3 atmosfeer. En als het open is, moet het vullen via het bovenste expansievat gebeuren.

Daarna wordt de werking van de apparatuur getest. De temperatuur in het systeem stijgt, waarbij de dichtheid van de units wordt gecontroleerd en de afwezigheid van onnodig geluid tijdens de circulatie van de koelvloeistof.

Tijdens de gebruiksperiode van het systeem moet antivries periodiek worden bijgevuld, dus het is beter om het met enige marge aan te schaffen.

Beperkingen en voorbehouden

Zoals gezegd, moet u, afhankelijk van het type, de juiste antivries kiezen voor het verwarmingssysteem van een privéwoning. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat het niet voor alle ketels geschikt is. Als de aanbevelingen worden genegeerd, kan de apparatuur defect raken door schade aan de leidingen..

Het wordt niet aanbevolen om antivries te gebruiken als de apparatuur een gegalvaniseerd oppervlak heeft. In dit geval stort de beschermende laag snel in en zal het element na verloop van tijd falen. Omdat het een hoge viscositeit heeft, moet het verwarmingssysteem bovendien worden uitgerust met circulatiepompen. Bovendien hangen hun prestaties af van het kritische niveau van de vriestemperatuur: hoe lager deze is, hoe hoger de prestatie zou moeten zijn..

Antivries moet strikt volgens de instructies van de fabrikant worden vervangen. Na verloop van tijd verliest het zijn eigenschappen, wat de werking van het hele systeem negatief beïnvloedt. Het wordt niet aanbevolen om antivriesmiddelen voor auto’s te gebruiken, omdat deze voornamelijk zijn gemaakt van onveilige stoffen..

Als het antivriesmiddel in de vorm van een concentraat is, mag het alleen worden verdund in gedestilleerd water. Stromend water bevat veel vreemde stoffen die in combinatie een gevaarlijke chemische reactie kunnen veroorzaken.

Kan ik het zelf doen?

Antivries is een oplossing waarin water tot 70% van het totale volume uitmaakt, de rest zijn additieven die de kristallisatiedrempel verlagen tot minimale waarden. Deze omvatten het hoofdbestanddeel (glycerine, ethyleenglycol en andere) en additieven die de vorming van schuim en kristallijn neerslag voorkomen bij toenemende temperatuur.

En als u zelf het hoofdbestanddeel kunt kiezen, is het kiezen van het juiste additief moeilijk, omdat hun volledige samenstelling niet volledig is bestudeerd en de fabrikanten het niet bekendmaken. Om deze reden zal het niet correct werken om de compositie thuis te maken..

Als u deze aanbeveling negeert en zelf een antivriesmiddel maakt om het huis te verwarmen, zijn de volgende gevolgen mogelijk:

 • wanneer het koelmiddel opwarmt, neemt het schuimniveau toe, wat leidt tot de snelle vorming van sediment op de wanden van radiatoren en leidingen;
 • door een afname van de warmteoverdracht van zelfgemaakte antivries, zal de verwarmingsefficiëntie aanzienlijk afnemen;
 • zelfgemaakte verwarmingsvloeistof kan een slecht effect hebben op staal vanwege de grote hoeveelheid zuurstof en corrosie zal versnellen.

Om dit te voorkomen, is het ten strengste verboden om antivries van lage kwaliteit of zelfgemaakte antivries te gebruiken. De vloeistof mag alleen worden gekozen uit fabrieksproductie en een betrouwbare fabrikant..

Voordat u antivries in het verwarmingssysteem giet, moet u de instructies ervoor zorgvuldig opnieuw lezen, misschien is het gebruik van dit verwarmingselement verboden. Dezelfde vloeistof moet correct worden geselecteerd en voldoen aan alle vereisten voor gebruik..

Wat zijn de criteria voor het selecteren van het type koelvloeistof?

huis verwarmingsvloeistof

De vraag hoe vloeistof in het verwarmingssysteem moet worden gegoten en welke antivries de voorkeur heeft, begint eigenaren van onroerend goed lang voor de eerste start van de ketel te storen. Het feit is dat antivries wordt geselecteerd voor specifieke modellen verwarmingsapparatuur die in huis worden gebruikt. De eigenaar bouwt ook voort op andere parameters – het type woning, de kenmerken van het verwarmingssysteem erin, hun financiële mogelijkheden, enz..

water opwarmen

De belangrijkste garantie voor een goed gekozen antivriesmiddel zijn goed geplaatste prioriteiten. Als het huis bijvoorbeeld is ontworpen om het hele jaar door te wonen en de eigenaren niet van plan zijn het in de winter te verlaten en de werking van het verwarmingscircuit op te schorten, dan kan gewoon water in het systeem worden gebruikt in plaats van antivries. In andere gevallen, wanneer de prioriteit wordt gegeven aan de betrouwbaarheid en stabiliteit van het verwarmingscircuit, moet de eigenaar een antivries voor het hele seizoen kiezen, die dure verwarmingsapparatuur tegen ongevallen zal beschermen en het huis tegen bevriezing zal beschermen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de criteria voor de kosten van antivries, de toxiciteit, de ontvlambaarheid, enz..

Niet-bevriezende vloeistoffen als warmtedrager

Het gebruik van antivries in verwarmingsapparaten is relevanter voor de strenge winters die kenmerkend zijn voor de middelste klimaatzone. Het heeft een veel lager vriespunt in vergelijking met gewoon water, wat de verwarmingsinstallatie betrouwbaar zal beschermen tegen schade door bevriezing van de vloeistof, zelfs als de elektriciteit of het gas lange tijd is uitgeschakeld. De unieke eigenschappen van de vloeistof, evenals extra additieven, beschermen de leidingen tegen kalkaanslag en corrosie. In ons klimaat is antivries onvoorwaardelijk de beste optie voor het bijtanken van verwarmingstoestellen..

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

Wat is antivries? Het hoofdbestanddeel hier is propyleenglycol of ethyleenglycol, waaraan een aanzienlijke hoeveelheid water is toegevoegd, evenals gerichte additieven.

De concentratie van propyleenglycol in de samenstelling van antivries bepaalt de vorstbestendigheid, hoe meer deze is, hoe lager de temperatuur van het begin van het kristallisatieproces van de samenstelling zou moeten zijn. Om het corrosieve effect van het koelmiddel te verminderen, worden speciale remmers gebruikt – chemische verbindingen die het proces van de vloeistof die een reactie aangaat met metaal en andere stoffen remmen. Om de vorming van slib te voorkomen, is een kalkremmer in de samenstelling opgenomen, die de vorming van schuim tijdens het circulatieproces voorkomt en het risico op oplossen en opzwellen van de afdichtingen vermindert.

Antivries, als warmtedrager voor verwarming, bevriest niet binnen het bedrijfstemperatuurbereik, maar als er stolling optreedt, zet het niet uit zoals water en veroorzaakt het geen vernietiging van de verwarmingsinstallatie. Invriezen, het wordt gelatineus en verandert niet van volume, terugkeren naar een vloeibare toestand heeft geen gevolgen voor het koelmiddel en de apparatuur.

Tegenwoordig kun je in gespecialiseerde winkels antivriesmiddelen vinden met een minimumtemperatuur van -65 of -30 graden. Indien nodig kan de concentratie van de samenstelling worden gewijzigd door er gedestilleerd water aan toe te voegen. De chemische samenstelling van de vloeistof is ontworpen voor gebruik gedurende 10 seizoenen of 5 jaar, daarna moet alle antivries in het systeem worden vervangen.

Met de vele voordelen van antivries, mag men de nadelen niet vergeten. Als we de bedrijfstemperaturen van niet-bevriezing en water vergelijken, blijkt dat de warmtecapaciteit van niet-bevriezing meer dan 15% lager is, daarom accumuleert het de warmte slechter en geeft het slechter weg. Daarom wordt de consument gedwongen om krachtigere verwarmingsapparatuur te kopen en meer middelen uit te geven om de gewenste temperatuur te behouden. Vanwege de verhoogde viscositeit van antivries, en deze is 5 keer hoger in vergelijking met water, is een krachtige circulatiepomp vereist om de vereiste druk te handhaven. Tegelijkertijd stijgt het elektriciteitsverbruik met 10%. Aangezien antivries niet uitzet bij bevriezing, moet er rekening mee worden gehouden dat bij verwarming de thermische uitzetting veel groter is dan die van water, daarom is bij gebruik een groter expansievat vereist. Bovendien kan antivries bij oververhitting zijn eigenschappen onomkeerbaar verliezen..

Experts raden aan om het type koelvloeistof te bepalen, zelfs voordat het verwarmingssysteem wordt geïnstalleerd, het is deze aanpak die een lange levensduur van alle apparaten garandeert, spontane herscholing kan gepaard gaan met ernstige problemen en langdurige reparaties.

De chemische samenstelling van het antivriesmiddel is behoorlijk agressief: het reageert met gegalvaniseerde oppervlakken en veroorzaakt onherstelbare schade aan technische elementen, daarnaast verandert een dergelijke buurt de samenstelling van het koelmiddel en draagt ​​het bij aan de vorming van sediment dat de hele systeem. Rubberen pakkingen zijn ook gevoelig voor deze omgeving, dus zullen ze veel vaker moeten worden vervangen dan bij warmwaterverwarming..

Ook de milieuvriendelijkheid van antivries roept veel vragen op tijdens het gebruik. Tijdens het verplaatsen door de leidingen kan de antivries gaan schuimen, wat problemen kan veroorzaken bij het afstellen en balanceren van het systeem. De eigenaar van een met antivries verwarmd huis dient altijd een busje chemicaliën op voorraad te hebben om het gat bij een lekkage snel op te vullen..

Antivriestoepassing

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

Voordat u een ketel aanschaft voor het verwarmen van uw huis, moet u ervoor zorgen dat deze het gebruik van dit type antivries toestaat, anders kunt u de fabrieksgarantie verliezen. Geconcentreerde formuleringen kunnen worden gemengd met gedestilleerd water. Bij het installeren van de bedrading is het niet nodig om fittingen en gegalvaniseerde leidingen te gebruiken, en de verwarmingsketel moet zijn ontworpen om een ​​temperatuur van maximaal +70 graden te handhaven. Een op antivries gebaseerd systeem vereist een krachtige pomp en een volumetrische tank, die meer dan twee keer zo groot is als de watertank..

Voor een soepele beweging van antivries zijn leidingen met een grotere diameter en vrij volumineuze radiatoren vereist. Automatische ventilatieopeningen werken hier niet – u moet de handmatige kranen van Mayevsky installeren. Alleen chemisch bestendig rubber kan als afdichting worden gebruikt..

Hoe het verwarmingssysteem in een privéwoning te vullen: tips en trucs

De meest voorkomende tegenwoordig in de meeste landen, waaronder Rusland, zijn verwarmingssystemen gevuld met een vloeibare warmtedrager. Dit is een complex van apparatuur – complex of eenvoudig. In het laatste geval hebben we het over een open circuit. Als onderdeel van dergelijke systemen:

 • stookruimten;
 • warmtewisselaars;
 • gemalen.

Alle units zijn met elkaar verbonden door een pijpleiding. De kwaliteit en kenmerken van de circulerende vloeistof zullen de werking van de apparatuur beïnvloeden, daarom is het zo belangrijk om de juiste koelvloeistof te kiezen, die in het artikel zal worden besproken.

Wat moet de koelvloeistof zijn?

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

Als u wordt geconfronteerd met de vraag hoe u het verwarmingssysteem in een privéwoning moet vullen, moet u uitzoeken wat de koelvloeistof zou moeten zijn. De ideale vloeistof voor deze rol is nog niet uitgevonden. Dit geeft aan dat elk van de bekende materialen onder bepaalde omstandigheden wordt gebruikt..

Een belangrijke factor is de temperatuur van het koelmiddel, bij overtreding kan de stof zijn eigenschappen veranderen, wat leidt tot een stopzetting van de werking van het systeem. Het juiste verwarmingsmedium moet in korte tijd meer warmte transporteren, het moet een lage viscositeit hebben, het mag geen corrosie veroorzaken en mag geen gevaar opleveren voor de bewoners van het huis. Onder andere bij warmteoverdracht moet het warmteverlies minimaal zijn en een lage viscositeit wordt een indicator voor de pompsnelheid en een toename van het rendement..

Als u nadenkt over de vraag hoe u het verwarmingssysteem in een privéwoning moet vullen, moet u weten dat dit of dat koelmiddel corrosie kan veroorzaken, waardoor u te maken krijgt met beperkingen bij het kiezen van mechanismen en onderdelen van het systeem.

Veiligheid van gebruik

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

Als we het hebben over veiligheid, dan mag het koelmiddel de normen voor toxiciteit, ontstekingstemperatuur niet overschrijden, dezelfde eisen worden ook gesteld aan vloeibare dampen. Een belangrijke factor bij het kiezen zijn de kosten. De prijs moet relatief laag zijn, anders moet de consument de koelvloeistof lang kunnen gebruiken zonder deze te vervangen.

Welke koelvloeistof is geschikt voor aluminium radiatoren?

Voor een systeem van aluminium radiatoren kunt u gebruik maken van een koelvloeistof op basis van ethylalcohol, die u eenvoudig zelf kunt bereiden. Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om een ​​vloeistof te verkrijgen die een antivriesmengsel zal zijn, dat ethylalcohol en gedestilleerd water bevat. Deze vloeistof zal een iets hogere viscositeit hebben dan gewoon water. Dit cijfer zal echter lager zijn dan dat van antivriesmiddelen uit de fabriek..

De vloeibaarheid van deze vloeistof is minder dan die van antivries, waardoor het mogelijk is om de vereisten voor de dichtheid van de circuitverbindingen te verwaarlozen. Een dergelijke vloeistof zal de rubberen afdichtingen van het systeem niet beschadigen. Wanneer consumenten nadenken over de vraag wat ze in het verwarmingssysteem van een privéwoning met aluminium radiatoren moeten gieten, proberen ze precies dergelijke mengsels te kiezen, omdat ze een belangrijk voordeel hebben ten opzichte van andere opties, wat tot uiting komt in het vermogen om composities te gebruiken voor metalen radiatoren. Dit komt door het feit dat alcohol de ontwikkeling van corrosie zal voorkomen, en dit is belangrijk voor die systemen waarvan de vernietiging onaangename gevolgen kan hebben. In dit geval wordt aanbevolen om hard water te gebruiken, dat samen met alcohol de vorming van kalk op de binnenoppervlakken van de producten zal voorkomen. Het neerslag vormt zich in vaste vorm en kan bij preventief wassen gemakkelijk worden weggegooid.

Soorten verwarmingsvloeistoffen

Naast water kan een verwarmingsketel voor vloeibare brandstof, gas of vaste brandstof ook verschillende soorten vloeistoffen verwarmen in zijn warmtewisselaar..

De vloeistof die wordt gebruikt voor het verwarmen van het huis mag de prestaties van het systeem niet schaden, maar moet integendeel bijdragen aan de betrouwbare bescherming van verwarmingsapparaten.

Om aan deze vereisten te voldoen, besteden fabrikanten speciale aandacht aan de samenstelling bij het ontwikkelen van technologieën voor de vervaardiging van vloeistof voor ketels. Het hoofdbestanddeel dat wordt gebruikt bij de productie van verwarmingsvloeistoffen, beïnvloedt de eigenschappen, kenmerken en compatibiliteit met verschillende soorten verwarmingsapparaten..

De meest voorkomende vloeistoffen zijn gebaseerd op de volgende componenten:

 • ethyleenglycol;
 • propyleenglycol;
 • glycerol.

Eigenschappen van ethyleenglycolvloeistof

vloeistof op ethyleenglycolbasis

Dit type antivries mag alleen worden gebruikt als de eigenaar zeker is van de volledige dichtheid van het circuit. Ethyleenglycol is een bijtende en nogal giftige stof die bij onjuist gebruik een ernstige bedreiging kan vormen voor de gezondheid van huishoudens. Dit element is veilig in vloeibare toestand, maar wanneer het in gasvormige toestand gaat, is het giftig. Er moet extra aandacht worden besteed aan het feit dat het gieten van ethyleenglycol in het circuit complex en arbeidsintensief is, dus eigenaren moeten andere opties voor antivries onderzoeken.

Ethyleenglycol antivries – wanneer te kiezen?

Er zijn twee hoofdtypen ethyleenglycol-antivriesvloeistof (rode kleur) die op de markt worden geleverd, waarvan de kristallisatietemperatuur -30 en -65 ° C is, ondanks zijn toxiciteit kan deze zonder grote angsten worden gebruikt in gesloten verwarmingssystemen. Het vormt geen grote bedreiging voor de gezondheid van kinderen en dieren in een gesloten circuit, in tegenstelling tot medicijnen en huishoudelijke chemicaliën die thuis op toegankelijke plaatsen zijn.

Ethyleenglycol is alleen schadelijk als het in het lichaam komt (kinderen kunnen aangetrokken worden door de zoete smaak), langdurig inademen van de dampen veroorzaakt een kortdurende gezondheidsstoornis als het in contact komt met de huid van de handen voor het geval dat van een lekkage of een doorbraak van de pijpleiding, u hoeft ze alleen maar af te spoelen met water.

Vergelijking van het vriespunt van antivries

Antivries op basis van propyleenglycol

vloeistof op basis van propyleenglycol

Elke brandstof voor verwarmingsketels tijdens verbranding verwarmt het koelmiddel in de warmtewisselaar. Als er zich op dit moment een koelvloeistof op basis van propyleenglycol in het verwarmingselement van de ketel bevindt, hoeft de eigenaar zich geen zorgen te maken over zijn veiligheid en de veiligheid van zijn gezinsleden. Deze antivries is onschadelijk en wordt daarom aanbevolen voor gebruik in open en gesloten verwarmingssystemen. Dit type antivries heeft een kristallisatietemperatuur van 80 graden Celsius. Een hoge waarde van de indicator geeft de compatibiliteit van antivries aan met hogetemperatuurketels. Onder de nadelen van de vloeistof is het vermeldenswaard de hoge kosten..

verwarmingsvloeistof warm huis

Denk bijvoorbeeld aan de verwarmingsvloeistof Warm House, die het circuit beschermt tegen bevriezing bij temperaturen tot -30 graden. Voor één liter, ongeveer 65 roebel voor deze vloeistof voor verwarming, is de prijs van een Warm Huis vrij duur antivries voor deze indicator. Desondanks kopen veeleisende kopers liever een vloeistof voor het verwarmen van Warm House, die kiezen voor kwaliteit, niet voor goedkoop..

Op glycerine gebaseerde vloeistof

vloeistof op glycerinebasis

Dit type antivries wordt gebruikt in circuits met paronitische pakkingen, omdat de hoge vloeibaarheid van de vloeistof de vernietiging van de rubberen pakkingen veroorzaakt. Als u geen rekening houdt met dit punt, kunt u op glycerine gebaseerde antivries een goedkope, veilige en vrij praktische vloeistof voor verwarming noemen. Het wordt gebruikt in verschillende soorten verwarmingssystemen, maar de samenstelling heeft zich het best bewezen bij gebruik in circuits met kachelverwarming..

Niet-bevriezend op basis van ethyleenglycol

Een van de meest populaire antivriesmiddelen krijgt een prominente plaats in de winkelrekken vanwege de meest democratische prijs gezien het eenvoudige productieproces.

De vloeistof bevat ongeveer 4% additieven die voorkomen dat ethyleenglycol gaat schuimen bij hoge temperaturen. Dit omvat ook remmers die voorkomen dat corrosie metalen oppervlakken aantast..

Vanwege de agressiviteit van ethyleenglycol wordt het product alleen verdund gebruikt om de binnenkant van leidingen en radiatoren te beschermen.

Niet-bevriezende vloeistof voor leidingen en radiatoren van warmwaterverwarming

Ethyleenglycol is agressief voor leidingen, apparaten en verbindingen, giftig, maar heeft goede thermische prestaties

Het belangrijkste nadeel van ethyleenglycol is de toxiciteit ervan. De minimale hoeveelheid van deze stof in het menselijk lichaam kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom moet het hele verwarmingssysteem de hoogste graad van afdichting hebben..

Een ander hiaat in het gebruik van ethyleenglycol is de constante temperatuurregeling. Als de ketel de vloeistof verwarmt tot een temperatuur dichtbij het kookpunt, zal de samenstelling beginnen te ontleden met de precipitatie van een vast neerslag en het vrijkomen van zuren, wat een destructief effect heeft op alle verwarmingsapparatuur.

De gespecificeerde antivries is alleen geschikt voor die systemen waar het mogelijk is om het temperatuurregime nauwkeurig te handhaven, maar niet alle ketelapparatuur is met een dergelijke optie uitgerust..

Warmtedrager voor elektrodeboiler

Dit type apparatuur moet apart worden vermeld, omdat: elektrodenketels vereisen een speciaal type warmtedrager. In dit geval wordt de vloeistof verwarmd door ionisatie door wisselstroom.

Antivries moet een bepaalde chemische samenstelling hebben die drie voorwaarden kan bieden: de juiste waarden van elektrische weerstand, elektrische geleidbaarheid en ionisatie.

Fabrikanten van elektrodenketels geven hun eigen strikte aanbevelingen voor het gebruik van specifieke merken koelvloeistof. Daarom moet antivries met speciale zorg worden gekozen om de garantie niet te verliezen..

Welke koelvloeistof te kiezen voor verwarmingssystemen met een elektrodeboiler?

Elk model van de elektrodenketel is beperkt tot bepaalde merken koelvloeistof. Bij gebruik van een andere samenstelling behoudt de fabrikant zich het recht voor om de garantieverplichtingen niet na te komen

Beoordeling van producten van populaire merken

vloeistof voor verwarmingssystemen warm huis

Een verantwoordelijke consument is niet alleen geïnteresseerd in het vergelijken van verwarmingsbrandstoffen en het kiezen van de meest economische optie, maar ook in het analyseren van de soorten antivries die verkrijgbaar zijn bij verschillende fabrikanten. Antivriesvloeistof voor verwarmingssystemen Warm House, dat compatibel is met open en gesloten verwarmingssystemen, is tegenwoordig erg in trek op de markt. Door het Russische merk Warm House te kiezen, een vloeistof voor verwarming waarvan wordt verkocht in gespecialiseerde winkels, kunnen kopers zeker zijn van de veiligheid van antivries.

Op de binnenlandse markt is er veel vraag naar producten van andere merken, waaronder:

 1. vloeistof voor verwarmingssystemen comforttechniek

  Comforttechnologie;

 2. Dixi’s;
 3. Galan beschermer;
 4. VelTerm enz..

Wat te gieten in het verwarmingssysteem van een privéwoning – de keuze van een fabrikant van antivries

Wanneer u antivries koopt, moet u samenstellingen van een binnenlandse fabrikant kiezen – hun kosten zijn veel lager dan geïmporteerde vloeistoffen met dezelfde indicatoren (veel vloeistoffen worden gemaakt op basis van geïmporteerd farmacologisch propyleenglycol, vandaar hun hoge kosten).

De meest bekende leveranciers van hun producten zijn Forward Group (Dixis, Teply Dom), VintKhim (Hot Blood-merk), Primoclima, Obninskorgsintez (Thermagent, Sintec, Sintoil-merken), bij het kiezen van een product is het moeilijk om de voorkeur te geven aan een fabrikant – alle glycolen hebben praktisch dezelfde samenstelling, ongeveer gelijke kosten en een hoge levensduur van 5 jaar.

Populaire merken antivries voor een privéwoning

Kenmerken van het gieten van antivries in het systeem

Als het huis verwarmingsketels gebruikt voor vloeibare brandstof, gas of kolen, moet de eigenaar, voordat hij doorgaat met het eerste gieten van antivries, een aantal voorbereidende werkzaamheden uitvoeren. Om te beginnen is het de moeite waard om vertrouwd te raken met de instructies voor verwarmingsapparaten, aangezien een verwarmingsketel op vloeibare brandstof kan werken met een heel ander type antivries dan een ketel op gasvormige brandstof. Dan moet de eigenaar al het water uit het systeem afvoeren en de mate van vervuiling van de leidingen beoordelen op basis van de samenstelling ervan.

Verdere werkzaamheden worden in de volgende volgorde uitgevoerd:

 • vloeistof in het verwarmingssysteem gieten

  het systeem wordt gespoeld met een speciale oplossing;

 • de samenstelling van het koelmiddel is bereid in overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant van antivries;
 • de afgewerkte samenstelling wordt met behulp van pompapparatuur in het verwarmingscircuit gevoerd (het wordt aanbevolen om vanaf het laagste punt vloeistof in het systeem te pompen);
 • de druk in het circuit wordt gecontroleerd en de overeenstemming met de waarden in het verwarmingsschema;
 • een teststart van het verwarmingssysteem wordt uitgevoerd met een geleidelijke temperatuurstijging.

Als het proefdraaien succesvol is, kan de eigenaar beginnen met de volwaardige werking van het systeem. Als in het huis gasverwarmers of ketels voor stookolie zijn geïnstalleerd, waarvan de prijs begint vanaf vierhonderd dollar, dan kan de eigenaar, na bevestiging van de dichtheid van alle elementen van het circuit, de ketels op volle capaciteit inschakelen en de verwarming gebruiken systemen naar eigen inzicht.

Ondanks de uitstekende consumentenkenmerken kan een verkeerd gekozen verwarmingsvloeistof leiden tot een defect aan de ketel en schade aan dure verwarmingstoestellen..

De sleutel tot een betrouwbaar, stabiel en duurzaam circuit is de compatibiliteit van alle hoofd- en verbruikselementen, daarom moet de vloeistof voor de ketel op verantwoorde en juiste wijze worden gekozen..

Met de juiste keuze van antivries zal de eigenaar de prestaties van het systeem verhogen, de interne elementen van de ketel beschermen tegen corrosie en kalkaanslag, en ook de radiatoren beschermen tegen verlies van dichtheid als gevolg van bevriezing.

Hoeveel volume moet je vullen?

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

De hoeveelheid vloeistof die in het verwarmingssysteem wordt gegoten, is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste zijn:

 • verwarmingsketelvolume;
 • type verwarmingssysteem;
 • de kwaliteit van materialen voor de vervaardiging van buizen en radiatoren;
 • gedeelte van de verwarmde ruimte.

De berekening van het vloeistofvolume voor het vullen van het systeem wordt uitgevoerd op basis van de aanbevelingen van de fabrikanten. Het technische gegevensblad van ketels bevat informatie over welke koelvloeistof kan worden gebruikt en in welke hoeveelheid.

Hoe het volume van de koelvloeistof te bepalen??

De eenvoudigste manier is om een ​​watermeter of watermeter te gebruiken. Er is er zo een in bijna elk huis of appartement met centrale watervoorziening..

Voordat met metingen wordt begonnen, moet het verwarmingscircuit volledig worden geleegd. Vervolgens worden metingen op de meter gedaan en begint het vullen van het systeem met een kleine waterdruk. Dit is nodig zodat er geen luchtopstoppingen zijn die de meetwaarden verstoren..

Zodra de verwarmingsbuis met water is gevuld, moet u de watermeter opnieuw aflezen. Het is noodzakelijk om te onthouden dat 1 kubieke meter 1000 liter is en de juiste hoeveelheid vloeistof te kopen.

De tweede methode is minder handig, maar effectief als er geen balie is. Het gevulde systeem wordt geleegd via een maatcontainer (tank of emmer van een bepaald volume). Het belangrijkste is om niet te verdwalen met het aantal emmers..

Een andere methode is wiskundig. Als initiële gegevens worden de waarden van de volumes van radiatoren en expansievat, buisdiameters en het volume van de ketelwarmtewisselaar genomen. Met behulp van eenvoudige geometrische en rekenkundige formules kunt u het totale volume berekenen.

We hebben in onze volgende artikelen gedetailleerde voorbeelden bekeken van het berekenen van elk van de elementen van het verwarmingssysteem:

 • Berekening van leidingvolume: principes van berekeningen en regels voor het maken van berekeningen in liters en kubieke meters
 • Expansievat voor verwarming van het open type: apparaat, doel, hoofdtypen + tips voor het berekenen van de tank

Hoe koelvloeistof te pompen?

Problemen ontstaan ​​meestal alleen bij gesloten systemen, aangezien open systemen worden gevuld via een expansievat. De koelvloeistof voor het verwarmingssysteem wordt er eenvoudig in gegoten. Het verspreidt zich door het systeem onder invloed van de zwaartekracht. Het is belangrijk dat bij het vullen van het systeem alle ventilatieopeningen open staan..

Het open verwarmingssysteem wordt gevuld via het expansievat

Het open verwarmingssysteem wordt gevuld via het expansievat

Er zijn verschillende manieren om een ​​gesloten verwarmingssysteem te vullen met koelvloeistof. Er is een manier om te vullen zonder het gebruik van apparatuur – door de zwaartekracht is er een dompelpomp van het type “Kid” of een speciale, met behulp waarvan het systeem onder druk wordt gezet.

Vul met zwaartekracht

Hoewel deze methode van het verpompen van koelvloeistof voor een verwarmingssysteem geen apparatuur vereist, kost het veel tijd. Je moet de lucht er lang uitknijpen en net zo lang de benodigde druk krijgen. We pompen het trouwens op met een autopomp. Dus de apparatuur is nog steeds nodig.

We vinden het hoogste punt. Meestal zijn dit enkele van de gasopeningen (wij verwijderen het). Open tijdens het vullen de klep om de koelvloeistof af te tappen (laagste punt). Als er water doorheen loopt, is het systeem vol.

Met deze methode kunt u de slang van de watertoevoer aansluiten, u kunt het voorbereide water in het vat gieten, het boven het ingangspunt optillen en het zo in het systeem gieten. Antivries wordt ook gegoten, maar als u met ethyleenglycol werkt, heeft u een gasmasker, beschermende rubberen handschoenen en kleding nodig. Als een stof op stof of ander materiaal terechtkomt, wordt deze ook giftig en moet worden vernietigd..

U moet de druk op de manometer controleren

U moet de druk op de manometer controleren

Als het systeem vol is (water liep uit de aftapkraan), nemen we een rubberen slang van ongeveer 1,5 meter lang en bevestigen deze aan de ingang van het systeem. Selecteer de ingang zodat de manometer zichtbaar is. Op dit punt installeren we een terugslagklep en een kogelkraan. We bevestigen een gemakkelijk verwijderbare adapter voor het aansluiten van een autopomp aan het vrije uiteinde van de slang. Giet na het verwijderen van de adapter de koelvloeistof in de slang (houd deze omhoog). Na het vullen van de slang, met behulp van de adapter, sluiten we de pomp aan, openen de kogelkraan en pompen de vloeistof met de pomp in het systeem. Er moet op worden gelet dat er geen lucht wordt gepompt. Wanneer bijna al het water in de slang is binnengepompt, sluit de kraan en wordt de handeling herhaald. Op kleine systemen, om 1,5 Bar te krijgen, moet je het 5-7 keer herhalen, bij grote systemen zul je langer moeten rommelen.

Vullen met een dompelpomp

Om werkdruk te creëren kan de koelvloeistof voor het verwarmingssysteem worden ingepompt met een laagvermogen dompelpomp van het type Malysh. We sluiten hem aan op het laagste punt (niet het aftappunt van het systeem). We verbinden de pomp via een kogelkraan en een terugslagklep, plaatsen een kogelkraan op het aftappunt van het systeem.

Giet de koelvloeistof in de container, laat de pomp zakken, zet hem aan. Tijdens het werk voegen we constant koelvloeistof toe – de pomp mag geen lucht aandrijven.

Daarbij bewaken we de manometer. Zodra de pijl van de nulmarkering is verwijderd, is het systeem vol. Tot dit moment kunnen de handmatige ventilatieopeningen op de radiatoren worden geopend – lucht zal erdoor ontsnappen. Zodra het systeem vol is, moeten ze worden gesloten..

Vervolgens beginnen we de druk te verhogen – we blijven het koelmiddel voor het verwarmingssysteem met de pomp pompen. Wanneer het de vereiste markering bereikt, stoppen we de pomp, sluiten we de kogelkraan. We zetten alle ventilatieopeningen open (ook op de radiatoren). Lucht ontsnapt, druk daalt. We zetten de pomp weer aan, pompen een beetje koelvloeistof totdat de druk de ontwerpwaarde bereikt. Laat de lucht weer zakken. We herhalen dit totdat hun ventilatieopeningen geen lucht meer achterlaten..

Vervolgens kunt u de circulatiepomp starten, de lucht weer ontluchten. Als tegelijkertijd de druk binnen het normale bereik blijft, is de koelvloeistof voor het verwarmingssysteem erin gepompt. Je kunt het uitvoeren.

We gebruiken een pomp voor het testen van de druk

Het systeem wordt op dezelfde manier gevuld als in het hierboven beschreven geval. In dit geval wordt een speciale pomp gebruikt. Het is meestal handmatig, met een container waarin de koelvloeistof voor het verwarmingssysteem wordt gegoten. Vanuit deze container wordt de vloeistof via een slang het systeem in gepompt. U kunt het huren bij bedrijven die waterleidingen verkopen. In principe is het logisch om het te kopen – als u antivries gebruikt, moet het periodiek worden vervangen, dat wil zeggen dat u het systeem opnieuw moet vullen.

Dit is een handpomp voor het testen van de druk, waarmee u verwarmingsmedium voor verwarmingssystemen kunt verpompen

Dit is een handpomp voor het testen van de druk, waarmee u het verwarmingsmedium voor het verwarmingssysteem kunt verpompen

Bij het vullen van het systeem beweegt de hendel min of meer gemakkelijk; als de druk stijgt, is het moeilijker om te werken. Zowel op de pomp als in het systeem zit een manometer. U kunt volgen waar het handiger is. Verder is de volgorde hetzelfde als hierboven beschreven: opgepompt tot de vereiste druk, leeglopen, opnieuw herhalen. Dus totdat er geen lucht meer in het systeem zit. Daarna – we starten ook de circulatiepomp gedurende vijf minuten (of het hele systeem, als de pomp in de ketel is), ontluchten. We herhalen het ook een paar keer..

Zelf antivries maken

De enige acceptabele optie voor zelfgemaakte antivries is het gebruik van een 40% alcoholoplossing met een vrij laag vriespunt (ongeveer -28,9 ° C).

Als we kijken naar de kosten van het maken van dit mengsel, dan zijn de kosten van een 5-liter bus met 95% ethylalcohol ongeveer $ 20, een container van 20 liter kost $ 80 en een 40% oplossing van hetzelfde volume kost de consument 33, $ 7 – dit ligt dicht bij de prijs van propyleenglycol, dat als warmtedrager wordt gegoten.

Als gedenatureerde alcohol wordt gebruikt in plaats van hoogwaardige ethylalcohol (methanol moet niet worden overwogen – het is erg giftig), dan kunnen de kosten van relatief goedkope ethyleenglycol worden verkregen..

Het gebruik van een zelfbereide alcoholische oplossing als warmtedrager heeft onmiskenbare voordelen ten opzichte van industrieel gemaakte composities, waarvan de belangrijkste zijn:

 • Langdurig gebruik. Na 10 jaar, zo niet eerder, moet de antivries worden afgetapt en een nieuwe samenstelling in het systeem worden gegoten. Alcoholoplossing in een gesloten systeem kan zeer lang worden gebruikt – dit is minimaal 2 keer een kostenbesparing.
 • Energiebesparend. De alcoholhoudende oplossing heeft een aanzienlijk lagere viscositeit dan niet-bevriezende vloeistoffen, dus de elektrische pomp werkt in dezelfde modus als bij gebruik van water.
 • Een water-alcoholoplossing heeft een oppervlaktespanning die vergelijkbaar is met die van water – dit vermindert het risico op lekken, in tegenstelling tot niet-bevriezende vloeistoffen.
 • Als water met alcohol wordt vergeleken met industriële antivries, dan heeft de samenstelling een gunstig effect op de pijpleiding, lost kalkaanslag op en voorkomt corrosie.
 • Het controleren van de kwaliteit van de koelvloeistof is, in tegenstelling tot antivries, veel eenvoudiger – hiervoor heeft u een eenvoudige alcoholmeter nodig. En wanneer het alcoholpercentage daalt, is het gemakkelijk om het te verhogen door het hoofdbestanddeel toe te voegen en de oplossing verder te gebruiken.
 • De fabrikant zal bij gebruik van deze oplossing te weinig reden hebben om garantieservice aan de ketel te weigeren..
 • Antivriesmiddelen van slechte kwaliteit verstoppen het systeem met sediment en kunnen zelfs sanitaire voorzieningen beschadigen, waardoor de corrosie versneld wordt door vervalproducten – dit kan worden voorkomen met een water-alcoholoplossing.

  Kenmerken van glycolen

Verkoop van warmtedragers voor verwarming

Warmtedrager

Toepassingen

Eigenaardigheden

Water

Gebruikt in klimatologische omstandigheden met kleine temperatuurverschillen.

Universele koelvloeistof. Bevriest bij temperaturen onder nul.

Propyleenglycol

Antivries die de prestaties bij temperaturen onder het vriespunt kan handhaven. Gebruikt in industriële installaties, magazijnen, evenals objecten van agrarisch, commercieel of openbaar belang.

Het is volkomen veilig. Aanbevolen voor systemen met een elektrische boiler. Bevriest niet bij -30 ° С.

Ethyleenglycol

Hoogwaardige warmtedrager voor het verwarmingssysteem in industriële ondernemingen.

Giftig, daarom niet aanbevolen voor huishoudelijke verwarmingssystemen. Behoudt eigenschappen bij temperaturen onder het vriespunt boven -30 ° С.

Wij bieden de beste voorwaarden voor samenwerking, waaronder een breed scala aan koelmiddelen voor verwarmingssystemen beschikbaar is voor de klanten van het bedrijf om actuele problemen op te lossen.

Gebruiksaanwijzing

Als uw systeem eerder op water heeft gedraaid, zal het niet eenvoudig zijn om over te schakelen op antivries. In theorie kunnen radiatoren met een boiler worden geleegd en gevuld met een koudebestendige koelvloeistof, maar in de praktijk zal het volgende blijken:

 • door de lagere warmtecapaciteit zal het rendement van de batterijen en het rendement van het verwarmen van de kamers afnemen;
 • door viscositeit zal de belasting van de pomp toenemen, het debiet van het koelmiddel zal dalen, er zal minder warmte naar de radiatoren komen;
 • antivries zet meer uit dan water, dus de capaciteit van de oude tank zal niet voldoende zijn, de druk in het netwerk zal stijgen;
 • om de situatie te verbeteren, zal het nodig zijn om de temperatuur op de ketel toe te voegen, wat zal leiden tot overmatig brandstofverbruik en een verhoging van de druk.

Toevoeging. Na het gieten van de vloeistof vloeien de oude voegen, verzegeld met vlas en verf, gegarandeerd door.

De voeg afdichten met een linnen vlecht

Lekkende verbindingen moeten opnieuw worden ingepakt door de draad af te dichten met droog vlas of draad met een kit

Om de verwarming normaal te laten functioneren op een chemische koelvloeistof, moet u vooraf berekenen of het bestaande systeem opnieuw maken volgens de nieuwe vereisten:

 1. Selecteer de capaciteit van het expansievat met een snelheid van 15% van het totale vloeistofvolume (op water was dit 10%);
 2. De pompcapaciteit wordt verondersteld 10% meer te zijn en de gegenereerde druk – 50%. Laten we het even uitleggen met een voorbeeld: als er eerder een unit was met een werkdruk van 0,4 Bar (4 meter waterkolom), dan neem je een pomp van 0,6 Bar onder antivries.
 3. Om de ketel optimaal te laten werken en de temperatuur van de koelvloeistof niet te verhogen, is het raadzaam om 1-3 (afhankelijk van het vermogen) secties aan elke batterij toe te voegen.Koud lassen voor radiatorafsluitingen
 4. Verpak alle voegen met droog vlas of gebruik hoogwaardige pasta’s – kitten zoals LOCTITE, ABRO of Hermesil.
 5. Overleg bij aankoop van afsluiters en regelkleppen met de verkoper over de weerstand van rubberen afdichtingen tegen de effecten van glycolmengsels.
 6. Breng het systeem weer onder druk door de leidingen en verwarmingsapparatuur met water te vullen.
 7. Stel bij het starten van de ketel bij een negatieve temperatuur het minimum vermogen in. Koude antivries moet langzaam worden opgewarmd.

Het advies. Het is niet moeilijk om de totale hoeveelheid koelvloeistof te berekenen – het stroomgebied van de buis wordt vermenigvuldigd met de lengte, de capaciteit van de ketel en radiatoren wordt aangegeven in de productpaspoorten. Hoe u het expansievat correct plaatst en aansluit, leest u in onze afzonderlijke publicatie.

Antivriesinjectie in de vloerverwarmingscircuits

Voordat u een vorstbestendige vloeistof verpompt, vult u deze met water en test u de leidingen met een druk die 25% hoger is dan de bedrijfsdruk

De geconcentreerde koelvloeistof moet worden verdund met water, bij voorkeur met destillaat. Streef niet naar overmatige vorstbestendigheid – hoe meer water je toevoegt, hoe beter de verwarming zal werken. Aanbevelingen voor de bereiding van de koelvloeistof:

 1. Onder verwarmingselementen elektrische en gas dubbelcircuit warmtegeneratoren, bereid het mengsel voor op min 20 graden. Een meer geconcentreerde oplossing door contact met de verwarming kan schuimen, er zullen koolstofafzettingen op het oppervlak van het verwarmingselement verschijnen.
 2. Meng anders de componenten op het vriespunt volgens onderstaande tabel. De verhoudingen zijn aangegeven per 100 liter verwarmingsmedium.
 3. Als er geen destillaat is, voer dan eerst het experiment uit – verdun het concentraat in een pot met gewoon water. Als u een neerslag van witte vlokken ziet – een afbraakproduct van remmers en additieven, mag dit water niet worden gebruikt.
 4. Een soortgelijke controle wordt uitgevoerd voordat antivries van twee verschillende fabrikanten wordt gemengd. Het is onaanvaardbaar om ethyleenglycol te verdunnen met een propyleensamenstelling..
 5. Bereid de warmtedrager direct voor het gieten voor.

In welke verhoudingen mengt water zich met een geconcentreerde warmtedrager?

De verhouding concentraat tot water wordt gegeven per 100 liter. Om de hoeveelheid ingrediënten voor een volume van 150 liter te weten te komen, vermenigvuldigt u de gegeven getallen met een factor 1,5

De maximale levensduur van alle niet-bevriezende stoffen in leidingen en radiatoren is 5 jaar. Aan het einde van de aangegeven periode wordt de vloeistof afgetapt, wordt het systeem twee keer gespoeld en gevuld met verse antivries.

Dingen om te overwegen voordat u antivries kiest

Vloeistof voor het verwarmingssysteem van een woonhuis

Als u nog steeds niet kunt beslissen wat u in het verwarmingssysteem van een privéwoning moet gieten – water of antivries – dan moet u er rekening mee houden dat de laatste van de vermelde opties is ontworpen voor slechts een paar seizoenen van gebruik. Het kan 5 jaar zijn, of liever 10 seizoenen. Na deze periode moet het volume van de koelvloeistof worden vervangen. Fabrikanten raden over het algemeen aan om antivries ongeveer 3 jaar te gebruiken..

Tot slot over de koelvloeistoffen voor elektrodenketels

Elektrische boilers van dit type werken volgens het principe van een “soldatenketel” van twee bladen die zijn aangesloten op een 220 volt-netwerk. Water dient tegelijkertijd als warmtedrager en elektrolyt, verwarming is te wijten aan zijn geleidbaarheid, die afhangt van het gehalte aan magnesium- en calciumzouten.

Daarom werken elektrodenketels niet met destillaat en verliezen ze aanzienlijk vermogen wanneer water niet gezouten is. Volgens het paspoort van de verwarmer “Galan” mag de weerstand van de werkvloeistof niet meer zijn dan 3200 Ohm per 1 cm.

Antivries voor elektrode-warmtegeneratoren

Als gewone ethyleenglycol in een elektrolyse-warmtegenerator wordt gegoten, zal de stof een chemische reactie aangaan, schuimen en additieven verliezen door corrosie en kalkvorming. Het probleem kan op 2 manieren worden opgelost:

 1. Er wordt een speciale antivriesoplossing aangeschaft, ontwikkeld voor elektrode-achtige eenheden. Speciale additieven worden in de werkomgeving opgelost om schuimvorming tegen te gaan.
 2. Er wordt een zoutoplossing met de juiste concentratie bereid, zoals te zien is in de onderstaande video. Dergelijk water zal bij een lagere temperatuur gaan kristalliseren, hoewel het qua vorstbestendigheid niet te vergelijken is met antivries..

Let op de bereiding van kraanwater – voer het door een filter en laat het 1-3 dagen staan. Een goede oplossing is om apart een corrosieremmer te kopen en deze vooraf toe te voegen aan de koelvloeistof voor het verwarmingssysteem.