Wat is een verwarmingsmeter?

Meters voor het verwarmen van radiatoren in een appartement zijn niets nieuws. Individuele meters voor water en gas worden al lang geïnstalleerd en met succes gebruikt. Bovendien is deze verplichting in de wet verankerd..

Het gebruik van apparaten op batterijen wordt belemmerd door de complexiteit van de introductie van meetapparatuur op de consumentenmarkt en wordt verklaard door de geringe belangstelling van organisaties die hulpbronnen leveren..

Waar is het voor nodig?

Allereerst is de eigenaar geïnteresseerd in het installeren van warmtemeters voor verwarming in het appartement. Als u naar de bon kijkt, ziet u dat de betaling voor warmte elke maand in gelijke termijnen in rekening wordt gebracht. Het blijkt dat de vergoeding in rekening wordt gebracht voor die maanden dat dit niet het geval is. Deze berekeningen zijn gemaakt volgens de algemene aflezingen van de meters, die zich in de kelders van appartementsgebouwen bevinden..

Warmte wordt gelijk verdeeld over elke verbruiker. Het interesseert niemand of er behoefte is aan zo’n volume: de vergoeding wordt niet verlaagd. Om gerechtigheid te herstellen en het bedrag aan betalingen te verminderen, werd het noodzakelijk om individuele meters in te voeren.

verwarming radiator meter

Algemene informatie

De warmtemeters voor de batterij in het appartement zijn eenvoudig en vervullen de functie van het volgen van de hoeveelheid warmte van de radiator en de verandering in de luchttemperatuur in de kamer. Elk apparaat bestaat uit een temperatuursensor, een meter die de hoeveelheid water afleest die door het systeem circuleert, evenals een speciale rekenmachine die gegevens van beide apparaten verzamelt en de hoeveelheid verbruikte warmte berekent.

In de regel wordt het ontwerp gecombineerd met de installatie van een koelmiddelmeter die wordt aangedreven door elektriciteit of conventionele batterijen. Om het systeem efficiënt te laten werken, moeten twee warmtesensoren per batterij worden aangeschaft. Een is geïnstalleerd aan de inlaat van het verwarmingssysteem en de tweede is geïnstalleerd aan de uitlaat. De verwarmingsmiddelmeter kan op beide punten worden geïnstalleerd.

Werkingsprincipe

Batterij teller apparaat

Het werkingsprincipe van een warmtemeter voor een verwarmingsradiator is gebaseerd op het aflezen van de hoeveelheid koelvloeistof die door de leidingen gaat, dat wil zeggen het volume circulerend water. Sensoren bepalen de temperatuur van het water in verschillende delen van het verwarmingssysteem en de veranderingen ervan afhankelijk van de locatie in een of ander deel.

Het grootste deel van het apparaat verzamelt gegevens van alle sensoren, berekent het gemiddelde met behulp van een speciale formule en legt dit vast in het archief. Indien nodig kunt u informatie op het scherm weergeven.

Een dergelijk systeem zal de eigenaar helpen om goed te besparen op energierekeningen, maar het is nogal problematisch om het te installeren. Om dit te doen, heeft u toestemming nodig van het hoofd van het verwarmingsnetwerk, evenals alle documenten die bevestigen dat het apparaat correct werkt. In de meeste gevallen kan een persoon geen sensoren gebruiken als andere appartementen ze niet hebben..

Volgens de wet is het alleen mogelijk om te betalen volgens de metingen van de bovengrondse warmtemeter op de radiator op voorwaarde dat andere appartementen dezelfde sensoren hebben en een gemeenschappelijk huishoudelijk apparaat is geïnstalleerd. Anders wordt de eigenaar afgewezen en is dit redelijk gerechtvaardigd, aangezien de hele procedure nogal ingewikkeld en langdurig is..

Sommige appartementseigenaren installeren dergelijke apparatuur alleen en zonder toestemming van de nutsbedrijven. Deze benadering is verboden, en zelfs wanneer wordt geprobeerd te betalen volgens de meterstanden, zullen er problemen ontstaan, omdat het daarvoor in gebruik moet worden genomen en verzegeld.

Wat is een warmtemeter?

Een warmtemeter is een set apparaten die de hoeveelheid gebruikte warmte-energie berekenen, rekening houdend met de hoeveelheid geleverde warmtedrager en de verandering in de temperatuur.

Elk apparaat omvat:

 1. Temperatuursensoren.
 2. Teller voor de hoeveelheid water, of liever de koelvloeistof die door de leidingen en radiatoren van het appartement is gegaan.
 3. Rekenmachine. Analyseert de gegevens van bovenstaande elementen en bepaalt de hoeveelheid verbruikte warmte. Vaak wordt deze gecombineerd met een koelvloeistofmeter. Hij rijdt altijd op elektrische energie. Het is niet nodig om hem op het lichtnet aan te sluiten, omdat hij lithiumbatterijen bevat. Ze zijn ontworpen voor 7-10 jaar werk.

Er worden altijd twee sensoren gebruikt. De ene is geplaatst bij de ingang van het verwarmingssysteem van het appartement, de andere bij de uitgang. De teller kan zowel aan de ingang als aan de uitgang worden geïnstalleerd.

De eenvoudigste manier om een ​​warmtemeter te gebruiken is in huizen met horizontale leidingen..Het werkingsprincipe van warmtemeters op de batterij

Een dergelijke bedrading zorgt voor de aansluiting van alle radiatoren in een appartement op één pijp. Hierdoor is het eenvoudig om de hoeveelheid warmtedrager en het niveau van de koeling te berekenen. In dergelijke situaties bestaat de warmtemeter uit twee sensoren en een hoofdapparaat..

Bij verticale leidingen is de situatie gecompliceerder. Het zorgt voor de aansluiting van appartementradiatoren op verschillende verticale stijlen. Volgens wettelijke normen is het onmogelijk om een ​​warmtemeter te installeren in huizen met een dergelijke bedrading, omdat het technisch gezien praktisch onmogelijk is. Bovendien ontstaan ​​er enorme moeilijkheden: voor elke batterij moeten twee warmtesensoren en een aparte meter worden geïnstalleerd. Dat wil zeggen, de warmtemeter zal een set zijn van een groot aantal sensoren en meetapparatuur. Een bijkomend probleem is dat om de totale hoeveelheid warmte te bepalen, het noodzakelijk is om de metingen van elke meter samen te vatten..

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een balie?

Toen mensen verplicht werden om massaal water- en gasmeters te installeren, hebben de eigenaren zich lange tijd tegen dit feit verzet en pas later het effect van innovatie beoordeeld – het verantwoorden van de geleverde hulpbron is vooral gunstig voor de consument.

Als u de batterijen moet loskoppelen van overmatige hitte, verandert de betaling niet en wordt het probleem van sparen acuter.

installeren

Daarom wordt het noodzakelijk om rekening te houden met de verbruikte hulpbron – het volume dat de eigenaar van het appartement nodig heeft en door hem zal worden betaald.

Door rekening te houden met de ontvangen warmte, verkrijgt men:

 • controle over de verbruikte hulpbron;
 • besparingen – 10-30%;
 • een rationele benadering van de energie-efficiëntie van een appartement;
 • een leuke bonus in de vorm van een verlaging van het betalingsbedrag.

De elektriciteitsmeter telt uitsluitend het verbruik van de bron in het appartement. Hier is iedereen gelijk: als je 100 kW verbruikt, betaal je. En de warmte kan niet worden geteld zonder een warmtemeter, dus je moet betalen voor het hele volume dat door het huis wordt verbruikt.

Doelen van het installeren van een meter voor verwarming

Een huis verwarmen is duur. Maar particuliere huiseigenaren hebben in ieder geval de keuze uit ketelapparatuur en brandstof. Bewoners van hoogbouw hebben geen keus – centrale verwarming tegen tarieven vastgesteld door de beheermaatschappij.

Er is echter een hulpmiddel om de kosten van het verwarmen van een appartement te verlagen – een individuele warmtemeter.

Wanneer er geen hoogwaardige verwarming is, gebeurt het dat storingen in het verwarmingssysteem van het huis ons dwingen om op zoek te gaan naar alternatieve warmtebronnen.

Of de reden voor de koelcelradiatoren is de bedoeling van het ZhEK-management om te besparen op de algemene verwarmingskosten van het huis.

Vervolgens draait de loodgieter de afsluiter vast, waardoor de stroom van warm water in het verwarmingsnetwerk van de hoogbouw wordt verminderd. Bewoners bevriezen en warmen zich op met kachels, waardoor hun elektriciteitsrekening stijgt. Maar de kosten van verwarming nemen hierdoor niet af..

Moet u ook in uw appartement bevriezen? We nodigen u uit om de informatie over de isolatie van de muren van het appartement te bekijken, besproken in ons andere artikel..

Wanneer er te veel warmte is, is de oververhitte lucht in de kamers onaangenaam, u moet het raam openen om het algehele temperatuurniveau te verlagen. Maar achter de schijnbaar eenvoudige methoden zit het geld dat wordt uitgegeven aan “het verwarmen van de straat”.

Ze kunnen worden bespaard door regelaars op verwarmingsbatterijen en een warmtemeter op het verwarmingscircuit van het appartement te installeren..

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in informatie over comfortabele temperatuurnormen in woonruimten, waarover u in dit artikel kunt lezen..

Luchten in de winter

In de winter is het luchten van een oververhitte kamer het enige dat in je opkomt om oncomfortabele binnentemperaturen te verminderen.

Er zijn ook verborgen componenten van verwarmingsbetalingen. Dit is wanneer de warmtedrager uit de stookruimte de hoofdnetwerken binnenkomt met dezelfde verwarmingstemperatuur, maar bij de invoer van verwarmingsbuizen naar de huizen is de temperatuur anders, lager.

De toevoer van de koelvloeistof door de leidingen gaat gepaard met warmteverliezen door slechte isolatie, dit is begrijpelijk. Maar deze warmteverliezen worden betaald door de eindgebruiker – de eigenaren van appartementen in hoogbouw die niet zijn uitgerust met warmtemeters..

Maandelijkse betalingen voor de woonruimte van iemand anders

Elk appartementsgebouw moet zijn uitgerust met een warmtemeter – artikel 13, clausule 5 van federale wet nr. 261-FZ van 23.11.2009.

De beheermaatschappij voldoet aan deze voorwaarde en verwijdert op het einde van elke maand het warmteverbruik voor de hoogbouw onder haar jurisdictie.

Het bedrag voor warmte-energie wordt eenvoudig verdeeld over appartementen op basis van hun woonoppervlak. Hoewel deze benadering niet eerlijk kan zijn.

Verwarmingskosten

Er is goed geld nodig om de stookkosten te betalen. En de helft daarvan is verspild

De huisvestingsgegevens die in het VK beschikbaar zijn, zijn gebaseerd op het technische gegevensblad van elk appartement. Dergelijke gegevensbladen houden echter vaak geen rekening met gegevens over herontwikkelingen van appartementen die het verwarmingsoppervlak vergroten..

Het bevat geen informatie over een toename van de aansluitpunten van verwarmingsradiatoren..

Ondertussen verbruiken appartementen met herontwikkeling en met een uitgebreid aantal verwarmingstoestellen meer warmte dan andere..

En aangezien het algemene verbruik van warmte-energie wordt verdeeld volgens de paspoort-woonruimte, betalen de huurders van de “gewone” appartementen voor de warmte die wordt verbruikt door de huurders van de “verbeterde” appartementen..

Appartement warmtemeter

Individuele warmtemeter op het horizontale verwarmingscircuit van het appartement

Een eenvoudige uitweg uit de situatie met betaling voor andermans warmte – individuele meters op de verwarmingscircuits van appartementen.

Besparingskosten voor warmte-energie, waarvan het verbruik wordt bepaald door de warmtemeter, zullen meer dan 30% bedragen van de eerdere betalingen voor verwarming, gekoppeld aan de grootte van de woonruimte (maatgevend).

Hoe een individuele warmtemeter te plaatsen?

De procedure voor het installeren van de IPU is niet moeilijk als de stappen worden uitgevoerd volgens de stapsgewijze instructies:

 1. Installatie van warmtemeters begint met een algemene vergadering van eigenaren van MKD. De eigenaren van appartementen en niet-residentiële gebouwen moeten tot een besluit komen dat de uitrusting van het huis met stroommeters 100% zal zijn.
 2. Er vindt afstemming plaats met de resource leverende organisatie. Met de procedure kunt u een geschikt model van het mechanisme selecteren om de lijst met processen te bepalen die van tevoren moeten worden uitgevoerd. Het minste aantal problemen doet zich voor in huizen waarin de bedrading horizontaal is aangebracht.
 3. Het verdient aanbeveling vooraf een inschatting te maken van de staat van het systeem, op basis waarvan de technische installatievoorwaarden gemakkelijker te verkrijgen zijn..
 4. Bovendien is het raadzaam voor elke eigenaar om te zorgen voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van de woonruimte: isolatie wordt uitgevoerd, plaatsen van mogelijke warmtelekkage worden geëlimineerd.
 5. Er wordt gewerkt aan een project. Er is sprake van een officiële commerciële organisatie die gerechtigd is bepaalde diensten te verlenen. Het is winstgevender om algemeen huis-aan-huiswerk uit te voeren, wat aanzienlijk bespaart.
 6. De technische documentatie wordt overeengekomen met de warmtevoorzieningsorganisatie. Afhankelijk van de vorm van beheer van een appartementsgebouw kan het nodig zijn een beheermaatschappij in te schakelen.
 7. Er wordt een bedrijf geselecteerd dat de meterkast gaat plaatsen en er wordt een overeenkomst gesloten. Om alles legaal te laten zijn, moet het geselecteerde bedrijf een werkvergunning hebben. In sommige gevallen is het effectiever om de leverende organisatie uit te nodigen..
 8. Na installatie wordt een aanvraag ingediend bij de nutsbedrijf voor het in gebruik nemen van het apparaat, die gepaard gaat met verzegeling en de afgifte van een passende handeling.

Warmtemeter voor de batterij: het werkingsprincipe van de bovenliggende verwarmingssensor in het appartement

Coördinatie en installatie van warmtemeters in appartementsgebouwen is een langdurig proces, bovendien rechtvaardigen de besparingen van dergelijke apparaten niet altijd de kosten ervan

Als al het werk wordt uitgevoerd door de leverancier van het hulpmiddel of de beheermaatschappij, kunnen problemen worden vermeden, omdat de uitvoerder meestal het hele scala aan betaalde en gratis diensten levert.

Bij horizontale bedrading van het verwarmingssysteem wordt een individuele meter meestal buiten het appartement in een speciale doos geïnstalleerd. Als u het mechanisme naar het pand wilt verplaatsen, heeft u een aparte vergunning nodig.

Wat de wet zegt?

In 2021 hebben bewoners van appartementsgebouwen het recht om individuele meetapparatuur te installeren en de rekening te betalen op basis van de meetwaarden. Er is echter één wijziging, om zo’n meter te installeren en alleen te betalen volgens de meetwaarden, moet een gemeenschappelijke huismeter bij de ingang worden uitgerust.

Het eerste wat je tegenkomt zijn tegenvallende reacties van de beherende organisatie (MA):

 • er is geen technische mogelijkheid om warmtemeters in de woning te plaatsen
 • een warmtecalculator in kWh is een warmteverdeler, daarom is het
 • kan worden geïnstalleerd in ten minste 50% van alle gebouwen van het huis
 • een dergelijke berekeningsmogelijkheid is niet voorzien door de UO-software
 • de nieuwe procedure voor het berekenen van de verwarmingskosten is niet onderzocht door de MA
 • UO is niet op de hoogte van de wijziging in de procedure voor het berekenen van warmte-energie.

Procedure:

 • Voordat u de rekenmachines installeert, moet u aan uw UO een verklaring schrijven over de installatie van individuele warmtemeters in het appartement met het verzoek om ze in gebruik te nemen. U moet documenten op de rekenmachines bij de aanvraag voegen (paspoort van het apparaat, certificaat met beschrijving, decreet nr. 1708 (p. 11-13)).

81. De geïnstalleerde meter moet uiterlijk in de maand volgend op de datum van installatie in gebruik worden genomen. In dit geval is de aannemer verplicht om vanaf de 1e van de maand volgend op de maand van ingebruikname van de meter het bedrag van de vergoeding voor het overeenkomstige type nutsvoorziening te berekenen op basis van de metingen van de in gebruik genomen meter . (zoals gewijzigd door PPRF van 26.12.2016 N 1498).

81 (1). De opdrachtnemer is verplicht de in de aanvraag voorgestelde datum en tijd voor ingebruikname van de meetinrichting in overweging te nemen en, indien het niet mogelijk is de aanvraag binnen de gestelde termijn uit te voeren, met de consument een andere datum en tijdstip voor de ingebruikname van de meetinrichting af te spreken. de geïnstalleerde meetinrichting..

In dit geval wordt uiterlijk 3 werkdagen na de datum van ontvangst van de aanvraag een voorstel voor een nieuwe datum en tijd voor de uitvoering van het werk naar de consument gestuurd en kan de voorgestelde nieuwe datum van de uitvoering van het werk niet later zijn dan 15 werkdagen vanaf de datum van ontvangst van de aanvraag. (Clausule 81 (1) ingevoerd door de RF-regering gedateerd 19.09.2013 N 824).

81 (2). Indien de opdrachtnemer niet is verschenen op de in de aanvraag voor ingebruikname van de meetinrichting voorgestelde datum en tijd of een andere met de consument overeengekomen datum en tijd en (of) de door opdrachtnemer voorgestelde nieuwe datum en tijd later zou zijn dan de vastgestelde termijnen op grond van paragraaf 81 (1) van dit reglement wordt de meter geacht in gebruik te zijn genomen vanaf de datum van verzending naar het adres van de aannemer van een aanvraag die voldoet aan de vereisten bepaald in paragraaf 81 van dit reglement, en vanaf die datum zijn aflezingen worden in aanmerking genomen bij het bepalen van het verbruik van nutsvoorzieningen. (Clausule 81 (2) werd geïntroduceerd door de RF-regering op 19.09.2013 N 824).

De technische kant van het probleem

Volgens clausule 2 van het decreet van de regering van de Russische Federatie nr. 354 van 05/06/2011: "individueel meetapparaat" – een meetinstrument (een set meetinstrumenten en aanvullende apparatuur) die wordt gebruikt om het volume (de hoeveelheid) van het verbruik van een gemeenschappelijke hulpbron te bepalen in een woon- of niet-residentiële ruimte in een appartementsgebouw (behalve voor woonruimten in een gemeenschappelijk appartement), in een woongebouw (deel van een woongebouw) of huishouden.

Het werkingsprincipe van het apparaat is gebaseerd op het berekenen van de hoeveelheid warmte-energie die door de radiator wordt afgegeven en is:

 • verwerking van meetinformatie over de temperatuur van het radiatoroppervlak
 • omgevingstemperatuur
 • het berekenen van het verschil tussen deze temperaturen;

Het resultaat vermenigvuldigen met coëfficiënten die rekening houden met:

 • radiator ontwerp
 • richting van waterbeweging
 • afmetingen en vermogen van een bepaalde radiator.

Juridische kant van het probleem

De datum van het goedkeuringscertificaat van het type meetinstrument voor de TECHEM warmtecalculator is 09.09.2016. Bestellingen en wetten die vóór deze datum zijn aangenomen, zijn niet van toepassing op TECHEM-warmtecalculators, aangezien op dat moment waren ze niet gecertificeerd in Rusland. Er waren alleen doorstroomtypes warmte-energiemeters en warmteverdelers.

Arbitragepraktijk

Krasnogvardeisky District Court van St. Petersburg op 25 juni 2019 besteld LLC "HCS nr. 3 Krasnogvardeisky-district" in gebruik nemen en de berekening voor verwarming uitvoeren volgens de aanwijzingen van de TECHEM FHKV warmte-energiecalculators, die in appartement 73 aan de straat zijn geïnstalleerd. Bestuzhevskaya in Sint-Petersburg. De rekenmachines zijn geïnstalleerd in de gebruikelijke "Chroesjtsjov". Kast 2-3326 / 19.

Geschatte kosten

De meest betaalbare radiatormeters zijn mechanische apparaten, ze kunnen worden gekocht tegen een prijs van ongeveer 3500 roebel.

Ultrasone apparaten zijn duurder, prijzen beginnen vanaf 4000 roebel.

Gemiddeld kosten populaire modellen in de regio van 5.000 – 6.000 duizend roebel.

Bij het kiezen van een radiatormeter moet u de diameter weten van de buis waarop het apparaat wordt geïnstalleerd. Hoe dikker de buis, hoe hoger de kosten van een geschikte warmtemeter zullen zijn.

Meestal bevat de set een rekenmachine, een flowmeter en een paar sensoren voor de aanvoer- en retourleidingen. Bovendien moet u enkele details kopen:

 • mechanisch reinigingsfilter voor de flowmeter – 300 roebel;
 • T-stuk voor het aansluiten van een temperatuursensor – 800 roebel voor 2 stuks;
 • een afsluiter om de waterstroom af te sluiten – 500 roebel voor 2 stuks;
 • klep voor het aanpassen van de waterstroom – 1000 roebel voor 2 stuks.

Bijna in elke stad is er wel een bedrijf dat warmtemeters installeert. Zijn vertegenwoordigers zullen helpen bij het voorbereiden van het project, het uitvoeren van de installatie en het in bedrijf stellen van het apparaat. Afhankelijk van de complexiteit en het volume van het werk, zal de prijs voor dergelijke diensten van 2.000 tot 7.000 roebel zijn.

Totaal, als u de geschatte kosten van het installeren van de meter berekent, blijkt het 4500 voor de meter, 2500 voor extra onderdelen en 4000 roebel voor het project en de installatie. Het blijkt 11.000 roebel.

Als er in het huis een verticaal verwarmingssysteem wordt gebruikt, moet op elke stijgleiding een warmtemeter worden geïnstalleerd. Met andere woorden, u zult in elke ruimte een thermische energiemeter moeten installeren, wat onvermijdelijk zal leiden tot een verlenging van de terugverdientijd..

Voor een driekamerappartement moet u bijvoorbeeld een meter installeren in alle drie de kamers en in de keuken blijkt dat u in plaats van één apparaat vier moet betalen, en dienovereenkomstig de terugverdientijd van zo’n systeem zal verviervoudigen..

installatie van een meter in een appartement

Het is ook de moeite waard om te overwegen dat voor hoekappartementen, waar twee buitenmuren in de kamer zijn, radiatoren op elke muur zijn geïnstalleerd, en dienovereenkomstig in een dergelijke kamer kunnen er niet één, maar twee stootborden zijn, en u moet een meter voor elke verwarmingsbatterij.

In verband met al deze ongemakken veroorzaakt door de verticale opstelling van leidingen, werden warmteverdelers uitgevonden. De kosten van het apparaat zijn 1000 roebel, de installatie is 500 – 1000 roebel per stuk. Er zijn dus 4 van dergelijke distributeurs nodig voor een kamer met drie kamers, dit is 4.000 roebel, 3.000 voor hun installatie en 500 roebel voor afsluiters of een klep voor elke batterij, dit is nog eens 2.000 roebel. Het blijkt dus 10.000 roebel te zijn, wat vergelijkbaar is met de installatie van één warmtemeter in een systeem met horizontale warmteverdeling.

Is het rendabel om een ​​IPU van warmte in een appartement te installeren?

Als u de gemiddelde prijs kent voor het installeren van een meetapparaat in een appartement – 11.000 roebel, kunt u het geschatte voordeel schatten. De prijs voor het installeren van batterijverdelers zal vergelijkbaar zijn. Volgens de berekeningen van verwarmingsingenieurs bedraagt ​​de besparing op de betaling voor verbruikte warmte-energie gemiddeld 30%.

Laten we bijvoorbeeld een driekamerappartement nemen met een oppervlakte van 57 m². Het gefactureerde bedrag volgens de normen voor appartementen met centrale verwarming wordt berekend op basis van de volgende parameters:

 • Warmte energie tarief. Het wordt berekend in roebels voor 1 Gcal. Vastgesteld door de overheid en verschilt per regio;
 • Verbruik. Afhankelijk van de regio en varieert afhankelijk van de maand;
 • Vierkante meter woonoppervlak.

Laten we bijvoorbeeld een appartement nemen in centraal Rusland. Het tarief voor warmte-energie in appartementsgebouwen is ongeveer 1900 roebel per 1 Gcal en de verbruiksnorm is 0,025 Gcal per vierkante meter. We krijgen dus 1900 * 0,022 = 41,8 roebel. Dit is de prijs voor 1 m². vermenigvuldig het met 57 vierkanten en krijg het bedrag gelijk aan 2382,6 roebel. Dit is hoeveel u per maand moet betalen voor een appartement met een totale oppervlakte van 57 m² M..

In koudere maanden zal dit cijfer hoger zijn, omdat het ketelhuis de koelvloeistof tot een hogere temperatuur zal verwarmen en de verbruiksnorm zal toenemen. En in de warmere maanden zal de coëfficiënt afnemen. Dus in de warmste maanden ligt de coëfficiënt in de buurt van 0,017 (1841,1 roebel per maand), en in de koudste maanden, waarvan er meer zijn, 0,026 (2815,8 roebel per maand).

Laten we voor de berekening een bedrag nemen dat gelijk is aan 2400 roebel per maand. Betaling voor warmte in de middelste rijstrook wordt in rekening gebracht van november tot mei, dat wil zeggen 7 maanden. En gedurende 7 maanden moet u gemiddeld 17.000 roebel betalen.

Als we bedenken dat de besparing bij het gebruik van een individuele warmtemeter voor een appartement 30% is, dan kan de besparing in 1 jaar oplopen tot 17.000 * 0,3 = 5.100 roebel.

Op voorwaarde dat het systeem horizontaal is (er is slechts één apparaat nodig voor het hele appartement), werd 10.000 – 11.000 roebel uitgegeven aan het installeren van de meter, in een appartement van 57 vierkante meter zal het meetapparaat zichzelf in 2 jaar terugbetalen.

Als het appartement verticale bedrading heeft, moet u meerdere IPU’s installeren en neemt de terugverdientijd aanzienlijk toe.

berekening van de betaling met behulp van gegevens op de teller

Het is ook de moeite waard om te overwegen dat de levensduur van de meter 10 – 12 jaar is. En de verificatie moet om de 4 – 6 jaar worden uitgevoerd en u zult er ook voor moeten betalen. Maar zelfs als we hiermee rekening houden, zal de warmtemeter over 12 jaar 61.200 roebel helpen besparen. Van dit bedrag moet u de kosten voor het installeren van de meter (10.000 roebel) aftrekken en ook tijdens de operatie moet u het 2 keer verifiëren, dit is ongeveer 2.000 roebel voor verificatie. Als gevolg hiervan blijkt dat in 12 jaar appartementswarmtemeters ongeveer 47.000 roebel zullen helpen besparen..

voordelen

 • echte besparingen op betaling voor warmte;
 • temperatuurregeling;
 • de mogelijkheid om de verwarming uit te schakelen als dit niet nodig is;.

minpuntjes

 • Grote eenmalige contante kosten;
 • De voordelen worden pas na enkele jaren zichtbaar;
 • De noodzaak van periodieke controles.

Hoe kom je erachter of het technisch mogelijk is om een ​​persoonlijke warmtemeter te installeren?

Voordat u een warmtemeter voor verwarming in een appartement installeert, moet u rekening houden met een aantal factoren die dit proces kunnen bemoeilijken..

Algoritme voor de legale installatie van een warmtemeter

Voordat u een individuele warmtemeter installeert, moet u de stappen volgen om de stappen te volgen om niet te eindigen met een apparaat dat niet geschikt is voor inbedrijfstelling..

 1. Contact opnemen met een nutsbedrijf. Allereerst moet u contact opnemen met het beheerbedrijf en alle voorwaarden voor het installeren van de meter bespreken. Het komt voor dat de beheermaatschappij zich verzet tegen de installatie van de IPU voor warmte. Maar dit is illegaal, dus u moet dit probleem onmiddellijk oplossen..
 2. Ontwikkeling van het project en de goedkeuring ervan met de beheermaatschappij. Vervolgens dient u contact op te nemen met een gecertificeerd bedrijf, dat een project en een prijsopgave voor de werkzaamheden opstelt. Dit bedrijf moet toestemming hebben om warmtemeters te plaatsen, een vergunning voor het plaatsen van een meetinrichting in een appartement is niet nodig.
 3. Aankoop van het apparaat. Voordat u een apparaat aanschaft, moet u precies weten welk apparaat geschikt is voor het bestaande verwarmingssysteem. Meestal worden alle benodigde gegevens voor de aanschaf van het juiste apparaat en verbruiksgoederen in het project met een schatting gegeven..
 4. Montage. Aangezien de installatie van een warmtemeter een aansluiting op het centrale verwarmingssysteem vereist, moeten deze werkzaamheden worden uitgevoerd door gekwalificeerde werknemers. Zij kunnen een warmtemeter aansluiten zonder de werking van het systeem te verstoren..

Nadat de installatie is voltooid, moet u contact opnemen met de vertegenwoordiger van de warmtevoorzieningsorganisatie om de afdichtingen te installeren. En wanneer het apparaat is geïnstalleerd en verzegeld, moet u met alle documenten opnieuw naar het beheerbedrijf gaan.

Verwarmingsmeters in het appartement: rendabel of niet

In overeenstemming met de federale wet nr. 261 moet in appartementsgebouwen die zijn aangesloten op centrale communicatie een ODPU worden geïnstalleerd. Door de aanwezigheid van een gemeenschappelijk apparaat kunnen eigenaren van appartementen en niet-residentiële gebouwen hun objecten uitrusten met individuele leesapparaten.

Om over te gaan op boekhouding voor IPU moeten de eigenaren warmtemeters plaatsen. De installatie wordt geregeld door de procedure voor het berekenen van betalingen, die is vastgelegd in regeringsbesluit nr. 354.

Op basis van de feedback van consumenten, die volgens de regels appartementen hebben uitgerust met stroommeters, worden een aantal positieve en negatieve aspecten die inherent zijn aan meetapparatuur voor thermische energie benadrukt..

voordelen

 1. Krijg aanzienlijke besparingen. Huishoudmeters zijn winstgevend, maar op voorwaarde dat het huis voldoet aan een hoge klasse van energie-efficiëntie (verstoken van plaatsen van mediaverlies en warmtelekkage).
 2. Regeling van de kamertemperatuur. De eigenaar kan de verwarming van het object verminderen: het is voldoende om de afsluiter een beetje te sluiten. De actie wordt weerspiegeld in de vermindering van het verbruik van hulpbronnen, wat van invloed is op de betaling.
 3. Afschaffing van oneerlijke kosten. Als u een warmteregeleenheid en een warmtegenerator installeert, kunt u het huis beschermen tegen betalingen die worden gevormd, rekening houdend met de verliezen van de hulpbronleverende organisatie..
 4. De aanwezigheid van een individuele meter voldoet aan de huidige wetgeving, die is ontwikkeld in het kader van het waarborgen van energiebesparing. Door gebouwen met meerdere verdiepingen uit te rusten met appartements- en algemene thermische meetapparatuur, zijn berekeningen volgens de norm niet meer nodig.

minpuntjes

 1. Prijs. Een huishoudelijk apparaat en de installatie ervan kunnen veel meer kosten dan de geschatte besparingen, vooral als het apparaat op elke batterij moet worden gemonteerd.
 2. De noodzaak om te voldoen aan het kalibratie-interval. Kalibratie van warmtemeters is een betaalde service waarbij de IPU wordt verwijderd. Het resultaat kan een aanzienlijk bedrag zijn – de helft of meer van de kosten van de stroommeter.
 3. De onmogelijkheid om de betaling per meter te berekenen, als het algemene huisapparaat niet is gemonteerd of niet alle eigenaren van het pand hebben besloten om individuele meters te installeren.
 4. Mislukking. De warmte-energiemeter behoort niet tot de uiterst betrouwbare units, omdat veel factoren van invloed zijn op de prestaties. Verouderde verwarmingssystemen met veel vervuilende stoffen en mechanische deeltjes behoren tot de belangrijkste oorzaken van storingen..

Bij de beslissing over de installatie van een warmtemeter is het noodzakelijk om de technische haalbaarheid te beoordelen en rekening te houden met de naleving van wet- en regelgeving..

Op een nota! Het is belangrijk om het juiste mechanisme correct te kiezen. Het apparaat moet voldoen aan de verplichte certificering in de Russische Federatie en voldoen aan de vereisten die gelden, afhankelijk van het type systeem in huis.

Waar moet u voor betalen tijdens installatie en gebruik?

Een warmtemeter voor een batterij overwegen, waarvan de prijs binnen acceptabele grenzen ligt voor een budget, los van andere factoren, is verkeerd. Om het economische voordeel te bepalen, moet u verschillende indicatoren toevoegen en pas dan het bedrag krijgen waarop u zich kunt concentreren.

Het omvat vijf termen:

 • De kosten van het apparaat zelf;
 • Installatieprijs;
 • Betaling voor nutsvoorzieningen;
 • Opstellen van een project;
 • Uitgaven voor reguliere controles.

Als u de gemiddelde prijs neemt, kunt u een meter voor een verwarmingsbatterij in een appartement kopen voor een prijs van tienduizend roebel. Dit zijn de kosten van mechanische modellen, die van goede kwaliteit, nauwkeurigheid en duurzaamheid zijn, daarom zullen ze, afhankelijk van de economische omstandigheden, de investering in ongeveer twee stookseizoenen terugbetalen..

Ultrasone apparaten overschrijden dit cijfer met 25-40%. Ondanks de hoge kosten hebben ze een reeks voordelen die de aankoop van een dergelijk apparaat tot een winstgevende investering maken. Dit is de afwezigheid van bewegende delen, een verminderde faalkans en daaruit voortvloeiende reparatiekosten, een grotere duurzaamheid en minder hoge eisen aan de kwaliteit van de koelvloeistof..

Elektromagnetische en vortex-warmtemeters voor de batterij zijn ontworpen voor een groot volume inkomend warm water, dus hun aankoop is rationeel voor ondernemingen en grote organisaties die een nauwkeurige boekhouding van de budgetkosten nodig hebben.

Betaling voor de installatie kost gemiddeld de helft van de kosten van het apparaat, en u zult in ieder geval contact moeten opnemen met specialisten, omdat alleen gecertificeerde bedrijven het recht hebben om aan deze activiteit deel te nemen. Daarom is installatie “met uw eigen handen” of met de betrokkenheid van een vriend / familielid een irrationele en zelfs illegale optie, en zal veel hogere kosten met zich meebrengen dan gepland is om te besparen.

Om de prijs op de meter voor de verwarmingsbatterij in het appartement iets te laten dalen, kunt u zelfstandig contact opnemen met het woonkantoor en de ontwikkeling van het project afzonderlijk kopen. Maar deze methode garandeert geen hoge snelheid en kwaliteit van de dienstverlening, daarom is het aan te raden om een ​​”volledig pakket” te bestellen bij de organisatie die zich bezighoudt met de installatie. Neem voor installatie, controle of vervanging van warmtemeters contact op met onze specialisten.

Neem voor installatie, controle of vervanging van warmtemeters contact op met onze specialisten. Terugverdientijd warmtemeter

Het laatste item dat in budgettering gaat, zijn cheques. Voor de nieuwste modellen apparaten worden ze om de vier jaar gehouden, voor oude – om de drie verwarmingsseizoenen. Tijdens het evenement worden demontage, reiniging, vervanging van versleten onderdelen en vergelijking van de indicatoren van het apparaat met de waarden uitgevoerd die zijn voorgeschreven in de huidige staatsnormen. De procedure duurt 10-14 dagen en wordt, voor meters geïnstalleerd in appartementen, betaald door de eigenaar.

Een warmtemeter voor een batterij vermindert niet zelfstandig de omvang van de maandelijkse betaling voor nutsvoorzieningen, maar met volledig gebruik van zijn mogelijkheden, zal het regelmatig een aanzienlijk bedrag besparen.

Voorwaarden waaronder nutsbedrijven betaling voor warmte door distributeur berekenen

De wens van de eigenaar om de kosten voor de centrale verwarming te verlagen is natuurlijk. Voordat u echter individuele warmtemeters of -verdelers installeert, moet u begrijpen onder welke omstandigheden nutsbedrijven rekening houden met de meetwaarden van dergelijke apparaten..

De stal moet voorzien zijn van een algemene stalmeter (OPC). Dit is een basisvoorwaarde die geldt voor zowel de IPU als de distributeurs..

IPU is geïnstalleerd in een aparte woonkamer. In een gemeenschappelijk appartement is installatie in elke kamer toegestaan. Dat wil zeggen, het is gemonteerd op de grens van de verdeling van de verantwoordelijkheid van de residentiële gebouwen van niet-residentiële.

En de verdelers worden rechtstreeks op elke batterij bevestigd. In dit geval maakt het niet uit of de warmteverdeling horizontaal of verticaal is en waar de batterij is gemonteerd.

Minstens de helft (50%) van de appartementen in het gebouw moet uitgerust zijn met verdelers. Indien minder, zullen nutsbedrijven geen rekening houden met de meetwaarden van apparaten bij het berekenen van energierekeningen.

De berekening van de betaling voor warmte wordt geregeld door de Regels voor de levering van nutsvoorzieningen (PP RF van 06.05.2011 nr. 354). Het beschrijft de toepassing van meterstanden voor betaling.

U kunt de volledige tekst van de resolutie HIER lezen.

Clausule 2, paragraaf 16 van Reglement nr. 354 definieert wat een radiatorverdeler is.

Dit is een apparaat waarmee u het aandeel warmte-energie kunt bepalen dat wordt verbruikt door een afzonderlijk woon- of niet-residentieel gebouw in een flatgebouw waarin dergelijke apparaten zijn geïnstalleerd. Tegelijkertijd moet een appartementengebouw worden uitgerust met een controlekamer, die in gebruik is genomen.

Dezelfde regels, paragraaf 2, paragraaf 6, definieert wat individuele meetinrichtingen zijn..

Een meetapparaat of een set apparaten die wordt gebruikt om de hoeveelheid warmte te bepalen die wordt verbruikt in een apart appartement, woongebouw. Uitzonderingen zijn gemeenschappelijke appartementen waar dergelijke apparaten niet worden gebruikt. De woning moet voorzien zijn van een warmteregelaar.

Het wordt dus duidelijk dat warmteverdeelinrichtingen geen meetinrichtingen zijn. Regel nr. 354, paragraaf 42.1, paragraaf 7, staat echter toe dat als een MKD uitgerust met een controlekamer, en in kamers met een totale oppervlakte van meer dan 50% van de totale oppervlakte van het huis, apparaten ( verdelers of rekenmachines) op radiatoren zijn geïnstalleerd, wordt betaald in overeenstemming met de leden 3, 4 van deze paragraaf. Dat wil zeggen, door distributeurs.

In dat geval wordt de uitkering minimaal één keer per jaar aangepast. Frequentere aanpassingen kunnen worden vastgesteld door de algemene vergadering van eigenaren.

Als het appartement echter niet werkt, minimaal één verdeler defect of gedemonteerd is, wordt er voor dit appartement geen aanpassing gedaan..

Als het appartement een IPU en distributeurs heeft, wordt rekening gehouden met de metingen van de IPU. IPU is een meetapparaat. Er wordt alleen rekening gehouden met klepmetingen als er geen individuele meters zijn.

De indicaties van de distributeurs worden door nutsbedrijven gebruikt om de betaling voor warmte in het appartement voor een vaste periode aan te passen.

De procedure voor het berekenen van de betaling voor warmte

De procedure voor het berekenen van de betaling voor warmte

Modelselectie

Het handelsnetwerk heeft een grote keuze aan elektronische warmteverdelers. Structureel verschillen ze niet veel. Ze hebben uitgangen voor het aansluiten van communicatiekanalen via welke gegevensoverdracht plaatsvindt. Warmtecalculators met visuele uitlezing beschikbaar.

We presenteren verschillende populaire modellen:

 • Warmteverdeler Pulsar. Geproduceerd in Rusland. Ontworpen voor het verzamelen van informatie, het berekenen en verzenden via een radiokanaal. Verkrijgbaar met twee of één temperatuursensor.

 • Sanext is een warmteverspreider uitgerust met twee temperatuursensoren. Het wordt gebruikt voor het verzamelen, verwerken en verzenden van informatie. Verkrijgbaar in drie versies. Met een radiokanaal, zonder en met een radiokanaal en een externe temperatuursensor;
 • Danfoss radiatorverdelers zijn verantwoordelijk voor de relatieve warmte die door het radiatoroppervlak wordt gegenereerd. Danfoss verzendt de verzamelde gegevens via standaard radiokanalen, via een mobiel radiokanaal. Of de metingen worden visueel gedaan door een medewerker huisvesting en gemeentelijke diensten;
 • Een nauwkeurige meting van het warmteverbruik wordt uitgevoerd door het apparaat met de Apator radiomodule. Een apparaat met twee warmtesensoren zorgt voor het verzamelen en verzenden van gegevens via een radiokanaal, zonder gebruik van een thuishub, via een stationair apparaat voor gegevensverzameling of visueel.

Alle apparaten zijn ontworpen voor gebruik onder standaardomstandigheden van een verwarmde ruimte. De levensduur is niet minder dan 10 jaar. De kleppen zijn een kleine batterij gemonteerde eenheid. Het ontwerp is vandaalbestendig.

Hoe installeer je een verdeler voor bewoners: procedure

Een eigenaar die de stookkosten wil verlagen, moet beginnen met het verkrijgen van toestemming om het apparaat te installeren..

Om dit te doen, moet de eigenaar:

 • Zoek uit of een thermische energieregeleenheid is geïnstalleerd in een flatgebouw;
 • Zoek in het Wetboek van Strafrecht na of 50% of meer van de appartementen in uw huis zijn uitgerust met verdelers;
 • Maak afspraken over de installatie van distributeurs in de organisatie die energiebronnen levert. Toestemming verkrijgen van de Beheermaatschappij;
 • Vervang verwarmingsradiatoren door moderne modellen. Het gebruik van oude batterijen en zelfgemaakte registers is verboden. Installeer thermostatische regelaars die temperatuurregeling mogelijk maken om een ​​comfortabel microklimaat binnenshuis te creëren;
 • De installatie van warmteverdelers wordt uitgevoerd door een gecertificeerde specialist of ontwikkelaar, rekening houdend met de verdeling van de warmte rond het huis;
 • Totstandkoming van een overeenkomst waarin de procedure voor het afnemen van metingen, herberekening en de verantwoordelijkheid van partijen in detail is vastgelegd.

Appartement warmtemeters voor de batterij: wat ze zijn

Per batterij zijn er 4 typen woningwarmtemeters:

Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

Tachometrische warmtemeter voor de batterij

 • Tachometrisch (vaker worden ze gewoon mechanisch genoemd)
 • Ultrasoon
 • Elektromagnetisch
 • Vortex

De goedkoopste zijn tachometrisch. De gemiddelde prijs van een warmtemeter voor een batterij is 10 duizend roebel. De levensduur is niet meer dan 4-5 jaar. Installatiekosten – niet minder dan 4.000 roebel

Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

Echografie – duurder, maar niet veel. Ze zorgen voor een grotere nauwkeurigheid van indicatoren, zijn niet bang voor hard water.

Elektromagnetisch en vortex zijn duur, ze worden voornamelijk gekocht door industriële ondernemingen en grote organisaties.

Houd er rekening mee dat als u een verticale bedrading van de hoofdverwarming heeft (dat wil zeggen, elke batterij heeft zijn eigen stijgleiding), u op elke afvoer een warmtemeter moet plaatsen. Voor een driekamerappartement – 4 units (inclusief een keukenradiator). Totaal – 56 duizend roebel. Zo’n geld voor de levensduur van de meter, ze zullen niet renderen.

Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

Verticale bedrading wordt gebruikt in oudere huizen. Meestal Sovjet-gebouwd. Modernere woongebouwen gebruiken horizontale bedrading. Dit is wanneer één toevoerleiding het appartement binnenkomt, waarop alle batterijen worden “geplaatst”, en vervolgens komt het gebruikte water via de afvoerleiding naar buiten. In dit geval kan de teller zijn vruchten afwerpen..

Het zelf installeren van een warmtemeter op een accu is niet eenvoudig. Maar ook de opzet van dit evenement is niet eenvoudiger. Vereist:

 • Dien een aanvraag in bij het woonbureau en verkrijg toestemming voor het plaatsen van een meter
 • Opstellen van een project voor het plaatsen van een meter
 • Akkoord gaan over het project in het huisvestingsbureau
 • Installeer de meter
 • Nodig een vertegenwoordiger van het huisvestingsbureau uit om de meter te verzegelen

En dit is elke 5 jaar!

Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

Als u de installatie van een meter bestelt bij een aannemer, voert deze uiteraard de keuringen en vergunningen voor u uit. En een andere optie is officieel onmogelijk: alleen gecertificeerde organisaties die over de juiste licenties beschikken, kunnen warmtemeters voor appartementen op een batterij installeren. Geen “doe het zelf”!

Hoeveel kost het om een ​​verwarmingsmeter te installeren??

Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

Voor wie verstandig met geld om wil gaan, is een warmtemeter de beste investeringsoptie. Natuurlijk is de prijs van het apparaat aanzienlijk. Maar als je bedenkt dat de aanschaf snel genoeg loont, dan is de meter niet zo duur. De algemene huisprijs voor de verwarmingsmeter is goedkoper dan voor de unit die afzonderlijk voor één appartement is geïnstalleerd.

De kosten van apparaten zijn afhankelijk van het type en de fabrikant. Er moet aan worden herinnerd dat u naast het kopen van het apparaat zelf ook geld moet uitgeven aan de installatie ervan. De installatie mag immers alleen door een professional worden uitgevoerd. Ik moet zeggen dat de prijs van verwarmingsmeters, naast de apparatuur zelf, enkele componenten omvat: afsluiters, een regelklep, een filter. Gemiddeld zijn de kosten vanaf 9.000 roebel. Als u hier installatiekosten bij optelt, kan het bedrag oplopen tot 20.000 roebel..

Het is zeer voordelig om meters in bulk te kopen: tegelijkertijd zal de prijs voor een verwarmingsmeter iets lager zijn. Dit kan bijvoorbeeld als andere bewoners van plan zijn deze unit bij de entree van hun appartement te plaatsen..

Is het mogelijk om de verwarmingsmeter te bedriegen?

Ondanks het feit dat de betaling voor verwarming met een individuele meter veel lager uitkomt dan zonder dit apparaat, proberen velen de meetapparatuur te misleiden voor nog meer besparingen..

Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om een ​​verwarmingsmeter te stoppen. U kunt bijvoorbeeld interfereren met het interne mechanisme van het apparaat. Om de aflezingen van de warmtemeter te corrigeren, wordt ook een speciale krachtige neodymiummagneet gebruikt. Hierdoor kunt u de meetwaarden van het apparaat onderschatten. Sommigen gebruiken ook zo’n methode als het installeren van thermische converters op de retour- en toevoerleidingen..

Er zijn andere opties om de verwarmingsmeter te misleiden, maar het is beter om dergelijke besparingsmethoden niet te gebruiken. Moderne modellen meetunits hebben een vluchtig geheugen waarin alle meetwaarden worden vastgelegd. En met behulp van een computer is het heel gemakkelijk om deze indicatoren te lezen. Dramatische veranderingen zullen direct zichtbaar zijn. Daarom is het beter om niet te proberen de meter te misleiden, maar na te denken over hoe u het appartement kunt isoleren en warmte kunt besparen..

Warmtemeters: belangrijkste soorten, voor- en nadelen

Meestal is een warmtemeter geen monolithisch apparaat, maar een ontwerp dat wordt weergegeven door verschillende componenten. Deze omvatten verschillende sensoren, detectoren van de hoeveelheid verbruikte energie, enz. Opgemerkt moet worden dat het aantal elementen van elke afzonderlijk genomen kit strikt individueel is..

Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn warmtemeters onderverdeeld in industriële en individuele.

Overweeg de classificatie van individuele verwarmingsmeters, evenals hun voor- en nadelen:

 1. Mechanisch (tachometrisch). De meest vereenvoudigde optie van allemaal. Geïnstalleerd op de hoofdleiding, van waaruit de warmte door de kamer wordt verdeeld. Er zijn verschillende soorten mechanische verwarmingstoestellen: met een waaier, propellers of een turbine. De voordelen van dit type verwarmingsapparaten zijn onder meer: ​​​​een redelijke prijs, installatie- en onderhoudsgemak, evenals lage reparatiekosten, maar er zijn nog een aantal nadelen: een hoogwaardige warmtebron is vereist, de aanwezigheid van een zuiveringsfilter, de onmogelijkheid om de verbruikte tijd op het huidige moment vast te stellen, vatbaar voor frequente schade aan het bewegende deel van het apparaat.

 2. Ultrasoon. Het apparaat is tweecomponenten: een ultrasone signaalzender en zijn ontvanger. Het werkingsprincipe is eenvoudig: de zender stuurt een ultrasoon signaal naar de warmtebron en de ontvanger registreert, nadat hij het heeft opgevangen, de hoeveelheid water die door de warmtebron gaat. Met behulp van een tijdindicator berekenen dergelijke apparaten automatisch het volume van de verbruikte warmtedrager. Voordelen van ultrasone meters: meetnauwkeurigheid, ongevoeligheid voor de kwaliteit van de koelvloeistof, de mogelijkheid om het warmteverbruik op het huidige moment te registreren, de afwezigheid van een bewegend onderdeel, het bewaren van alle geregistreerde informatie in het geheugen van het apparaat..
 3. Elektromagnetisch. Ze werken volgens het principe van elektromagnetische inductie. De meter registreert een kleine stroom die wordt gegenereerd door de warmteflux. De elektromagnetische warmtemeter bestaat uit drie hoofdonderdelen: een temperatuursensor, een voeding en een omvormer. Het debiet wordt berekend op basis van het verbruikte warmtevolume en het temperatuurverschil aan de in- en uitlaat van het verwarmingselement. De voordelen van dergelijke apparaten zijn de hoge nauwkeurigheid van hun metingen en informatie-inhoud.De nadelen: de hoge kosten van het apparaat en het onderhoud ervan, de mogelijkheid van onnauwkeurige metingen in de aanwezigheid van onzuiverheden in het koelmiddel.
 4. draaikolk. Het warmteverbruik wordt berekend door analyse van de wervelingen die worden gevormd wanneer het koelmiddel door verschillende obstakels gaat. Voordelen: een breed meetbereik, naast het vastzetten van de koelvloeistofstroom, het meten van de hoeveelheid stoom, installatiegemak Nadelen: de mogelijkheid van onnauwkeurige metingen bij lage kwaliteit van de koelvloeistof, er is een speciaal filter vereist voordat het apparaat wordt geïnstalleerd.

Hoe installeer je het beste een warmtemeter

De eenvoudigste oplossing zou zijn om een ​​overheadapparaat te installeren, omdat het niet nodig is een geschikte specialist in te huren en leidingen door te snijden. Het is voldoende om de warmtemeter op de batterij te bevestigen. De situatie is anders met mechanische apparaten; voor de installatie van deze apparaten is het noodzakelijk om de stijgbuizen te sluiten, het water af te tappen en een deel van de buis te demonteren. De situatie is hetzelfde met ultrasone apparaten, die rechtstreeks in de pijpleiding snijden..

Zoals eerder vermeld, moet u voor het leveren van deze apparatuur een vergunning en een voltooid project bij de hand hebben. En om problemen met de ingebruikname en betaling van het apparaat door de leverancier te voorkomen, moet de installatie worden uitgevoerd door een erkend bedrijf, dat zal worden aangegeven in de uitgevoerde werkzaamheden. De specialisten van dit bedrijf voeren werkzaamheden uit in de volgende fasen:

 • een verbindingsproject maken;
 • maak afspraken met de warmteleverancier over de benodigde documentatie;
 • monteer een warmtemeter;
 • registreer het apparaat;
 • het apparaat in gebruik nemen en overdragen aan de controle van de controlerende organisatie;.

Als u besluit deze werkzaamheden zelf uit te voeren, bestudeer dan eerst goed de gebruiksaanwijzing van de warmtemeter. Het bevat aanbevelingen voor de installatie van het apparaat en de werking ervan, die strikt moeten worden nageleefd. Overigens moeten ultrasone en mechanische apparaten worden voorzien van een meetsectie van een bepaalde afmeting. Dat wil zeggen, voor en na het apparaat moet een rechte buis worden geïnstalleerd zonder bochten en bochten..

Het meettraject voor een mechanische warmtemeter moet minimaal 3 leidingdiameters voor de flowmeter en één erna zijn. Ultrasone warmtemeters zijn veeleisender, waarbij het meetgedeelte minimaal 5 diameters voor en 3 na het apparaat moet zijn (deze gegevens zijn afhankelijk van de fabrikant).

Laten we het nu hebben over de mogelijkheid om een ​​individuele warmtemeter op de retourleiding te monteren. De meeste fabrikanten maken meters die op elke lijn kunnen worden geïnstalleerd, het belangrijkste is om temperatuursensoren niet te verwarren. Meestal worden ze in een T-stuk of een speciale klep geschroefd die voor dit doel is uitgerust met een aparte aftakleiding..

Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

In landen in de post-Sovjet-ruimte is het zelfs vaak vrij moeilijk om legaal een individuele warmtemeter te installeren en in bedrijf te stellen. Misschien zijn de inspanningen en materiële middelen die in dit apparaat zijn geïnvesteerd, het resultaat niet waard. Daarom is het raadzaam om, voordat u contact opneemt met de organisatie van individuele metingen, contact op te nemen met de leverancier van warmte-energie..

Meetapparatuur is een goede hulp voor degenen die geld willen besparen. Wie niet wil betalen voor verliezen tijdens warmtetransport doet er goed aan na te denken over het plaatsen van een warmtemeter. Bovendien is dit niet zo’n moeilijke taak. Het belangrijkste is om te beslissen welk meetapparaat u een algemeen of individueel meetapparaat wilt installeren, het is beter om de rest van het werk aan professionals toe te vertrouwen.

Beste warmtemeters volgens consumentenrecensies

We brengen de meest populaire modellen warmtemeters onder uw aandacht:

 1. Elf DN 20 mm. Tachometrische warmtemeter gemaakt in Polen. Ontworpen voor een lage warmteafgifte (tot 85 kW). In staat om op afstand metingen van automatisering uit te lezen. Absoluut bestand tegen magnetische invloeden, heeft brede communicatiemogelijkheden.

 2. Sensonic II DN20. Betrouwbaar compact apparaat met hoge meetnauwkeurigheid van indicatoren van het verbruikte type, tegen acceptabele kosten.

 3. SensoStar 2 Engelmann. Het model van Duitse makelij, vertegenwoordigd door een uitzonderlijk hoogwaardige montage, bepaalt zeer nauwkeurig de hoeveelheid warmte die wordt verbruikt door middel van een magneetvrije waaierscanning.

 4. KARAT-Compact-201. Gemakkelijk te onderhouden, compact, goedkoop en modern design. De unieke techniek van het maken van onderdelen van het apparaat maakt ze slijtvast en corrosievrij.

Zoals u kunt zien, is het kiezen van het optimale warmtemetermodel een vrij eenvoudig proces. Het belangrijkste in dit vak is een duidelijk begrip van uw behoeften, de wens en het vermogen om een ​​bepaald bedrag uit te geven en het bovenstaande advies op te volgen. Veel winkelplezier!

Huismeters

Huishoudelijke warmtemeters voor verwarming worden meestal geïnstalleerd in industriële installaties of woongebouwen met een centrale verwarmingsinstallatie. In hun structuur lijken ze op warmtemeters voor appartementen. De berekening van het debiet van de koelvloeistof wordt uitgevoerd volgens een soortgelijk schema, alleen niet voor een apart appartement, maar voor het hele huis of een specifieke ingang.

Dergelijke meters hebben, in tegenstelling tot appartementmeters, een grotere kanaaldiameter (ongeveer 300 mm) en zijn daarom groter. Maar dit is waar de verschillen eindigen, in al het andere zijn ze vergelijkbaar, inclusief een parameter als het meetbereik.

Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

De installatie van huishoudelijke apparaten heeft verschillende voordelen. Natuurlijk zijn de kosten van zo’n meter een orde van grootte hoger dan een individuele, maar in dit geval worden de kosten verdeeld over de bewoners van het hele huis of de ingang, wat een voordeel voor iedereen betekent. De metingen van het apparaat worden ook berekend afhankelijk van het aantal bewoners.

De beslissing om huiswarmtemeters voor verwarming te installeren, wordt meestal genomen tijdens een vergadering waarin de persoon wordt geselecteerd die verantwoordelijk is voor de aankoop van de meter en de installatie ervan. Hij is ook verantwoordelijk voor het innen van de maandelijkse betaling en het overmaken ervan aan de openbare dienst.

Hoe de optimale warmtemeter te kiezen??

Er zijn veel soorten warmtemeters, maar 5 soorten zijn het meest geschikt voor installatie in een appartement:

 • mechanisch (anders – tachometrisch);
 • elektromagnetisch;
 • draaikolk;
 • ultrasoon;
 • bevestigingssensoren op batterijen.

Mechanische warmtemeters worden zo genoemd omdat het debiet van het koelmiddel wordt bepaald met behulp van een waaier die erin is ondergedompeld. Met behulp van 2 sensoren, die in de aanvoer- en retourleidingen snijden, wordt het temperatuurverschil bepaald. Op basis van deze gegevens geeft de rekenmachine het resultaat van het verbruik van warmte-energie. Warmtemeters van dit type zijn vrij goedkoop, maar stellen tegelijkertijd hoge eisen aan de kwaliteit van de koelvloeistof..

Organisaties die zich bezighouden met de levering van warmte zijn niet bepaald voorstander van dergelijke apparaten, niet zozeer vanwege de gevoeligheid voor de kwaliteit van het koelmiddel, maar omdat dit type apparaat volgens deskundigen slecht is beschermd tegen invloeden van buitenaf door onbevoegden om om de metingen te onderschatten.

Elektromagnetische meters. Dit type meter werkt volgens het principe van het opwekken van een elektrische stroom wanneer een koelvloeistof door een magnetisch veld gaat. Deze apparaten zijn vrij stabiel en zijn redelijk succesvol gebruikt. Onnauwkeurigheid van metingen kan optreden als er onzuiverheden in de koelvloeistoffen kunnen verschijnen of als de draden slecht zijn aangesloten tijdens de installatie.

Vortex warmtemeters. Dit type apparatuur werkt volgens het principe van het evalueren van wervelingen die worden gevormd achter een obstakel dat zich in het pad van het koelmiddel bevindt. Het is gemonteerd op zowel horizontale als verticale pijpleidingen. Deze meters zijn erg gevoelig voor de aanwezigheid van lucht in het systeem en stellen ook hoge eisen aan de kwaliteit van onzuiverheden in het koelmiddel en de kwaliteit van het lassen..

Voor een correcte werking moet u een magnetisch gaasfilter installeren. Afzettingen in de leidingen belemmeren de correcte werking van het apparaat niet. Deze inrichting stelt hoge eisen aan de afmetingen van rechte leidingdelen voor en na de debietmeter..

Ultrasone warmtemeters hebben praktisch geen nadelen. Ze zijn niet veeleisend voor de kwaliteit van het koelmiddel, omdat het debiet wordt bepaald met behulp van ultrageluid dat door het werkgedeelte gaat. Het temperatuurverschil wordt berekend met behulp van sensoren die op de aanvoer en retour zijn geïnstalleerd. Het enige nadeel is dat dit apparaat minstens 15% duurder is dan een mechanisch exemplaar, maar de beheermaatschappijen bevelen deze apparaten aan voor installatie. En dit is logisch, omdat het onmogelijk is om de werking van dit apparaat te verstoren..

Warmtemeters die op een batterij zijn gemonteerd, meten de temperatuur aan het oppervlak en de temperatuur van de lucht in de kamer. Daarna geeft de rekenmachine gegevens uit over de verbruikte warmte, op basis van de paspoortgegevens over het vermogen van de radiator, die handmatig worden ingevoerd.

Het is onwaarschijnlijk dat dit type apparaat wordt geaccepteerd voor gebruik door een bedrijf dat warmte levert, maar in de aanwezigheid van een gemeenschappelijke huiswarmtemeter, zal dit apparaat helpen om de verbruikte warmte in elk appartement nauwkeuriger te berekenen, maar er moet rekening mee worden gehouden dat deze apparaten in elke kamer moeten worden geïnstalleerd.

Zoals elk meet- en meetapparaat moet een warmtemeter een paspoort en certificaat hebben. De documenten moeten noodzakelijkerwijs de gegevens vermelden van de eerste controle, die door de fabrikant is uitgevoerd. Deze informatie moet ook op de behuizing van het apparaat worden vermeld in de vorm van een speciale stempel of sticker. Tijdens het gebruik moeten deze apparaten periodiek worden gecontroleerd. De timing is afhankelijk van het type apparaat. Verificatie wordt gemiddeld om de vier jaar uitgevoerd.

Waar een warmtemeter voor een appartement kopen? ?

De ervaring leert dat dit de eenvoudigste vraag is voor een warmte-eigenaar die heeft besloten een warmtemeter voor een appartement te installeren..

Het antwoord daarop is meer dan eenvoudig – in elke organisatie die warmtemeters verkoopt. U moet op verschillende factoren letten: om het apparaat nieuw te laten zijn, de aanwezigheid van een paspoort met een persoonlijk nummer en een certificaat voor meetinstrumenten, de aanwezigheid van een eerste verificatie voor het apparaat en vergeet de fabrieksgarantie niet. U kunt ook op internet zoeken naar beoordelingen van warmtemeters voor appartementen, maar gezien het op maat gemaakte karakter van de meeste van hen, moet u ze niet serieus nemen, het is gemakkelijker om te communiceren met mensen die echte operationele ervaring hebben in uw stad – zij zal u de hele waarheid kunnen vertellen, aangezien elke stad een andere waterkwaliteit heeft en verschillende vereisten van warmtevoorzieningsorganisaties – dit is een ervaring van onschatbare waarde die u in staat zal stellen veel valkuilen te vermijden en veel zenuwen en geld te besparen.

Hoe een appartementswarmtemeter te bedienen? ?

De werking van een woningwarmtemeter is in principe niet anders dan een conventionele warmwatermeter. Alle specifieke vereisten voor het nemen en verzenden van metingen van het apparaat kunnen worden verkregen bij de “eigenaar” van de warmte, maar meestal zijn er geen problemen als u alle beproevingen hebt doorstaan ​​om overeenstemming te bereiken over het apparaat en de installatie ervan.

Hoe wordt de verificatie van een appartementswarmtemeter uitgevoerd? ?

Een woningwarmtemeter is een meetinstrument en moet geverifieerd worden. Bij het kopen van een apparaat moet u letten op de aanwezigheid van eerste verificatie, hoewel vandaag 99% van de apparaten al door advocaten wordt verkocht en verificatietekens in het productpaspoort staan. De standaard verificatieperiode is 4 jaar.

Meestal zijn er de eerste 4 jaar geen problemen met verificatie, en dan beginnen kleine problemen. De grootste controverse ontstaat over de vraag hoe lang de warmtemeter opnieuw wordt gecontroleerd. Sommige warmteleveringsorganisaties kennen een periode van 4 jaar, terwijl een ander deel dwingt om het apparaat elk jaar opnieuw te laten controleren. In het eerste geval heb je geluk – je moet een erkende organisatie in je stad vinden en zij zullen opnieuw controleren (sommige mensen werken zonder zelfs de apparaten uit de pijp te halen) en gebruiken dan de warmtemeter nog eens 4 jaar.

Maar als je gedwongen wordt om het apparaat elk jaar te controleren, dan moet je kijken hoeveel de hercontrole kost, omdat het misschien goedkoper is om een ​​nieuw apparaat te kopen dan om het 4 keer te controleren. Het is vrij moeilijk om over deze kwestie te argumenteren en aan te klagen, aangezien verschillende warmtevoorzieningsorganisaties veel van hun eigen interne documenten hebben en het erg moeilijk is om hen iets te bewijzen.

Soorten bedrading voor een appartementverwarmingssysteem

Appartementen in hoogbouw zijn uitgerust met een verticale of horizontale distributie van het verwarmingssysteem. In appartementsgebouwen die vóór het begin van de 21e eeuw zijn gebouwd, werden verwarmingssystemen verticaal gefokt.

Optie # 1 – verticale lay-out

Het verticale circuit van het verwarmingssysteem wordt uitgevoerd in een enkele buis, minder vaak in een dubbele buis. Maar altijd met een opeenvolging van de koelvloeistoffen langs de vloerniveaus – van onder naar boven, dan van boven naar beneden.

Vooral verticale distributie van verwarming is gebruikelijk in Chroesjtsjov.

Verticale warmteverdeling

De contour van het eenpijpsverwarmingssysteem beslaat meerdere verdiepingen en appartementen. Je kunt er dus geen insteekwarmtemeter op plaatsen.

Verwarming met verticale bedrading heeft ernstige nadelen:

 • Ongelijkmatige warmteverdeling. Het koelmiddel wordt langs een verticaal georiënteerd tussenvloercircuit gepompt, wat niet zorgt voor een gelijkmatige verwarming van het pand op verschillende niveaus. Die. in appartementen op de lagere verdiepingen zal het merkbaar warmer zijn dan in kamers die zich dichter bij het dak van een hoogbouw bevinden;
 • Moeilijke aanpassing van de mate van verwarming van verwarmingsbatterijen. De noodzaak om elke batterij uit te rusten met een bypass;
 • Problemen met het balanceren van het verwarmingssysteem. De balans van eencircuitverwarming met verticale bedrading wordt bereikt door afsluiters en thermostaten aan te passen. Maar bij de minste verandering in druk of temperatuur in het systeem moet u opnieuw afstellen;
 • Moeilijkheden met individuele boekhouding van warmteverbruik. Er zijn meer dan één stijgleiding in het verticale verwarmingssysteem van appartementskamers, dus gewone warmtemeters kunnen niet worden gebruikt. Je hebt er meerdere nodig – voor elke radiator, wat duur is. Hoewel er een ander warmtemeetinstrument beschikbaar is voor het verwarmen van verticale bedrading – een warmteverdeler.

De constructie van een diagram van een verticaal georiënteerde verwarmingsleiding was goedkoper dan horizontale bedrading – er waren minder leidingen nodig.

Dergelijke besparingen in het tijdperk van massale standaardontwikkeling van stedelijke gebieden van Rusland in de XX eeuw werden als redelijk gerechtvaardigd beschouwd..

Optie #2 – horizontale indeling in een hoogbouw

Bij horizontale bedrading van het verwarmingssysteem is er ook een verticale toevoerstijgleiding die de koelvloeistof naar de vloeren verdeelt.

De leiding van de tweede stijgleiding, die dienst doet als retourleiding, bevindt zich in een verticale technische schacht naast de toevoerstijgleiding.

Vanuit beide distributiestijgleidingen worden horizontale leidingen van twee circuits – aanvoer en retour – naar de appartementen gebracht. De retourleiding verzamelt gekoeld water en transporteert het naar een verwarmingsstation of verwarmingsketel.

Horizontale warmteverdeling

In een horizontaal verwarmingscircuit is alles eenvoudig – via de ene leiding komt het koelmiddel het appartement binnen, via de andere verlaat het.

De voordelen van horizontale verwarmingsbuizen zijn onder meer:

 • de mogelijkheid om de temperatuur in elk appartement aan te passen, evenals in de hele lijn (installatie van mengeenheden is vereist);
 • reparatie of onderhoud aan een afzonderlijk verwarmingscircuit zonder een volledige uitschakeling van het verwarmingssysteem. Met afsluiters kunt u op elk moment de contouren van het appartement sluiten;
 • snelle start van verwarming op alle verdiepingen. Ter vergelijking: zelfs in een goed uitgebalanceerd eenpijps verticaal systeem duurt de levering van de koelvloeistof aan alle radiatoren minstens 30-50 seconden;
 • installatie van één warmtemeter per appartementcircuit. Met horizontale warmteverdeling is het een gemakkelijke taak om deze uit te rusten met een warmtemeter.

Het nadeel van een horizontaal verwarmingscircuit zijn de hogere kosten. De noodzaak om een ​​retourleiding parallel aan de toevoerleiding te installeren, verhoogt de prijs van appartementverwarming met 15-20%.

Kenmerken van de belangrijkste soorten tellers

De groep individuele warmte-energiemeters is ontworpen om te werken in verwarmingsnetwerken met een diameter van 15-20 mm van het buiskanaal en een volume koelmiddel in het bereik van 0,6-2,5 kubieke meter per uur.

Warmtemeters en warmteverdelers voeren onafhankelijk berekeningen uit van de verbruikte thermische energie, met gegevensuitvoer naar een elektronisch display.

Verwarmingsmeter in het appartement

Door de horizontale bedrading van verwarmingsbuizen kunt u de warmtemeter onopvallend installeren, in een communicatienis of schacht

De rekenmodule van het apparaat bepaalt de hoeveelheid warmteverbruik voor een bepaalde periode (uur, dag of maand), en slaat deze informatie op in het geheugen van het apparaat gedurende 12-36 maanden.

De handigste installatie van een niet-vluchtige meter voor verwarming (d.w.z. met een extra stroombron – een batterij).

Afhankelijk van het model van de warmtemeter worden de waarden van de metingen weergegeven als kilowatt per uur, megawatt per uur, gigajoule of giga calorieën. Warmtemetingen in Gcal zijn vereist voor management en andere nutsbedrijven.

Om te converteren naar gigacalorieën, moet de juiste conversieformule worden toegepast. Voor kilowatt per uur vermenigvuldigt u de waarde bijvoorbeeld met een factor 0,0008598.

Elke meter is een complex van verschillende instrumenten. De set kan temperatuursensoren bevatten, rekenmachines van het volume verbruikte thermische energie, evenals druk-, stromings- en weerstandsomzetters van het koelmiddel.

De exacte set van de warmtemeter wordt door de fabrikant ingesteld voor een specifiek model..

Mechanische verwarmingsmeter

Het is handig om een ​​warmtemeter te installeren in de laatste fase van het installeren van een appartementverwarmingssysteem

Afhankelijk van het principe van het verantwoorden van de verbruikte thermische energie, zijn warmtemeters uitgerust met een ultrasone of mechanische (tachometrische) flowmeter.

Er zijn ook modellen van apparaten met andere soorten stroommeters (bijvoorbeeld vortex of elektromagnetisch) beschikbaar, maar deze worden niet veel gebruikt. Warmtemeters zijn ontworpen om informatie over het warmteverbruik uitsluitend te verzamelen op de horizontale verdeling van het verwarmingscircuit.

Een aparte groep warmtemeters – rekenmachines en warmteverdelers die geen aansluiting op het verwarmingscircuit vereisen. Deze apparaten worden gebruikt om de warmtekosten van verwarmingsradiatoren te berekenen voor alle verwarmingscircuits.

Type # 1 – mechanische versie van de flowmeter

Het eenvoudigste type constructie, daarom de goedkoopste (ongeveer 9000-10000 roebel) is een apparaat met twee bedrade temperatuursensoren, een watermeter en een elektronische rekeneenheid.

Het belangrijkste werkelement van de meter is een onderdeel (waaier, turbine of propeller) dat roteert wanneer het koelmiddel door het apparaat gaat. Het aantal omwentelingen bepaalt het volume van de koelvloeistof die door de meter is gegaan.

Installatie warmtemeter

De procedure voor het installeren van een warmtemeter is uiterlijk eenvoudig, maar de efficiëntie van het apparaat hangt af van de kwaliteit ervan.

Contactthermometers zijn ingebouwd in de toevoer- en retourleidingen van het verwarmingscircuit van het appartement. De eerste thermometer wordt in de toonbank geplaatst, in een speciale fitting.

De tweede is geïnstalleerd op de retourleiding, in een kogelkraan met een speciaal ontwerp (met een mof) of in een T-stuk uitgerust met een thermometerhuls.

Voordelen van mechanische warmtemeters:

 • de kosten bedragen ongeveer 8000 roebel;
 • het ontwerp is eenvoudig en betrouwbaar;
 • geen externe voeding nodig;

Aangetrokken door de redelijk correcte stabiliteit van indicatoren en de toelaatbaarheid van installatie in een horizontale of verticale positie.

Nadelen van mechanische warmtemeters:

 • de periode van gegarandeerd werk is niet meer dan 4-5 jaar – verificatie is om de 4 jaar vereist;
 • hoge slijtage van roterende onderdelen – alle mechanische meters worden echter voor weinig geld gerepareerd;
 • drukverhoging – het roterende element verhoogt de druk in het verwarmingscircuit;
 • gevoeligheid voor waterslag;
 • hoge vraag naar het samenvallen van het werkelijke debiet van het verwarmingsmiddel in het verwarmingssysteem met het nominale debiet ingesteld door de fabrikant.

Het is absoluut noodzakelijk om een ​​grof magnetisch gaasfilter voor een mechanische warmtemeter in het circuit te integreren. Het apparaat is extreem gevoelig voor de inhoud van mechanische suspensies in het volume van de koelvloeistof!

Type #2 – ultrasone warmtemeter

Het debiet van de koelvloeistof wordt door deze apparaten bepaald met behulp van een ultrasoon signaal dat wordt uitgezonden door de zender en wordt ontvangen door de ontvanger..

Beide elementen van de ultrasone warmtemeter zijn gemonteerd op een horizontale verwarmingsbuis, er wordt een bepaalde afstand tussen ingesteld.

Het signaal van de zender volgt de stroom van de warmtedrager en bereikt de ontvanger na een tijd die afhankelijk is van de snelheid van de warmtedrager in het verwarmingscircuit. Op basis van de tijdgegevens wordt de waarde van de koelvloeistofstroom vastgesteld.

Ultrasone warmtemeter

Het heeft geen roterende elementen. Daarom is de levensduur van een dergelijke warmtemeter langer en zijn de warmtegegevens nauwkeurig.

Er worden meer dan 10 versies van ultrasone stroommeters geproduceerd – frequentie, Doppler, correlatie, enz. Naast het uitvoeren van basistaken, kan een ultrasone warmtemeter de functie hebben om de stroom van het koelmiddel aan te passen.

Voordelen van ultrasone warmtemeters voor appartementen:

 • lage prijs in de basisconfiguratie – vanaf 8.000 roebel. (binnenlandse modellen);
 • warmteverbruiksgegevens worden opgeroepen op het LCD-scherm door op één knop te drukken, wat handig is;
 • de werking van het apparaat veroorzaakt geen toename van de hydraulische druk in het verwarmingssysteem;

De sterke voordelen zijn onder meer een lange levensduur – meer dan 10 jaar (verificatie is om de 4 jaar nodig) en voeding door de ingebouwde batterij.

Het grootste nadeel van ultrasone warmtemeters is de gevoeligheid voor de samenstelling van het koelmiddel. Als het luchtbellen en vuildeeltjes (schaal, schaal, enz.) bevat, zullen de metingen van het apparaat onjuist zijn en in de richting van toenemend warmteverbruik.

Voor ultrasone flowmeters is er één installatieregel: het gedeelte van de pijpleiding voor het apparaat en daarna moet recht zijn (de vereiste totale lengte van een recht gedeelte is meer dan een meter). Dan geeft de meter de juiste gegevens over het warmteverbruik..

Type # 3 – rekenmachine en warmteverdeler

Deze apparaten meten het relatieve verbruik van thermische energie. Ze zijn ontworpen met een thermische adapter en twee temperatuursensoren..

Elke drie minuten meten de sensoren de temperatuur aan het oppervlak van de verwarmingsradiator en in de kameratmosfeer en bepalen het verschil. De verzamelde informatie over het warmteverbruik wordt samengevat en weergegeven op het apparaatscherm.

Warmtecalculator

Zo’n warmtemeter hoeft niet te worden verborgen – hij staat perfect in een modern kamerinterieur

Warmtecalculators zijn geprogrammeerd om op een specifiek type verwarmingsradiator te werken op het moment van installatie erop.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in informatie over de soorten verwarmingsradiatoren en hun kenmerken, besproken in ons andere artikel..

Alle benodigde coëfficiënten en vermogensindicatoren van de radiator worden ingevoerd in het geheugen van de meter, waardoor deze gegevens over het warmteverbruik in kilowattuur op het scherm kan weergeven.

De nummers die door de warmteverdelers worden aangegeven, worden weergegeven in conventionele eenheden. Om ze om te zetten in kilowattuur, moet de waarde van de meetwaarden worden vermenigvuldigd met het paspoortvermogen van de verwarmingsradiator en de coëfficiënt die overeenkomt met het type verwarmingsbatterij.

De cijfers van de coëfficiënt worden verstrekt door de fabrikant van de meter op basis van de resultaten van laboratoriumtests..

Warmteverdeler

De warmteverspreider is vergelijkbaar met een warmtecalculator. Ze onderscheiden zich door het onvermogen van de distributeur om warmte te berekenen als kilowatt per uur. Over het algemeen is een warmteverdeler eenvoudiger dan een rekenmachine

Rekenmachines en warmteverdelers worden geplaatst om de warmte-energie op één verwarmingsradiator te meten. Die. in een appartement waar verwarming door dergelijke apparaten wordt geregistreerd, moeten er evenveel meters zijn als verwarmingsradiatoren.

Beide soorten meters zijn effectief, ongeacht het verwarmingsschema van het appartement en de bedrijfskenmerken van de koelvloeistof die in het verwarmingscircuit wordt gebruikt..

Voordelen van warmteverdelers en rekenmachines:

 • de kosten bedragen ongeveer 2000-2500 roebel. – d.w.z. hun installatie is gunstig in kleine appartementen die zijn uitgerust met vijf verwarmingsradiatoren of minder (maar meer dan 2);
 • lange levensduur zonder verificatie – 10 jaar;
 • eenvoudige en snelle montage op of nabij de radiatorombouw;
 • datatransmissie van meerdere warmtemeters via een radiokanaal naar een enkele controller, die ze samenvat (de aanwezigheid van een draadloze module is afhankelijk van het apparaatmodel);

Een overtuigend argument voor het installeren van dergelijke apparaten is de volledige onafhankelijkheid van de meetresultaten van de kwaliteit van de koelvloeistof.

Nadelen van appartementscomputers en warmteverdelers:

 • relatieve meetfout is tot 7-12% (de grootste fout is kenmerkend voor warmteverdelers), wat hoger is dan die van “ingeschakelde” warmtemeters;
 • de gegevens over het energieverbruik zijn correct als ze worden berekend op basis van de resultaten van metingen van verschillende apparaten binnen de grenzen van het appartement. Eén rekenmachine is niet in staat om het warmteverbruik door de atmosfeer van één radiator correct te bepalen. Geaggregeerde gegevens voor meerdere instrumenten zijn vereist;
 • effectief werk alleen op fabrieksmodellen van verwarmingsradiatoren. Die. eventuele wijzigingen aan de complete fabrieksset van de radiator bij het meten van warmte met dergelijke warmtemeters zijn onaanvaardbaar.

De montagekit voor het installeren van een rekenmachine of warmteverdeler wordt geselecteerd op basis van het type radiator op de behuizing waarvan de meter zal worden geïnstalleerd.

Handmatige meterinstallatie zal de kwaliteit van de gegevensverzameling verslechteren. Als er geen speciale montagekit is, is het rationeler om het apparaat naast de batterij te bevestigen die het dient..

Opties voor instrumentmontage

Misschien weet elke eigenaar van een flatgebouw dat de boekhouding van het algemene warmteverbruik van het huis wordt bijgehouden door organisaties die hulpbronnen leveren..

Sinds 2008 begon een grootschalig bedrijf algemene huismeters te installeren met oplaadkosten van alle consumenten – zowel voor het apparaat zelf als voor de installatie. En individuele apparaten moeten door de eigenaren zelf worden geïnstalleerd, nadat ze hiervoor toestemming hebben gekregen..

installeren

Huishouden

In overeenstemming met regeringsdecreet nr. 354 zijn de eigenaren verplicht om gemeenschappelijke huismeters voor warmte, water, elektriciteit en gas te accepteren. Door hun rechten te delegeren aan beheermaatschappijen en VvE’s (VvE), bevrijdden huurders zich van de verplichting om meetapparatuur te installeren en te onderhouden.

De algemene huismeter is gemonteerd op de rand van de balans behorende bij de netwerken in het liftknooppunt. Monitoring en maandelijkse metingen worden uitgevoerd door servicebedrijven, die de eigenaren hiervan op de hoogte stellen. De ontvangen gegevens worden voor het hele huis, rekening houdend met de verwarmde ruimtes, verdeeld en tegen betaling aangeboden..

installatie van warmtemeters voor verwarming in een appartement

Individueel

Voor het berekenen van de hoeveelheid verbruikte warmte-energie heeft u een vergunning nodig. In dit geval kan de eigenaar geen rechten delegeren – hij moet alle fasen alleen doorlopen.

Ze zijn als volgt:

 • het verkrijgen van toestemming om apparaten te installeren;
 • ondertekening van een wet op het balansbezit van netwerken;
 • coördinatie van technische voorwaarden;
 • ondertekening van het inbedrijfstellingscertificaat;
 • het sluiten van een contract voor de levering van een hulpbron met een hulpbronleverende organisatie;
 • maandelijkse verzending van meetwaarden.

verwarming radiator meter

Typen meters voor verwarmingssystemen

Na het concept van individuele en algemene huismeters en installatieopties te hebben gekozen, is het tijd om de typen die op de consumentenmarkt bestaan ​​aan te pakken.

installeren

Ultrasoon

Moderne ultrasone meters zijn gebaseerd op het principe van het doorgeven van informatie door middel van ultrasone signalen. Om dit te doen, worden een zender en een ontvanger op de buis met het koelmiddel geïnstalleerd, die de beweging van de warmtestroom regelen. De zender stuurt een signaal en de ontvanger ontvangt het via de koelvloeistofstroom.

De signaaloverdrachtstijd is afhankelijk van het debiet van de koelvloeistof, waardoor het warmteverbruik kan worden berekend. Deze apparaten zijn zeer nauwkeurig en kunnen de hoeveelheid hulpbronnenverbruik regelen..

minpuntjes:

 • gevoelig voor waterkwaliteit;
 • constante monitoring vereisen;
 • een specialist is vereist voor het instellen.

installatie van warmtemeters voor verwarming in een appartement

Elektromagnetisch

Universele meters zijn geschikt voor gebruik op open en gesloten verwarmingssystemen. Gemeenschappelijke huizen verschillen van individuele huizen uitsluitend in grootte.

Voordelen van het gebruik:

 • informatie wordt weergegeven op het scherm;
 • geen inmenging van buitenaf nodig hebben;
 • tonen het verbruik van water, warmte en temperatuur.

Het nadeel van het model is de hoge prijs en overgevoeligheid voor de waterkwaliteit..

meters voor verwarmingsbatterijen in het appartement (hoofdsleutel)

Vortex

Het vortexapparaat heeft het voordeel dat het water en stoom kan meten. Het verschilt van andere meters qua plaatsing en bediening..

Het wordt gebruikt in appartementen, op verticale en horizontale bedrading. Minder wispelturig op het werk en kan de taak goed aan. Bevestigd aan de pijpleiding tussen de sproeiers – voor de mogelijkheid om wervelingen te creëren.

minpuntjes:

 • raakt in de war als de koelvloeistof oververzadigd is met zuurstof en mechanische onzuiverheden;
 • veeleisend voor de grootte van de pijpleiding.

verwarming radiator meter

Mechanisch

Mechanische meters die eenvoudig en goedkoop te bedienen zijn, worden vervangen door elektronische apparaten vanwege hun lage nauwkeurigheid. Bovendien zijn ze grillig voor de waterkwaliteit – roest, kalk, mechanische onzuiverheden kunnen ze uitschakelen, wat leidt tot frequente vervangingen.

Hun inherente voordeel is echter hun onafhankelijkheid van elektriciteit..

installatie van warmtemeters voor verwarming in een appartement

De procedure voor het legaal plaatsen van een warmtemeter

De reeks acties gericht op het installeren van een individueel meetapparaat voor warmte-energie in een appartement bestaat uit verschillende fasen.

Laten we ze in meer detail bekijken:

 1. Schriftelijk verzoek aan de stalbeheerorganisatie om toestemming voor het plaatsen van een warmtemeter. De brief moet vergezeld gaan van kopieën van documenten over eigendom van de woonruimte, technisch paspoort van het appartement.
 2. Verkrijgen van technische specificaties voor de installatie van een warmtemeter van een warmte-energieleverancier (in de regel van een beheermaatschappij).
 3. Voorbereiding van een project voor individuele warmtemeting en installatietechnische documentatie. Uitgevoerd door een organisatie die het wettelijke recht heeft om ontwerpdiensten te verlenen.
 4. Coördinatie van ontwerpdocumentatie met een warmteleveringsbedrijf.

Het is niet nodig om een ​​warmtemeter aan te schaffen voordat u een goedgekeurd project voor warmte-energie ontvangt, omdat mogelijke weigering om verschillende redenen.

Met alle projectdocumentatie blijft het om een ​​warmtemeter te kiezen – ultrasone, mechanische of externe installatie, bijvoorbeeld een warmtecalculator.

Een warmtemeter installeren

Een apparaat dat verplicht is om tot 50% op de verwarmingskosten te besparen – het moet door professionals worden geïnstalleerd. En met garantie

Voor het gekochte model moet u van de verkoper bonnen (goederen en contant geld), instructies, garantiekaart en een kopie van het huidige kwaliteitscertificaat verkrijgen.

Voor dit soort werkzaamheden moet het bedrijf dat de warmtemeter plaatst een vergunning hebben..

Alvorens een aannemer te kiezen, is het noodzakelijk om de gegevens over de kandidaten te evalueren (United State Register of Legal Entities, certificaten, SRO-goedkeuringen), de professionaliteit van de installateurs (speciale apparatuur, een lijst met installatiewerkzaamheden, de beschikbaarheid van een installatiekit ), garanties van het uitgevoerde werk.

Radiator thermostaat

De kwaliteit van de op de verwarmingsradiator gemonteerde thermostaat is belangrijk. Hij is het die u in staat zal stellen de verwarming van de batterij te regelen, en dus de kosten van warmte.

Houd er rekening mee dat u naast de warmtemeter extra apparaten en accessoires nodig heeft: bypass, radiatorthermostaten, leidingfilters, T-stukken, enz..

Het afdichten van de warmtemeter of warmteverdeler na installatiewerkzaamheden is verplicht.

Volgorde van stappen

Met een correct geïnstalleerd individueel meetapparaat kunnen huiseigenaren tot 50 procent op de kosten besparen. Om een ​​apparaat aan te sluiten, moet u een bepaalde reeks stappen volgen, die uit de volgende stappen bestaat:.

Appartementeigenaren moeten alle acties in de lijst strikt volgen:

 • indiening van een schriftelijke aanvraag bij het huisbeheerbedrijf om van dit bedrijf toestemming te krijgen om het gepresenteerde apparaat te installeren. De aanvraag moet vergezeld gaan van kopieën van papieren voor het eigendom van het appartement en een technisch paspoort;
 • de noodzaak om speciale technische voorwaarden te verkrijgen voor de installatie van een meter, die wordt uitgegeven door een warmteleverancier. Vaak is deze persoon het huisbeheerbedrijf;
 • ontwikkeling van een project voor het meten van warmte-energie. Om dit te doen, moet u een overeenkomst sluiten met een gespecialiseerde ontwerporganisatie die over de juiste staatslicenties beschikt om dergelijke activiteiten uit te voeren;
 • het project moet worden afgestemd met het bedrijf dat de woning van warmte voorziet.

Warmtemeter voor de batterij: het werkingsprincipe van de bovenliggende verwarmingssensor in het appartement

Belangrijk! Het wordt niet aanbevolen om een ​​meter te kopen voordat het project volledig is goedgekeurd, omdat een weigering om bepaalde redenen niet is uitgesloten..

Wanneer alle projectdocumentatie in de hand is, kunt u beginnen met het kiezen van een balie. De gebruiker kan kopen:

 • mechanische teller;
 • externe warmtecalculator;
 • ultrasoon.

Het geselecteerde model moet vergezeld gaan van de aanwezigheid van alle benodigde documenten, zoals instructies, kwitanties, garantieverklaring en certificaten die de kwaliteit bevestigen. Het apparaat mag alleen worden geïnstalleerd door een organisatie die over de juiste toestemming beschikt. U kunt beoordelingen en aanbevelingen lezen, kennis maken met de activiteiten van het bedrijf om het niveau van professionaliteit en efficiëntie van zijn werk te beoordelen. De installatie van de meter moet zo correct mogelijk zijn. Alleen dan kunnen echte besparingen worden gerealiseerd.

Warmtemeter voor de batterij: het werkingsprincipe van de bovenliggende verwarmingssensor in het appartement

Naast het meetapparaat moet de gebruiker een aantal andere apparaten en verbruiksartikelen aanschaffen waar de installatiemeester of de bedrijfsvertegenwoordiger om zal vragen. Zorg ervoor dat u het apparaat na installatie in het verwarmingsnetwerk afdicht.

Installatie- en verbindingsstappen

Om een ​​meetapparaat te monteren en aan te sluiten, moet u een aantal procedures doorlopen en, belangrijker nog, de meter zelf kiezen.

Procedurestappen:

 1. Om te beginnen wordt een bedradingsschema getekend en wordt het optimale apparaatmodel voor een specifieke bedrading bepaald..
 2. Voor de levering van de grondstof wordt een contract gesloten. Momenteel – bij een verwarmingsbedrijf.
 3. Dit wordt gevolgd door het verkrijgen van technische voorwaarden voor aansluiting.
 4. Er wordt een organisatie geselecteerd die installatiewerkzaamheden uitvoert met garantieservice tijdens bedrijf.
 5. Na voltooiing van de installatiewerkzaamheden wordt een akte ondertekend tussen de vertegenwoordigers van het resourcebedrijf en de eigenaar. Het geeft de datum aan waarop de meters in gebruik zijn genomen met primaire metingen en een verificatie-interval.

installeren

Installatie Vereisten

Installatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een bedrijf dat over alle vergunningen beschikt om dit soort activiteiten uit te voeren.

Om niet te worden verward met de keuze, moet u het volgende controleren:

 • het feit van registratie van het bedrijf;
 • beschikbaarheid van permissieve documentatie (het recht om deel te nemen aan een soort activiteit);
 • kwalificaties van specialisten;
 • levering van materialen en uitrusting;
 • beschikbaarheid van diensten voor het opstellen van berekeningen en metingen;
 • de mogelijkheid tot het afsluiten van een contract voor langdurige samenwerking met garantieverplichtingen.

Individuele meetinstrumenten

Het belangrijkste voordeel van een gewoon huisapparaat is de lage prijs. Het economische effect van het gebruik ervan kan echter veel lager zijn dan verwacht. En daar zijn veel redenen voor. Bijvoorbeeld onvoldoende geïsoleerde entrees of burenappartementen, waardoor warmteverliezen onbetaalbaar groot blijken te zijn. Daarom kiezen veel mensen voor individuele verwarmingsmeters, die direct in het appartement worden geïnstalleerd. Dit is een duurdere maar zeer effectieve optie..

Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

Op elke radiator in het appartement zijn verdelers geïnstalleerd. Binnen een maand registreren ze de temperatuur van de batterijen, waarbij ze de kleinste verschillen volgen. Op basis van deze informatie wordt de warmtelast berekend.

Voordat u de installatie van een individueel meetapparaat plant, moet u vertrouwd raken met enkele technische beperkingen. De warmtestroommeter is gemonteerd op een stijgbuis die naar het appartement leidt. In oude gebouwen met meerdere appartementen werd de verticale distributie van verwarmingsbuizen het vaakst uitgevoerd. Dit betekent dat er meerdere stijgleidingen in het appartement kunnen zijn, voor elk waarvan het noodzakelijk is om een ​​apparaat te installeren, wat uiterst onrendabel is. De oplossing voor het probleem zou de installatie van speciale meters op verwarmingsbatterijen kunnen zijn, maar dergelijke apparatuur wordt in ons land niet gebruikt, hoewel dit in Europese landen gebruikelijk is.

Fabrikanten van meetapparatuur stellen voor om zogenaamde verdelers te installeren in huizen met verticale bedrading, die het debiet van de koelvloeistof meten op basis van het temperatuurverschil op het oppervlak van de batterij en in de lucht in de kamer. Een andere oplossing voor het probleem is een algemene huismeter. In gebouwen met horizontale bedrading wordt de installatie van eventuele verwarmingsmeters in een appartement door niets gecompliceerd. Compacte apparatenmodellen zijn gemonteerd op een pijp die een warmtedrager naar een kamer voedt of, in sommige gevallen, op een retourpijpleiding..

Nuances van gebruik

De installatie van individuele apparaten hangt af van het type bedrading in het appartement: verticaal of horizontaal. Er zijn geen problemen met horizontale bedrading. De situatie is erger met de verticale – in oude huizen.

De moeilijkheid ligt in de aanwezigheid van verschillende stijgleidingen, wat de taak tijdens de installatie bemoeilijkt en de materiaalprijs verhoogt, en ook leidt tot hogere kosten voor het installeren van een meter voor verwarming in een appartement.

We zullen het hoofd moeten bieden aan:

 • met de installatie van apparaten voor elke inlaat- en uitlaatstijgleiding;
 • de complexiteit van de berekeningen;
 • moeilijkheden bij het verkrijgen van technische specificaties voor een dergelijke installatie;
 • specialistisch overleg is vereist om het probleem op te lossen.

Verticale leidingaansluitschema's in het verwarmingssysteem

Verticale leidingaansluitschema’s in het verwarmingssysteem

Wie installeert?

Een warmtemeter wordt geplaatst op basis van de beslissing van de bewoners van een flatgebouw. Hiervoor wordt een bijeenkomst gestart waarin de redactie wordt besproken. Bovendien wordt bepaald wie het ODI-element inspecteert, metingen uitvoert en ook facturen genereert voor betaling.

De beslissing wordt vastgelegd in het protocol, waarna een akkoordverklaring om de apparatuur te installeren naar het Wetboek van Strafrecht wordt gestuurd. Het belangrijkste doel van het installeren van een algemeen huisapparaat is een lage prijs. Maar als gevolg daarvan heeft de economische haalbaarheid mogelijk niet het verwachte effect. In oude huizen is er bijvoorbeeld onvoldoende thermische isolatie, wat leidt tot een verhoogd verbruik van de hulpbron..

Technische beperkingen

In bijna alle huizen van de oude constructie wordt verticale bedrading van verwarmingsbuizen gemaakt, daarom gaan er meerdere stijgleidingen tegelijk door het appartement en de meter op elk van hen is een onrendabele investering.

Voor dergelijke systemen wordt aanbevolen om verdelers te installeren die het debiet van de warmtedrager meten afhankelijk van de temperatuur van de kamerlucht en de verwarmingsradiator..

Een dergelijke distributeur kost gemiddeld duizend roebel, maar de installatiekosten zullen hoger zijn – op het niveau van 2-6 duizend roebel

Bovendien staat de beheermaatschappij de installatie van een individuele meetinrichting niet toe als het hele huis geen gemeenschappelijke meter heeft, omdat het voor de procedure voor het vaststellen van de coëfficiënt noodzakelijk is om informatie te hebben over het warmteverbruik van het hele gebouw..

De rest van de criteria hebben alleen betrekking op de voordelen bij het berekenen van apparaten, omdat er enkele voorwaarden zijn, bijvoorbeeld het niveau van thermische isolatie van het appartement, evenals de technische uitrusting van de snelweg die het huis binnenkomt.

Instrument installatie bedrijf

Installatie van meters of andere gerelateerde elementen kan alleen worden uitgevoerd door een speciale organisatie die een vergunning van de staat heeft voor het gespecificeerde type activiteit. Het bedrijf is verplicht alle gerelateerde werkzaamheden uit te voeren en de gebruiker de juiste handeling op te leggen..

Verwijderen en installeren van de verwarmingsmeter

Alvorens een meter voor verwarming in een appartement of een flatgebouw te installeren, worden specialisten van gespecialiseerde bedrijven uitgenodigd die vergunningen hebben voor dit soort werk.

Op basis van de specifieke situatie kunnen zij de volgende toezeggingen doen:

 1. Een project ontwikkelen.
 2. Documenten indienen bij bepaalde autoriteiten om vergunningen te verkrijgen.
 3. Installeer en registreer het apparaat. Bij het ontbreken van aanmelding vindt betaling van de geleverde warmte plaats conform de vastgestelde tarieven.
 4. Voer testtesten uit en stel het apparaat in gebruik.

Het ontwikkelde project moet de volgende punten bevatten:

 1. Het type en apparaat van het model, dat is ontworpen om in een specifiek verwarmingssysteem te werken.
 2. Noodzakelijke berekeningen voor warmtebelasting en warmtedragerverbruik.
 3. Verwarmingssysteemschema met de plaats van installatie van de warmtemeter.
 4. Berekening van mogelijke warmteverliezen.
 5. Berekening van de betaling voor de levering van warmte.

Warmtemeters controleren

Meestal worden nieuwe apparaten verkocht met een eerste controle die wordt uitgevoerd in de fabriek die ze maakt. Het bewijs dat de warmtemeters zijn geverifieerd, is de aanwezigheid van een speciale sticker die overeenkomt met de invoer, een speciale stempel, zowel op de apparaten als in de bijbehorende documenten..

Tijdens bedrijf wordt de verificatie van verwarmingsmeters eens in de 4 jaar uitgevoerd op kosten van appartementseigenaren; om dit uit te voeren, moet u contact opnemen met een aantal organisaties en instellingen:

 • naar de Rostest-vestiging;
 • aan een bedrijf dat de juiste bevoegdheid heeft om de audit uit te voeren;
 • naar het servicecentrum van de fabrikant.

warmtemeters voor verwarmingstypes

Ze nemen zelfstandig metingen van de meter voor verwarming op dezelfde manier als van de elektrische meter. Op het betalingsbewijs wordt het verschil in aflezing aangegeven, vermenigvuldigd met het vastgestelde tarief en de betaling geschiedt bijvoorbeeld in een van de filialen van Sberbank. De ontvanger van de betaling is de warmtevoorzieningsorganisatie.

Warmtemeters – installatievoordelen, gedetailleerde video:

In welke gevallen is installatie onmogelijk of irrelevant

Over de relevantie valt niet eenduidig ​​te zeggen. Er zijn echter speciale gevallen waarin het gebruik van het apparaat door technische parameters onmogelijk is..

Er zijn oude huizen die als noodgeval worden erkend of een procedure ondergaan om ze als zodanig te erkennen. In dergelijke gebouwen zijn dergelijke kosten niet gerechtvaardigd en zijn de eigenaren bij wet vrijgesteld van de verplichting om meetapparatuur te gebruiken.

installeren

De garanties van vertegenwoordigers van het resourcebedrijf dat huizen met verticale bedrading niet geschikt zijn voor de installatie van individuele apparaten, is een mythe. Alles is mogelijk als je wilt.

Elke persoon heeft de mogelijkheid om het verbruik van de resulterende resource- en budgetplanning te beheersen. Besparing in aanwezigheid van een meter alleen op warmte is tot 30%, en dit is een aanzienlijk bedrag als je het met 12 maanden vermenigvuldigt. Eventuele kosten voor de aanschaf en installatie van meters zullen zich goed terugbetalen.

Video

Door de video te bekijken, kunt u leren hoe u op de juiste manier kunt besparen op warmte met behulp van meetapparatuur.

Aanbevelingen voor de keuze van het apparaat en de installatie ervan

Om correct rekening te houden met het lage debiet van het koelmiddel dat wordt gebruikt om het appartement te verwarmen, worden 2 soorten huishoudelijke warmtemeters gebruikt:

 • mechanisch (anders – tachometrisch);
 • ultrasoon.

Opmerking. Technische parameters van commerciële meetapparatuur worden bepaald door ontwerpingenieurs op basis van de berekening.

Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

Zo zien tachometrische warmtemeters eruit

Om het verschil tussen beide te begrijpen en de juiste keuze te maken, moet u een beetje begrijpen hoe een warmtemeter werkt. Het bestaat uit drie hoofdelementen die hun functies vervullen:

 1. Een debietmeter die tot taak heeft de hoeveelheid water die per tijdseenheid door het leidingdeel stroomt te bepalen. Snijdt in de toevoerleiding.
 2. Voorwaartse en achterwaartse aanvoertemperatuursensoren (RTD’s).
 3. Elektronisch rekenblok. Het apparaat ontvangt signalen van sensoren en een flowmeter en berekent de verbruikte warmte volgens de formule die in het programma is opgenomen. Het resultaat wordt weergegeven op het display en kan via GSM-verbinding of internet naar de leverancier worden verzonden.

  Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

  Een belangrijk punt. Bij het uitgeven van technische specificaties raden warmtevoorzieningsorganisaties sterk aan om ultrasone warmtemeters in een appartement te installeren. De reden is niet alleen betrouwbaarheid en duurzaamheid. Gewetenloze huurders denken alleen maar hoe ze meters kunnen misleiden, inclusief warmtemeters (stop bijvoorbeeld met het gebruik van magneten). Het werkingsprincipe van het ultrasone apparaat staat niet toe om de metingen op een illegale manier te beïnvloeden.

  Werkingsprincipe en installatieschema van warmtemeters voor appartementen

  Opbouw warmtemeter van het bekende Europese merk Danfoss

Het is onmogelijk om nog maar te zwijgen over een ander type warmteverbruikanalysatoren – overhead-apparaten die direct op de batterij zijn geïnstalleerd (de zogenaamde evenredigheidsregelaars). Ze bepalen het energieverbruik door de temperatuur van het warmteoverdrachtsoppervlak en de lucht in de kamer, u hoeft alleen de technische parameters van de radiator vooraf in het geheugen van het apparaat in te voeren.

Proportionalizers worden veel gebruikt in West-Europa, maar zijn nog niet in trek in de post-Sovjet-ruimte vanwege inconsistentie in de wetgeving. Desalniettemin is er in grote steden al enige ervaring opgedaan met het succesvol gebruik van dergelijke warmtemeters, zoals beschreven in de video:

Zoals eerder vermeld, wordt de installatie van de warmtemeter uitgevoerd door het personeel van een erkend bedrijf. U kunt hun werk alleen controleren, wetende dat de flowmeter op de toevoerleiding is geïnstalleerd en de sensoren in de aanvoer en retour snijden. Bovendien is er in nieuwe modellen slechts één sensor – voor de retourleiding en is de stroomtemperatuurmeter ingebouwd in het lichaam van de stroommeter.

In de regel hoeven moderne warmtemeters de meetsecties niet in acht te nemen (rechte leidingen van een bepaalde lengte voor en na het apparaat).

Kort over de hoofdzaak

Apparaten die gegevens lezen over de verbruikte thermische energie, stellen u niet alleen in staat om het volume van de kosten te beheersen. Ze dienen ook als een grote besparingsfactor. Bovendien is het dankzij sommige modellen mogelijk om de temperaturen aan te passen en een nog comfortabelere omgeving te creëren..

tips & trucs

De volgende aanbevelingen voor de installatie van meters zijn wijdverbreid:

 • een individuele meetinrichting zal onrendabel zijn bij gebrek aan goede isolatie van het huis, de entree, het appartement;
 • het apparaat mag alleen worden gekocht na volledige instemming van het project;
 • het is niet aan te raden om de goedkoopste meters aan te schaffen. Het apparaat moet compleet zijn met de goedkeuring van de keuringsorganisatie, een kwaliteitscertificaat en andere documenten;
 • het apparaat moet na installatie worden verzegeld. Alleen een vertegenwoordiger van de warmtevoorzieningsorganisatie kan een verzegeling plaatsen.

Een verwarmingsmeter voor een appartement is een belangrijk element waarmee u kunt besparen op huurrekeningen. Om een ​​individuele meter te installeren, moet u aan veel voorwaarden en noodzakelijke acties voldoen. Daarnaast is het belangrijk om het juiste apparaat te selecteren en te installeren door een erkende organisatie..