Glaswerk op krenten: strijd en preventie

Deze geheime plaag bevindt zich altijd in het midden van bessentakken en het is erg moeilijk om het te verslaan. De glazen pot beschadigt de kern van de scheuten en daarmee de hele plant. Je kunt proberen er vanaf te komen met verschillende chemische en organische middelen, maar het is beter om te beginnen met preventieve maatregelen..

Deze ondeugende vlinder lijkt qua uiterlijk op een wesp met oranje en blauwe vleugels. Meestal nestelt het zich op zwarte bessenstruiken, maar af en toe is het ook te zien op kruisbessen. Zodra het warm weer is, vindt de glazen pot kleine scheurtjes in de scheuten en legt er eieren in (meestal in mei). Na ongeveer twee weken verschijnen vraatzuchtige rupsen, die het midden van de stengel binnendringen en de plant van binnenuit beginnen te eten, over de hele lengte bewegend..

U kunt de aanwezigheid van een plaag detecteren door een of meerdere scheuten af ​​te snijden. De snede toont een zwarte stip in het midden van de tak. Het ongedierte verdraagt ​​​​perfect de winter en gaat van jaar tot jaar door met zijn donkere werk tot de volledige vernietiging van de bessencultuur.

Het uiterlijk van een aalbessenpot kun je herkennen aan het plotseling verwelken en uitdrogen van takken, die tot voor kort prachtig hebben gebloeid. Inspecteer de secties van sommige van de scheuten onmiddellijk. Als de aanwezigheid van een plaag wordt opgemerkt, verwijder dan dringend de beschadigde takken – snijd ze tot de wortel en verbrand ze.

Preventie van het verschijnen van krentenglas

Bij het kopen en planten van aalbessenzaailingen is het noodzakelijk om ze zorgvuldig te onderzoeken op de aanwezigheid van een plaag.

Bij het kopen en planten van aalbessenzaailingen is het noodzakelijk om ze zorgvuldig te onderzoeken op de aanwezigheid van een plaag. Zorg ervoor dat u de kernen van de gesneden scheuten inspecteert. Zo blijft de plant de komende jaren veilig. Plantmateriaal moet absoluut gezond zijn.

De volgende preventieve stap is het planten van vlierbessenstruiken in de buurt van de bes. Deze plant stoot veel ongedierte af, waaronder glas. Maar de geur van gewone vogelkers veroorzaakt een terugslag van een schadelijke vlinder, dus zorg ervoor dat deze boom niet in de buurt is..

De harde aroma’s van sommige planten houden het ongedierte ook weg van de bessenstruiken. Groentegewassen (knoflook, uien) en sommige bloemen (calendula, goudsbloemen, Oost-Indische kers) kunnen precies tussen de bessenaanplant worden geplant. Door hun geur zal de bessenstruik niet in het glas te vinden zijn en zal ze daar haar nakomelingen niet kunnen fokken..

Bestrijding van krentenglas

Bestrijding van krentenglas

Als je een beetje laat bent met preventieve maatregelen en de glazen kast al op de site is verschenen, dan moet je er dringend een gevecht mee beginnen.

Volledige vernietiging van de plaag is bijna onmogelijk. Jonge rupsen dringen heel snel door in de bessentakken en het is erg moeilijk om ze op dit moment te stoppen, maar het is nog steeds het proberen waard. Zelfs als hun aantal met tachtig procent afneemt, zal dit ook een kleine overwinning zijn..

Tijdens de overgang van de rups naar de pop worden de meesten gedwongen hun veilige thuis in de bessenscheut te verlaten. Dit moment kan niet worden gemist, want er is een echte kans om van de verborgen plaag af te komen. Dit gebeurt meestal van begin mei tot eind juni. Het is tijdens deze dagen en weken dat het nodig is om de grond onder de bessenstruiken los te maken en er tabaksstof en houtas in te mengen.

Regelmatig en tijdig snoeien van bessenstruiken is van groot belang. Het wordt gehouden in elk seizoen, behalve in de winter. Het is noodzakelijk om de plant op tijd te ontdoen van takken die door het ongedierte zijn aangetast. Bij jonge scheuten moeten alleen de beschadigde delen worden afgesneden en de oude tot het niveau van de grond worden afgesneden..

In het voorjaar moet het snoeien twee keer worden gedaan. De eerste – in het vroege voorjaar, voor hygiënische en verjongende doeleinden, en de tweede – wanneer de knoppen opengaan. Tijdens de tweede snoei zullen takken met verwelkte bladeren al duidelijk zichtbaar zijn en moeten ze zonder mankeren worden verwijderd.

Als de hele bessenstruik is geïnfecteerd, moeten alle scheuten tot op de grond worden afgesneden. De resterende wortels zullen nieuwe jonge en gezonde scheuten geven, die al moeten worden geprobeerd om te worden beschermd door verschillende preventieve maatregelen..

Herhaaldelijk snoeien van struiken vermindert het aantal glaswormen en zijn larven aanzienlijk. Maar de meest betrouwbare en effectieve methode om een ​​​​bessenplaag aan te pakken, wordt beschouwd als sproeien met chemische of biologische producten. Gespecialiseerde winkels en apotheken bieden een breed scala aan ongediertebestrijdingsmiddelen:

  • Fitverm – voor 3 liter water moet je 6 milliliter vloeistof toevoegen.
  • “Lepidocide” – 5 liter water vereist 10-15 gram van het medicijn.
  • “Akarin” – voeg 4 milliliter van het product toe aan 2 liter water.
  • “Bitoxibacilline” – ongeveer 10 gram van het medicijn is nodig voor 1 liter water.

Het eerste spuiten van de struiken moet worden uitgevoerd met het begin van het verschijnen van de eerste bladeren. Dit is de meest optimale tijd, omdat tijdens deze periode het verschijnen van rupsen optreedt, die zich op het oppervlak van de scheuten bevinden. Alleen op dit moment kan het ongedierte zoveel mogelijk worden opgevangen en vernietigd..

Besproei de bessenstruiken overvloedig. Elke struik moet ongeveer 1-1,5 liter van de bereide oplossing bevatten. De herhaalde waterprocedure moet binnen ongeveer 10-15 dagen worden uitgevoerd. Het is niet overbodig om de frambozenstruiken tegelijkertijd te besproeien. Volwassen glasvlinders vinden hun voedsel aan frambozenstruiken..

Bessen snoeien (video)

Snoeien van bessen. website "Tuinwereld"Snoeien van bessen. website