Orchideeënwortels rotten en drogen - wat te doen? Reanimatie van orchideewortels

Orchideeënwortels verschillen van elkaar in kleur – sommige zijn lichte tinten, andere zijn donker. Sommige liefhebbers van kamerplanten beweren dat deze functie kan worden gebruikt om onderscheid te maken tussen levende en dode wortels. In veel gewassen kan het wortelstelsel zelfs volledig gezond zijn, maar van nature donkerbruin. Omgekeerd zijn lichte, gezond ogende wortels na het knippen leeg en droog van binnen. Het ondergrondse deel van planten met een gele of bruine kleur krijgt zo’n “kleur” van het substraat waarin het zich bevindt, van sommige voedingsstoffen uit de grond en van een gebrek aan licht. Over het algemeen is het verkeerd om te praten over de gezondheid van een kamerbloem, waarbij je je alleen richt op de kleur van de wortels.

Belangrijkste tekenen van problemen met orchideewortels

 • Levensvatbare wortel is stevig en stevig.
 • Dode wortel ziet er misschien gezond uit, maar kan gemakkelijk worden ingedrukt als erop wordt gedrukt.
 • Een gezonde wortel met een klein necrotisch gebied kan leiden tot de dood van de hele plant, omdat deze drager wordt van een gevaarlijke infectie en geen volwaardig onderdeel is van een bloemencultuur. Zo’n wortel is niet in staat om de plant van voldoende voeding en alle noodzakelijke voedingsstoffen te voorzien..
 • Honderd procent gezondheid van het wortelgedeelte kan men alleen niet garanderen door het mooie uiterlijk van het bovengrondse gedeelte van de orchidee. Wortelziekte kan in het beginstadium optreden zonder verlies van decorativiteit en aantrekkelijkheid van de bloem. Het is tijdens deze periode dat het nodig is om maatregelen te nemen voor redding. In een later stadium kan de plant afsterven..

De belangrijkste redenen voor het verwelken van orchideeënwortels

De belangrijkste redenen voor het verwelken van orchideeënwortels

 • Frequent en overmatig water geven, wat leidt tot systematische wateroverlast van het substraat.
 • Onvoldoende verlichting in de kamer.
 • Herhaaldelijk uitdrogen van de grond in een bloempot door vroegtijdig water geven, vooral in de hete zomerperiode.
 • Overtreding van de basisvoorwaarden voor het houden van planten.
 • Ziekten van schimmel- of bacteriële oorsprong.
 • Leeftijd kamerplant.

Hoe een orchidee met dode wortels te redden?

Het eerste dat moet worden gedaan, is om alle noodzakelijke voorwaarden voor de plant voor volledige ontwikkeling en groei te creëren. Als ten minste één van de punten wordt geschonden, moet u alles onmiddellijk oplossen..

Als er problematische wortels worden gevonden, is het dringend nodig om levende groene knoppen op het ondergrondse deel van de plant te vinden, waaruit nieuwe scheuten zullen verschijnen en de ontwikkeling van een nieuw wortelstelsel zal beginnen.

Om slapende nieren wakker te maken, wordt aanbevolen om de genezende kracht van gewoon water te gebruiken. De wortels van een zieke plant moeten 1-2 uur in een bak met water worden ondergedompeld en op een lichte plaats (bijvoorbeeld op een vensterbank) worden geplaatst. De kamertemperatuur moet ongeveer 20 graden Celsius zijn. Na deze waterprocedure moet het water worden afgetapt en de volgende ochtend wordt de wortelstok van de bloem opnieuw ondergedompeld in een vat gevuld met water..

Dagelijkse herstelbaden kunnen lang duren – van een maand tot een jaar. Ervaren bloementelers adviseren 2 keer per maand, in plaats van de wortels onder te dompelen in gewoon water, een bad met een groeistimulator te gebruiken. De oplossing wordt bereid uit één liter water en één druppel van een stimulerend middel (bijvoorbeeld “Epina”). In de herfst en lente zijn dergelijke procedures effectiever en geven ze meer kansen om de orchidee te redden..

Een geredde orchidee planten

Een geredde orchidee planten

Wanneer er nieuwe levende wortels verschijnen, wordt aanbevolen om alle voeding te stoppen. Jonge scheuten worden binnen een paar dagen sterker en zullen zeer snel groeien. Voor het planten in een individuele bloembak is een plant met wortels van minimaal 5 cm lang geschikt.Verdere ontwikkeling van het binnenhuisdier hangt af van goede zorg en naleving van alle detentievoorwaarden.

 • De orchidee water geven mag pas worden uitgevoerd nadat het substraat is opgedroogd. Irrigatiewatervolumes – matig.
 • Het meest geschikte substraat voor een orchidee bestaat uit de bast van naaldbomen, zuiver veenmos en houtskool..
 • Om de integriteit van kwetsbare wortels te behouden, hebben planten ondersteuning nodig in de vorm van dunne stokjes. Ze worden tot de grootste diepte in het grondmengsel in een pot ondergedompeld en vervolgens worden de scheuten van de bloem aan de steunen vastgemaakt..

Je kunt een zieke orchidee ook reanimeren met een kasmethode. De kas kan door uzelf worden gemaakt of worden gekocht bij een gespecialiseerde winkel..

Transplantatie van Phalaenopsis-orchidee met rotte wortels (video)

Transplantatie van Phalaenopsis-orchidee met rotte wortels.Transplantatie van een Phalaenopsis-orchidee met rotte wortels.