Waarom worden cyclamenbladeren geel? Hoe een plant thuis te redden?

Cyclamen is een meerjarige bloeiende kamerplant die de aandacht trekt met zijn schoonheid en gratie. En hoewel de bloem als pretentieloos en niet veeleisend wordt beschouwd om voor te zorgen, slagen niet alle telers erin om er een benadering voor te vinden. Weelderige bloemen en weelderig groen worden soms overschaduwd door het verschijnen van geelheid op de bladeren, wat kan leiden tot het verlies van de hele plant.

Geelverkleuring van de bladeren kan worden geassocieerd met onjuiste zorg, ongepaste detentieomstandigheden, met het verschijnen van schadelijke insecten of ziekten, en soms gewoon met natuurlijke processen. Het is erg belangrijk om de ware redenen op tijd te begrijpen en tijdig maatregelen te nemen om de kamercultuur te redden..

Verkeerd bewateringsregime

Het juiste bewateringsregime voor cyclamen, maar ook voor andere knolgewassen, is van groot belang.

Het juiste bewateringsregime voor cyclamen, maar ook voor andere knolgewassen, is van groot belang. Doorweekte grond, constant vocht en vochtigheid is een goede basis voor het verschijnen en groeien van schimmelinfecties, die leiden tot massale rotting van bladeren, stengels en wortels. Zonder dringende maatregelen om de bloem te redden, kan de knol binnen enkele dagen doodgaan. Rot dat op het ondergrondse deel van de plant verschijnt, kan ook een broedplaats worden voor ander ongedierte – paddestoelmuggenlarven.

Als in de beginfase vergeelde bladeren worden opgemerkt, kan de kamerbloem nog steeds worden bewaard. Eerst moet u de hardheid van de knol door aanraking controleren, deze voorzichtig van het substraat verwijderen en inspecteren op de aanwezigheid van rot. Als er meerdere rottingsplekken op het oppervlak zijn en deze een klein gebied innemen, kunt u deze gebieden met een mes verwijderen. Snijplekken moeten onmiddellijk met houtskool worden behandeld en een tijdje worden bewaard zodat de “wonden” uitdrogen. Daarna wordt de knol geplant in een nieuwe bloempot en vers substraat. De plant moet worden afgedekt met een glazen pot of een doorzichtige plastic zak en na de “genezing” -procedure worden aangepast. Water geven wordt pas aanbevolen als de aarde in de pot ongeveer half droog is.

Als een zachte en waterige knol in een container met een plant wordt gevonden, zullen geen reddingsmaatregelen helpen, de knol is dood.

Onregelmatig water geven resulteert ook in gele bladeren. Dit gebeurt meestal wanneer het huisdier wordt vergeten, het substraat volledig uitdroogt, de bladeren verdorren en dan wordt overvloedig water gegeven in een overmatig volume. Een dergelijke “waterredding” leidt tot het verschijnen van rot op de knol en kleine wortels, ze beginnen te ontbinden en worden een uitstekende habitat voor schimmels en bacteriën. Als de plant sterft door droogte, moet de watergift worden gestart met een klein volume en geleidelijk worden verhoogd tot de gebruikelijke snelheid..

Ongepast vochtigheidsniveau

De luchtvochtigheid in de kamer is alleen tijdens de werking van de verwarmingstoestellen essentieel voor de cyclamen. Huishoudelijke kachels of centrale verwarming drogen de lucht in het appartement uit en dit heeft een negatief effect op kamerplanten, die dit signaleren door vergeling van het gebladerte. Om precies te zijn, het is niet de verwarming zelf die van invloed is, maar de oprechte wens van de teler om de kamerbloem te bevochtigen en regelmatig te sproeien. Water komt de bladuitlaat binnen en stagneert op de bladstelen, wat rot veroorzaakt. In het beginstadium worden de bladeren geleidelijk geel en verdorren en sterven af.

U kunt de luchtvochtigheid in de winter verhogen met behulp van een vat met water in de buurt van de planten of een pallet met natte geëxpandeerde klei, geplaatst onder een bloempot.

Bodemsamenstelling

De samenstelling van de grond voor cyclamen moet overeenkomen met zijn voorkeuren.

De samenstelling van de grond voor cyclamen moet overeenkomen met zijn voorkeuren. Een geschikt grondmengsel moet worden gekocht bij gespecialiseerde winkels en er moeten aanvullende preventieve procedures worden uitgevoerd voordat een plant wordt geplant. Eerst moet de grond worden bevochtigd en vervolgens een half uur op middelhoog vuur worden aangestoken (bijvoorbeeld in de oven). Hoge temperaturen zullen de overgrote meerderheid van schadelijke bodembewoners vernietigen.

Voor preventie, tegen het verschijnen van schimmels en bacteriën, wordt aanbevolen om de planten eenmaal per maand water te geven met een zwakke mangaanoplossing..

Overtollig of gebrek aan kunstmest

Gele bladeren van cyclamen kunnen wijzen op een teveel aan stikstof in de bodem. Dit gebeurt bij het veelvuldig inbrengen van stikstofbevattende verbanden in grote volumes. Door een dergelijke overmatige voeding wordt de knol van de bloem opgezwollen, wat leidt tot het verschijnen van infectieziekten..

Bij een gebrek aan minerale meststoffen worden de bladeren ook geel en verdorren. Cyclamen raken door een gebrek aan voedingsstoffen dus “extra” bladeren kwijt en proberen een moeilijke tijd te overleven.

Zonnebrand

Warme en zachte zonnestralen kunnen ook geelheid op de bladeren veroorzaken.

Warme en zachte zonnestralen kunnen ook geelheid op de bladeren veroorzaken. Cyclamen groeien het liefst in halfschaduw, op plaatsen met helder diffuus licht en geen direct zonlicht. De stralen van de zon, wanneer ze de bladeren raken, verbranden ze en laten vlekken achter – brandwonden.

Ervaren kwekers raden aan een groeiplaats voor cyclamen te zoeken waar de plant wordt beschermd tegen de middagzon. Zet de bloempot niet te dicht bij het glas op de vensterbank..

Zonnebrand op bladeren is anders dan op andere plekken. Ze worden niet groter en verspreiden zich niet naar andere delen van het blad. Als je de cultuur herschikt in een halfschaduw zonder directe zon, verschijnen er geen nieuwe vlekken.

Slapende periode

Onder het grote aantal soorten en variëteiten van cyclamen heeft elke plant een rustperiode, maar in verschillende tijden van het jaar. In de lente en zomer rust bijvoorbeeld de Perzische cyclaam en in de herfst en winter de Europese. Zodra de bloeiperiode voorbij is, stopt de plant met groeien en raakt geleidelijk het oude blad kwijt. Ze worden eerst geel en sterven daarna helemaal af. In dit geval heeft de vergeling van het bladgedeelte van de cyclamen geen negatieve gevolgen. Dit proces is natuurlijk en natuurlijk voor de meeste kamerplanten. Het heeft absoluut geen zin om hierover in paniek te raken..

Ziekten

Schimmelziekten zijn een andere veel voorkomende oorzaak van geelheid op het bladoppervlak van cyclamen.

Schimmelziekten zijn een andere veel voorkomende oorzaak van geelheid op het bladoppervlak van cyclamen. De meest voorkomende ziekten van bloeiende planten zijn fusarium en grijsrot..

Fusarium begint te verschijnen vanaf de top van de plant. Bladeren worden geleidelijk geel en bedekken het hele oppervlak van de groene massa. Soms is de top volledig aangetast en in sommige gevallen is de helft van de plant aangetast. Het gezonde deel lijkt nog even door te groeien, maar dit is een tijdelijk fenomeen. Uiteindelijk zal de plant toch volledig afsterven als de ziekte in het actieve stadium komt..

Wanneer de eerste tekenen van de ziekte verschijnen, wordt het aanbevolen om de bladeren, knol en wortels van de cultuur dringend te verwerken. Een oplossing van “Fundazol” wordt in de grond gebracht en het bovengrondse deel wordt besproeid met het medicijn “Topsin-M”.

Om de ontwikkeling van deze ziekte bij cyclamen te voorkomen, is het noodzakelijk om de grond die is gekocht voor het kweken van bloemen thuis te steriliseren.

Een schimmelziekte zoals grijsrot verschijnt wanneer het temperatuurregime wordt geschonden (in een koude kamer met tocht), hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan vrije ruimte voor planten. Eerst zie je grijze schimmel op de bladeren, en dan geelheid en verwelking. Fungicide preparaten en herstel van normale detentieomstandigheden zullen helpen om de bloem van deze schimmel te verwijderen..

Het uiterlijk van ongedierte

De belangrijkste plagen zijn spintmijten en cyclamenmijten.

In het beginstadium van het verschijnen van een spint, begint het bovenste deel van de bladeren bedekt te raken met kleine gele stippen, die al snel op een gele vlek zullen lijken. Deze insecten nestelen zich op de achterkant van de bladplaten, verstrengelen ze met hun spinnenwebben en voeden zich met het sap van de plant. U kunt van dit ongedierte afkomen met behulp van speciale chemicaliën (bijvoorbeeld Fitoverm en Actellik).

De aanwezigheid van een cyclaammijt wordt aangegeven door krullende bladeren met een bruine rand, bloemen met donkere vlekken en verwelkende knoppen. Het is erg moeilijk om deze plaag te overwinnen. Het enige dat moet worden gedaan, is om de cyclamen snel van de geïnfecteerde delen te ontdoen..

Gele bladeren van cyclamen. Mogelijke oorzaken van vergeling (video)

CYCLAMEN (Cyclamen) Gele bladeren van cyclamen. Mogelijke oorzaken van vergelingCYCLAMEN (Cyclamen) Gele bladeren van cyclamen. Mogelijke oorzaken van vergeling