Zamiokulkas-bladeren worden geel en droog. Problemen met zamiokulka's en hun oplossing

Zamioculcas is een pretentieloze kamerplant die populair is bij amateurbloementelers, die vaak wordt gebruikt door professionele ontwerpers voor het modelleren van verschillende gebouwen. Hoge decorativiteit, niet veeleisende bewaaromstandigheden, weerstand tegen plagen, ziekten en externe factoren – dit zijn de belangrijkste kenmerken en voordelen van deze cultuur, behorend tot de Aroid-familie. Ondanks al zijn verdiensten heeft de bloem aandacht en zorg nodig van zijn eigenaren. Je kunt het signaal voor hulp van de plant niet missen, je moet het probleem dat zich op tijd heeft voorgedaan, oplossen. Vergeelde bladeren kunnen een van deze signalen zijn. De redenen voor hun vergeling zijn divers, maar er zijn de meest fundamentele. Een dringende behoefte om de waarheid te achterhalen, zodat de plant kan worden gered.

Zonnebrand

Het geboorteland van de plant is het tropische klimaat van Afrika en fel zonlicht in natuurlijke omstandigheden kan zamiokulkas op geen enkele manier schaden. De bloem staat constant onder de verzengende zonnestralen en voelt heerlijk aan. Als kamerplant, thuis, waar geen koele bries is, worden de bladeren blootgesteld aan hitte van direct zonlicht en verschijnen zonnebrand op hun oppervlak in de vorm van gele vlekken. Meestal zijn dergelijke brandwonden alleen zichtbaar aan de kant van het vel dat naar de zon is gericht. Eerst worden de vlekken gekleurd in een lichtgele tint, dan in een diepgeel en later worden ze bruinbruin en drogen ze uit.

Het is onmogelijk om de natuurlijke kleur van de bladeren na zonnebrand te herstellen. Als maatregelen om de plant te redden, is het noodzakelijk om alle aangetaste delen naar de basis af te snijden en de container opnieuw te rangschikken met een bloem in een halfschaduw, je kunt in het midden van de kamer.

Wateroverlast van de bodem

Wortelvervalprocessen signaleren gele bladeren

Een droog klimaat met hoge temperaturen en een lange afwezigheid van regen is niet erg voor een plant, maar constant drassige grond in een bloempot is erg gevaarlijk. De wortelstok van de cultuur in de vorm van een sappige knol met een grote toevoer van vocht begint te rotten tijdens lange stagnatie van water in de pot. De rottingsprocessen van het wortelstelsel geven een signaal in de vorm van vergeling van de bladeren. Wanneer wortelrot verschijnt, wordt het aanbevolen om de bloem dringend van het oude substraat te verwijderen, de wortels uit de grond te spoelen en ze te inspecteren. Als de wortel volledig is afgestorven, kun je de plant redden door gezonde delen als stekken te nemen. Bij gedeeltelijke beschadiging van de wortels is het raadzaam om de rotte delen te verwijderen en de rest te behandelen met “Fundazol” of houtskool en de plant in een nieuw grondmengsel en een nieuwe container te planten.

In de toekomst moet u letten op de frequentie en het volume van water geven. Elke volgende watergift mag pas worden uitgevoerd nadat de grond in de pot ongeveer 50-70% is opgedroogd. Tijdens de rustperiode, tijdens het koude seizoen, wordt zeer zelden en in minimale hoeveelheden water gegeven..

Overtollige mest

Zamioculcas is een langzaam groeiende plant die kleine hoeveelheden voedingsstoffen nodig heeft. Overmatig voeren komt niet alleen de groei en ontwikkeling van het gewas ten goede, maar leidt ook tot verzilting en verdichting van de potgrond. Dit zal het werk van het wortelsysteem van de bloem negatief beïnvloeden, mogelijk het verschijnen van wortelrot en de dood van de plant in de toekomst. Vergeelde bladeren kunnen wijzen op het optreden van een dergelijk probleem..

Het belangrijkste dat dringend moet worden gedaan, is om de bloem in een nieuw substraat te transplanteren door het ondergrondse deel van de cultuur te onderzoeken en te verwerken. Het wordt aanbevolen om topdressing aan te brengen in minimale volumes en drie keer minder concentratie dan aanbevolen in de instructies voor de bereiding. De meest geschikte meststoffen voor zamiokulka’s zijn voedingsmengsels voor vetplanten en cactussen..

Veranderingen in verband met de leeftijd van de bloem

Tijdens de periode van natuurlijke vernieuwing vallen oude bladeren af, maar voordat ze vallen, worden ze geleidelijk geel

Tijdens zijn leven groeit de kamerbloem zamioculcas voortdurend nieuwe bladeren, maar op een bepaald moment stopt dit proces. Een volwassen volwassen zamiokulkas zou ongeveer 16-18 bladeren moeten hebben. Tijdens de periode van natuurlijke vernieuwing vallen oude bladeren af, maar voordat ze vallen, worden ze geleidelijk geel. Op dit moment is er geen hulp nodig van de bloemisten. Je moet je zorgen maken als het afstoten van bladeren enorm is.

Natuurlijke staat

Nauwgezette en volhardende fokkers stoppen niet in hun werk aan wat al is bereikt en blijven steeds meer nieuwe soorten en variëteiten van zamiokulka’s ontwikkelen. Gele vlekken in verschillende vormen en maten op het lommerrijke deel van binnengewassen kunnen het resultaat zijn van hun werk. Tegenwoordig is tijdens het fokken een nieuwe vorm van zamiokulka’s ontwikkeld – bont.

Op het oppervlak van de gebruikelijke rijke groene bladeren kunnen er verschillende vlekken van gele tinten zijn – van lichtgeel tot brandend goud. Hun vormen en maten zijn ook heel verschillend. Het kan een gebruikelijk klein stipje zijn of meerdere vlekken op één blad. Het oppervlak van de lamina kan volledig geel zijn of een lichtgele rand hebben. Bij sommige soorten lijkt het bladdeel geel gespetterd te zijn, of bestaat het blad uit groene en gele helften. In dit geval mag het vergelen van de bladeren geen opwinding veroorzaken bij de eigenaren van kamergewassen..

Zamioculcas – hoe zorg je ervoor dat de bladeren niet geel worden (video)