A fokhagyma ültetése tél előtt: hogyan és mikor ültessük a fokhagymát ősszel

A fokhagyma az Amaryllis család évelő növényi gyógynövénye, amely hat évezred óta népszerű a főzésben, és igényes a népi és hivatalos orvoslásban. A fokhagyma abszolút minden részét megeszik – hagymákat, nyilakat, leveleket, kocsányokat. A tudósok szerint a fokhagyma egy hagymafajta, mivel csaknem száz százalékos genetikai hasonlósággal rendelkezik. Közép -Ázsia hegyvidékeit tekintik a fűszeres évelő szülőhelyének. A fokhagymát kora tavasszal vagy ősz közepén lehet ültetni. A téli ültetésnek számos szabálya van, figyelembe véve, hogy gazdag termést kaphat..

Mikor kell tél előtt fokhagymát ültetni

Mivel a téli fokhagymát ősszel kezdik termeszteni, a nyár közepén érdemes elkezdeni az ültetési hely előkészítését. A kiválasztott helyen, az előző növények betakarítása után, el kell távolítani az összes gyomnövényt, a növényi növények maradványait, és sekély ásást kell végezni. Egy nagyon fontos pont – fokhagymagerezdeket kell ültetni körülbelül 35-45 nappal az igazi őszi fagyok érkezése előtt. Ebben az időszakban a zöldségnövényeknek lesz idejük körülbelül 10 cm hosszú gyökérrészt kialakítani, de a föld feletti zöld rész már nem jelenik meg. A kedvező ültetési idő szeptember közepén kezdődik és október közepén ér véget. A korábbi őszi ültetés a zöld növekedés megjelenéséhez vezet, aminek nem szabad, és egy későbbi nem hagy időt a gyökerek kialakulására. A téli fokhagymafajták megkövetelik az ültetési dátumok szigorú betartását.

Ha ültetési anyagként levegős fokhagymás hagymát használnak, akkor ajánlott tavasszal ültetni, április közepétől kezdve.

Téli fokhagyma ültetése

Téli fokhagyma ültetése

Az elődök elszámolása

Az elődök fontos szerepet játszanak a fokhagyma és a jövőbeni termés fejlődésében. Bizonyos növények után előfordulhat, hogy a fokhagyma egyáltalán nem nő, vagy a legalacsonyabb minőségi jellemzőkkel rendelkezik. Például nem termesztheti hagyma, fokhagyma, cékla, sárgarépa, karalábé, zellerretek, petrezselyem után. De jó elődei az uborka, a cukkini, a tök, a kormorán, a paprika, a bogyós bokrok, a gabona és a hüvelyesek..

Az ültetési anyag előkészítése

A téli fokhagymafajták ültetési anyaga lehet szegfűszeg, amely a következő évben betakarítja a termést, vagy hagyma, amely csak 2 év után hoz gyümölcsöt. A magokat alaposan meg kell vizsgálni, szét kell válogatni, a sérült és beteg magokat el kell távolítani, a kicsiket szintén jobb nem használni. Javasoljuk, hogy a legjobb fogakat hamu infúzióban áztassa ültetés előtt, és hagyja két órán át fertőtleníteni. Az infúziót 2 liter vízből és 400 g fahamuból készítik. Használat előtt ezt a keveréket 30 percig forralni kell, majd le kell hűteni..

A mag megelőző áztatása más módon is elvégezhető. Először a fogakat 2 percig mártjuk 5 liter vízből és 3 evőkanál sóból álló sóoldatba, majd 1 percig 10 liter víz és 1 teáskanál réz -szulfát oldatába..

A helyszín kiválasztása és a talaj előkészítése

A fénykedvelő fokhagyma ültetési helyének nyitottnak, naposnak kell lennie, tápláló és nem savas talajjal, lehetőleg homokos vályoggal. Ha a területet az előző termés trágyájával etették, akkor további műtrágyázásra nincs szükség. Ilyen kötszerek hiányában 10-15 nappal a fokhagyma ültetése előtt fel kell ásni az egész területet, tápanyagkeveréket adva hozzá az ásáshoz. Összetétele (1 négyzetméterenként): káliumsó (20 g), humusz (5-6 kg), szuperfoszfát (30 g). Ezt követően az öntözést 10 liter víz és 1 teáskanál réz -szulfát oldatával végezzük, és műanyag fólia segítségével az egész területet lefedjük.

Nem ajánlott friss trágyát műtrágyaként használni..

A partraszállás rendszere és jellemzői a különböző régiókban

A leszállás sémája és jellemzői a különböző régiókban

A fogakat speciálisan előkészített hornyokba ültetik. Mélységük 15-20 cm, szélességük körülbelül 25 cm. Az alját durva szemcsés folyami homokréteg borítja (kb. 2-3 cm), hogy a metélőhagyma ne érintse meg a talajt és ne rothadjon . Az ültetések közötti távolság 8-15 cm, az ültetési anyag méretétől függően. Az ültetés után a fokhagymaágyakat száraz tőzegtakaróval (vagy föld és fűrészpor keverékével egyenlő részekben) borítják. Hó hiányában a partraszállóknak menedékre van szükségük, és erős havazás után ajánlott eltávolítani. Fedőanyagként sűrű műanyag fóliát vagy tetőfedő anyagot használhat.

A hagymákat 3-4 cm mély barázdákba kell vetni, körülbelül 2 cm-es intervallummal. A sortávolság 10 cm. A tavaszi ültetés után a kis léghagymák egy teljes értékű szegfűszeggé alakulnak, amely magvá lesz kiváló minőségű fokhagymafej termesztésére. Ősszel ezeket az egyfogas fogakat kiássák, megszárítják és újra ültetik..

A moszkvai régióban a téli fokhagyma ültetésére vonatkozó szabályok nem sokban különböznek a többi régiótól. A legfontosabb dolog, amire figyelni kell, hogy a fokhagymaágyak folyamatosan vastag hóréteg alatt vagy megbízható fóliatakaró alatt vannak. Ha a tél súlyos fagyokkal járt, de hó nélkül (vagy minimális mennyiségű), akkor sürgősen le kell fednie az ültetvényeket vastag polietilén vagy tetőfóliával, mert a fokhagyma megfagyhat a talajban. Az állandó havazás során a fokhagyma teljesen biztonságos egy vastag hótakaró alatt..

A tapasztalt uráli nyári lakosok és kertészek azt tanácsolják, hogy ősszel ne borítsák be a téli fokhagymát talajtakaróval, hanem cseréljék le polietilénre vagy tetőfedőre. A talajtakaró réteg véleményük szerint csak a tavaszi fiatal palánták számára szükséges. A talajtakaró kiküszöböli a talaj meglazulását, ami megsérti a növények felső gyökereinek integritását és gyengíti őket. A lazítás során levágott gyökerek megfosztják a fokhagymát a megfelelő táplálkozástól, és hozzájárulhatnak a betegségek megjelenéséhez. Ami az ültetési anyagot illeti, a nagy hagymák megszerzése érdekében jobb, ha nem szegfűszeget, hanem léghagymát ültet. A hagymában termesztett fokhagyma sokkal nagyobb, és jobb az eltarthatósága.

Nyugat -Szibériát hidegebb éghajlat, valamint a tél és a fagy korai érkezése jellemzi. A téli fokhagyma ültetésének sajátossága ebben a régióban a korábbi időpontban van – szeptember 15 -től október 10 -ig. Egy másik kötelező elem, hogy a magok elültetése után azonnal le kell takarni az ágyásokat..

Kültéri fokhagymaápolás

Kültéri fokhagymaápolás

Mulcsozás vagy menedék télen

Az időben ültetett téli fokhagyma télre sikerül kialakítani a gyökérzetét, és nem fog szenvedni a fagytól és a hideg széltől, fedél alatt vagy megbízható talajtakaró alatt. Tavasszal segíteni kell a fiatal palánták megjelenését. Ehhez feltétlenül el kell távolítani a menedéket vagy a talajtakaró réteg körülbelül 2 centiméterét..

Metszés

Annak érdekében, hogy az izzó nagy legyen, ajánlott rendszeresen levágni vagy letörni a 10 cm magas fokhagyma nyilakat. Általában ezek az eljárások szükségesek a növényekhez június második felében, amikor hatalmas lövöldözés van..

Felső öltözködés

Az első etetés az első zöld növekedés megjelenésével történik. Javasoljuk, hogy nitrogéntartalmú műtrágyaként csirketrágyát vagy mullein-t használjon, valamint karbamidot..

A fokhagymaültetvények második etetésére a nyár közepén van szükség. Az öntözéssel együtt hamutartalmú oldatot vezetnek be, amely 10 liter vizet és 200 g fahamut tartalmaz.

Locsolás

A zöldségnövények aktív növekedésének és fejlődésének időszakában bőségesen kell öntözni őket, és amikor a hagymák kezdenek kialakulni, az öntözővíz mennyisége és gyakorisága kissé csökken. Hosszú és elhúzódó természetes nedvesség (esőzések) alatt a növényeket öntözés nélkül hagyhatjuk, hogy megakadályozzuk a talajban a felesleges nedvességet. A “felesleges” víz elősegíti a fokhagymafejek csillapítását és a gombás betegségek kialakulását.

Talajápolás

Talajtakaró réteg jelenlétében minden talajápolás csak ritka megújulására és kiegészítésére csökken. Talajtakarás hiányában, különösen heves esőzések után és öntözés után az ágyások talaját meg kell lazítani és gyomlálni kell.

Betakarítás és tárolás

A téli fokhagyma körülbelül 15-20 nappal korábban érik, mint a tavaszi fokhagyma. A legtöbb növényen július második felében megsárgult alsó levelek jelzik a közelgő betakarítási időt. A törzzsel együtt a tenyészetet felássák, 4-5 napig a napon hagyják megszáradni, majd lerázzák a földről, levágják a szárát és a gyökereit. A túlérett fokhagymafejek feldarabolják a szegfűszeget, ezért nem szabad tovább késleltetni a betakarítást, mint augusztus elején..

A fokhagyma ültetésének tél előtti módja (videó)

A fokhagyma téli ültetésének szuper módjaA fokhagyma téli ültetésének szuper módja