Burgonya előkészítése az ültetéshez

Szinte minden nyári lakos nagyon felelősségteljesen készíti el a zöldségmagot a telepítés előtt. Hasonlóképpen, a burgonyának, amely gyakran gumókból nő, előkészítő folyamatra van szüksége az ültetés előtt. Számos egyszerű eljárás létezik, amelyek befolyásolják a burgonya korai megjelenését és hozamát, valamint megóvnak bizonyos betegségektől. Elemezzük a burgonya ültetésre való előkészítési folyamatát.

Zöldítő gumók

Az ültetésre kiválasztott burgonyagumókat – szokás szerint – az őszi betakarítás után zöldítik. Ehhez a burgonyát 2-3 rétegben kell elhelyezni világos helyen, de közvetlen napfény nélkül. 10 nap múlva sózott marhahús képződik a burgonyában – védelmet nyújt a betegségek, rágcsálók és különféle kártevők ellen, valamint gyógyítja a gumók sebeit. De ha még nem fejezte be a tereprendezést télen, ne aggódjon, és csak tavasszal tegye meg..

Gumók válogatása

A tapasztalt kertészek azt tanácsolják, hogy válogassák a burgonyát, és dobják el az alacsony minőségű és egészségtelen gumókat. Ezt jobb egy héttel a kiszállás előtt megtenni. Hogyan lehet azonosítani a burgonyát, amely nem hoz termést? Ehhez karbamid oldatra van szüksége: 1,5 kg 10 liter vízre. Burgonyát kell bele tenni. Termő és jó burgonya telepedik az aljára, míg beteg és éretlen lesz a felszínen. Ezután a leülepedett gumókat gondosan megszárítjuk és súlycsoportokra osztjuk (1. csoport – 80-100 g, 2. csoport – 50-80 g, 3. csoport – 25-50 g).

a burgonya mérete befolyásolja megjelenésének idejét

Miért hasznos ez az elkülönítés? És szüksége van rá a burgonya kerti ágyra történő ültetésének kényelmére, figyelembe véve a méretet – egy bizonyos méretet egy adott helyen. Ne feledje, hogy a burgonya mérete befolyásolja megjelenésének idejét, és az azonos méretű burgonyával rendelkező kertben szinte mindegyik kihajt. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az azonos hosszúságú bokrokat könnyebb követni, és ennek megfelelően kiönteni.

A gumók kezelése fungicidekkel

A burgonya felületén nem kevés kórokozó élhet a következő betegségekben: varasodás, késői folt, alternaria, rhizoctonia, formosis. A betegségek kialakulása elleni védelem érdekében megengedett a bio-fungicid kezelés.

Egy héttel a burgonya ültetése előtt használja a Planriz -t, közvetlenül az ültetés előtt a Baksis -t, az Alirin -t vagy a Fitosporin -t, valamint a Binoram -ot és az Agat 25K -t kétszer: 5 nappal az ültetés előtt és közvetlenül a kiszállás napján..

Fűtő és szárító gumók

Röviddel a burgonya ültetése előtt (10-15 nap) ki kell venni a téli tárolóból, és 18-20 ° C hőmérsékletű helyre kell helyezni (üvegház alkalmas), egyszerűen megszórva. Fedje le a gumókat rongyokkal vagy fóliával, amikor a hőmérséklet csökken. A félhold alatt a burgonya elsorvad, felmelegszik és elveszíti a felesleges nedvességet. Ez a módszer tökéletesen megőrzi a gumókat az ültetés során, és növeli a csírázási sebességet..

Csírázó burgonyagumók

Ez a módszer segít a burgonya nagy termésének elérésében, a csírázástól a valódi hajtások megjelenéséig. Az ártéri és agyagos talajok tulajdonosai, vagy olyanok, amelyekben többlet tőzeg van, egyáltalán nem nélkülözhetik. A csírázáshoz 1 hónappal a gumók ültetése előtt meleg és nedves helyre kell vinni őket. Erre az üvegház a legalkalmasabb. A burgonyát hetente óvatosan meg kell forgatni anélkül, hogy elszakadnának a hajtások.

Csírázó burgonyagumók

Mik a fő pontok a csírázás során? Először is ez a különböző hőmérsékletek fenntartása nappal (12-18 ° C) és éjszaka (6 ° C körül). Ha lehetséges, egy hétig 20-22 ° C-on kell tartani beltérben, a többi időt pedig 7-8 ° C-ra kell csökkenteni. Ez segít sok rügy felébredésében, miközben megakadályozza a csírák nyújtását. A burgonya ültetés előtti tárolási helyének megnövekedett páratartalma szintén fontos, a legoptimálisabb 85–95%. Gyakran nedvesség hiányában a burgonyát vízzel kell öntözni..

Mire a burgonyát ültetik, már centiméteres hajtások jelennek meg, alsó részükön pedig gyökérzet. Ez körülbelül 10-12 nappal növeli a csírázási arányt, szemben a nem csírázott burgonyával..

A gumók porzása hamuval

A legtöbb kertész imádja a hamu jó hatását a burgonya keményítőtartalmára, ezért gyakori kerti műtrágya. A vízben áztatott burgonyát közvetlenül az ültetés előtt hamuba kell mártani – ez növeli a hozamot és erősebbé teszi a jövő pilláit.

A burgonya vetés előtti előkészítési módszereinek mindegyike használható, de nem mindegyikre van szükség. Elegendő néhányat alkalmazni – határozza meg, hogy milyen feltételei vannak a burgonyatermesztéshez, és mennyi időt fordíthat a kertre a forró napokon..