Mezőgazdasági technológia a kelbimbó magvakból történő termesztésére

A kelbimbó egyedülálló zöldség, és nem mindenki számára ismerős, de ízében és gyógyászati ​​tulajdonságaiban nem marad el a többi káposztafajtától, sőt bizonyos szempontból meg is haladja őket. Sok amatőr kertészt érdekel ez a zöldség az ágyában..

Mint tudják, a jó hajtások megszerzése és a gazdag termés betakarítása érdekében a növénynek megfelelő feltételeket kell biztosítani a teljes növekedéshez és fejlődéshez, valamint a megfelelő gondozáshoz. Nem minden kertész dönt úgy, hogy kelbimbót termeszt, mivel meglehetősen szeszélyes, de éppen ez az, ami különösen érdekes. Ha egyszer vállalta a kockázatot, és gazdag vitamintermést termesztett ebből a kerti termésből, büszke lesz munkája eredményeire, és tovább fogja fejleszteni ezt a kultúrát hazánkban..

A kelbimbó és a legjobb fajták leírása

Érett formában a kelbimbó szára körülbelül 50-80 cm magas, apró gyümölcsökkel, miniatűr káposztafejek formájában, a levélnyél alján, csak dió méretű.

A korai érés a Franklin fajta. Érési ideje körülbelül 4 hónap. A szezonközi fajtát tekintik – Diablo, amely az 5. hónapban érik. De a Boxer hibrid a későbbi fajtáknak tulajdonítható. Érése csak hat hónap múlva következik be..

Magvak vetése és palánták termesztése

Magvak vetése és palánták termesztése

A kelbimbót palánták segítségével termesztik. Ehhez a magokat április közepén ültetik. A lakás déli oldalán található erkély vagy ablakpárkány a legjobb erre. A lényeg az, hogy a termőterületnek jól megvilágítottnak és kényelmes körülményeknek kell lennie: nappal a káposzta 15-17 fokos hőt igényel, és éjszaka 5-7 elég lesz. De emlékezni kell a levegő páratartalmára, ez nem lehet magasabb, mint 80%.

A magokat egymástól 4-5 cm távolságban, és körülbelül 2 cm mélyen ültetik, ennek a vitaminos zöldségnek a magjai nagyon gyorsan csírázni kezdenek, általában ez az 5-6. Napon történik. Amint megjelennek a friss levelek, búvárkodni kell. A palántákat nyílt terepen ültetni legkorábban 1,5-2 hónap múlva végezzük.

Ne feledje, hogy ez a fajta káposzta nagyon intenzíven növekszik, ami azt jelenti, hogy sok helyet foglal el, ezért a növényt az 50×50 cm -es séma szerint kell ültetni.

A kelbimbó gondozása a vegetációs időszakban

A kelbimbó gondozása a vegetációs időszakban

A kelbimbó gondozása hozzáértő megközelítést igényel, rendszeres és időben történő öntözést kell biztosítani. A palántákat hideg, ülepített vízzel öntözzük. Célszerű a növény etetése is. Ez ásványi műtrágyák vagy gyomnövények segítségével váltakozva történik. Általában bármilyen műtrágyát használhat, a lényeg az, hogy a bennük lévő kálium- és nitrogéntartalom egyenlő arányban legyen. Győződjön meg arról is, hogy az ilyen műtrágyák foszfortartalma fele a nitrogéné..

A kelbimbó enyhén savas talajban boldogulhat. A gerincbetegségekkel szembeni ellenállás sok más fajtától megkülönbözteti. Ennek a kerti zöldségnek a teljes növekedéséhez termékeny talajra van szükség, ezért a palánták ültetése előtt gondoskodnia kell a talajterület szerves trágyákkal történő megtermékenyítéséről. Egy kúthoz 1/3 teáskanálnyi műtrágya szükséges. A jövőben kell használni – ahogy a zöldségnövény növekszik..

A zöldséget többször meg kell dörzsölni, mivel elég magasra nő – akár 80 cm -re is. A talajt gyakrabban kell lazítani, ez kiváló légcserét biztosít, ami pozitív hatással van a gyökérzet fejlődésére és a káposzta növekedése.

Betegségek és kártevők

A kelbimbót, mint bármely más káposztakultúrát, különféle kártevők és betegségek érintik, de van egy jelentős előnye másokkal szemben, nem fogékony a káposztalegyre. A növény szára és gyümölcse nagy mennyiségű mustárolajat tartalmaz, ami taszítja ezeket a kórokozó rovarokat. De a kelbimbó nagyon szereti a rovarokat, például a káposztafehérjét és a molylepkét. Megszabadulni tőlük speciális vegyszereket használnak..

Növekvő problémák

Növekvő problémák

Ennek a zöldségnövénynek a jellemzője a levelek intenzív növekedése a törzsön. Néhány tapasztalatlan kertész úgy véli, hogy a káposztában nincs foszfor, de ez tévhit. A kelbimbó növekedése során a levélnyélben apró csótányok képződnek. Számuk akár 60-70 darab is lehet..

Az alsó szár növekedésének aktiválásakor a növény felső részét le kell vágni. Ezt az eljárást általában szeptember elején vagy közepén hajtják végre. Ebben az esetben a növény növekedése lelassul, ami hozzájárul a gyümölcsök teljes fejlődéséhez..

Van, amikor a csótány ekkor még nem indult el. Ez utalhat a kedvezőtlen időjárási körülményekre vagy a növény rossz ellátására, de ne essen pánikba, hagyja, hogy a növény tovább növekedjen és fejlődjön. Ez a zöldség a fagyig képes növekedni. A gyümölcsök októberben jól megdermedhetnek..

Betakarítás és feldolgozás

Amikor a kis káposztafejek kövérkék lesznek, felkészülhet a betakarításra. A gyümölcsöket vágjuk és mélyhűtjük. Ezzel a tárolási módszerrel minden értékes tulajdonsága és íze hosszú ideig megmarad. Azt is ásni egy növény egy rizómával, és enyhén ásni a pincében. Sok kertész ezt teszi, mert így hosszabb ideig megőrzi a gyümölcs frissességét. Néhány kézműves pedig az egész vágott növényt (a szárát a gyümölcsökkel együtt) az erkélyen tartja.

A kelbimbó termesztésének teljes folyamata nem igényel nagy kiadásokat tőled, de finom és vitaminokban gazdag termést fog adni.

Brüsszeli kel: termesztés, ültetés és gondozás (videó)

Kelbimbó: termesztés, ültetés és gondozás.Kelbimbó: termesztés, ültetés és gondozás.