Hogyan tartsuk a burgonyát egy lakásban

A burgonya betakarítása után a problémák nem érnek véget, mert a kérdés kezd zavarni: hogyan lehet spórolni a burgonyát a téli szezonban.

Azok az emberek, akik magánházakban élnek, nem is gondolnak rá, mert mindegyiknek van pincéje vagy pincéje, de a lakások lakói nehezen viselkednek. Ezért ez a cikk sok tippet tartalmaz a burgonya megtakarításáról egy lakásban..

Hogyan kell helyesen tárolni a burgonyát

Hogyan kell helyesen tárolni a burgonyát

Tipp 1. Jól szárítsa meg

A burgonyát jól meg kell szárítani. Annak érdekében, hogy a burgonya a betakarítás után jól megszáradjon, körülbelül 3 órán keresztül a nap alatt kell tartani – ez lehetővé teszi a talaj kiszáradását és elválását a gumóktól. Ez a folyamat csökkenti annak valószínűségét, hogy a burgonya rothadni kezd..

A burgonya napfényben történő szárítása után rendezni kell őket: a beteg vagy sérült legelőször az ételhez kell mennie.

De még a burgonya válogatása után sem küldhetők tárolásra. Ez annak köszönhető, hogy egy hónapon belül kezdetben észrevétlen betegségek vagy sérülések kezdenek megjelenni a burgonyán. Ezenkívül ebben az időszakban a burgonya olyan anyagot termel, amely megakadályozza a gombák növekedését (ezen anyag előállításához a burgonyának olyan helyen kell lennie, ahol a hőmérséklet 12-18 fok, és a levegő páratartalma 90- 95 százalék). Ezen időszak után csökkenteni kell a burgonya tárolási hőmérsékletét..

Tipp 2. Tartsa alacsonyan a hőmérsékletet

Hűvös hőmérsékletet kell tartani egész télen. Tárolása során a burgonya szén -dioxidot, vizet és hőt bocsát ki, más szóval “lélegzik”. Minél többet választ ki a burgonya a fentiekből, annál gyorsabban veszíti el fiatalságát, ráncosodni kezd, és különböző betegségek fordulhatnak elő. Ennek a folyamatnak a lelassítása érdekében a burgonyát alacsony hőmérsékleten kell tárolni..

A legjobb hőmérséklet a burgonya tárolásához 3-7 fok. Ezért ősszel ajánlott a burgonyát az erkélyre helyezni, és amikor a külső hőmérséklet 2 fokra csökken, akkor a burgonyát a lakás leghidegebb helyére kell helyezni, például egy ablakhoz vagy egy folyosóra..

A zsákok alkalmas tárolóedények a burgonya tárolására, előnyben részesítik a nem szőtt szövetből készült zsákokat. Annak elkerülése érdekében, hogy a burgonya zsákokban “izzadjon”, répát helyezhet a tetejére (képesek nedvességet felszívni), forgácsot vagy akár szalmát.

Tipp 3. Ne hagyja, hogy a rothadás kifejlődjön

Ügyeljen arra, hogy ne képződjön rothadás. A rothadás a fő probléma, amely a burgonya pusztulásához vezet. A rothadás bizonyos típusú gombák és baktériumok káros hatása miatt következik be. Lehetetlen teljesen elpusztítani ezeket a baktériumokat és gombákat, de lehetséges a minimálisra csökkenteni azok előfordulásának kockázatát. A rothadás kockázatának csökkentése érdekében baktériumölő tulajdonságokkal rendelkező növényeket használnak, például berkenye leveleket. A burgonyát ezekhez a levelekhez kell keverni 50 kilogramm burgonya és 1 kilogramm berkenyelevél arányában.

A rothadás a fő probléma, amely a burgonya pusztulásához vezet

Ezenkívül néhány kertész javasolja a burgonya forrásban lévő vízzel történő feldolgozását. Ezt a folyamatot a következőképpen hajtják végre: burgonyát vesznek, hálóra rakják, majd minden burgonyával ellátott hálót pár másodpercig forrásban lévő vízbe mártanak. A forrásban lévő víz még ebben a néhány másodpercben is elpusztítja az összes fennmaradó gombát és baktériumot – ez lehetővé teszi a burgonya jó állapotának megőrzését. A fontos pont az idő, ha a burgonyát a kelleténél hosszabb ideig vízben tartja, akkor csak forrni kezd. A burgonya ilyen módon történő feldolgozása után sötét szobában kell szárítani..

Sok nyári lakos azt tanácsolja, hogy a téli időszakban többször ellenőrizze a burgonya állapotát, hirtelen a burgonya egy része még mindig beteg vagy rothad.

Tipp 4. Lassítsa a csírázást

Lassítsa le a burgonya csírázási folyamatát. Általános szabály, hogy közelebb a tavasz elejéhez a burgonya hajlamos kihajtani, és ez nem kívánatos folyamat a lakáslakók számára. A mentalevél lelassíthatja a burgonya csírázását. Ezeket a zsák aljára kell önteni, ahol a burgonya található, és a burgonya tetejére is. A mentát körülbelül 1-2 centiméter vastag rétegekben öntik.

A mentalevél lassíthatja a burgonya csírázását

Vannak olyan vegyszerek is, amelyek lassítják a burgonya csírázását, például az “Epin”. Egyszerűen permetezhet burgonyát ezzel a gyógyszerrel: az oldatot 1 csepp gyógyszer és 1 pohár víz arányában hozzák létre. A burgonya permetezése után szárítsa meg és tegye vissza a zsákba..

Ha a kertész egyáltalán nem fél a vegyszerektől, akkor a burgonya betakarítása után permetezze réz -szulfát folyadékkal. A folyadékot 2 gramm vegyszer és 10 liter víz arányából állítják elő.

Tipp 5. Válassza ki a megfelelő fajtákat

A burgonyafajták helyes kiválasztása. Ez a pont is fontos, mivel vannak olyan fajták, amelyek egyszerűen nem tárolhatók lakáskörülmények között. Az apartmanok számára a legmegfelelőbbek a későn érő burgonyafajták, amelyek meglehetősen hosszú nyugalmi időszakban tartanak..

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org