Hogyan válasszunk burgonyafajtát

Manapság sokféle burgonyafaj ismert, ami körülbelül 4 ezer fajta, némelyikük meghatározott éghajlati szélességeken való tenyésztésre alkalmas. Ilyen széles választék mellett egy egyszerű kertésznek vagy nyári lakosnak nagyon nehéz eldönteni, hogy kifejezetten a földterületének megfelelő burgonyafajtáról van -e szó..

A szakértők azt javasolják, hogy először határozza meg ennek az üzemnek az alapvető követelményeit. Először is meghatározhatja a szükséges betakarítási időt. Ha nyár elején el kell érni a burgonya ültetésének eredményét, ultrakorai fajtákat kell vásárolni, amelyek természetesen ízükben rosszabbak, mint a késői fajok..

Minden burgonyafajta különbözik ízében, érési idejében, szerkezetében, színében. A korai vagy korai érésű burgonyafajtákat érlelődnek, amelyek 50–65 napos tenyészidejét igénylik. A késői fajták esetében a tenyészidő 120 napon belül tart..

Melyik burgonyafajta a legjobb ültetésre az Ön területén

A burgonya technikai fajtáit magas keményítőtartalom jellemzi, és a késői fajták közé tartoznak: Universal, Atlant, Mag. Ezek speciális típusokhoz tartoznak, mivel több mint 19% keményítőt tartalmaznak. Szinte mindegyiknek semmi köze a korai éréshez, de a déli régiókban sem alkalmasak, mivel nem tolerálják a magas hőmérsékletet..

A vörös fajták szerelmesei vásárolhatnak Red Scarlet, Rosalind. A fehér húsú burgonyafajták az Askamid, a Rocco.

Nagyon fontos az a terület, ahol egy adott burgonyafajtát termesztenek. A burgonya adott éghajlati régióra történő kiválasztásakor ajánlott a burgonyafajták speciális nyilvántartását használni, amely jelzi a megfelelő feltételeket a jó termés eléréséhez. Végül is az adatok speciális kutatások és kísérletek elvégzése után kerülnek bele..

Ha nem megfelelő időjárási körülmények között ültet burgonyát, az eredmény nem lesz kielégítő. Valóban, a jó termés eléréséhez bizonyos hőmérsékleti rendszerekre van szükség, amelyek hozzájárulnak a növény normális fejlődéséhez..

A riviérát homokos talajú régiókba lehet ültetni. Más képviselőktől eltérően jól megbirkózik a hő- és csepegtető öntözéssel. Fehérorosz fajták: Red Scarlet, Impala, Skarb, Uladar, Zhuravinka, sok régióban alkalmasak termesztésre, mivel nagy ellenállóképességgel és gyors alkalmazkodási képességgel rendelkeznek.

Hogyan válasszuk ki a legjobb burgonyafajtát a dachában és a parcellán

Kazahsztánt különleges időjárási viszonyok jellemzik. Ennek az országnak a területén a tavasz korán érkezik, és simán belefolyik a nyárba. Ebben az időben a levegő hőmérséklete elérheti a 40 fokot..

Ezért a burgonya termesztéséhez ultrakorai fajtákat kell választani, hogy a nyári hőség megérkezése előtt szüreteljenek. Ezenkívül a kiválasztott burgonyafajtának olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint a szárazság és a hőállóság, amelyek a régióban rejlenek..

Az ilyen időjárási körülmények hozzájárulnak a különböző fertőzések és gombák kialakulásához, ezért a burgonyának ellenállónak kell lennie az ilyen betegségekkel szemben. Ezek közé tartozik a kiáltvány, az Uladar, a Red Scarlet. A Riviéra is ezen jellemzők alá tartozik..

A szakértők nem javasolják egy adott burgonyafajta termesztését több éven keresztül egymás után. Annak ellenére, hogy íze és jó eredményei vannak az éghajlati viszonyok változásakor, az eredmény negatív lehet. Ezért ajánlatos egyszerre több különböző burgonyafajtát termeszteni egy nyaralóban. Így az időjárási körülmények ellenére a kívánt eredmény érhető el..