Kapor - ültetés és gondozás a nyílt terepen. Növekvő kapor télen és tavasszal. Tippek, videók

Bármely háziasszony tud egy ilyen növényről, mint a kapor. Ezt a sokoldalú fűszert szinte minden ételben használják: levesek, pilaf, különféle saláták és mások. Fogyasztható frissen és szárítva, de akár fagyasztva is. Csak most nem minden kertész mernek kaporokat termeszteni a nyílt terepen, mivel úgy vélik, hogy ennek a növénynek a gondozása meglehetősen zavaró. De vajon tényleg így van -e?

A kapor ültetése nyílt talajra

A kapor ültetése nyílt talajra

Annak érdekében, hogy a kaporzöldek zöldek és lédúsak legyenek, be kell tartania néhány egyszerű gondozási szabályt, amelyet minden kertésznek, aki úgy dönt, hogy ezt a növényt termeli, tudnia kell.

1. szabály. Amikor kapor vetőmagot vásárol, ne hagyja abba a választást csak egy fajtánál. Előnyben részesítse azokat, amelyek eltérő érési idővel rendelkeznek, de hasonló ápolási feltételek mellett. Ez megkönnyíti a munkáját, valamint biztosítja a friss fűszernövények zavartalan áramlását az asztalra..

2. szabály A kapor nyílt talajba ültetése előtt szükség van a talaj előkészítésére. Ügyeljen arra, hogy a talaj laza és tápláló legyen. A megnövekedett nappali órák és a bőséges öntözés meghozza gyümölcsét a friss kapor első hajtásai formájában. Ha a kert talaja savas, akkor mésszel semlegesítheti..

3. szabály A kapros magvak gyorsabb és jobb csírázása érdekében nyílt talajba ültetés előtt tanácsos őket egy ideig vízben áztatni. A magok gyorsan felszívják a nedvességet, megduzzadnak, és pár napon belül készen állnak az ültetésre. Nem kívánatos, hogy a magokat hosszú ideig vízben tartsák, jobb – legfeljebb 3 napig.

4. szabály. Amikor az első hajtások megjelennek, gondoskodjon a kaporról. A növénynek rendszeres etetésre és gyomlálásra lesz szüksége. A káliumban gazdag műtrágyák kiválóan használhatók öntetként..

5. szabály. Fontos szempont a növények közötti távolság betartása ültetéskor, ez vonatkozik mind a nyílt talajra, mind az üvegházban való termesztésre. A sorok közötti távolság nem lehet kevesebb, mint 30 cm, és a palánták között 10 cm, csak akkor lehet jó termést elérni. Ha kapor otthon termesztik, ez a távolság csökkenthető..

6. szabály. Ugyanilyen fontos, hogy mikor lesz a leszállás. Előnyös, ha télen a fagyok előtt vagy kora tavasszal termelik..

Ha télen kaprot ültet, mélyítse be a magokat a talajba legalább 4 cm mélyre. Tavasszal 0,5 cm elegendő.

7. szabály A leszállóhely kiválasztása kulcsszerepet játszik. Ha vitaminos kapros termést szeretne kapni, válasszon egy jól megvilágított helyet a naptól, mivel az árnyékban sápadt és kevésbé értékes táplálkozási tulajdonságai miatt. Még a leggondosabb gondozás sem mentheti meg az ültetést. Ha a kaprot otthon termesztik, biztosítson napos helyet.

A kaporápolás jellemzői

A kaporápolás jellemzői

A helyes illeszkedéssel, az összes finomságot betartva feltételezhetjük, hogy a munka felét már elvégezték. A következő fontos feladat a zöldségek kiszáradásának és sárgulásának megakadályozása lesz. Sok kertész szembesül ezzel a problémával. A sárgulás okai nagyon különbözőek lehetnek, de leggyakrabban a következők egyike lehet:

  • A talaj savasodása
  • Az ültetés túl sűrű
  • Nem megfelelő öntözés és karbantartás
  • Szegény talaj

Betegségek és kártevők

A kapor bármilyen ültetése nem mentes a kártevőktől. Leggyakrabban a kaprot a levéltetvek befolyásolják. A csalán segít harcolni ellene, összetörik és hét napig vízben ragaszkodik hozzá. Ezután egyszerűen öntözik az ágyakat ezzel a kompozícióval. Ez a módszer a legtermészetesebb és legbiztonságosabb. Néhány napos ilyen kezelés után a kapor immunissá válik erre a kártevőre..

Van egy másik hatékony módszer a káros rovarok leküzdésére – a hamu felhasználása. A hamut forró vízben gőzöljük, egy éjszakán át főzzük, majd másnap reggel az infúziót leszűrjük, és reszelt mosószappant adunk hozzá. Ezt követően ezzel a szerrel permetezheti a kaporágyakat..

Ezenkívül a hagymahéjjal vagy citrushéjjal készült infúziókat sikeresen használják a levéltetvek leküzdésére. Ezeket forró vízzel is megtöltik, és több napig infundálják. És akkor a kapros levéltetvek első elváltozásakor az ágyakat ezzel a kompozícióval kezelik.

A kapor termesztésekor egyesek olyan problémával találkozhatnak, mint a levelek kipirosodása. Ez azt jelzi, hogy a talaj kevés nitrogént tartalmaz. Ezért ne felejtse el megtermékenyíteni, de csak fanatizmus nélkül, ne vigye túlzásba, mert a növény nagyon aktívan felszívja a talajba juttatott összes műtrágyát, és feleslegük negatívan befolyásolhatja a friss kapor minőségét.

Hogyan neveljünk jó kaprot (videó)

Hogyan termeszthetünk jó kaprot. Webhely "Kerti világ"Hogyan termeszthetünk jó kaprot. Webhely