A kukoricát magvakból termesztik. A kukorica ültetése és gondozása a szabadban

A kukorica a gabonafélék nagy családjába tartozik. Ez az egynyári növény, amely eléri a két métert vagy annál magasabbat, egyenes, erős szárból áll, sok széles levelű levéllel, a tetején hím virágokkal, pánik alakban és nőstény virágokkal a levelek hónaljában. csövek formája. A gyökérrész erőteljes, a gyökerek körülbelül 1 m átmérőjűek és közel 2 m mélyek.

Sokak számára a főtt kukoricacsutka igazi csemege és nagyon tápláló étel. Végtére is, egy zöldségnövény, vagy inkább szeme nagy mennyiségű hasznos anyagot tartalmaz – fehérjéket, olajat, vitaminokat, aminosavakat, karotint és szénhidrátokat.

Kukorica termesztése

A kukorica hőszerető és nedvességet kedvelő zöldségnövény. A vetőmag csírázásának kedvező hőmérséklete 8 és 13 Celsius fok között van. A leszállóhelyet védeni kell az északi hideg szelektől. Megfelelő gondossággal és a növény megfelelő időjárási körülményeivel a termést körülbelül 2,5-3 hónappal a csírázás után lehet betakarítani. A kukoricacsutak érési sebessége közvetlenül függ a meleg napok teljes számától (legalább 15 Celsius fokos hőmérséklet).

A kukoricaágyak talajának termékenynek és táplálónak kell lennie. Összetételének gazdagítása érdekében ajánlott ásványi és szerves kötszerek használata. A növény jól reagál a humusz talajba juttatására. A savas talajú területeken mész kell alkalmazni. 1 négyzetméter kertterülethez 300-500 g szükséges.

A gabonafélék jó termést hozhatnak több éven keresztül ugyanazon a területen. A magvak ültetése előtt ajánlatos óvatosan ásni a talajt. A művelés mélysége 1,5-2 lapátos bajonett. A fiatal növények megjelenése után a körülöttük lévő talajt meg kell lazítani és le kell önteni.

Kukoricamag ültetése

Kukoricamag ültetése

A magokat késő tavasszal (körülbelül május második hetétől) ültetik, amikor a parcellán a talaj 8-9 Celsius fokig felmelegszik. A vetőmag ültetési mélysége 5-6 cm, az ültetések közötti távolság 30 cm, a sortávolság legalább 50 cm. Nehéz talajokon az ültetési mélység minimális, homokos és homokos vályogokon pedig mélyebb. A tapasztalt zöldségtermesztők azt javasolják, hogy egyszerre 3 magot ültessenek egy lyukba, az egyik száraz lesz, a második duzzadt, a harmadik pedig kihajt. Ez a módszer lehetővé teszi a palánták megjelenését az időjárás bármilyen szeszélye alatt. Ha a csírázott magvak késő esti tavaszi fagyok alá esnek és elpusztulnak, akkor a fennmaradó ültetési anyag kijavítja a helyzetet. Amikor minden magból hajtások jelennek meg, el kell hagynia a legerősebb mintákat, és el kell távolítania a többit. A virágzás 6-7 héttel a csírázás után kezdődik.

Szabályok a kukorica gondozására nyílt terepen

Szabályok a kukorica gondozására nyílt terepen

Talajápolás

A kukoricaágyak talaja időben meglazítást és rendszeres gyomkezelést igényel. A csapadék után (kb. 2-3 nap elteltével), valamint az öntözés után a teljes tenyészidőszak alatt meg kell lazítani a talajt. A talaj sűrűségétől függően az ilyen eljárások 4 -től 6 -ig tartanak.

Locsolás

Hőt szerető és szárazságnak ellenálló zöldségnövény, meleg és száraz időben jól reagál az öntözésre. Minden fiatal növény körülbelül 1 liter öntözővizet igényel, felnőtt számára – 2 liter. A talaj átlagos nedvességtartalma 80-85%. E szint túllépése a gyökérzet halálához és a növekedés leállításához vezethet. Ha a talajban túl sok a nedvesség, a kukorica zöld leveleinek színe lila árnyalatúra változik.

Kukorica palánták termesztése

Kukorica palánták termesztése

A magvak ültetésének ideje a palánták számára május közepe. Ideális termesztési hely – tápkockák vagy kis műanyag fóliás edények.

A talajkeverék összetétele – 1 rész fűrészpor, 5 rész rosszul bomló tőzeg, 20 g ásványi műtrágya.

A keményedési eljárás 5 nappal a palánták ültetése előtt kezdődik. Az első 2 napban a fiatal növényeket a szabadban, árnyékban helyezik el, fokozatosan hozzászoktatva a palántákat a napfényhez.

A palántákat 2-3 hetes korban nyílt ágyakba ültetik, június első hetében.

A palántanevelési módszerrel a fülek augusztus elejére érnek, a mag módszerrel pedig a hónap végére. Minden növénynek 2-3 füle van. Ajánlatos a legkorábbi példányokat magokra hagyni. A füleket a levelekkel együtt hűvös szobában, felfüggesztett állapotban tárolják..

Kukorica: alapvető ültetési szabályok, gondozás, öntözés, etetés (videó)

KUKORICA! A LESZÁLLÁSRA, ÁPOLÁSRA, Öntözésre, TÁPLÁLÁSRA VONATKOZÓ ALAPVETŐ SZABÁLYOK,KUKORICA! A LESZÁLLÁSRA, ÁPOLÁSRA, ÖntöZÉSRE, TÁPLÁLÁSRA VONATKOZÓ ALAPVETŐ SZABÁLYOK

Adblock
detector