Miért sárgul a fokhagyma és mit kell tenni ellene

Kora tavasszal az első termés, amely örömet okoz a nyári lakosnak, a téli fokhagyma. De néha ezt az örömöt beárnyékolja a fokhagymatollak hirtelen besárgulása. Próbáljuk meg együtt kitalálni, miért történik ez, és milyen intézkedéseket kell sürgősen meghozni.

A fokhagyma sárgássá válásának fő és leggyakoribb okai vannak..

A fokhagyma sárgává válik a fagy miatt

Szükséges szigorúan betartani ennek a zöldségnövénynek az ajánlott ültetési dátumokat. A meleg éghajlatú régiókban a fokhagymát novemberben, más területeken pedig szeptemberben – októberben ültetik. Ha nem tartja be ezeket a feltételeket, és túl korán ülteti a fokhagymát, akkor még a hideg időjárás előtt lesz ideje zöld tollak felszabadítására. Magától értetődik, hogy ez a fokhagymás lomb a fagyok idején megfagy, és a tavasz beköszöntével sárgul..

Kivételek vannak, még akkor is, ha a leszállási dátumokat betartják. A hirtelen súlyos fagyok télen vagy a váratlan tavaszi fagyok a tartós felmelegedést követően a fiatal zöld tollak sárgulásához is vezetnek..

Talajtakaró réteggel megvédheti a fokhagymát az ilyen időjárási problémáktól. A fokhagyma ősszel történő ültetése után azonnal talajtakaró alá kell hagyni a fokhagymaágyakat lehulló levelekkel. Egy vastag, leveles réteg megóvja ezt az egészséges zöldségfélét minden fagytól.

Ha ennek ellenére nem sikerült megvédeni a fokhagymát a fagytól, akkor permetezni kell biológiai termékekkel. Az oldatnak pontosan a fagyasztott fokhagyma leveleire kell esnie. A stresszoldó gyógyszereknek segíteniük kell a növényeket (például Epin, Zircon, Energen).

A fokhagyma sárgássá válik a nedvesség hiánya vagy feleslege miatt

A fokhagyma sárgássá válik a nedvesség hiánya vagy feleslege miatt

A fokhagyma nem tolerálja a nedvesség hiányát és feleslegét. A csapadék és a forró idő elhúzódó hiánya esetén ajánlott a fokhagymát minden második napon öntözni. Átlagos tavaszi időjárás esetén az öntözést havonta 2-3 alkalommal végezzük. És ha a tavasz állandó és hosszú esőt ad, akkor elfelejtheti az öntözést, mivel a túlzott nedvesség jelentősen károsítja a növényt.

Az öntözés nem szükséges azoknak a fokhagymás növényeknek, amelyek megbízható talajtakaró alatt vannak.

Ha lehetséges, meg kell őrizni a fokhagyma számára kedvező víz-levegő egyensúlyt, még akkor is, ha az időjárás szeszélyei miatt zavart..

A fokhagyma megbetegedések vagy kártevők miatt sárgul

Nagyon gyakran a nyári lakosok fokhagymát használnak közös vagy vegyes ültetvényekben, hogy megvédjék magukat a kártevők inváziójától vagy a különböző betegségek megjelenésétől. De vannak „bajok”, amelyek ellen a fokhagyma nem tud védekezni – ezek gyakori növényi betegségek (például rothadás vagy lisztharmat), vagy az állatvilág számos káros képviselője (például kullancs, hagymalegy vagy fonálféreg). Megjelenésükkel a kultúra fájni kezd, a fokhagyma levelei sárgulnak.

Először is meg kell találni a sárguló fokhagymatollak okát. Ásd ki az egyik fejet és a fokhagymát, és gondosan vizsgáld meg. Bármilyen változás a fokhagyma megjelenésében (például rózsaszín virágzás az alján), sérülés (például penész vagy rothadás megjelenése a gyökereken és a szegfűszegen) vagy a lárvák káros rovarok jelenlétére utal.

A fertőző és gombás betegségek különböző vegyszerek segítségével legyőzhetők. A hagymás légyet megsemmisítheti sós öntözéssel (5 liter vízhez – 100 gramm só). De lehetetlen legyőzni a fonálférget. Ezért mindig emlékezzen az időben történő megelőző intézkedésekre:

  • A fokhagyma őszi ültetése előtt ajánlott a gerezdeket fertőtlenítő mangán oldatban tartani tizenkét órán keresztül.
  • A vetőmagot a lehető leggyakrabban (legalább háromévente) meg kell újítani.
  • A fokhagymás ágyakat évente cserélni kell.
  • Használjon vegyes ültetvényeket (például fokhagymát, körömvirágot vagy körömvirágot). Csak ezeknek a virágoknak a gyökerei nem engednek be fonalférget a fokhagymás ágyakba, mivel mérgezőek rá..

A fokhagyma sárgára színeződik a nitrogén és más nyomelemek hiánya miatt

A fokhagyma sárgára színeződik a nitrogén és más nyomelemek hiánya miatt

A tápanyagok hiánya a talajban a fokhagymát is sárgulhatja. Ennek a problémának csak egy módja van – a szükséges trágyázás időben történő elkészítése..

Természetesen a tavasz elején megelőző intézkedésekkel kell kezdeni. Míg a föld nem olvadt fel teljesen, elegendő legalább egyszer megtermékenyíteni a fokhagymaágyakat, és a kémiai elemek és mikroelemek hiánya nem fenyegeti a fokhagymaültetvényeket.

Javasolt az öntözés speciális folyékony műtrágyával, amely ammónium-nitrátból és kálium-szulfátból (egyenként 5-6 gramm), szuperfoszfátból (10 gramm) és 10 liter vízből áll. Ezt az öltözködési mennyiséget egy négyzetméter földterületre kell felhasználni. Általában elegendő egyszer műtrágyát kijuttatni, de az eredmény megszilárdítása érdekében ezt az eljárást egy hónap múlva megismételheti..

Az ökológiai gazdálkodás hívei boldogulhatnak természetes természetes kötszerekkel. A fokhagymát különféle gyógynövény -infúziókkal öntözik, fahamu hozzáadásával.

Ha a fokhagymatollak már sárgulni kezdtek, akkor először a növényi ültetvényeket bőségesen permetezzük bármilyen folyékony komplex műtrágyával, amelyet a mellékelt utasítások szerint hígítunk. És a következő felső öltözködést a gyökérnél kell alkalmazni, körülbelül 7-8 nap múlva.

Miért sárgul a fokhagyma (videó)

Miért sárgul a fokhagyma? Weboldal sadovymir.ruMiért sárgul a fokhagyma? Weboldal sadovymir.ru