Palánta szedés: mi ez és miért van szükség rá

A palántaszedés egy növény átültetése, miután két levél jelent meg az egyik tartályból a másikba, nagyobb méretűre. Ennek szükségességéről a szakértők véleménye megoszlott. Egyesek úgy vélik, hogy ez szükséges intézkedés a további növekedéshez. Mások azon a véleményen vannak, hogy a szedés egyfajta stressz a növény számára, ezért kezdetben a magokat nagy konténerekbe vetik.

A szedési folyamat abból áll, hogy a kis palántákat újratelepítik egy nagyobb edénybe, amelyet új talajjal töltenek meg. Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a növény traumatizálásának lehetőségét, át kell ültetni, feltéve, hogy 2-3 levél van. Az ilyen manipulációk hozzájárulnak a palánták gyökérzetének gyors növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint a talajba történő későbbi ültetés megerősítéséhez és ellenálló képességéhez..

A magok vetésének pillanatától az első levelek megjelenéséig a palántáknak nincs szükségük nagy területre. Ebben az időszakban kedvező éghajlati feltételeket kell biztosítani növekedésükhöz: hőmérséklet, megvilágítás, öntözés. A palánta magvak vetéséhez ajánlott kis csészéket vagy edényeket használni, amelyek alján lyuk van. Ez a technika megakadályozza a víz stagnálását az edényben, és ezáltal megteremti a szükséges feltételeket a talaj oxigénnel való telítéséhez..

Mi a választás és miért kell csinálni

Amikor a palánták növekedni kezdenek, gyökérzetük is fejlődik, ezért a jövőben a palánták gondozása magában foglalja egy nagy cserépbe helyezésüket. Ott a növény képes lesz normálisan fejlődni, és megkapja az összes szükséges anyagot és nyomelemet..

Mi a választás és miért kell csinálni

Ha a palántákat kis csészékben hagyják a gyökerek fejlődése során, a terület nem veszik el. A gyökerek elkezdenek nyalni a meglévő lyukakból, összefonódnak, a növény nem kapja meg a szükséges mennyiségű nyomelemet. Ennek eredményeként sárgulni kezd, elsorvad és elcsúszik. Ezért az egyetlen megoldás erre a problémára az, hogy növelje az egyes hajtások területét, vagyis átültetik őket egy nagyobb edénybe..

Milyen esetekben elengedhetetlen a kiválasztás

A csákány biztosítja a szükséges táplálkozási területet a fiatal növény számára. Ezenkívül kedvező feltételeket teremtenek az erős gyökérzet és ennek megfelelően az egészséges, erős palánták kialakulásához..

A vetőmagok nagy konténerekben történő kezdeti vetése esetén a vízelvezetés helyzete megnehezül. Az ilyen edényekben a felesleges nedvesség a talajban marad, és nem megy ki. Így csökken a növény táplálásához szükséges oxigén mennyisége, valamint az ellátásának lehetősége. Ilyen körülmények között a magok kihajtanak, de a növények lassabban fejlődnek..

Bizonyos esetekben ajánlott a szedést hiba nélkül elvégezni. Az átültetési folyamat serkenti az oldalgyökerek növekedését és fejlődését, és így a növény jobban gyökerezik a nyílásokba való ültetés után..

Miután a magokat közös edénybe vetették, és nem külön -külön, egy bizonyos fejlődési szakaszban a szomszédos palánták gyökerei összefonódni kezdenek. A palánták szétválasztása és átültetése segít megakadályozni az események ilyen fejlődését, ráadásul megkönnyíti a növények ültetését a kertbe.

Milyen esetekben elengedhetetlen a kiválasztás

Nagy hasonlósággal az ilyen manipuláció segít kiválasztani a jobb minőségű csírákat, és megszabadulni a beteg, vékony és fejletlenektől.

A palántákat különböző baktériumok és gombás fertőzések támadhatják meg. Az új talajba történő átültetés segít megvédeni a palántákat a betegségektől és azok következményeitől.

Bizonyos esetekben fel kell függeszteni a növény növekedését, amelyet csákány segítségével végeznek. Egy felnőtt csemete átültetésekor növekedése lelassul, és így megszűnik a túlnövekedés veszélye.

Hogyan kell helyesen meríteni a palántákat

A kiválasztás helyes végrehajtásához bizonyos műveletsort kell követnie. A szedésnek két módja van: átadás és átrakás..

Átruházás. Az átültetés elvégzéséhez elő kell tölteni a palántákat meleg vízzel, ez segít csökkenteni a károsodását, amikor eltávolítják a talajból. Az előkészített dobozokat, edényeket vagy virágcserepeket harmadával meg kell tölteni talajkeverékkel, és kicsit le kell tömöríteni. Bottal vagy ujjal lyukat kell készíteni az aljára, ahol a palánták gyökere később illeszkedik.

Segédberendezések segítségével a palántát unalmassá kell tenni egy földdarabgal együtt egy közös edényből. A növényeket célszerű a földgolyónál vagy a leveleknél fogva tartani. Nem ajánlott a száránál fogva tartani. A következő szakaszban a felesleges talajt eltávolítják a palánták gyökereiből. Néha a fő gyökérréteg levágását végzik, hogy javítsák oldalgyökereinek további fejlődését..

Az elkészített palántát a kialakított lyukba helyezzük, és talajjal borítjuk, kézzel tömörítjük, és megöntözzük. Ha a palánták kicsik, akkor vízzel töltött tálcába helyezhetők. Ültetett növények több napig gyenge fényviszonyok között.

Átruházás. Az átrakási módszer annyiban különbözik, hogy a gyökérrendszer károsodása minimális

Átrakodás. Az átrakási módszert az különbözteti meg, hogy a gyökérrendszer károsodása minimálisra csökken, és így a növényeknek sokkal kevesebb időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az új körülményekhez..

Néhány nappal a végrehajtása előtt le kell állítani az öntözést, hogy a növények a talajjal együtt könnyen elhagyhassák az eredeti tartályt. A korábban elkészített edények harmada tele van földdel..

Fordítsa el az edényt egy hajtással, nyomja meg egy kicsit az alját, és kapja meg a növényt egy darab földdel együtt. A következő szakaszban a növényt a talajjal együtt egy előkészített edénybe helyezzük, és megtöltjük a szükséges mennyiségű talajszubsztrátummal. Ezután bőséges öntözést kell töltenie, és néhány napra gyenge fényű helyiségbe kell helyeznie a hajtásokat..

Mely növények nem tolerálják a szedést

Megfelelő kezelés esetén a palánták gyökérzete gyakorlatilag érintetlen marad. Használható törékeny és igényes növényekhez, valamint azokhoz, amelyek fájdalmasan tolerálják az átültetést: bors, padlizsán, mák, mályva..

De az olyan növényeket, mint az uborka, a sütőtök, a cukkini, a dinnye, célszerű külön cserépbe vetni, és négy levél fejlődési szakaszában nyílt talajba ültetni.